Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a avertizat vineri ca masurile anuntate de Guvernul Grindeanu, respectiv majorari salariale pentru mai multe categorii, vor duce la o crestere a deficitului bugetar de peste 4% din PIB.
"Masurile anuntate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare si vor conduce la o crestere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB", a declarat presedintele Consiliului Fiscal, pentru Mediafax.
Subliniem ca Romania trebuie sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel risca sa fie sanctionata de catre Comisia Europeana pentru deficit bugetar... citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului Fiscal avertizeaza ca deficitul va sari de 4%, dupa deciziile Guvernului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 19:03
Modul in care s-a desfasurat executia bugetara din 2013 pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de disciplina fiscala, pune in pericol incadrarea in nivelul de 3% din PIB si altereaza semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.
Consiliul Fiscal arata ca la momentul operarii primei rectificari bugetare existau deja suficiente elemente de natura sa indice faptul ca estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsita de prudenta, mentionand ca a avertizat Guvernul in opinia emisa cu privire la raportul semestrial asupra executiei bugetare si la prima rectificare bugetara.
"Modul in care s-a desfasurat procesul bugetar din acest an - ambele rectificari bugetare aducand majorari ale tintei de deficit, in conditiile existentei unei interdictii legale explicite si a unor suficiente indicii, in baza executiei bugetare la finele primelor sase luni, cu privire la probabilitatea ridicata a realizarii unor venituri bugetare mult inferioare estimarilor revizuite - pune sub semnul intrebarii relevanta regulilor bugetare si angajamentul fata de respectarea disciplinei fiscale", se arata in opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul celei de-a doua rectificari bugetare din acest an.
In plus, autoritatea atrage atentia asupra usurintei cu care regulile fiscale au putut fi in mod repetat eludate in acest an cu privire la deficitul bugetar si nivelul cheltuielilor.
Acest aspect pune... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:44
Rectificarea bugetara incalca mai multe reguli fiscal bugetare, cea mai importanta fiind tinta de deficit, si a fost facuta pe baza unor proiectii nerealiste, numai din impozitul pe venit si contributii din asigurari veniturile fiind supraestimate cu 1 miliard de lei, potrivit Consiliului Fiscal.
"Incalcarea de catre proiectul de rectificare bugetara a regulilor fiscal bugetare submineaza grav credibilitatea acestora, mai ales in ceea ce priveste nerespectarea tintei de deficit bugetar", arata Consiliul intr-o opinie formulata la 30 iulie, data la care Guvernul a decis prima rectificare bugetara a anului.
Consiliul Fiscal mentioneaza ca a primit informatii de la Ministerul Finantelor cu privire la rectificare in seara zilei precedente, astfel ca nu a avut timp sa faca o analiza riguroasa pana la aprobarea proiectului de catre Executiv. mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 10:05
Reducerea TVA la paine trebuie aprobata de Consiliul Fiscal sau compensata pe partea de venituri bugetare de o alta masura fiscala, a declarat luni, la finalul intalnirii cu misiunea FMI, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"In primul rand trebuie sa respectam legea, iar in lege se spune ca atunci cand se reduce o taxa avem doua optiuni - trebuie sa obtinem aprobarea Consiliului Fiscal si a MFP, ca acea modificare nu afecteaza tintele bugetare pe termen mediu sau, in acelasi act normativ, se prevede o masura de compensare tot pe partea de venituri.
Daca se indeplineste una dintre aceste cerinte, din punctul nostru de vedere nu avem nicio problema cu reducerea TVA la paine", a spus presedintele Consiliului Fiscal.
Ionut Dumitru s-a intalnit luni cu misiunea FMI, temele principale de discutie fiind opinia Consiliului Fiscal despre evolutia economiei romanesti, executia bugetara si proiectiile bugetare pentru anii urmatori. mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 08:58
Proiectul de rectificare nu indeplineste regula care stipuleaza ca pot fi suplimentate cheltuielile cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene, atrage atentia Consiliul Fiscal, conform NewsIn."Proiectul de rectificare nu indeplineste regula cu privire la rectificarile bugetare stipulata la art. 16 din Legea nr. 69/2010 conform caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat al Consiliului Fiscal.
De asemenea, se mentioneaza ca nivelul total al cheltuielilor bugetului general consolidat excluzand asistenta financiara din partea Uniunii Europene si a altor donatori propus prin proiectul de rectificare depaseste cu 2,9 miliarde lei plafonul de 194,4 miliarde lei aprobat de Parlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specifica si in strategia fiscal-bugetara.
"In acest context, Consiliul Fiscal atrage atentia asupra faptului ca incalcarea articolului 16 din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare implica sanctiuni explicite in conformitate cu prevederile articolului 56 alin. 1 si 2 din aceeasi lege.
Desi proiectul de Ordonanta de Urgenta... mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 18:00
Politica fiscal-bugetara a Guvernului va fi evaluata de catre Consiliul Fiscal, votat in Parlament si din care nu vor avea dreptul sa faca parte persoane care in ultimii doi ani au lucrat ca ministri, parlamentari sau lideri politici si nici nu sunt rude de pana la gradul II cu astfel de demnitari.Consiliul Fiscal va lucra ca autoritate independenta si va fi compus din cate un reprezentant al Bancii Nationale a Romaniei, Institutului Bancar Roman, Asociatiei Romane a Bancilor, Academiei Romane si Academiei de Studii Economice, cu studii universitare in domeniul economic, buna reputatie si experienta de minimum 5 ani in domeniul politicilor economice, bugetare sau financiare, conform proiectului legii responsabilitatii fiscale, aprobat marti de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
Consiliul va fi numit de catre presedintele Academiei Romane, in urma avizului Parlamentului, pe o perioada de cinci ani si nu pot fi realesi la finalizarea mandatului.
Persoanele nominalizate pentru a face parte din Consiliu vor fi audiate de comisiile parlamentare de buget-finante si votate de plenul Parlamentului, care va transmite acceptul catre presedintele Academiei.
Membrii Consiliului nu vor primi instructiuni de la autoritati publice sau alte institutii.
Din Consiliul Fiscal nu vor face parte persoane care cu doi ani inainte de nominalizare au detinut o functie de demnitate publica in Guvern, au fost membri ai Parlamentului Romaniei ori Parlamentului European sau au avut functii de conducere... mai mult
Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 14:51