Daca deja ai inceput sa ai probleme financiare si stii ca va veni banca peste tine pentru a pune poprire pe bunuri, trebuie sa stii ca unele dintre acestea nu iti pot fi retinute.
Dar, pana acolo, ar fi bine sa mergi la banca si sa gasiti impreuna o solutie. Daca ce iti propune banca nu este pe placul tau, atunci poti merge la CSALB si sa incerci prin ei sa gasesti o solutie.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care bunuri iti sunt protejate de executarea silita.
Poprirea pe bunuri ar trebui sa fie ultima solutie, atunci cand chiar nu mai ai nici o varianta mai buna.
Revenind la problema in cauza, potrivit Codului de procedura civila, nu pot fi urmarite silit:
* bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului nostru si al familiei noastre si obiectele de cult, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;* obiectele absolut necesare persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor;* alimentele necesare noua si familiei noastre pe timp de trei luni (daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, nu pot fi urmarite nici alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta);* combustibilul necesar pentru trei luni de iarna;* scrisorile, fotografiile si tablourile personale sau de familie si altele asemenea;* bunurile declarate neurmaribile (care nu pot fie executate silit) in cazurile si in conditiile prevazute de... mai mult
Miercuri, 24 Martie 2021, ora 08:30
Popularitatea licitatiilor online de locuinte a crescut foarte mult in ultimii ani in Romania, multi oameni fiind interesati sa achizitioneze o proprietate la un pret mai mic decat cel al pietei. Astfel de licitatii reprezinta o vanzare publica in care proprietatile sunt vandute celui care vine cu cea mai mare oferta financiara.
Exista mai multe genuri de proprietati care sunt scoase la licitatie. Vorbim despre proprietati obisnuite vandute direct de proprietarii care vor o tranzactie rapida, de locuinte recumparate de banci in urma unei executii silite si despre proprietati executate silit dupa ce proprietarii nu au mai putut sa isi plateasca ratele.
Practic, proprietarii de locuinte aleg sa apeleze la licitatii online pentru a-si vinde locuintele cat mai repede pentru un pret cat mai bun.
La randul lor, cumparatorii sunt interesati de astfel de licitatii pentru a gasi locuinte la preturi cat mai mici. In acest sens, cele mai cautate sunt proprietatile executate silit care ajung sa fie scoase la licitatie online, la preturi cu peste 20% mai mici.
Esential in cadrul acestor licitatii online este modul in care sunt prezentate proprietatile si cat de usor decurg acestea multumita platformei online. Un exemplu in acest sens este Imopont, o platforma usor de utilizat, care reuneste diverse tipuri de proprietati aflate in executare silita.
Preturile mici, diversitatea de proprietati si modul transparent in care decurge inscrierea la licitatie fac din Imopont una... mai mult
Joi, 30 Aprilie 2020, ora 14:31
Primaria Capitalei informeaza ca este executata silit pentru aproape 3,8 milioane de euro, in baza unei hotarari a instantei pentru o expropriere din anul 2010, din mandatul lui Sorin Oprescu. Gabriela Firea solicita guvernului sistarea executarilor silite pe durata starii de urgenta, motivand ca nu are bani sa plateasca.
"Solicit Guvernului sa emita un act normativ care sa prevada sistarea executarilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada starii de urgenta, avand in vedere faptul ca toate primariile din Romania isi concentreaza resursele pentru combaterea raspandirii coronavirusului.
Mai mult, in acest moment activitatile generatoare de venituri, atat la nivel national cat si local, sunt reduse, iar resursele bugetare alocate Municipiului Bucuresti de la bugetul de stat sunt insuficiente.
Primaria Capitalei este una din institutiile care se implica total pentru rezolvarea acestei crize de sanatate! Am alocat sume importante pentru aprovizionarea spitalelor si asigurarea protectiei personalului medical, pentru asigurarea unei mese calde pentru persoanele cele mai expuse riscului de marginalizare sociala, precum batranii de peste 65 de ani si oamenii strazii si asigurarea serviciilor edilitare (incalzire, transport public). La acestea se adauga si plata stimulentelor financiare destinate categoriilor sociale vulnerabile, care, numai pentru luna martie, sunt in valoare de peste 8 milioane de euro!", transmite primarul Gabriela Firea.
Primaria Capitalei a... mai mult
Duminica, 29 Martie 2020, ora 23:00
A fost publicat, joi, in Monitorul Oficial, ordinul privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanta a actelor de executare si a procedurii de comunicare a acestora.
