Romania, Polonia si Ungaria ar putea fi afectate semnificativ de Brexit, arata un nou raport ING, deoarece schimbarile la nivelul principalelor lanturi de aprovizionare si scaderea sumelor de bani trimise de expati se adauga potentialei reduceri de 20% a fondurilor europene alocate acestor tari.
Raportul publicat marti de banca olandeza arata ca industria auto, a textilelor si agricultura vor suferi cel mai mult de pe urma potentialelor perturbari provocate de planificata iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, in 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale), transmite Reuters.
Regatul Unit este a doua mare piata de export pentru Polonia, iar Varsovia inregistreaza un excedent comercial masiv cu Marea Britanie, de peste opt miliarde de euro pe an.
Cehia si Ungaria sunt expuse la reducerea cererii britanice pentru vehicule, aproximativ 0,2%, si, respectiv, 0,3% din PIB-ul acestor state fiind legat de valoarea adaugata a exporturilor catre Londra.
Cea mai mare amenintare este reprezentata de ceea ce va insemna Brexitul pentru bugetul UE pentru perioada 2021-2027, discutiile in jurul acestui subiect fiind in plina desfasurare, apreciaza ING.
In prezent, contributia Marii Britanii la bugetul UE este de aproximativ 6%, iar plecarea va duce de asemenea si la scaderea nivelului mediu al PIB-ului per capita in UE.
Asta inseamna ca nivelul PIB-ului per capita in Cehia, Polonia si Ungaria nu va mai fi sub medie, iar fondurile europene pe care le primesc... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 11:27
Capitala Romaniei a coborat, in 2017, pe locul 181, in topul celor mai scumpe orase pentru expati, potrivit unui studiu anual publicat, miercuri, de firma de consultanta Mercer.
Orasele asiatice domina clasamentul celor mai scumpe orase pentru expati, ocupand 5 din primele 10 pozitii.
Cu toate acestea, pe prima pozitie a clasamentului este capitala Angolei, Luanda, din cauza costurilor ridicate ale bunurilor si serviciilor de securitate, urmata in ordine de Hong Kong, Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Geneva, Shanghai, New York si Berna.
La polul opus, cele mai ieftine orase pentru expati sunt Skopje (207), Biskek, capitala Kirghiztanului (208), si Tunis (209).
"Desi numeroase orase asiatice raman unele din cele mai scumpe orase din lume pentru expati, marile centre financiare precum Hong Kong si Singapore continua sa atraga in continuare oamenii talentanti si sa ramana principalele alegeri pentru relocare", a declarat Mario Ferraro, director de mobilitate globala pentru Asia, Orientul Mijlociu si Africa la Mercer.
In cazul Europei Centrale si de Est, ca urmare a deprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american, unele orase, inclusiv Praga (132) si Budapesta (176) au pierdut pozitii in acest clasament in timp ce Minsk (200) si Kiev (163) au urcat patru si respectiv 13 locuri, in pofida costului relativ stabil al locuintelor in aceste locatii.
In regiunea Europei Centrale si de Est, cele mai scumpe orase pentru expati sunt Moscova (14), Sankt... mai mult
Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 21:57
Intr-un top al tarilor prietenoase cu expatii, Romania se afla pe un onorabil loc 15, din 67 de tari.
Conform unui raport recent facut public de InterNations si preluat de The Independent, pentru care au fost chestionate 14.000 de persoane, Taiwan, Uganda si Costa Rica sunt cele mai prietenoase tari cu expatii, in timp ce Cehia, Arabia Saudita si Kuwait se afla la polul opus.
Romania este depasita de Portugalia, Brazilia, Spania, Ecuador si Canada, pe locurile imediat urmatoare dupa noi aflandu-se Bahrain, Malta, Indonezia, Ucraina si Irlanda.
SUA se afla pe locul 25, urmata de Grecia, iar Turcia abia pe locul 36. Polonia e pe locul 40, ...citeste mai departe despre "Care sunt tarile cele mai prietenoase cu expatii - Vezi cum sta Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 31 August 2016, ora 16:54
Singapore detine descurajatorul record de "cel mai scump oras din lume", insa, in acelasi timp, ramane cel mai popular loc din lume pentru expati, potrivit unui recent sondaj de opinie efectuat de HSBC.
