Guvernatorul uneia dintre cele mai mari regiuni din Grecia, Attica, acuza liderii europeni de favoritism, considerand ca Grecia nu are de ce sa fie amenintata cu excluderea, atat timp cat Bruxellesul tine in Uniune tari precum Romania si Bulgaria.
"Nu poti pastra Romania si Bulgaria in UE si sa te angajezi in negocieri de aderare cu Turcia, in timp ce fortezi Grecia sa paraseasca familia europeana", a declarat Rena Dourou, guvernator al Atticai din partea Syriza, citata de agentia Sputnik.
Aere de olimpieni
Din punctul de vedere al guvernatorului din Attica, toate negocierile se vor dovedi fara solutie, daca planul liderilor europeni tinteste doar sa excluda Grecia din UE.
"In acest caz nu va aparea nicio solutie, asa cum nu va exista nici daca ni se cere sa reducem nivelul pensiilor la plafonul intalnit in Croatia sau alte tari din Balcani" a explicat Douru.
Reprezentanta stangii extreme considera ca amenintarea cu excluderea Greciei din zona euro, proferata de cativa politicieni europeni, printre care si Angela Merkel, nu va face decat sa extinda fenomenul de balcanizare pana in bazinul mediteranean.
"Nu avem nevoie de o noua zona balcanica. Daca o tara din zona euro va parasi uniunea monetara va fi dezastru pentru toata lumea", sustine Dourou.
"Nu avem institutii!"
Rena Dourou sustine ca actualul guvern se confrunta cu o serie de dificultati in a initia o parte din reformele gandite de Atena sau chiar de catre creditorii tarii.
"Pare usor sa... mai mult
Luni, 13 Iulie 2015, ora 12:43
25Pe masura ce grecii si creditorii europeni ai tarii se confrunta pe un teren al declaratiilor, inainte de alegerea pe care populatia elena trebuie sa o faca in privinta apartenentei tarii la zona euro, toata lumea asteapta sa vada un zambet ivindu-se pe fata lui Vladimir Putin.
Evenimentele par sa decurga in favoarea lui, distragand atentia tarilor occidentale de la criza din Ucraina si oferindu-i prilejul de a exploata fisurile ivite in blocul UE, remarca reporterii Reuters.
Arma elena
Economia Rusiei, deja slabita de prabusirea pietei petrolului si sanctiunile economice dictate dupa amestecul in criza din Ucraina, nu va scapa nezdruncinata daca Grecia va parasi zona euro si eventual Uniunea.
Insa, criza aceasta serveste drept lectie pentru Moscova care isi creioneaza incet incet propriul bloc politico-economic pe ruina fostei Uniuni Sovietice.
Rusia este si una din tarile spre care Atena se poate indrepta pentru a cere ajutor financiar in cazul in care populatia decide sa respinga oferta creditorilor internationali.
Deja presa controlata de Kremlin se inghesuie sa descrie Uniunea Europeana ca un imperiu discreditat si disfunctional ajuns in stadiu final.
"Nu am nicio indoiala ca vor folosi Grecia ca pe o arma impotriva Germaniei si impotriva Uniunii Europene.
Asta a facut URSS si asa a procedat si KGB-ul, care a folosit guvernele statelor mici in campania impotriva Occidentului", sustine Evghenia Albats, editor al revistei New Times si unul dintre... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 16:30
Vladimir Putin, aflat la cote de popularitate ametitoare in Rusia, ar putea sa-si gaseasca foarte repede adepti si din randul grecilor, daca ar decide cumva sa acorde o linie de ajutor financiar pentru Atena.
Aflata in pragul falimentului, Grecia cauta cu disperare sumele necesare pentru a acoperi ratele catre FMI de luna aceasta, in valoare de 1,6 miliarde de euro.
In acelasi timp, Moscova, care se vede pusa la colt de Occident pentru amestecul in criza ucraineana, ar putea incerca sa submineze pozitia UE si NATO in sud-estul Europei printr-un imprumut acordat Greciei, potrivit Foreign Policy.