Actul normativ analizat astazi intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv in data de 27 martie 2020.
Acesta reglementeaza o noua procedura de executare silita - emiterea electronica a popririlor puse asupra conturilor bancare atunci cand contribuabilii inregistreaza datorii restante.
Cu aceasta ocazie, este reglementata din punct de vedere oficial platforma e-Popriri - spatiu privat de pe portalul ANAF, pus la dispozitia institutiilor de credit, prin intermediul careia sunt comunicate actele de executare silita transmise electronic la distanta.
Ca procedura, organele fiscale care au competenta in executarea silita transmit electronic adresele de infiintare a popririi catre unitatea de imprimare rapida, in vederea procesarii acestora. Dupa procesarea si validarea de catre unitatea rapida a acestor popriri, platforma e-Popriri preia aceste informatii si le comunica unitatilor de credit.
Popririle prelucrate zilnic pana la ora 24:00 se considera a fi comunicate unitatii bancare in urmatoarea zi lucratoare, la ora de incepere a zilei bancare. Prin mesajul comunicat unitatii bancare, se comunica numarul de evidenta al platii si codul fiscal al beneficiarului.
Dupa momentul trimiterii catre institutia de credit a mesajului cu... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 12:38
Virgil Popescu, ministrul Economiei, acuza ca Primaria Capitalei practica un santaj politic pentru a obtine bani de la Guvern si ar putea fi executata silit, pentru a se recupera banii pe care RADET si Termoenergetica ii datoreaza ELCEN.
"ELCEN nu se va opri, iar Primaria va fi executata silit. Vom gasi o solutie, nu putem merge asa la infinit", a declarat Popescu la Realitatea Plus, conform Mediafax.
In plus, el sustine ca PMB "trage de timp ca sa nu plateasca facturi" in conditiile in care compania municipala Termoenergetica nu a semnat contractul cu ELCEN.
Referitor la faptul ca PMB a cerut Guvernului 670 de milioane de lei, bani pe care premierul Ludovic Orban a refuzat sa ii dea, ministrul Virgil Popescu crede "ca au cerut banii la misto".
El sustine ca banii au fost ceruti, desi primaria are "un buget enorm".
Vezi si Firea ameninta cu plangeri penale, pentru ca premierul nu-i da banii ceruti: Pentru mine, Ludovic Orban = Liviu Dragnea
Totodata, ministrul a asigurat ca nu va fi intrerupta furnizarea energiei termice de catre ELCEN, dar gazele trebuie sa fie platite.
"Primaria trebuie sa inteleaga ca bucurestenii platesc si ea trebuie sa plateasca mai departe", a adaugat Popescu. ...citeste mai departe despre "Ministrul Economiei spune ca Primaria Capitalei va fi executata silit" pe Ziare.com mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 09:20
Fostul staret al Manastirii Golia din Iasi a tocat zeci de mii de euro la jocurile de noroc, iar acum lacasul de cult este nevoit sa plateasca in rate o datorie uriasa catre un angajat din administratia publica locala.
60.000 de euro a luat fostul staret Vitalie Victorin Danciu de la Gabriel Gherghesanu, iar acum manastirea trebuie sa ii dea inapoi, dupa ce pagubitul a dat in judecata Mitropolia Moldovei si Bucovinei, relateaza Buna Ziua Iasi.
Totul a inceput in august 2012, cand Gabriel Gherghesanu a fost de acord sa ii dea staretului Vitalie 53.000 de euro, de care fata bisericeasca sustinea ca are urgenta nevoie ca sa plateasca utilitatile restante ale manastirii si diverse lucrari de restaurare. De fapt, banii erau tocati la pacanele si alte jocuri de noroc, arata sursa citata.
Prima datorie trebuia platita pana la 30 mai 2013. Intre timp, Gherghesanu i-a mai dat 7.000 de euro staretului.
Functionarul din Primaria Iasi sustine ca avea banii de la fiul sau, care lucra in Austria.
Pentru ca nu a fost rambursat la scadenta, Gherghesanu l-a pus pe staret sa dea in scris o dovada ca ii datoreaza 60.000 de euro. Ceea ce Vitalie a facut si documentul a fost semnat de staret si parafat cu stampila Manastirii Golia.
Cum tot mai multa lumea se plangea de starerul Vitalie, conducerea Mitropoliei Modovei a hotarat sa-l mute disciplinar si a incercat sa-l impace si pagubitul Gherghesanu.
