Aproximativ 18.000 de soldati din 19 tari, in principal membre ale NATO, vor participa la exercitiul Saber Strike care incepe duminica in Polonia si tarile baltice, condus de armata americana pe flancul estic al Aliantei Nord-Atlantice, relateaza AFP.
Aceasta desfasurare, una dintre cele mai importante din Europa pentru fortele americane de la sfarsitul Razboiului Rece, este destinata sa linisteasca statele europene aliate ale Washingtonului situate cel mai la est, care sunt ingrijorate din cauza frecventelor manevre militare ruse din vecinatatea lor si a conflictului ucrainean.
A opta editie a acestui exercitiu anual, care va avea loc intre 3 si 15 iunie, coincide cu informatia aparuta saptamana trecuta in Polonia potrivit careia aceasta tara ar intentiona sa participe la finantarea unei prezente sporite a fortelor armate americane pe teritoriul sau.
Pawel Soloch, sef al Biroului securitatii nationale pe langa presedintia Poloniei, a afirmat ca un "document de informare" redactat la Ministerul Apararii se refera la o suma cuprinsa intre 1,5 si 2 miliarde de dolari pe care tara sa ar putea sa ii aloce pentru a participa la cheltuielile de stationare a unei unitati blindate americane.
Anuntul a provocat o reactie imediata a Moscovei apreciind ca o asemenea desfasurare "nu aduce niciun fel de beneficii securitatii si stabilitatii pe continent".
Statele Unite si-au consolidat prezenta pe flancul estic al NATO dupa anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia in... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2018, ora 07:32
Seful statului-major al fortelor ruse, generalul Valeri Gherasimov, l-a asigurat joi pe seful comitetului militar al NATO, generalul Petr Pavel, ca exercitiul militar Zapad, organizat de Rusia si Belarus in perioada 14-20 septembrie, are caracter defensiv si a fost planificat de multa vreme, a informat ministerul apararii de la Moscova, citat de AFP.
Cei doi generali s-au intalnit la Baku, iar ulterior NATO a dat publicitatii un comunicat in care nu da detalii despre dialogul purtat, ci arata doar ca acesta "demonstreaza interesul reciproc clar pentru pastrarea canalelor de comunicare militare" intre alianta nord-atlantica si Rusia.
Rusia a anuntat ca la manevrele din Belarus si din enclava rusa Kaliningrad vor participa aproape 13.000 de militari din cele doua tari, ceea ce a provocat ingrijorare in special in Polonia si Lituania. Estonia si Lituania sustin insa ca efectivele reale vor fi de aproximativ 100.000, iar ministrul german de externe, Ursula von der Leyen, a mentionat joi acelasi numar.
Viceministrul rus de exerne Aleksandr Fomin a afirmat la sfarsitul lui august ca exercitiul Zapad "nu este indreptat anume impotriva niciunui stat" si a acuzat presa si Occidentul ca "raspandesc mituri referitoare la asa-zisa amenintare rusa".
Cu toate acestea, joi, la Tallinn, ministrii apararii din Franta si Germania si-au exprimat dezaprobarea. "Este indiscutabil ca vom vedea o demonstratie a capacitatilor si puterii rusilor", a spus von der Leyen, iar omologul... mai mult
Joi, 07 Septembrie 2017, ora 23:29
Un amplu exercitiu militar care implica participarea fortelor speciale, a celor aerospatiale si a Flotei Marii Negre a inceput de saptamana aceasta in poligonul Opuk din peninsula Crimeea.
"Pentru prima data in istoria armatei Rusiei, toate cele trei mari unitati ale trupelor speciale aeropurtate au fost alertate simultan si relocate partial in Crimeea cu tot cu echipament si armamentul din dotare", a explicat comandantul trupelor aeropurtate, general-colonelul Andrei Serdyukov, citat de agentia TASS.
2.500 de soldati din cadrul fortelor speciale si 600 de piese de echipament au ajuns deja in Crimeea, exercitiul implicand participarea trupelor din bazele Novorossiysk, Kamyshinsk si Ulan Ude, ca si pe cea a Armatei a 4-a a Fortelor Aerospatiale si de Aparare Antiaeriana din Districtul Militar de Sud.
