Avansul economiei nationale in prima parte a anului, cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013, este reflectat si de evolutia celor mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Analistii Tradeville sunt de parere ca recesiunea tehnica este de fapt "o pauza intr-un trend ascendent mai amplu".
Cifrele preliminare publicate de Institutul National de Statistica au aratat doua trimestre consecutive de scadere a produsului intern brut, echivalente cu definitia unei recesiuni tehnice. La nivel semestrial, insa, tabloul este mai putin sumbru, economia crescand cu 2,6% fata de aceeasi perioada din 2013. In schimb, cifra de afaceri agregata a 26 dintre cele mai mari si mai lichide companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, arata ca acestea au crescut cu aproximativ 3% fata de primul semestru din 2013, in timp ce profitul net agregat a crescut mai puternic, cu circa 5%.
"Astfel, putem interpreta trimestrele de contractie a economiei nationale drept o pauza intr-un trend ascendent mai amplu. Situatiile financiare ale celor 26 de companii analizate de noi sustin la nivel micro aceasta interpretare macro. Companiile analizate reflecta imaginea unei profitabilitati imbunatatite, in care peste jumatate din companii s-au bucurat de cresteri ale marjelor de profit, ceea nu se potriveste cu etapa de recesiune a ciclului economic, ci mai degraba cu mijlocul perioadei de expansiune. In plus, profiturile unor sectoare ciclice, cum ar fi fondurile de investitii sau... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 12:50
Actiunile marilor companii straine depind si ele, ca si actiunile companiilor listate la Bursa de la Bucuresti, de contextul economic, dar spre deosebire de piata locala, cea internationala este mult mai predictibila si stabila.
Cele mai profitabile 10 actiuni romanesti listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avut anul trecut randamente cifrate intre 43% si chiar si 315%.
"Pentru actiunile tranzactionate in sistemul ATS-CAN cele mai mari randamente s-au inscris in intervalul 34% si 115%", a declarat pentru Business24 Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.
Potrivit reprezentantilor Tradeville, cele mai profitabile 10 actiuni straine tranzactionate pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB sunt o dovada ca investitorii care s-au limitat la randamentele de 5-7% oferite in anul 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei nu au luat cea mai fericita decizie.
Actiunile companiilor straine au depasit si randamentele tuturor indicilor locali ai BVB, potrivit specialistilor.
Randamentele anuale ale actiunilor straine au fost calculate in lei de catre Tradeville, care este market maker pentru actiunile internationale tranzactionate pe sistemul alternativ al BVB.
Top 10 actiuni straine la BVB
Randamentul perioadei este castigul pe care l-ar fi avut un investitor la sfarsitul anului 2012, daca ar fi cumparat actiunea in cauza in ultima zi de tranzactionare din 2011 si include... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 09:20
Bursa de la Bucuresti a deschis in crestere usoara, cu 0,35%, iar actiunile SIF Muntenia (SIF4) consemnau un avans de 6% dupa propunerea distribuirii unor dividende suplimentare de 98,45 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut.
Cel mai recent schimb cu actiunile SIF Muntenia a fost realizat la 0,786 lei, iar lichiditatea era de 425.000 lei.
Actionarii au reactionat la anuntul privind distribuirea unor noi dividende, dupa ce la precedenta sedinta AGA, din aprilie, unii actionari ai societatii, printre care omul de afaceri Gheorghe Iaciu, si-au exprimat nemultumirea fata de profitul mic inregistrat de societatea de investitii financiare si fata de bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an. El a cerut administratorului SIF, compania Muntenia Invest, triplarea dividendului pe anul trecut, varianta initiala fiind de 65,3 milioane lei.
Actionarii sunt convocati la 6 iulie, cand administratorii le vor prezenta acestora si un nou program de administrare si vor discuta un buget de venituri si cheltuieli rectificate pentru acest an.
Evolutia indicilor
Dupa primele 30 de minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in urcare cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,31% peste nivelul de luni.
Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,46%, fiind sustinut de actiunile SIF4.
La ora 10:30,... mai mult
Marti, 08 Mai 2012, ora 11:51