China a anuntat, marti, 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scazut bilant prezentat zilnic de mai bine de doua saptamani, numarul de decese la nivel national fiind de 2.663.
Comisia nationala de sanatate a raportat, de asemenea, 508 noi cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus, toate, cu exceptia a noua cazuri, fiind depistate in provincia centrala Hubei, unde epidemia a inceput in decembrie, relateaza AFP.
Pe de alta parte, lumea incearca sa se protejeze cat mai mult, astfel ca SUA si Coreea de Sud au anuntat ca vor sa "reduca" un exercitiu militar comun prevazut sa aiba loc in primavara, din cauza epidemiei cauzate de noul coronavirus.
Comandantul fortelor americane in Coreea de Sud, generalul Robert Abrams, si seful de stat major din Coreea de Sud, generalul Park Han-ki, "analizeaza daca pot reduce exercitiul de comandament, din cauza preocuparilor privind coronavirusul", a declarat secretarul american al Apararii, Mark Esper, in cadrul unei conferinte de presa comune.
La randul sau, ministrul Jeong Kyeong-doo a precizat ca 13 soldati sud-coreeni au fost diagnosticati cu noul coronavirus si ca permisiile au fost suspendate pentru toate fortele armate ale tarii, inainte de a restrictiona deplasarile.
Situatia din Coreea de Sud este "grava", a adaugat ministrul Apararii. Cele doua tari, care au redus deja in mare parte exercitiile militare pentru a facilita negocierile privind programul nuclear al Coreei de Nord, au planificat... mai mult
Marti, 25 Februarie 2020, ora 08:41
Armata rusa efectueaza cele mai ample manevre militare de la sfarsitul Uniunii Sovietice incoace. La exercitiu iau parte si militari chinezi. Cine sa fie inamicul si pentru ce tip de razboi se antreneaza rusii?
La manevrele militare "Vostok-2018" (Est 2018), derulate in Siberia orientala si in Extremul Orient, intre 11 si 17 septembrie, iau parte atat mai multe divizii ale armatei (fortele districtelor Centru si Vest), cat si flotele Nord si Pacific ale Marinei ruse.
Cele mai ample exercitii militare de dupa destramarea Uniunii Sovietice implica participarea a aproximativ 300.000 de soldati, peste 1.000 de avioane, elicoptere si drone, pana la 36.000 de blindate sau alte vehicule militare si pana la 80 de nave de razboi sau alte ambarcatiuni. Intr-una dintre etape vor participa si unitati din China.
Observatorii germani nu sunt surprinsi de aplicatiile Vostok-2018. Specialistul Gustav Gressel - Senior Policy Fellow/European Council on Foreign Relations (ECFR) din Berlin - afirma ca armata rusa se antreneaza in fiecare an "intr-o alta directie strategica": sud, vest sau est. "Un plan de exercitii militare normal", subliniaza Gressel.
Nici amploarea manevrelor nu reprezinta vreo noutate, afirma, la randul sau, Sarah Pagung de la Societatea Germana pentru Politica Externa (DGAP) . "Aplicatiile militare in est sunt intotdeauna mai mari ca cele din vest, avand in vedere limitarea prezentei trupelor militare in partea de vest, conform documentului de la Viena."... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 15:33
Fortele navale ale Chinei si Rusiei vor desfasura ample exercitii militare in Marea Chinei de Sud, saptamana aceasta, a anuntat site-ul oficial al marinei chineze.
Operatiunea "Joint Sea-2016" va include nave de suprafata, submarine, formatii aeriene si trupe, locul de desfasurare al acesteia fiind in apele asupra carora Beijingul ridica pretentii teritoriale in detrimentul altor 5 state vecine, informeaza IB Times.
Conform oficialilor chinezi, aceasta va fi cea mai mare operatiune comuna a celor doua forte navale de pana in prezent. Exercitiile includ tactici defensive pe mare si pe uscat, lupta pe mare, dar si cucerirea unor insule de la inamici.
China a precizat in luna iulie ca acest exercitiu militar este o operatiune de rutina in cadrul programului de pregatire a trupelor sale, nefiind indreptat impotriva vreunei tari.
In aceeasi luna, Curtea Internationala de la Haga a respins pretentiile teritoriale ale Beijingului in regiune, intr-o zona disputata intre China si Filipine.
China revendica aproximativ 80% din suprafata Marii Chinei de Sud, aceasta incluzand si un culoar comercial maritim care insumeaza transporturi de aproximativ 5.000 miliarde dolari anual.