Expatii au laudat orasul-stat pentru salariile motivante, oportunitatile de dezvoltare a carierei si calitatea vietii, scrie BBC.
In pofida costului ridicat al traiului aici, peste un sfert din expatii care au raspuns chestionarului Expat Explorer 2015 au declarat ca au venituri de peste 200.000 de dolari pe an, comparativ cu doar 15% pe plan global cu acelasi nivel al veniturilor.
Tot mai multi expati calatoresc in tari noi din motive personale, nu neaparat financiare, desi o marire salariala sau sansa de a avansa in cariera raman motivatii puternice pentru a munci in strainatate, releva studiul HSBC.
Romania, prin ochii unui manager expat: Invatam repede si muncim mult
Trei din cinci repondenti au declarat ca nu au avut parte de o crestere imediata a salariului dupa ...citeste mai departe despre "Care este cel mai bun loc din lume pentru expati" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 20:50
Bucurestiul a coborat, in 2015, pe locul 178 in topul celor mai scumpe orase pentru expati, ca rezultat al slabirii monedei locale fata de dolarul american, la fel ca majoritatea oraselor din Europa de Est si Centrala.
Capitala Romaniei era pe pozitia 169 in 2014.
Potrivit studiului Cost of Living 2015, realizat de Mercer, orasele asiatice si europene, mai precis Hong Kong (2), Zurich (3), Singapore (4) si Geneva (5), domina topul celor mai scumpe orase pentru expati.
Pe primul loc se afla, insa, pentru al treilea an consecutiv, Luanda, capitala Angolei. Desi acest oras nu este perceput ca fiind scump, bunurile importate si conditiile de siguranta si confort pentru expati sunt disponibile la preturi ridicate.
Alte orase care apar in top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7) si Seul (8) din Asia, Berna (9) din Europa si N'Djamena (10) din Africa.
Cele mai ieftine orase pentru expati sunt Biskek, capitala Kirghiztanului (207), Windhoek, capitala Namibiei (206) si Karachi, ...citeste mai departe despre "Topul celor mai scumpe orase din lume pentru expati - Pe ce loc se afla Bucurestiul" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 11:53
A gasi un medic bun este o provocare, mai ales daca esti expat si "regulile" sistemului romanesc ti se par greu de inteles. Tocmai de aceea, o echipa de specialisti a cautat o solutie pentru tine: programul Second Opinion Medical.
Intermedicas, prima clinica din Romania specializata in servicii de second opinion medical, lanseaza un program exclusiv pentru top management si persoane de origine straina care profeseaza pe teritoriul Romaniei.
Portofoliul pentru managerii de varf include servicii precum Personal Health Assistant (PHA), Second Opinion medical - acces cu prioritate la medici de talie internationala, servicii dedicate exclusiv seniorilor din familie (parinti/bunici) precum si un program de maximizare a avantajelor pe care le ofera asigurarile de sanatate internationale sau abonamentele la clinici private din Romania.
Tu si echipa ta din managementul de varf aveti acces 24/24 la cei mai buni medici romani, din Europa, din SUA si din Japonia; la un asistent medical personal permanent, vorbitor de limba engleza care ghideaza clientul de la semnalarea problemei pana la finalizarea acesteia, inclusiv in cazuri de spitalizare.
De asemenea, veti beneficia si de sfaturi medicale telefonice si programari in regim de prioritate la medici de talie internationala.
Pe de alta parte, scapi de birocratia in relatia cu asiguratorul sau cu furnizorul de servicii medicale si vei avea siguranta ca echipa de management stie exact care este cel mai bun medic... mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00
Exista cateva tari care reusesc sa faca viata de expat usoara, iar un clasament al lor a fost realizat de Wall Street Journal, in functie de mai multe caracteristici, cum ar fi calitatea vietii, serviciile de sanatate, nivelul de educatie, siguranta si securitate, un indice munca-viata cat mai echilibrat si castiguri cat mai mari.
Conform unui sondaj realizat de HSBC, in care au fost intervievati circa 9.000 de expati, o anumitat tara are cea mai buna combinatie intre aceste criterii. Iar onoare revine Elvetiei, scrie Wall Street Journal.