Soldatii rusi vor testa reactia rapida a fortelor speciale in fata unui atac terorist si a unei agresiuni venite din partea trupelor unui inamic obisnuit.
Formatul de lupta este unul nou, generalul Serdyukov explicand ca trupele aeropurtate ale Rusiei au ajuns sa se implice in diverse misiuni de criza, inclusiv in misiuni antitero desfasurate in mai multe regiuni ale globului.
Tacticile de lupta implica preluarea controlului asupra unor obiective de importanta vitala, folosirea vehiculelor amfibii, inclusive a celor parasutate din avioanele de transport si testarea acuratetii focului in timpul manevrelor ofensive si defensive puse in scena in poligonul din Crimeea. mai mult
Luni, 20 Martie 2017, ora 17:58
1Planurile Moscovei de a organiza in toamna acestui an un exercitiu militar de amploare in apropierea granitei de vest dau fiori guvernelor din Alianta Nord Atlantica.
Secretomania care inconjoara exercitiul Zapad 2017 i-a facut pe vecinii Rusiei sa suspecteze ca federatia se pregateste de razboi, informeaza IB Times.
La exercitiul Zapad 2017 (Vest 2017 - trad.), care se va desfasura in apropierea frontierei cu statele baltice, o zona in care Rusia a efectuat destule manevre provocatoare care au pus pe jar reprezentantii NATO, vor participa si trupe din Belarus.
Moscova nu a anuntat pana acum cati militari va mobiliza pentru desfasurarea de forte din luna septembrie, insa exercitiile de tipul Zapad au generat de fiecare data tensiuni cu Occidentul.
"Vedem ca riscurile au crescut si suntem ingrijorati de organizarea exercitiului Zapad 2017, care va comasa o forta armata agresiva si de dimensiuni mari in apropierea granitelor noastre, fapt care poate fi interpretat ca o pregatire in vederea unui razboi cu Occidentul", a afirmat presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.
NATO a asigurat forte suplimentare pe flancul estic al spatiului euro-atlantic, ca urmare a temerilor venite din partea tarilor membre aflate in imediata apropiere a Rusiei, dar frica de o eventuala agresiune a Moscovei persista, in special in randul celor trei tari ex-sovietice din cadrul Aliantei: Lituania, Letonia si Estonia.
"Pentru mine, Zapad reprezinta o oportunitate a Rusiei de a... mai mult
Joi, 02 Martie 2017, ora 13:26
Fortele navale ale Chinei si Rusiei vor desfasura ample exercitii militare in Marea Chinei de Sud, saptamana aceasta, a anuntat site-ul oficial al marinei chineze.
Operatiunea "Joint Sea-2016" va include nave de suprafata, submarine, formatii aeriene si trupe, locul de desfasurare al acesteia fiind in apele asupra carora Beijingul ridica pretentii teritoriale in detrimentul altor 5 state vecine, informeaza IB Times.
Conform oficialilor chinezi, aceasta va fi cea mai mare operatiune comuna a celor doua forte navale de pana in prezent. Exercitiile includ tactici defensive pe mare si pe uscat, lupta pe mare, dar si cucerirea unor insule de la inamici.
China a precizat in luna iulie ca acest exercitiu militar este o operatiune de rutina in cadrul programului de pregatire a trupelor sale, nefiind indreptat impotriva vreunei tari.
In aceeasi luna, Curtea Internationala de la Haga a respins pretentiile teritoriale ale Beijingului in regiune, intr-o zona disputata intre China si Filipine.
China revendica aproximativ 80% din suprafata Marii Chinei de Sud, aceasta incluzand si un culoar comercial maritim care insumeaza transporturi de aproximativ 5.000 miliarde dolari anual.
Brunei, Vietnam, Malaezia, Taiwan si Filipine reclama suprafete din portiunea asupra careia Beijingul invoca drepturi istorice.
