Deficitul bugetar este foarte mare, iar problema bugetului este una de structura a cheltuielilor, a declarat joi Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank Romania, fost presedinte al Consiliului Fiscal.
"Deficitul bugetar este foarte mare. Am vazut un deficit bugetar la luna octombrie de 2,8% si asa cum am vazut cu multe facturi neplatite. Daca ne uitam pe executia bugetara la zi, la octombrie, o sa constatam un lucru si anume ca pe partea de cheltuieli, cheltuielile s-au facut, insa pe o structura diferita de ce s-a bugetat.
Adica cheltuielile curente au fost depasite in executie. Cheltuielile de capital nu le-am pus in grafic pentru ca stricau graficul. Cheltuielile de investitii au fost mult sub ceea ce s-a bugetat ca dinamica pe tot anul. Deci practic cheltuielile totale s-au realizat, cheltuielile sociale au fost mai mari decat s-a bugetat, cheltuielile de investitii mai mici, decat s-a bugetat", a spus Ionut Dumitru.
El a spus ca partea de venituri a aratat o executie mult sub asteptari si era evident de la inceput ca veniturile erau supraevaluate.
Ionut Dumitru a explicat ca problema bugetului este una de structura a cheltuielilor. Astfel, chetuielile cu salariile sunt la aproape 12% din PIB. De asemenea, noua Lege a pensiilor aduce o crestere spectaculoasa a efortului bugetar, de la circa 9% din PIB in prezent, la peste 14% din PIB in cativa ani.
El a spus ca se observa o incetinire a cresterii economice, iar in trimestrul III cifrele au fost... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 15:32
Veniturile totale estimate de Guvernul PSD pentru primele 9 luni din 2019 sunt de 249 miliarde lei, iar executia arata 228 miliarde lei, ceea ce inseamna o "gaura" de aproximativ 21 miliarde lei, a scris, marti seara, pe pagina sa de Facebook, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"Guvernul PSD a 'estimat' venituri totale 249 miliarde lei in primele 9 luni din 2019. Executia arata 228 miliarde lei! Gaura dupa 9 luni, date deja publicate, aproximativ 21 miliarde lei", a semnalat Citu.
Acesta a precizat ca joi va face o conferinta de presa la sediul MFP.
Pe 6 noiembrie, ministrul Finantelor afirma ca executia bugetara este ingrijoratoare, iar la zece luni vom avea tot crestere pe deficit.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni deficitul creste(...). Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre pe care le-am exprimat, referitoare la situatia bugetara", spunea Citu.
Executia bugetului general consolidat, conform datelor operative ale MFP, s-a incheiat pe primele noua luni ale anului 2019 cu un deficit de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 228,7 miliarde lei, reprezentand 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB in aceeasi perioada a
anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o crestere cu 23,7 miliarde lei, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2019, ora 22:52
Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare, la 10 luni vom avea tot crestere pe deficit, iar situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni vom avea tot crestere pe deficit. Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situatia bugetara. Toate datele le voi prezenta saptamana viitoare intr-o conferinta de presa. De asemenea, va anunt ca am semnat amanarea concursului pentru ANAF, pana in martie anul viitor", a spus Citu.
Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni din acest an cu un deficit in crestere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifra care reprezinta o majorare de 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.
In intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:54
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat luna ianuarie cu un excedent de 0,7 miliarde lei, 0,07% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mic decat cel din ianuarie 2018, arata datele publicate marti pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ianuarie 2018, excedentul bugetar a fost de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB. Ianuarie 2017 s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, fata de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, inregistrat in aceeasi luna a anului 2016.
In ianuarie 2019, veniturile bugetului general consolidat au fost de 25,8 miliarde lei, reprezentand 2,5% din PIB, comparativ cu 2,4% din PIB in 2018.
Procentual, veniturile au fost cu 15,1% mai mari, in termeni nominali, fata de luna ianuarie 2018. Se inregistreaza cresteri fata de luna ianuarie a anului precedent in cazul incasarilor din accize (+38%), contributii de asigurari (+32,3%), TVA (+23,1).
"Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 23,1% fata de realizarile aceleiasi luni a anului 2018, ajungand la o valoare de 6,95 miliarde lei", se arata in... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:20
Senatorul PSD Florin Citu face acuzatii foarte grave, intr-o postare pe Facebook. El sustine ca cifrele din executia bugetara pe 2018, care va aparea in ianuarie, sunt false si ca Darius Valcov cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele.
"Darius Valcov confirma criza! Cifrele prezentate de Darius Valcov sunt masluite. #fakenews", sustine senatorul PNL, in postarea pe Facebook.
El povesteste ca a fost sunat de cineva din Ministerul Finantelor, care i-a spus ca Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, le cere angajatilor de acolo sa masluiasca cifrele, pentru ca rezultatul sa iasa asa cum vrea el.
"Datele OFICIALE despre executia bugetului in 2018 apar dupa 25 ianuarie 2019. Doar atunci MFP are situatia EXACTA si FINALA a executiei bugetare.
Aseara tarziu am fost sunat din MFP si mi s-a spus ca aceste cifre nu sunt reale.
Mai mult, si asta este foarte grav, Darius Valcov le cere angajatilor de la finante sa masluiasca datele in asa fel incat executia finala sa arate exact asa cum a anuntat el. Adica sub 3%", spune senatorul PNL.
Florin Citu anunta si ce va face pentru a-i opri si pedepsi pe cei care vor sa masluiasca datele oficiale:
"Pentru a-i opri si a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri:
- alo institutiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT...)