Intalnire Putin-Tsipras
Cu un blocaj evident inregistrat in procesul negocierilor cu creditorii internationali, oficialii de la Atena par sa ia in calcul varianta unei apropieri de Moscova.
Grecia a solicitat deja amanarea unor transe din datoria catre FMI, dar 30 iunie este termenul final la care trebuie sa plateasca suma de 1,6 miliarde de euro.
Intre timp, premierul Greciei a abandonat discutiile cu creditorii pentru a se deplasa la Sankt Petersburg, la Forumul Econmic International al Rusiei.
In cursul zilei de vineri, Tsipras are programata si o intrevedere cu presedintele Valdimir Putin, cei doi lideri urmand sa discute cooperarea dintre autoritatile elene si Gazprom pentru realizarea gazoductului Turkish Stream.
Pe de alta parte, analistii nu exclud ca in discutia dintre cei doi lideri politici sa apara si tema unui imprumut de urgenta acordat de... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2015, ora 12:27
Criza datoriilor din Grecia a ajuns la un nou capitol. Pregatindu-se pentru falimentul tarii si efectele acestuia, oficialii germani recomanda elenilor folosirea unui sistem cu moneda dubla.
Summit-ul de la Riga i-a adus fata in fata pe ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble si delegatii guvernului de la Atena in cadrul unor intalniri private.
Martorii la discutii au declarat pentru Bloomberg ca oficialul german a dat ca varianta de avarie folosirea sistemului cu monede paralele in Grecia.
Punctul Grexit
Pentru analisti aceasta solutie propusa de Schaeuble demonstreaza ca Berlinul nu mai crede intr-o solutie viabila pe care procesul de negocieri dintre Grecia si creditorii sai o poate aduce.
Varianta propusa de Schaeuble are ca exemplu precedent cazul Muntenegrului, unde majoritatea populatiei foloseste euro, desi tara din Balcani nu este membra a Uniunii Europene.
Pana acum cancelarul Angela Merkel si ministrul german de Finante au insistat pe mentinerea Greciei in uniunea monetara, dar, in ultimele dopua saptamani, Schaeuble a recunoscut ca nu exclude nici ideea unei iesiri fortate a tarii din zona euro.
"Germania este pregatita sa joace dur aceasta carte a negocierilor, cu Schaeuble pe post de sperietoare. Riscul de contagiune in regiune este foarte mic", apreciaza
Jacob Funk Kirkegaard, unul dintre liderii Institutului Peterson pentru Economie Internationala.
Merkel a declarat vineri, dupa intalnirea cu premierul Alexis Tsipras, ca... mai mult
Vineri, 22 Mai 2015, ora 17:43
Grecia risca excluderea din randul tarilor care primesc fonduri de coeziune de la Uniunea Europeana in urmatorul exercitiu bugetar, 2014-2020, si pierderea acesului la 13 miliarde de euro.
Pentru perioada respectiva, UE va aloca in total fonduri structurale de 376 miliarde de euro statelor membre, iar distribuirea acestora va fi decisa la sfarsitul unei perioade cruciale de trei luni in care vor fi purtate negocieri cu autoritatile europene.
Motivul pentru care Grecia ar putea pierde accesul la fonduri europene este ca statul elen pare sa fi ajuns la un PIB pe cap de locuitor reprezentand 90% din media UE, situatie in care nu se mai califica pentru fonduri, potrivit cotidianului elen Kathimerini.
Grecia, ca toate celelalte state membre, este evaluata in functie de datele financiar-economice obtinute in perioada 2008-2010. Potrivit datelor preliminare, PIB-ul in Grecia s-a situat la 89,6% din media UE in perioada respectiva.
Datele finale vor fi stabilite in septembrie si vor determina daca Grecia pierde o parte fondurile europene care ar sustine cresterea economica a tarii, noteaza publicatia elena. mai mult
Luni, 07 Mai 2012, ora 17:02