Primaria Capitalei informeaza ca este executata silit pentru aproape 3,8 milioane de euro, in baza unei hotarari a instantei pentru o expropriere din anul 2010, din mandatul lui Sorin Oprescu. Gabriela Firea solicita guvernului sistarea executarilor silite pe durata starii de urgenta, motivand ca nu are bani sa plateasca.
"Solicit Guvernului sa emita un act normativ care sa prevada sistarea executarilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada starii de urgenta, avand in vedere faptul ca toate primariile din Romania isi concentreaza resursele pentru combaterea raspandirii coronavirusului.
Mai mult, in acest moment activitatile generatoare de venituri, atat la nivel national cat si local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucuresti de la bugetul de stat sunt insuficiente.
Primaria Capitalei este una din institutiile care se implica total pentru rezolvarea acestei crize de sanatate! Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). La acestea se adauga si plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt in valoare de peste 8 milioane de euro!", transmite primarul Gabriela Firea.
Primaria Capitalei a... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 23:00
Fostul staret al Manastirii Golia din Iasi a tocat zeci de mii de euro la jocurile de noroc, iar acum lacasul de cult este nevoit sa plateasca in rate o datorie uriasa catre un angajat din administratia publica locala.
60.000 de euro a luat fostul staret Vitalie Victorin Danciu de la Gabriel Gherghesanu, iar acum manastirea trebuie sa ii dea inapoi, dupa ce pagubitul a dat in judecata Mitropolia Moldovei si Bucovinei, relateaza Buna Ziua Iasi.
Totul a inceput in august 2012, cand Gabriel Gherghesanu a fost de acord sa ii dea staretului Vitalie 53.000 de euro, de care fata bisericeasca sustinea ca are urgenta nevoie ca sa plateasca utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. De fapt, banii erau tocati la pacanele si alte jocuri de noroc, arata sursa citata.
Prima datorie trebuia platita pana la 30 mai 2013. Intre timp, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro staretului.
Functionarul din Primaria Iasi sustine ca avea banii de la fiul sau, care lucra in Austria.
Pentru ca nu a fost rambursat la scadenta, Gherghesanu l-a pus pe staret sa dea in scris o dovada ca ii datoreaza 60.000 de euro. Ceea ce Vitalie a facut si documentul a fost semnat de staret si parafat cu stampila Manastirii Golia.
Cum tot mai multa lumea se plangea de starerul Vitalie, conducerea Mitropoliei Modovei a hotarat sa-l mute disciplinar si a incercat sa-l impace si pagubitul Gherghesanu.
Dar pentru ca functionarul nu si-a vazut banii inapoi, s-a dus in... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 10:13
Persoanele care nu-si platesc la timp facturile de caldura si gunoi vor putea fi executate silit mai usor, pentru ca nu mai e nevoie actionarea in justitie a clientilor rau-platnici.
Masura e valabila inca de anul trecut in cazul facturilor de apa si canalizare, iar de curand a fost extinsa la serviciile de salubritate si furnizarea caldurii in sistem centralizat.
In esenta, prevederea stabileste ca "factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu", ceea ce inseamna ca persoanele care nu-si achita la timp facturile pentru aceste servicii vor putea fi executate silit fara sa se mai ajunga in instanta.
Masura este inclusa in Legea nr. 225/2016 pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 942 din 23 noiembrie 2016 si a intrat in vigoare sambata.
Perioada in care se pot plati facturile va fi mai mica
Alta modificare semnificativa - introdusa ...citeste mai departe despre "Avem mai putin timp sa ne platim facturile si putem fi executati silit mai usor - vezi cum s-a schimbat legea" pe Ziare.com mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2016, ora 08:08
Un credit acordat exclusiv online nu poate fi executat silit, a decis Judecatoria Sector 1, intr-un proces in care un debitor a contestat aceasta masura.
Instanta a admis, de fapt, cererea de anulare a contractului si a motivat ca imprumutul a fost acordat exclusiv online, deci nu poate produce efecte juridice.
"Creditul a fost acordat strict online, fara alte formalitati cum ar fi semnatura electronica, astfel ca instanta a catalogat aceasta procedura ca fiind insuficienta pentru a i se acorda contractului puterea de titlu executoriu. A fost o speta simpla si le recomand tuturor celor care au credite obtinute online in situatia de a fi executate silit sa urmareasca acest exemplu", a declarat avocatul Adrian Calin Cuculis, care l-a asistat pe contestator in cadrul procesului.
"Imprejurarea ca intreaga procedura de semnare a contractului de credit se desfasoara pe site-ul ...citeste mai departe despre "Un credit acordat exclusiv online nu poate fi executat silit - decizie in instanta" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 07:49
Guvernul a dat o ordonanta, in sedinta de miercuri, prin care se stabileste ca executarile silite pot fi incuviintate doar de o instanta, nu de un executor.
"Potrivit unei ordonante de urgenta pentru modificarea Codului de procedura civila, adoptate in sedinta de astazi a Guvernului, executarea silita nu va mai putea fi incuviintata de executorii judecatoresti.
