Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare, la 10 luni vom avea tot crestere pe deficit, iar situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
"Executia bugetara de pana acum este ingrijoratoare. La zece luni vom avea tot crestere pe deficit. Situatia confirma cele mai mari temeri ale noastre referitoare la situatia bugetara. Toate datele le voi prezenta saptamana viitoare intr-o conferinta de presa. De asemenea, va anunt ca am semnat amanarea concursului pentru ANAF, pana in martie anul viitor", a spus Citu.
Bugetul general consolidat a incheiat primele noua luni din acest an cu un deficit in crestere la 2,6% din Produsul intern brut, respectiv 26,97 miliarde de lei, cifra care reprezinta o majorare de 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate recent de Ministerul Finantelor Publice.
In intervalul ianuarie - septembrie 2018, bugetul consolidat a consemnat un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din PIB. mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 15:54
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat luna ianuarie cu un excedent de 0,7 miliarde lei, 0,07% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mic decat cel din ianuarie 2018, arata datele publicate marti pe site-ul Ministerului Finantelor.
In ianuarie 2018, excedentul bugetar a fost de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB. Ianuarie 2017 s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,37% din PIB, fata de 4,7 miliarde lei, respectiv 0,62% din PIB, inregistrat in aceeasi luna a anului 2016.
In ianuarie 2019, veniturile bugetului general consolidat au fost de 25,8 miliarde lei, reprezentand 2,5% din PIB, comparativ cu 2,4% din PIB in 2018.
Procentual, veniturile au fost cu 15,1% mai mari, in termeni nominali, fata de luna ianuarie 2018. Se inregistreaza cresteri fata de luna ianuarie a anului precedent in cazul incasarilor din accize (+38%), contributii de asigurari (+32,3%), TVA (+23,1).
"Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 23,1% fata de realizarile aceleiasi luni a anului 2018, ajungand la o valoare de 6,95 miliarde lei", se arata in... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 14:20
Cu toate ca guvernantii se lauda cu cresterea economica a Romaniei, in termeni reali aceasta a fost zero in 2018, atrage atentia senatorul PNL Florin Citu.
"Dragnea minte! Intai despre prezentarea informatiilor in termeni nominali si nu reali. Presupunem ca in 2017 au fost produse in Romania doua bunuri de consum, oricare. Pretul pentru fiecare produs era de 10 lei. Atunci PIB-ul nominal al Romaniei in 2017 a fost de 20 de lei.
Acum sa presupunem ca in 2018 au fost produse tot 2 bunuri de consum. Dar acum pretul este de 15 pentru fiecare produs. Astfel in 2018 PIB nominal al Romaniei a fost de 30 de lei. Dragnea va spune ca economia duduie si PIB-ul a crescut cu 50%. Dar in termeni REALI cresterea economica a fost ZERO! Dictatorii folosesc aceasta metoda in timp ce forteaza cresterea preturilor", a scris Florin Citu pe Facebook.
Senatorul liberal subliniaza ca preturile din economie au crescut anul trecut cu aproximativ 7% si acuza PSD ca a premeditat cresterea inflatiei.
"In Romania, in 2018, preturile din economie au crescut cu aproximativ 7%!!! Este clar acum ca PSD a premeditat cresterea inflatiei", precizeaza Florin Citu.
El mai atrage atentia ca veniturile fiscale se afla la cel mai mic nivel din istorie, anul trecut reprezentand 15%, mai putin cu 1,4% fata de 2017.
"Veniturile fiscale sunt la cel mai mic nivel din istorie. Masurate asa cum se masoara in toata lumea civilizata sau nu, ca procent din PIB. In 2018 veniturile fiscale reprezinta 15%... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 12:24
Senatorul PSD Florin Citu face acuzatii foarte grave, intr-o postare pe Facebook. El sustine ca cifrele din executia bugetara pe 2018, care va aparea in ianuarie, sunt false si ca Darius Valcov cere angajatilor de la Finante sa masluiasca datele.
"Darius Valcov confirma criza! Cifrele prezentate de Darius Valcov sunt masluite. #fakenews", sustine senatorul PNL, in postarea pe Facebook.
El povesteste ca a fost sunat de cineva din Ministerul Finantelor, care i-a spus ca Darius Valcov, consilierul premierului Viorica Dancila, le cere angajatilor de acolo sa masluiasca cifrele, pentru ca rezultatul sa iasa asa cum vrea el.
