Mediul bancar european nu da semne sa isi fi revenit dupa criza financiara care a zguduit lumea in urma cu opt ani. Numarul institutiilor de credit care se zbat sub povara greselilor trecute este prea mare, dupa cum sustin reprezentantii bancilor centrale din toata lumea.
Oficiali de top din cadrul Trezoreriei SUA, a Bancii Centrale Europene, dar si reprezentantii Fondului Monetar International privesc cu ingrijorare la modul in care subrezenia sistemului bancar european afecteaza economia regiunii, remarca Daily Sabah. Iata si vulnerabilitatile identificate:
Credite neperformante
In Italia se observa cel mai bine cum nivelul ridicat al creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor din "Cizma" afecteaza economia locala.
Procentul ridicat de imprumuturi neperformante pare greu de redus intr-un moment in care economia italiana pare atinsa de anemie, iar acest lucru dezvaluie un adevarat cerc vicios. Fara banii returnati de datornici, bancile italiene nu isi permit sa finanteze alte afaceri, fapt care slabeste economia Italiei si mai mult.
Eliminarea acestor credite din sistem este o adevarata munca de Sisif. Banca Monte dei Paschi incearca sa vanda cu un discount considerabil polite pentru imprumuturi de 27,7 miliarde de euro inainte de trece la recapitalizarea institutiei prin lansarea unei noi serii de actiuni in valoare de 5 miliarde de euro.
In Italia, lucrurile sunt mult mai complicate in ceea ce priveste recuperarea restantelor de la... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 14:26
Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), crede ca renuntarea la executorii bancari se va traduece in costuri mai mari pentru clienti, deoarece bancile vor fi nevoite sa apeleze la executori judecatoresti pentru valorificarea garantiilor, potrivit NewsIn. "Parerea noastra este ca procesul de recupere a creantelor prin valorificarea garantiilor va avea de suferit, in sensul ca va incetini acest ritm. In al doilea rand, clientii care sunt proprietarii acelor bunuri aduse in garantie vor avea si ei de suferit pentru ca la nivel de costuri cu executarea in cazul executorilor judecatoresti sunt mult superioare costurilor pe care le avem noi acum cu executorii bancari. Trebuie sa avem in vedere ca toate aceste costuri trebuie suportate in final clientul", a spus Ghetea.
El a precizat ca, la nivel de costuri, executorii judecatoresti percep un comision mai mare.
"Clientii se vor afla in situatia care, din valorificarea unor bunuri, executorul judecatoresc va cere un comison care este superior celui perceput de banca in prezent. Banca nu percepe pentru executorii bancari taxe speciale. In plus, in foarte multe cazuri executorul bancar este in masura de a convinge clientul ca nu este bine sa se execute garantia si ca este mai bine sa gaseasca o solutie", a spus Ghetea.
Totodata, el a declarat ca se poate ajunge la situatii in care sa nu fie acoperita datoria in urma executarii garantiei.
"Un caz de care eu stiu, in care mai multe banci au executat impreuna cu... mai mult
Vineri, 15 Aprilie 2011, ora 09:57