Competenta de a incuviinta cererea de executare silita va reveni instantei judecatoresti, care va efectua, astfel, un control judecatoresc preventiv asupra declansarii procedurii de executare silita propriu-zisa, ca garantie a respectarii dreptului justitiabililor la un proces echitabil", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Din 2014 pana in prezent, aceasta competenta a apartinut executorilor judecatoresti.
Insa Curtea Constitutionala a constatat recent (prin Decizia nr. 895 din 17 decembrie 2015) ca declansarea executarii silite fara un control judecatoresc prealabil incalca exigentele dreptului la un proces ...citeste mai departe despre "Executarile silite, doar cu acordul judecatorului: Detalii despre ordonanta data de Guvern" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2016, ora 16:24
Ministerul Sanatatii a primit o somatie de executare silita pentru intreaga suma de peste 4 milioane de euro care trebuie platita ca daune in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti, din 2010, in urma caruia si-au pierdut viata sase bebelusi.
Executarea silita ar urma sa aiba loc marti, la ora 10.00, a declarat, vineri seara, pentru Mediafax, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.
Ea a precizat ca ministerului ii revenea sa plateasca a 12-a parte din suma de aproximativ 4 milioane de euro, pe care instanta a stabilit-o cu titlul de despagubiri pentru familiile bebelusilor care au murit sau au fost raniti in incendiu.
Executorii someaza insa ministerul sa plateasca intreaga suma, pe baza unei alte decizii, pe care institutia o va contesta.
"Vrem sa platim partea care ne revine si nu ne opunem ca oamenii sa isi primeasca drepturile. Dar este imposibil sa platim noi intreaga suma", a spus Oana Grigore.
Cand a fost data sentina ...citeste mai departe despre "Incendiul de la Maternitatea Giulesti: Ministerul Sanatatii, executat silit pentru 4 milioane euro" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 20:48
Reprezentantii unui birou de executare silita au intrat, joi, cu spijinul jandarmilor, in locuinta din Sectorul 2 a printului Paul de Romania si a printesei Lia, condamnati de o instanta britanica sa ii remita o datorie de 1,8 milioane de lire sterline unui cetatean britanic.
Executarea silita se face in baza unei decizii definitive pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in 16 iunie 2015.
Joi, executorul judecatoresc a mers la locuinta printului Paul pentru a evalua bunurile, astfel incat sa se stabileasca daca acestea pot fi valorificate ca sa poata fi recuperat prejudiciul.
Inalta Curte de Justitie - Divizia Queen's Bench a decis, la 2 iunie 2010, ca printul Paul de Romania si printesa Lia a Romaniei sa-i plateasca lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline.
Decizia a fost luata in urma actiunii in instanta a lui Marco Houston, editorul publicatiei Royalty Magazin, care a sustinut ca ...citeste mai departe despre "Printul Paul si printesa Lia, executati silit pentru 1,8 milioane de lire sterline" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 16:24
Codul de procedura civila a suferit modificari in luna octombrie, una dintre cele mai importante noutati fiind aceea ca executorul judecatoresc poate sa inceapa executarea silita fara sa mai fie necesar sa treaca prin instanta.
La randul ei, instanta trebuie sa investeasca titlurile executorii, altele decat hotararile judecatoresti, cu formula executorie. Aceste prevederi aduc avantaje, dar si dezavantaje pentru cei care nu isi mai pot plati creditele si ajung in situatia in care sunt executati silit de catre banci, sustin specialistii contactati de AvocatNet.ro.
Legea nr. 138/2014 a adus modificari substantiale Codului de procedura civila, printre principalele schimbari numarandu-se cele referitoare la executarea silita, a declarat pentru AvocatNet.ro Raluca Gheorghiu, avocat in cadrul Ionescu si Sava.
Astfel, una dintre modificarile cele mai importante, in opinia avocatului, priveste renuntarea la procedura incuviintarii executarii silite de catre instanta de judecata prin revenirea la incuviintarea executarii de catre executorul judecatoresc.
Citeste mai multe despre Executorul poate incepe executarea silita, fara acordul instantei pe AvocatNet.ro. mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 11:46
Una dintre cele mai importante modificari aduse prin Directiva 0541/2013 a Parlamentului European (PE) se refera la posibilitatea consumatorilor de a trece la conversia creditului din moneda straina in momenda nationala sau in oricare alta, la alegerea imprumutatului.
Daca in trecut conversia era oferita de catre banca cu titlu de beneficiu, acum, prin noua modificare acest lucru apare ca o obligatie directa pentru banca si fara posibilitate de modificare.
Nemultumirea bancilor provine de la faptul ca acestea solicitau imprumutatilor ca pentru conversia creditului in lei sa produca si sa dispuna de o garantie suplimentara, dat fiind faptul ca si soldul creditului crestea, iar pe o piata bancara si asa dezradacinata de criza financiara garantia adusa initial oricum era sub pragul de satisfacere a creantei rezultate dintr-o posibila vanzare a garantiei.
Citeste mai multe despre Conversia creditelor in lei, la mana clientilor - Sfatul avocatului pe Ziare.com mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 09:00