ANAF a inceput executarea silita a sute de datornici care au cumparat locuinte prin programul Prima Casa.
Vizate de executarea silita sunt 389 de persoane care nu si-au platit 50 la suta din ratele la credite garantate, potrivit Digi 24.
Cu toate acestea, niciuna dintre persoanele din respectivele locuinte nu a fost data afara, incercandu-se recuperarea prejudiciilor.
Protest la Timisoara fata de includerea programului "Prima Casa" in legea darii in plata
Va disparea programul Prima Casa? Ce asigurari da initiatorul Legii darii in plata
Exista 38 de cazuri deja finalizate prin ...citeste mai departe despre "Programul Prima Casa: Sute de datornici, executati silit" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Martie 2016, ora 14:43
Noul Cod de procedura civila aduce o serie de modificari legate de executarile silite pentru imobile: vor exista doar trei licitatii, iar pretul poate scadea cu pana la 50% din cel initial, fata de 30% cum era pana acum.
Cat de fericite vor fi bancile si jucatorii de pe piata pentru aceste schimbari?
Daca pana acum un bun executat silit se putea vinde la a sasea sau chiar a zecea licitatie, Noul Cod de procedura civila prevede ca vanzarea sa se faca in maximum trei licitatii.
"In cazul primei licitatii, procedura este identica ca si pana acum. Se porneste de la pretul evaluat al imobilului la care se adauga TVA, la care nu se adauga nimic. De la a doua licitatie, daca pana acum pretul putea sa scada pana la 25%, potrivit noilor reglementari poate sa scada cu maximum 30%. Conditia este sa se prezinte minumum doua persoane. Daca se prezinta o singura persoana, pretul minim poate sa fie 75% din pretul initial, deci nu scade sub acest nivel.
Iar incepand cu cea de-a treia licitatie, pretul poate sa scada chiar si sub 50%. Aceasta este noutatea. Pana acum nu se mergea sub 50% din pret", a explicat Elena Puica, director Excutari.com pentru Business24.
Potrivit acesteia, bancile se gasesc pe primul loc in topul institutiilor care scot la vanzare imobile executate silit.
"Ele sunt urmate de administratiile financiare si pe locul trei se gasesc executorii judecatoresti", a explicat Puica.
Modificarile, o veste buna pentru banci?
Practic, vanzarea se va... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 11:43
Piata imobiliara este sensibila la tot ce se intampla pe planul economiei mondiale. "Deasupra Europei planeaza criza datoriilor suverane si orice este posibil. Sa nu uitam ca si SUA au probleme, si Japonia are probleme", afirma Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acum, cand bancile cauta solutii de stabilizare, toata lumea se astepta la executari silite. In realitate, ofertele imobiliare listate de banci sunt extreme de putine, mai spune Zilisteanu. In prima jumatate a anului scaderile de preturi la terenurile din Capitala au fost si de 50%, informeza cele mai importante site-uri imobiliare. Sunt intocmai aceste scaderi de preturi?
In ceea ce priveste evolutia pretului la terenuri, in general nu am foarte mare incredere in statisticile facute de site-urile imobiliare.
Sigur ca in perioada de dupa inceputul crizei, volatilitatea terenurilor, ca preturi, a fost mult mai mare si asta datorita faptului ca tranzactiile au scazut destul de mult si sunt zone in care pot trece luni de zile fara sa apara tranzactii.
Sunt zone in care nu s-a tranzactionat de doi ani.
In momentul in care sunt si mai putine oferte pe terenuri, este posibil sa tragi o asemenea concluzie asupra pretului terenurilor.
Terenurile au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei. Daca pe piata rezidentiala, scaderile de preturi au fost de 50%, terenurile au scazut si cu 80%.
Cum este pe segmentul rezidential?
