Rusia tocmai a terminat lucrarile de reabilitare la sase baze militare din nordul extrem, in cadrul planului de a-si asigura o influenta cat mai mare in zona arctica.
Moscova intentioneaza sa-si reactiveze bazele militare din apropierea cercului polar, cladite in timpul Razboiului Rece, iar din 2016 ar urma sa incartiruiasca si trupe in zona, relateaza Business Insider,c are citeaza agentiile de presa ruse.
Ursul rus, in blana alba
Cele sase baze militare modernizate ale rusilor sunt amplasate in zone strategice, de pe tarmul continental pana pe insulele din vecinatatea cercului arctic, in apropierea unor teritorii revendicate atat de Rusia, cat si de Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia.
Noile garnizoane sunt dotate cu utilitati si echipamentele necesare unor misiuni de lunga durata, informeaza presa de la Moscova.
"Conform documentelor existente la Statul Major al armatei, lucrarile la cele sase baze din zona arctica sunt finalizate", a declarat un oficial rus din Ministerul Apararii pentru agentia TASS.
Conform acestuia, incepand cu luna ianuarie a lui 2016, Moscova va reloca sute de militari activi in bazele reconstruite pe insulele Nagurskoye, Sredny Ostrov, Temp, Rogachevo, Zvyozdny si tarmul continental, la Mys Shmidta.
Majoritatea obiectivelor militare ale Rusiei sunt baze aeriene, dar Moscova intentioneaza sa-si extinda prezenta in zona si cu alte statii de operatiuni civile si militare.
In total, Kremlinul intentioneaza sa dea in... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 13:30
2Cursa revendicarilor de teritorii in zona arctica prinde un ritm nebunesc pe masura ce calota glaciara incepe sa elibereze bucati de teren si vaste intinderi de ocean.
Este un moment pe care toate statele care se invecineaza cu cercul arctic l-au asteptat cu scopul de a revendica noi teritorii in ceea ce se anunta a fi una dintre cele mai bogate zone in resurse de pe glob, relateaza reporterii CNBC.
Marul discordiei
Probabil putina lume a auzit de creasta Lomonosov si, cu siguranta, si mai putini au apucat sa o admire.
Creasta muntoasa este scufundata in adancurile Oceanului Arctic separand bazinul Eurasian de cel Amerasian.
Conform datelor furnizate de geologii guvernului american, zona ar putea contine aproape un sfert din rezervele de combustibili fosili ale Terrei.
Aceasta inseamna rezerve de 90 de miliarde de barili de petrol si peste 42 de miliarde de metri cubi de gaze naturale valorand, in total, peste 1700 de miliarde de dolari.
In august, Moscova a reluat procesul de revendicare a unei importante parti din teritoriul arctic, pana in apropiere de Polul Nord. Pretentiile rusilor se extind si in zona culmii Lomonosov, pe teritorii reclamate si de Danemarca si Canada.
Topirea calotei arctice a deschis noi cai navigabile in zona si atrage din ce in ce mai mult interesul companiilor petroliere.
In acelasi timp, ecologistii se tem de un dezastru iminent in cazul in care se va recurge la deschiderea unoi noi rute navigabile sau a exploatarii... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:05