Dar pentru ca functionarul nu si-a vazut banii inapoi, s-a dus in... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 10:13
Split TVA e o masura care a generat discutii aprinse, insa iata ca Fiscul pune in continuare paie pe foc. Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice, Fiscul vrea sa execute silit si unele datorii din contul care ar trebui sa fie dedicat exclusiv platii TVA.
Reamintim ca firmele pot opta, de la 1 octombrie, pentru sistemul care prevede plata defalcata (in conturi separate) a taxei pe valoare adaugata, ce devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2018.
Masura, numita "split TVA", a fost prezentata la inceput ca un instrument necesar pentru imbunatatirea colectarii pe aceasta zona, in conditiile in care ne aflam pe ultimul loc in UE la acest capitol.
Cu toate ca vestea nu a fost deloc bine primita de mediul de afaceri, iata ca acum Fiscul pluseaza si vrea ca acel cont separat sa nu mai fie dedicat exclusiv platii TVA. Mai mult, ANAF ar vrea ca de acolo sa se traga bani si pentru plata unor restante la stat.
Potrivit proiectului supus dezbaterii publice, operatiunile care dau drept la debitarea contului de TVA, cu acordul ANAF, ar urma sa fie:
a) infiintarea popririi asupra disponibilitatilor banesti, de catre organele de executare silita competente;
b) infiintarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti, de organele de executare silita competente;
c) infiintarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice, de catre organele de executare silita competente;
d) valorificarea... mai mult
Duminica, 08 Octombrie 2017, ora 14:46
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a recuperat joi peste 8 milioane de lei din executarea silita a debitorului Dorin Cocos, dupa ce a vandut la licitatie 6 dintre cele 14 bunuri imobile sechestrate, situate in Bucuresti, a anuntat, joi, ANAF.
In zilele de 22 si 24 august a.c. sunt programate licitatii pentru valorificarea celorlalte bunuri imobile sechestrate, din acelasi dosar, informeaza ANAF intr-un comunicat remis AGERPRES.
"ANAF, prin Directia Generala Executari Silite Cazuri Speciale, a organizat astazi prima licitatie pentru vanzarea a 6 dintre cele 14 bunuri imobile sechestrate, situate in Bucuresti, si care apartin debitorului Dorin Cocos. Licitatia a fost organizata in vederea recuperarii creantelor bugetare provenite din savarsirea de infractiuni, pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti definitive pronuntate in materie penala nr. 258/24.03.2016, definitiva prin Decizia penala nr. 162/03.10.2016, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul penal nr. 1191/1/2015", se mentioneaza in comunicatul institutiei.
Conform prevederilor legale, adjudecatarul este obligat sa plateasca pretul, in lei, in numerar la o unitate a Trezoreriei Statului sau prin decontare bancara in cel mult 5 zile de la data adjudecarii.
Totodata, ANAF precizeaza ca in zilele de 22 august a.c., orele 13:30 - 15:00 si 24 august a.c., orele 13:00 - 15:00 sunt programate licitatii pentru valorificarea celorlalte bunuri imobile sechestrate, din... mai mult
Joi, 17 August 2017, ora 22:10
Romanii care sunt executati silit pentru ca nu mai pot plati rata creditului luat pentru cumpararea locuintei ar putea sa ramana chiriasi in aceeasi casa ori in alte locuinte de stat si sa plateasca chirii foarte mici.
Vineri intra in vigoare Legea 143/2017 care modifica Legea locuintei.
Una dintre modificari este ca locuintele care sunt executate silit de banci pot fi cumparate de autoritatile locale, prin licitatie. Apoi, fostii proprietari pot ramane chiriasi, dar chiria platita sa nu depaseasca 10 la suta din venitul net lunar - media pe ultimele 12 luni, pe familie -, deci o valoare foarte mica, informeaza Digi 24.
O alta varianta este ca o persoana executata silit sa locuiasca intr-o alta casa scoasa la licitatie si cumparata de autoritatile locale, in cazul in care fostul proprietar al acesteia nu a solicitat sa ramana acolo in calitate de chirias. Si in acest caz, suma platita va fi tot de cel mult 10 la suta din venituri.
O astfel de locuinta va fi numita "locuinta de sprijin", iar aceasta va fi definita drept "locuinta cu o suprafata utila de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contracte de credit ipotecar, si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei".
Insa contractul de... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 11:26