Pe segmentul rezidential, in prima jumatate de an... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 00:25
Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 12:39
FNGCIMM a cerut Ministerului Finantelor plata garantiei unui apartament cumparat prin programul Prima Casa, in conditiile in care cumparatorul nu si-a mai putut achita ratele catre banca, a declarat pentru NewsIn presedintele Fondului, Aurel Saramet."Am primit acum o saptamana primul dosar cu un cumparator care nu si-a mai putut plati ratele pentru un apartement cumparat prin programul Prima Casa si am transmis toate datele Ministerului Finantelor, care trebuie sa efectueze plata garantiei catre banca", a precizat presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Saramet a adaugat ca nu poate da detalii despre tipul garantiilor sau despre orasul in care se stabilise clientul. "Pot sa va spun doar ca nu a apucat sa plateasca pentru casa achizitionata prin acest program decat 2-3 rate", a mai spus el.
Presedintele FNGCIMM a adaugat ca reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) urmeaza sa faca demersuri pentru stingerea creantelor bugetare datorate de cumparator.
ANAF poate supune executarii silite a persoanei care nu si-a mai putut plati ratele restante "sumele ce reprezinta venituri banesti ale debitorului persoana fizica, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum si ajutoarele sau indemnizatiile cu destinatie speciala", in conditiile prevazute de Codul de procedura civila.
Premierul Emil Boc declara pe 26 martie ca peste 17.700 de locuinte au fost achizitionate prin "Prima Casa" de la... mai mult
Joi, 22 Aprilie 2010, ora 19:07
Guy Poupet, presedintele BRD a declarat ca banca va urmari tendinta de scadere a dobanzilor si chiar va anticipa noi miscari ale pietei. "Noi am dat semnalul de ieftinire a creditelor inca din decembrie, iar la ipotecare avem printre cele mai scazute dobanzi de pe piata.
Urmarim cu atentie tendinta generala de scadere a dobanzilor si suntem gata sa facem noi miscari in aceasta directie, chiar cu anticipatie", a declarat pentru cotidianul Ziarul Financiar seful BRD-SocGen.Sorin Popa, director general adjunct al BRD, sustine ca desi imprumuturile sunt in general mai ieftine decat acum doi ani, piata imobiliara este blocata din cauza sentimentului de teama care ii afecteaza pe cei interesati. De asemenea, el spune ca BRD va sustine continuarea programului Prima casa, pentru care banca a avut alocat un plafon de garantare de 250 mil. euro. Si in 2010 BRD va continua procesele de executare silita a rau-platnicilor. mai mult
Joi, 11 Februarie 2010, ora 10:30
Bancile care dau credite ipotecare prin programul "Prima Casa" pot aplica o marja de maximum 3% pe an peste rata EURIBOR la 6 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de maximum 1,5% pe an peste rata ROBOR la 6 luni la creditele in lei."Rata dobanzii aplicabile finantarilor acordate in cadrul Programului este EURIBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 1,5% pe an pentru creditele in lei", au declarat pentru NewsIn surse ministeriale.
Datele vor fi cuprinse in normele de implementare a Programului "Prima Casa", care vor fi discutate in sedinta de duminica a Executivului. Vineri, 12 iunie, ROBOR la 6 luni era de aproximativ 10,8%, iar pe pietele internationale EURIBOR la 6 luni a coborat treptat in ultimele luni, ajungand aproximativ la 1,5%.
De asemenea, comisioanele totale aferente finantarii garantate de stat nu pot depasi 1,35% pe an, atat pentru creditele in euro, cat si pentru cele in lei, iar acest procent va include si comisionul de gestiune datorat de banci Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), de 0,37% pe an.
In ceea ce priveste acordarea si monitorizarea garantiei, Fondul National de Garantare va analiza solicitarea de emitere a garantiei inaintate de finantator si, in cazul in care constata ca aceasta indeplineste conditiile de acordare, comunica finantatorului decizia sa si incheie contractul de garantare.
Contractul... mai mult
Sambata, 13 Iunie 2009, ora 22:51