Exodul creierelor a capatat o noua dimensiune in Romania. Tot mai adolescenti parasesc tara, odata cu intrarea la liceu, pentru a studia la scoli de peste hotare.
Andreea Paul, presedinte al Initiativei pentru Competitivitate (INACO), a explicat, pentru Ziare.com, despre cum se resimte exodul creierelor de la o varsta cat mai frageda.
"Exodul creierelor nu se mai face de la primul job, ci dinainte de liceu. Eu, fiind cadru universitar, resimt plecarea tinerilor extraordinar de buni la universitatile de afara. Ca parinte cu un copil care urmeaza sa intre in clasa a IV-a, de acum ma gandesc ce vom face in clasa a IX-a si incotro vom merge pentru a le asigura copiilor nostri cea mai buna calitate a educatiei pentru ca ei pot duce enorm", a declarat Andreea Paul.
Albabetizarea digitala, o obligatie
Potrivit ei, sistemul educativ din Romania are de suferit la capitolul competitivitate, iar in fata inovatiei pe care o aduc tarile mai dezvoltate Romania s-ar putea sa ramana si mai in urma.
"Copiii romani sunt foarte dotati, au intrat deja in smart lab-uri, sunt foarte avansati in alfabetizarea digitala si tehnologica pentru ca noi, parintii, ne-am ocupat de asta, nu scoala. Ne-am ocupat de cresterea acestor abilitati, iar scoala nu tine pasul. Or, acesta este un mesaj de atentionate cu privire la tot ce inseamna invatamant preuniversitar", a mai spus Andreea Paul.
Online-ul a deschis oportunitati imense pentru viitoarele generatii. Pot face cursuri cu cei mai... mai mult
Luni, 27 Iulie 2020, ora 00:15
Tinerii educati vor continua sa plece din tarile sarace si corupte din estul Europei, cum este si Romania, in ciuda noilor oportunitati aparute pe piata muncii, din cauza instabilitatii politice, a legilor invechite si a coruptiei generalizate.
Noile forme de munca, cunoscute sub denumirea de "gig economy", ar fi putut reprezenta o solutie pentru ca tarile sarace din Europa de Est sa puna capat pierderii de mana de lucru calificata, scrie Bloomberg.
Sute de mii de sarbi, ucraineni si romani isi castiga existenta prin intermediul unor platforme globale de tip freelance, lucrand pentru clienti internationali care platesc mai bine decat companiile locale.
Acesta ar fi trebuit sa fie ajutorul perfect pentru a tine in tara cele mai bune minti, noteaza publicatia.
In schimb, reglementarile invechite forteaza multi freelanceri sa traiasca la limita legalitatii si ar putea dejuca eforturile destinate sa opreasca fuga creierelor.
Timp de mai multe secole Europa de Est s-a caracterizat printr-o dorinta de a recupera decalajul care o separa de Vest.
In prezent, economia de tip "gig economy" ofera o sansa pentru un nou salt insa generatiile de tineri care au crescut dupa Razboiul Rece sunt trase inapoi de unele din cele mai corupte sisteme politice din Europa, observa Bloomberg.
"Momentul actual este unul similar cu cel din Star Wars, cand nava spatiala face un salt prin hiperspatiu, dintr-un sistem in altul. Daca vrei ca economia ta sa avanseze si oamenii sa... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 10:39
Romania se mandreste cu una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Uniunea Europeana, dar combinatia problematica dintre populatia imbatranita si in scadere si plecarea peste hotare a lucratorilor tineri si bine calificati va pune o presiune semnificativa asupra sistemului de sanatate si de pensii.
Iar Romania are nevoie de o strategie pentru a-i determina pe tinerii cu inalte calificari profesionale sa revina in tara, se arata intr-o analiza a publicatiei Forbes, sub titlul "Romania 'isi pierde mintile' si incearca sa stopeze migrarea creierelor".
In articol se mentioneaza ca, de la aderarea la UE, peste un milion de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati profesionale mai bune si a unui nivel de trai superior.
"Pe masura ce crestea numarul celor care cautau o viata mai buna in Occident, in special in Germania, Italia, Spania si Marea Britanie, Romania a inceput sa sufere de fenomenul numit adesea 'migrarea creierelor'", noteaza Forbes, subliniind ca efectul plecarii romanilor cu studii superioare si calificari profesionale de varf se resimte intens.
Un exemplu folosit in analiza este situatia din sistemul de sanatate.
"In ultimii ani, mii de angajati au emigrat in tari mai dezvoltate din UE, unde beneficiaza de salarii mai mari si de conditii de lucru mai bune. Faptul ca in strainatate pot castiga chiar si de 10 ori mai mult a dus la o criza grava a personalului din spitalele romanesti. Se estimeaza ca din 2007 au plecat din Romania in... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 12:57
De cand Romania s-a alaturat Uniunii Europene, in urma cu 10 ani, milioane de romani au emigrat in cautarea unor oportunitati mai bune de munca si de trai.
Pe masura ce multi au plecat in Occident pentru perspective mai bune, in tari precum Marea Britanie, Germania, Italia sau Spania, in Romania s-a produs un fenomen care este descris deseori ca "exodul creierelor", scrie Stephen McGrath, intr-un articol pentru Forbes, despre cum incearca tara noastra sa contracareze aceste plecari.
Autorul noteaza ca efectele plecarii din Romania a celor educati sau foarte competenti sunt simtite puternic in tara.
Chiar daca Romania se poate mandri acum cu una dintre economiile europene cu cea mai rapida crestere, amestecul sau problematic de populatie imbatranita si aflata in scadere, pe de o parte, si migratia tinerilor competenti, pe de alta, este de asteptat sa adauge o presiune serioasa asupra unor sectoare precum sistemul de sanatate si cel al pensiilor.
Pe scurt, scrie McGrath, Romania are nevoie sa-si atraga inapoi acasa "creierele" din strainatate.
Cum vrea statul sa opreasca plecarile
De exemplu, sistemul haotic de sanatate este unul care a fost afectat negativ de exodul creierelor. In ultimii ani, mii de angajati din sistemul medical s-au mutat in tari mai dezvoltate ale UE, pentru salarii si conditii de munca mai bune.
Faptul ca pot castiga de pana la zece ori mai bine in strainatate a dus la un deficit serios de personal in spitalele romanesti. Aproape... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 22:00
Consecintele dezastruoase ale exodului medicilor din Romania au fost tratate pe larg, marti, de presa britanica.
Financial Times scrie ca in una dintre pauzele sale rare, medicul Florin Chirculescu din Bucuresti sta pe scaun, ofteaza si isi aprinde o tigara in birou.
"Ramanem fara specialisti", a marturisit chirurgul in varsta de 53 de ani.
In Marea Britanie, dezbaterea privind imigratia din UE a fost dominata de faptul ca muncitori slab calificati vor invada tara, in special cei proveniti din Romania si Bulgaria, dupa data de 1 ianuarie, cand au fost ridicate restrictiile de pe piata muncii.
Insa, pana in prezent, "navala" nu a avut loc, noteaza FT.
Totusi, discutiile pe aceasta tema nu il misca pe Chirculescu, care aminteste ca Romania se confrunta cu o adevarata criza in sistemul medical, legata de un alt gen de imigratie: exodul creierelor.
Medicii din Romania pleaca in tari precum Germania, Franta si Marea Britanie, indemnati de conditiile mai bune de munca si de ...citeste mai departe despre "Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 17:36