O serie de manevre militare de amploare programate de Rusia si Belarus pe teritoriul ambelor state au pus deja pe jar Occidentul si vecinii celor doua tari, iar Moscova cauta acum explicatii care sa calmeze spiritele.
Manevrele care simuleaza respingerea unui atac al unor forte "extremiste" straine asupra Belarusului urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii septembrie, dar reprezentantii Ministerului Aparari de la Moscova sustin ca acestea nu vizeaza pe nimeni in particular, relateaza Defense News.
Statele baltice si Polonia se arata ingrijorate de amploarea exercitiilor militare programate de Rusia si Belarus in regiune pentru perioada 14-20 septembrie.
Exista temeri ca trupele rusesti vor ramane in Belarus, dupa exercitiile militare, iar de aici vor putea oricand sa incerce un atac surpriza asupra tarilor baltice.
Alexander Fomin, adjunctul ministrului Apararii, neaga insa aceasta varianta catalogand-o drept "un mit occidental despre asa-zisa agresiune a Rusiei".
"S-au vehiculat tot felul de scenarii improbabile. Unii au ajuns sa spuna ca exercitiul Zapad 2017 reprezinta o platforma pentru invazia Lituaniei, Poloniei si Ucrainei", a mentionat Fomin.
Oficialii de la Moscova sustin ca vor deplasa in zona doar 5.500 de soldati, alaturi de cei 7.200 din Belarus, 70 de avioane, 250 de tancuri, 200 de sisteme de artilerie si 10 nave de lupta.
In acelasi timp, ministrul Apararii din Estonia, Juri Luik, sustine ca manevrele Rusiei ar putea implica pana la... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 06:14
1Moscova se pregateste de exercitii militare de mare amploare, posibil cele mai mari de la incheierea Razboiului Rece. Acestea se vor desfasura in perioada 14 - 20 septembrie si vor avea loc atat in vestul Rusiei, cat si in Belarus, aliat al Moscovei cu granite cu Letonia, Lituania si Polonia, dar si in regiunea Kaliningrad.
Conform The Guardian, la exercitii vor lua parte circa 100.000 de militari, estimeaza oficialii occidentali si analistii.
Rusia nu a specificat un numar de militari care vor lua parte la aceste exercitii, insa ambasadorul rus la NATO afirma ca "la niciuna dintre manevre nu vor lua parte mai mult de 13.000 de militari". Conform unui pact international, daca numarul participantilor ar fi mai mare, atunci Rusia ar fi obligata sa permita trimisilor militari din alte tari sa observe exercitiile, aminteste sursa.
Ceea ce poate face Rusia e sa-si imparta militarii in grupuri, fiecare de pana la 13.000 de militari, si fiecare grup sa abordeze exercitii de alta natura. De altfel, si la exercitiile din 2013 se presupune ca a procedat asa, implicand, per total, circa 70.000 de militari.
Ca indicator al amplorii exercitiilor, trebuie stiut ca Moscova a dat comanda de peste 4.000 de vagoane pentru transportarea trupelor. Calculele arata ca in aceste 4.000 de vagoane pot fi transportate doua divizii blindate si mecanizate (aproximativ 30.000 de militari).
Pentru comparatie, cel mai mare exercitiu NATO de anul acesta, Trident Javelin 17, care va avea... mai mult
Duminica, 27 August 2017, ora 07:23