"Datele OFICIALE despre executia bugetului in 2018 apar dupa 25 ianuarie 2019. Doar atunci MFP are situatia EXACTA si FINALA a executiei bugetare.
Aseara tarziu am fost sunat din MFP si mi s-a spus ca aceste cifre nu sunt reale.
Mai mult, si asta este foarte grav, Darius Valcov le cere angajatilor de la finante sa masluiasca datele in asa fel incat executia finala sa arate exact asa cum a anuntat el. Adica sub 3%", spune senatorul PNL.
Florin Citu anunta si ce va face pentru a-i opri si pedepsi pe cei care vor sa masluiasca datele oficiale:
"Pentru a-i opri si a-i pedepsi pe cei responsabili este nevoie de trei lucruri:
- alo institutiile statului, se aude? (Curtea de Conturi, Procuratura, CSAT...)
- Ii cer public lui Teodorovici sa permita ca o echipa de experti ai opozitiei sa verifice corectitudinea executiei bugetare.... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 12:51
Liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca-l va chema pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, la o sedinta de coalitie pentru a face o informare la zi cu privire la executia bugetara si la proiectul bugetului de stat. El a spus ca nu are o imagine a situatiei.
"Vom discuta cu colegii din PSD ca ministrul de Finante sa ne faca o informare la zi cu privire la executia bugetara pana la finele lunii octombrie si cu obiectivele care trebuie atinse pana la sfarsitul anului, prin urmare care mai este nevoia de finantare, daca mai este nevoie de finantare si ce solutii se intrevad in acest sens, precum si cu proiectia bugetului anului 2019.
Cred ca in aceasta saptamana vom reusi sa facem aceasta discutie, in asa fel incat la nivelul Guvernului sa se poata avansa pe acest subiect cat mai mult", a declarat Calin Popescu Tariceanu.
El a precizat ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, va fi chemat la o sedinta a conducerii coalitiei de guvernare, nu la o intalnire cu parlamentarii ALDE.
"O sedinta in care sa avem posibilitatea sa ne formam o imagine completa asupra executiei bugetare pe anul acesta. Nu am niciun fel de imagine pana nu facem discutia. Acesta e sensul discutiei - sa ne faca o prezentare. Inteleg ca la nivelul guvernului se discuta despre nevoia unei a doua rectificari bugetare si vrem sa aflam mai multe detalii", a adaugat liderul ALDE.
Atentionat de jurnalisti ca subiectul rectificarii bugetare a fost discutat de... mai mult
Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 19:40
O dezbatere despre raportul privind executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018 trebuie sa analizeze PREZENTUL, prin calitatea executiei finantelor publice, si VIITORUL, adica felul in care sunt afectate investitiile.
Asa cum am aflat cu totii, primul trimestru din anul 2018 a adus in continuare un declin al veniturilor pe care statul le are la dispozitie si le poate folosi pentru investitii in sanatate, educatie, infrastructura de transport, precum si pentru plata pensiilor si salariilor.
Tabloul general al executiei bugetare este pictat in nuante cenusii: lipsa de predictibilitate fiscala, precum si deprofesionalizarea si politizarea ANAF au facut ca veniturile fiscale sa scada la 3,8% din PIB, fata de 4,7% din PIB in 2016. Cele mai slabe incasari sunt raportate la impozitul pe profit, TVA si accize.
Investiiile si evaluarea cheltuielilor reprezinta, in opinia mea, doua dimensiuni care ne arata cum a fost primul trimestru pentru statul roman. Ambele sfideaza orice logica economica de baza atunci cand privim executia bugetara pe primul trimestru al anului 2018.
INVESTITII 2018
PREZENT: investitii blocate. VIITOR: investitii sacrificate
PREZENT: In primul trimestru din 2018, asa cum s-a intamplat si in 2017, investitiile publice sunt amanate. Pana cand? In ritmul acesta, probabil ca abia in 2020 vom vedea o reluare a realizarii investitiilor publice. Dupa ce anul trecut investitiile publice au fost la minimul ultimilor ani, si anul acesta... mai mult
Vineri, 11 Mai 2018, ora 07:18
Dupa ce presedintele Klaus Iohannis a criticat, luni, raportul privind executia bugetara pe primul trimestru din 2018, precizand ca cifrele arata probleme mari la toate capitolele, Guvernul l-a scos marti la inaintare pe vicepremierul Viorel Stefan pentru a-i raspunde sefului statului.