Brunei, Vietnam, Malaezia, Taiwan si Filipine reclama suprafete din portiunea asupra careia Beijingul invoca drepturi istorice.
Rusia si China fac parte din Consiliul de Securitate al ONU, iar politica lor expansionista din ultima perioada a cimentat relatiile militare dintre cele doua tari,... mai mult
Luni, 12 Septembrie 2016, ora 14:33
Beijingul face un nou gest provocator la adresa vecinilor niponi, flota militara chineza raportand efectuarea cu succes a unor exercitii militare in Marea Japoniei.
Ziarul oficial al armatei chineze a anuntat finalizarea operatiunilor de antrenament derulate "intr-o zona din Marea Japoniei", dupa cum relateaza IB Times.
Tensiunile dintre cele doua forte asiatice sunt in crestere, Japonia acuzand China de militarizarea unor insule disputate din Marea Chinei de Est, in vreme ce Beijingul sustine ca statiile radar plasate de Japonia in arhipelagul Senkaku reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale.
Nu este prima data cand flota militara a Chinei recurge la efectuarea unor exercitii in ape indepartate, anul trecut acestea fiind derulate in Marea Bering din apropierea coastelor Alaskai, iar in 2013 au facut o intreaga expeditie in jurul arhipelagului nipon.
Ofiterul aflat la comanda actualului exercitiu al marinei din China, comandantul Xi Haihua, a explicat ca manevrele intra in programul anual de pregatire a soldatilor si au avut ca scop verificarea abilitatilor de lupta in ape indepartate.
Ziarul armatei chineze a mentionat ca o parte din nave erau in drum spre casa dupa ce au asistat la exercitiul RIMPAC, organizat de marina militara a SUA in apropiere de Hawaii, unde China a participat ca observator.
"Exercitiile militare in apele internationale sunt efectuate in mod obisnuit de fortele navale din diverse tari, iar, anul acesta, marina militara... mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 13:33
Nave de razboi din 26 de state au demarat un exercitiu comun in apele Pacificului, in scopul promovarii securitatii internationale si cooperarii pe mare.
Exercitiul, care se intinde pe durata a 5 saptamani, aduce laolalta fortele navale din SUA si China, doua mari rivale intre care tensiunile tind sa reizbucneasca pe fondul acuzatiilor aduse de Washington privind militarizarea Marii Chinei de Sud de catre Beijing, remarca Defense News.
Inamici la gramada
Exercitiile de lupta "Rim of the Pacific" (RIMPAC) aduc pentru a doua oara in echipa internationala fortele navale din China, chiar daca o parte din membrii Congresului american s-au opus initiativei de a invita Beijingul sa participe, ca urmare a tensiunilor ivite in Marea Chinei de Sud.
De altfel, flota trimisa de chinezi in apropierea arhipelagului Hawaii va trebui sa conlucreze cu forte navale din alte sapte state care contesta dreptul Beijingului de a revendica diverse teritorii maritime din regiunea asiatica.
Pana acum, sapte insule artificiale au fost construite de chinezi in zona arhipelagului Spratly din Marea Chinei de Sud, in calea uneia dintre cele mai folosite linii maritime internationale, cu un trafic anual de marfuri estimat la 5.000 de miliarde de dolari.
Antrenament limitat
China a trimis in Pacific cinci nave de lupta, printre care si un vas-spital. Acestea vor fi incluse in exercitiile de asistenta umanitara in caz de dezastre naturale, salvare submarina si combaterea pirateriei,... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 16:38
Armata Chinei a modificat brusc modul de organizare a exercitiilor de lupta pe mare, pe care le deruleaza zilele acestea in Marea Chinei de Sud, zona in care tensiunile sunt in crestere. Au fost introduse pe neasteptate mai multe elemente care sa simuleze conditiile reale de lupta.
Exercitiile au debutat inca de pe 7 aprilie intr-o zona a Marii Chinei de Sud si includ pana si simularea conditiilor de razboi electronic (bruiaj radar/sonar, bruiaj rachete etc.), informeaza IB Times.
Un articol aparut in revista Armatei din China, PLA Daily, anunta ca navele implicate in exercitiul din marea Chinei de Sud au efectuat antrenamente cu simularea tuturor conditiilor de vreme, trageri la tinta si atacuri aeriene pentru a tine in forma pilotii militari.
"Am gandit situatii cat mai complexe care sa faca si mai periculoasa o confruntare cu inamicii, pentru a da realism mediului de lupta, asigurand o cale importanta de conlucrare intre fortele navale si cele aeriene", a explicat Tian Junqing, comandantul diviziei din Marea Chinei de Sud.
