Republica Moldova si Bulgaria si-au ales noi presedinti cu viziuni pro-ruse, asa ca e posibil ca Moscova sa se foloseasca de aceasta oportunitate pentru a-si extinde si mai mult influenta in sectorul energetic in regiune, lucru ce ar dezavantaja Romania.
Ambele tari depind deocamdata 100% de gazul din Rusia.
Bulgaria se interconecteaza abia anul acesta cu Romania prin conducta Giurgiu-Ruse, proiect de 23 de milioane de euro, dar va dura o perioada pana se vor putea face exporturi efective de gaze din tara noastra. Moldova e in aceeasi situatie: are un gazoduct cu noi (Iasi-Ungheni, care alimenteaza o parte din localitatile din raionul Ungheni si partial din Nisporeni), dar cantitatile care pot fi importate sunt simbolice.
"Drept urmare, oricine era la guvernare in cele doua tari se afla intr-o situatie dificila si putea fi usor santajat de Rusia cu amenintarea taierii gazelor", avertizeaza Otilia Nutu, analist pe politici energetice la Expert Forum, intr-o declaratie remisa... citeste mai departe despre "Bulgaria si Moldova se intorc spre Rusia: Riscurile economice pentru Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2016, ora 07:35
Misiunea de experti a Comisiei Europene (CE) care va inspecta sectorul energiei din Bulgaria va avea loc la sfarsitul lunii aprilie si scopul ei este sa determine ce masuri poate lua aceasta tara pe termen scurt pentru a ameliora situatia din piata energiei, a anuntat Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger.
"O echipa de experti ai CE va merge in Bulgaria si va analiza piata energiei ca intreg. Si scopul este sa determine ce masuri pe termen scurt poate lua Bulgaria pentru a ameliora situatia din sectorul energiei. Duca cum se stie, nu facem acest lucru din proprie initiativa, ci la solicitarea guvernului de tranzitie din Bulgaria", a declarat Holzner.
"Misiunea va avea loc la sfasitul lui aprilie si cu acest prilej vor exista discutii ample cu diverse institutii, ministri si experti. De asemenea, independenta autoritatii de reglementare se afla printre chestiunile analizate", a adaugat purtatoarea de cuvant.
Ea a tinut sa precizeze ca misiunea nu va avea niciun impact asupra procedurii de infringement declansate in cazul Bulgariei si a amenzii zilnice propuse Curtii Europene de Justitie (CEJ) pentru neindeplinirea obligatiei de a transpune directivele europene pentru liberalizarea pietelor de electricitate si gaze, care avea ca termen data de 3 martie 2011. In cazul unui verdict nefavorabil, Sofia risca sa fie condamnata la o amenda de aproape 17.000 euro pentru fiecare zi de intarziere.
Comisia va evalua... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 16:14