- Ii cer public lui Teodorovici sa permita ca o echipa de experti ai opozitiei sa verifice corectitudinea executiei bugetare.... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:51
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca-l va chema pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la o sedinta de coalitie pentru a face o informare la zi cu privire la executia bugetara si la proiectul bugetului de stat. El a spus ca nu are o imagine a situatiei.
"Vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finante sa ne faca o informare la zi cu privire la executia bugetara pana la finele lunii octombrie si cu obiectivele care trebuie atinse pana la sfarsitul anului, prin urmare care mai este nevoia de finantare, daca mai este nevoie de finantare si ce solutii se intrevad in acest sens, precum si cu proiectia bugetului anului 2019.
Cred ca in aceasta saptamana vom reusi sa facem aceasta discutie, in asa fel incat la nivelul Guvernului sa se poata avansa pe acest subiect cat mai mult", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, va fi chemat la o sedinta a conducerii coalitiei de guvernare, nu la o intalnire cu parlamentarii ALDE.
"O sedinta in care sa avem posibilitatea sa ne formam o imagine completa asupra executiei bugetare pe anul acesta. Nu am niciun fel de imagine pana nu facem discutia. Acesta e sensul discutiei - sa ne faca o prezentare. Inteleg ca la nivelul guvernului se discuta despre nevoia unei a doua rectificari bugetare si vrem sa aflam mai multe detalii", a adaugat liderul ALDE.
Atentionat de jurnalisti ca subiectul rectificarii bugetare a fost discutat de... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 19:40
Deputatul USR Claudiu Nasui, membru al Comisiei pentru Buget din Camera Deputatilor, a analizat cifrele din executia bugetara pe primul semestru, publicata marti de Ministerul Finantelor, si afirma ca ceea ce se intampla cu finantele tarii reprezinta "un cosmar pe care il vom plati cu totii".
"PSD manipuleaza datele privind executia bugetara, prin includerea in venituri a subventiilor in agricultura in anul 2017, dar nu in anul 2016. O data pe luna putem vedea guvernarea PSD in cifre prin executia bugetara publicata de Ministerul Finantelor. E un cosmar ce se intampla in finantele tarii. Un cosmar pe care il vom plati cu totii", a avertizat, miercuri, pe Facebook Claudiu Nasui.
Deputatul USR afirma ca "deficitul sintetizeaza amploarea dezastrului", argumentand ca "dupa prima jumatate a anului 2017, statul roman a cheltuit cu 6,3 miliarde de lei (0,8% din PIB) mai mult decat a incasat".
"Fata de anul trecut, cand deficitul era de 3,8 miliarde, cresterea e de 63%. Cum se finanteaza acest deficit? Prin datorie publica, adica prin imprumut de la banci. Din cauza PSD, Romania reuseste, in plina perioada de crestere economica record, sa aiba probleme de bani", atentioneaza deputatul de profesie finantist.
Pe de alta parte, Claudiu Nasui analizeaza veniturile la buget, remarcand ca Guvernul se lauda cu cresterile de incasari, bagandu-si singur dintr-un buzunar in altul.
"Da, a avut, din impozitul pe salarii (+11.5%) si din contributiile sociale obligatorii... mai mult
Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 13:44
Executia bugetara din trimestrul I este multumitoare si poate conduce, pe baza datelor si pe semestrul I, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece masura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat, spune premierul Ponta.
"Avem colectari mai mari decat in primul trimestru al anului 2013 si cheltuieli mai mici. Deocamdata, sunt multumit pentru ca, pe baza rezultatelor pe primul semestru, putem sa punem in aplicarea scaderea cu cinci puncte procentuale a contributiilor de asigurari sociale la angajator", a spus Ponta.
El a precizat ca impactul bugetar calculat pentru al doilea semestru din acest an, ca efect al scaderii CAS, este de 2,6 miliarde lei, iar cifra avansata de presedintele Traian Basescu, de 5,5 miliarde lei, reprezinta impactul pe un an intreg, Ponta apreciind ca Basescu este in general "Gica contra" doar pentru ca aceasta masura este sustinuta de Guvern.
Ponta a aratat ca cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte incasari, respectiv o colectare mai buna si reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la inceputul lunii iunie cu FMI.
Este un obiectiv politic si, poate, un obiectiv economic, care poate duce la pastrarea acestui trend pozitiv de crestere economica. Daca Basescu este impotriva reducerii CAS, a spus-o, e opinia lui, sincer sa fiu nici nu ma mira din moment ce el a fost cel care a taiat... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 14:52
Modul in care s-a desfasurat executia bugetara din 2013 pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de disciplina fiscala, pune in pericol incadrarea in nivelul de 3% din PIB si altereaza semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.
Consiliul Fiscal arata ca la momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta, mentionand ca a avertizat Guvernul in opinia emisa cu privire la raportul semestrial asupra executiei bugetare si la prima rectificare bugetara.
"Modul in care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an - ambele rectificari bugetare aducand majorari ale tintei de deficit, in conditiile existentei unei interdictii legale explicite si a unor suficiente indicii, in baza executiei bugetare la finele primelor sase luni, cu privire la probabilitatea ridicata a realizarii unor venituri bugetare mult inferioare estimarilor revizuite - pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
In plus, autoritatea atrage atentia asupra usurintei cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acest an cu privire la deficitul bugetar si nivelul cheltuielilor.
Acest aspect pune... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:44