Flota va continua sa se antreneze in conditii de lupta continua, exercitiile incluzand si raiduri aeriene la joasa inaltime si alte tactici militare menite sa asigure coeziunea intre fortele navale, aeriene si alte unitati militare ale armatei chineze.
China reclama aproape 80% din Marea Chinei de Sud, inclusiv teritorii care fac obiectul unor dispute cu alte 5 tari din regiunea Asiei de Sud-Est.
Marea Chinei de Sud este un culoar... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2016, ora 14:23
Scandalul insulelor artificiale amenajate ca baze militare de Beijing in Marea Chinei de Sud ameninta sa se transforme intr-o confruntare mult mai dura intre China si Statele Unite.
Intentia Washingtonului de a trimite in regiune nave de razboi a starnit reactii de furie la Beijing si, chiar daca guvernul chinez nu a reactionat public pe canalele oficiale, presa de partid a infierat cu rapiditate amestecul american in scandalul regional din Marea Chinei de Sud, arata ziarul The Guardian.
Actiuni provocatoare
Timp de un an, China si-a consolidat pozitia militara in Marea Chinei de Sud, construind si amenajand sub forma de baze militare mai multe insule artificiale din Arhipelagul Spratly, o zona din largul marii revendicata de alte 5 state din regiune.
Oficialii de la Washington au somat China in repetate randuri sa stopeze operatiunile din zona, considerandu-le un pericol la adresa libertatii de navigatie, in conditiile in care aceasta este traversata de unul din importantele trasee comerciale maritime.
Acum, oficialii americani sunt decisi sa trimita in zona mai multe nave militare pentru a observa si tine sub control situatia, iar anuntul lor se dovedeste greu digerabil pentru liderii comunisti de la Beijing.
Un editorial din ziarul Global Times, publicatie apropiata de cercurile puterii din China, infiereaza actiunile coercitive ale Washingtonului.
"China nu trebuie sa tolereze atitudinea agresiva a Statelor Unite de a viola apele adiacente si... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2015, ora 15:58
5Beijingul a anuntat pe 30 iulie ca va sustine un amplu exercitiu militar, in parteneriat cu Rusia, in zona Marii Japoniei. Anuntul a provocat stupoare la Tokyo, unde disputele cu China privind drepturile teritoriale din aceste sunt la ordinea zilei.
Manevrele vin si pe fondul unei activitati militare intense desfasurata de marina militara americana in zona Asiei, Washingtonul vrand sa contracareze miscarile tot mai razboinice ale Chinei in zona arhipelagului Spratlys, arata cotidianul Hurriyet Daily News.
In tabere opuse
Atat China, cat si Rusia sunt doua tari cu drept de veto in cadrul Consiliului de Securitate ONU, Moscova si Beijingul avand o viziune diferita fata cea a Occidentului in privinta unor crize de securitate de pe glob, cum ar fi cea din Siria.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din China, Yang Yujun, a anuntat in darea de seama lunara ca exercitiul comun al celor doua armate va debuta in Golful Petru cel Mare, in largul portului Vladivostok, urmand sa se extinda apoi spre Marea Japoniei.
Exercitiul este menit sa verifice capacitatea de aparare impotriva submarinelor si a navelor de lupta, chinezii planuind sa faca parada de flota de distrugatoare, fregate si vase de aprovizionare, ca si de avioanele lor de vanatoare.
Rusii sunt asteptati sa se alature cu o flota de nave de lupta, submarine si avioane. Ambelor armate se vor alatura si un numar larg de elicoptere si trupe de marina.
Alarma la Tokyo
Pentru oficialii din... mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 16:24
Statele Unite si Australia, asociate pentru prima data cu Japonia, au lansat duminica ample exercitii militare in regiunea Pacificului, pe fondul tensiunilor cu China, informeaza AFP.
Timp de doua saptamani, 30.000 de militari vor participa la aceste manevre aeriene, maritime si terestre in statele australiene Teritoriul de Nord si Queensland.
Circa 40 de militari niponi si 500 de neo-zeelandezi au fost mobilizati pentru operatiunea Talisman Sabre, organizata din doi in doi ani.
Pe puntea USS Blue Ridge, nava amiral a Flotei a VII-a din Pacific, premierul australian Tony Abbott a amintit vineri de "alianta foarte importanta" a tarii ...citeste mai departe despre "SUA, Australia si Japonia au lansat ample exercitii militare in regiunea Pacificului" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 05 Iulie 2015, ora 12:04