Principalele avantaje ale Elvetiei scoase in evidenta de expati sunt veniturile ridicate pe familie, venituri mai mari decat necesarul, si o economie puternica. In acelasi timp, viata sociala de aici nu este printre cele mai placute, si nici usurinta cu care strainii isi pot face prieteni nu este prea apreciata de respondenti, reiese din sondajul bancii elvetiene.
Daca se elimina "experienta" si "cresterea copiilor" din aceasta ecuatie, tara cea mai satisfacatoare din punct de vedere financiar pentru un expat este China (clasata pe locul al treilea la general). Turismul, cultura, stilul de viata si de adaptare pot fi frustrante in China, dar este o tara atractiva din punct de vedere economic.
Alte tari considerate atragatoare de expati sunt Singapore, Bahrain, Noua Zealand si Tailanda. Oman, Qatar, Hong Kong si Germania sunt puternice din punct de vedere economic, iar Noua Zealand, Africa de Sud, Germania, Japonia, Singapore,... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:30
Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 159 in topul mondial pe 2014 al oraselor in care nivelul de trai pentru expati este considerat ieftin, in crestere cu 10 locuri fata de pozitia 169 ocupata anul trecut.
Capitala Angolei, Luanda, este pentru al doilea an la rand cel mai scump oras din lume, urmat de un alt oras african - N'Djamena, capitala Ciadului, releva studiul privind costul vietii elaborat de compania de cercetare Mercer, dat publicitatii joi. La polul opus, cel mai ieftin oras pentru expati este Karachi din Pakistan.
"Desi Luanda si N'Djamena sunt orase relativ ieftine, ele sunt destul de scumpe pentru expati deoarece bunurile importate sunt produse de lux", a declarat Ed Hannibal, partener la Mercer. "De asemenea, gasirea unor locuinte care sa satisfaca standardele expatriatilor poate fi dificila si costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele orase africane ocupa pozitii fruntase in clasamentul nostru", adauga Ed Hannibal.
La nivel general, topul celor mai scumpe 10 orase din lume este dominat de Asia si Europa. Dupa Luanda si N'Djamena urmeaza in ordine: Hong Kong, Singapore, Zurich, Geneva, Tokyo, Berna, Moscova si Shanghai. Mercer precizeaza ca orasele din Europa Occidentala au urcat in clasament in principal datorita aprecierii monedelor locale in raport cu dolarul american.
Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in cazul oraselor din Marea Britanie si Germania, Glasgow (108) urcand 49 de locuri comparativ cu 2013, in timp ce Aberdeen... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 10:00
Bugetele companiilor pentru inchirierea de locuinte destinate angajatilor expati se situeaza de obicei intre 1.500 si 6.500 de euro, cele mai cautate fiind casele sau vilele din nordul Bucurestiului, dar in aceste zone exista inclusiv oferte de vile cu o chirie lunara de 10.000 de euro.
"Cei mai multi clienti vin din Europa si Asia, iar bugetul nu a suferit in ultimii ani modificari demne de mentionat. Acesta depinde de client sau de firma angajatoare. (...)
In general, majoritatea expatilor cauta case sau vile, in complex rezidential sau constructii individuale, care le pot oferi un confort sporit din punct de vedere al spatiului de locuit, al petrecerii timpului liber (curte interioara, gradina, piscine, sauna etc)", au declarat pentru Mediafax reprezentantii agentiei imobiliare, specializata in relocarea expatilor in Romania.
De ce cauta expatii zona Pipera - Tunari
Una dintre zonele preferate de catre expati este Pipera-Tunari, peste 35% dintre tranzactiile de inchiriere din zona fiind facute de catre companii, pentru expati sau angajati in proiecte pe termen scurt si mediu. Potrivit datelor agentiei imobiliare, angajatii marilor companii multinationale prefera Pipera pentru proximitatea locului de munca, facilitatile din zona si existenta spatiilor verzi, potrivit datelor agentiei imobiliare Palace Estate.
Cea mai scumpa vila de inchiriat din Pipera costa 10.000 euro/luna, printre facilitatile oferite fiind piscina in curte, o gradina de 1.000 metri... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 14:53