Iata raportul privind executia bugetara, criticat de Iohannis: Incasarile la buget sunt sub tinta asumata de Guvern
Astfel, Viorel Stefan a declarat ca veniturile bugetului general consolidat la patru luni, ianuarie-aprilie 2018, se situeaza la un nivel de 89,6 miliarde de lei, in crestere cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului 2017.
"In calitate de vicepremier al Guvernului Romaniei, coordonator al activitatilor economico-financiare, va prezint informatiile privind executia bugetara pe care Guvernul le are disponibile la aceasta ora si ele vizeaza rezultatele la patru luni, deci trimestrul I plus luna aprilie. Fac precizarea ca aceste cifre sunt asumate de Guvern, asupra lor nu exista nicio indoiala asupra exactitatii acestor cifre.
Atunci cand Ministerul de Finante va obtine informatiile complete pentru a raporta executia pe luna aprilie, respectiv pe 25 mai, vom veni in completarea cifrelor pe care vi le prezint in aceasta seara. La patru luni, ianuarie-aprilie 2018, veniturile bugetului general consolidat se situeaza la nivel de 89,6 miliarde de lei. In comparatie cu aceeasi perioada a anului 2017, cresterea inregistrata este de 11,8 %", a declarat Viorel Stefan, citat de... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 20:40
Veniturile la buget dupa primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei fata de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018, afirma Raluca Turcan, prim vicepresedinte PNL.
Aceasta il critica pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, ca nu publica datele privind executia bugetara.
"Va publica oare Ministerul Finantelor astazi executia bugetara pentru primul trimestru? Pe data de 25 a fiecarei luni, Ministerul Finantelor Publice ne-a obisnuit sa publice datele privind executia bugetara. In lunile ianuarie si februarie din 2018, domnul Teodorovici a inceput sa se abata de la aceasta regula si sa intarzie publicarea datelor bugetare. Oare de ce?
Din informatiile noastre veniturile la buget dupa primul trimestru sunt mai mici cu 3,5 miliarde lei fata de ceea ce s-a programat prin Legea bugetului pentru 2018. Astfel, incasarile bugetare din TVA sunt mai mici -1,3 miliarde lei si cele din accize sunt sub estimari cu -850 de milioane lei", afirma Raluca Turcan intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.
Prim-vicepresedintele PNL mai afirma ca, desi Teodorovici le-a spus oficialilor FMI ca veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criza, nu a aratat cifrele.
"Domnul Teodorovici s-a laudat in fata FMI ca veniturile bugetare pentru primul trimestru din 2018 sunt la cel mai ridicat nivel din perioada post-criza. Ar fi foarte bine sa fie asa, dar vrem sa vedem si noi cifrele!
Sa speram ca... mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2018, ora 15:44
Cu o crestere economica record pentru 2017, cu care Guvernul nu a incetat sa se laude, veniturile la bugetul de stat au crescut in ianuarie cu aproape 17% pe total, dar cele fiscale au urcat doar cu 6%, in conditiile in care cheluielile bugetului general consolidat au avut un avans de 26%.
Desi data la care Ministerul de Finante trebuie sa publice executia bugetara este ziua de 25 a fiecarei luni (sau prima zi lucratoare de dupa), abia joi, 1 martie, am putut vedea ce s-a intamplat cu incasarile la bugetul de stat in luna ianuarie.
Potrivit notei publicate de Finante si care insoteste datele economice, concluzia ar putea sa para incurajatoare: executia bugetului general consolidat pe ianuarie arata o crestere de venituri totale cu 16,8%, fata de ianuarie 2017, in suma absoluta de 22,4 miliarde de lei.
Se remarca, insa, un decalaj consistent intre veniturile fiscale - plus de sase procente - si veniturile totale - plus de aproape 17 procente.
Astfel, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, insemnand 0,21% din PIB, fata de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, inregistrat in luna ianuarie 2017.
Defalcat pe categorii, se inregistreaza cresteri semnificative comparativ cu anul precedent in ceea ce priveste incasarile din contributiile de asigurari (+23,1%), din impozitul pe salarii si venit (+12,6%) si din veniturile nefiscale (+10,5%).
Totodata, bugetul a inregistrat un plus de venituri din fondurile... mai mult
Vineri, 02 Martie 2018, ora 10:26