Rusia si China fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, iar politica lor expansionista din ultima perioada a cimentat relatiile militare dintre cele doua tari,... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:33
Beijingul a anuntat pe 30 iulie ca va sustine un amplu exercitiu militar, in parteneriat cu Rusia, in zona Marii Japoniei. Anuntul a provocat stupoare la Tokyo, unde disputele cu China privind drepturile teritoriale din aceste sunt la ordinea zilei.
Manevrele vin si pe fondul unei activitati militare intense desfasurata de marina militara americana in zona Asiei, Washingtonul vrand sa contracareze miscarile tot mai razboinice ale Chinei in zona arhipelagului Spratlys, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
In tabere opuse
Atat China, cat si Rusia sunt doua tari cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate ONU, Moscova si Beijingul avand o viziune diferita fata cea a Occidentului in privinta unor crize de securitate de pe glob, cum ar fi cea din Siria.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din China, Yang Yujun, a anuntat in darea de seama lunara ca exercitiul comun al celor doua armate va debuta in Golful Petru cel Mare, in largul portului Vladivostok, urmand sa se extinda apoi spre Marea Japoniei.
Exercitiul este menit sa verifice capacitatea de aparare impotriva submarinelor si a navelor de lupta, chinezii planuind sa faca parada de flota de distrugatoare, fregate si vase de aprovizionare, ca si de avioanele lor de vanatoare.
Rusii sunt asteptati sa se alature cu o flota de nave de lupta, submarine si avioane. Ambelor armate se vor alatura si un numar larg de elicoptere si trupe de marina.
Alarma la Tokyo
Pentru oficialii din... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 16:24
Turneul eurasiatic al presedintelui chinez Xi Jinping, cu o oprire de trei zile la Moscova, are ca scop cimentarea parteneriatului dintre Rusia si China sub forma unei aliante militare.
Observatorii internationali sunt de parere ca aceasta miscare are ca scop crearea unui front comun in fata parteneriatului strategic mentinut pe flancul Asiatic de Statele Unite si Japonia, arata publicatia Business Insider.
Parada de forte
Presedintele chinez a inclus Rusia pe lista destinatiilor sale din cadrul turneului eurasiatic alaturi de Kazahstan si Belarus.
Cel mai probabil, la Moscova vor fi puse la punct detaliile cooperarii in privinta importurilor de gaz ale Chinei de pe piata din Rusia, cooperarea in domeniul aviatiei si proiectul "Drumul Matasii", prin care China vrea sa dezvolte infrastructura de transport si energetica intre Asia si Europa.
Insa, punctul principal in programul oficial al presedintelui Xi ramane participarea la parada aniversara din Piata Rosie.
Evenimentul de pe 9 mai va marca implinirea a 70 de ani de la victoria impotriva nazismului, un bun pretext pentru transformarea parteneriatului militar dintre cele doua tari intr-o alianta de facto.
Ministrul Apararii din China a anuntat ca fortele navale ale celor doua state vor efectua luna aceasta un exercitiu comun in Mediterana.
In total, noua vase militare vor fi implicate, printre care si fregatele anti-piraterie care patruleaza coasta Somaliei.
Desi oficialul de la Beijing a negat... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 16:34
Presedintele ucrainean Petro Porosenko a ordonat, luni, la intalnirea Consiliului National de Securitate si Aparare, incetarea cooperarii cu Rusia in domeniul militar-industrial.
Vicepremierul ucrainean Vitali Iarema a adeclarat ca "incepand de astazi, presedintele a interzis aproape orice cooperare in sfera militar-industriala cu Federatia Rusa", scrie Voice of Russia.
Iarema a amintit ca, anterior, presedintele in exercitiu ucrainean a emis un decret privind incetarea cooperarii militare in ceea ce priveste producerea si livrarea de arme Rusiei, insa era inca permisa cooperarea in domeniul producerii de bunuri de uz dual, precum motoare pentru elicoptere, ce pot fi folosite atat in scopuri civile cat si militare.
Porosenko a anuntat, tot luni, ca intentioneaza sa preia controlul si sa incheie conflictul din estul separatist pana la sfarsitul acestei saptamani.
"Vom ...citeste mai departe despre "Ucraina a incetat cooperarea cu Rusia in domeniul militar" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 10:15