Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.
"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.
Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".
S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el
Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5... mai mult
Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
Programul "Prima Casa" a atins un maxim istoric al solicitarilor de garantare, fiind inregistrate zilnic peste 500 de noi solicitari, se arata intr-un comunicat de presa al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
"Programul Prima Casa este cel mai accesat program guvernamental gestionat de FNGCIMM, statisticile si analizele realizate aratand o evolutie ascendenta de la an la an, iar numarul solicitarilor de garantare primite de FNGCIMM in aceasta perioada au atins un maxim istoric.
FNGCIMM implementeaza cu succes Programul Prima Casa din anul 2009, pana in prezent peste 200.000 de romani reusind sa achizitioneze casa mult visata. Ramanem partenerul de incredere atat pentru beneficiari, cat si pentru bancile inscrise in program si reiteram angajamentul de a asigura si imbunatati permanent derularea mecanismului de garantare", se arata in document.
FNGCIMM ii asigura pe potentialii beneficiari ca, in aceasta perioada, exista suficiente fonduri pentru emiterea garantiilor aferente dosarelor aprobate de catre finantatori.
"Anul 2017 se distinge prin concentrarea solicitarilor de garantare pe o perioada mai scurta de timp fata de anii anteriori, ceea ce a influentat fluxul operational zilnic, intr-o masura semnificativa: inregistram un numar de peste 7.000 de dosare aflate in diferite stadii de analiza, iar numarul de noi solicitari pe care le inregistram zilnic, depaseste 500. Acest lucru reprezinta o provocare... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 14:29
Introducerea programului Prima Casa, in iunie 2009, a oferit un adevarat debuseu pietei rezidentiale autohtone pe parcursul perioadei de recesiune, conform unei analize realizate de Imobiliare.ro.
Pe fondul unei creditari anterior restrictionate, acesta a generat o crestere semnificativa a puterii de cumparare a populatiei si, implicit, a cererii (solvabile) de locuinte.
Numarul de tranzactii a crescut, ceea ce, urmare a legii cererii si ofertei, a franat in mod vizibil ritmul de scadere a preturilor.
Suma medie solicitata pentru apartamentele (noi si vechi) disponibile spre vanzare la nivel national a scazut cu 41% in primul (aproximativ un) an de recesiune, de la 2.058 de euro pe metru patrat util in momentul de varf al pietei (martie 2008) pana la 1.211 euro pe metru patrat inainte de intrarea in vigoare a initiativei guvernamentale (mai 2009), conform Indicelui Imobiliare.ro.
Ulterior, in perioada 2009-2014, pretentiile proprietarilor s-au mai diminuat, cumulat, cu circa 15% fata de valoarea maxima atinsa inainte de criza, ajungand pana la un nivel minim de putin sub 900 de euro pe metru patrat.
In acest rastimp, suma de 60.000 de euro a devenit un adevarat etalon de pret (la inceput mai rigid, apoi mai flexibil) pentru cele mai cautate tipuri de locuinte, respectiv apartamentele cu doua si trei camere.
Tonul "alinierii" a fost dat de proprietarii din piata veche, dupa care au urmat si vanzatorii de locuinte noi, odata cu demararea unor noi dezvoltari... mai mult
Marti, 03 Mai 2016, ora 11:15
1Segmentul de rezidential a inregistrat cresteri in ceea ce priveste oferta de locuinte, in acest an, iar prin programul guvernamental Prima Casa, locuintele cu preturi cuprinse intre 30.000 de euro si 80.000 de euro au fost printre cele mai numeroase din punct de vedere al tranzactiilor efectuate.
Pe segmentele medii de pret, de peste 85.000 euro si pana la 150.000 euro, numarul ofertelor noi a fost, in acest an, foarte mic, iar gradul de absorbtie, precum si oferta, este atenuata datorita unei lipse de finantari facile pentru aceste nivele, spun reprezentantii RE/MAX, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment.
In ceea ce priveste segmentul rezidential de lux, cu locuinte de peste 150.000 de euro, acest an a adus o stabilitate, deoarece aceste apartamente se cumpara prin aport integral din partea cumparatorilor sau prin cote de finantare mai reduse si, astfel, presiunea cumparatorilor pe pret este mai mare. In plus, cererea pe aceste segmente este mai mica fata de oferta.
"In ceea ce priveste pretul pe metrul patrat, in Bucuresti, pentru un apartament vechi, acesta se situeaza, in zonele din cartierele limitrofe sub 1.000 euro, iar in cele centrale intre 1.000 si 1.500 euro, chiar 2.000 euro.
In cazul unui apartament nou, pretul variaza, de la 800/mp, in zonele periferice, la 3.000 euro/mp, in zonele centrale", a declarat, la randul sau, Andrei Marinescu, Broker Owner RE/MAX Properties, Bucuresti.
Acesta a incheiat... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:18
Banca Comerciala Romana (BCR) va putea acorda credite prin programul Prima Casa in valoare de circa 136 milioane lei, dupa ce a obtinut un plafon suplimentar in urma realocarii de catre Guvern a sumelor neutilizate pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, a anuntat luni institutia de credit
Banca estimeaza ca va acorda aproximativ 1.000 de imprumuturi pentru achizitia de locuinte de orice tip in cadrul programului guvernamental, pana la mijlocul lunii octombrie.
BCR a acordat in circa 3.700 de credite prin "Prima Casa 6", etapa derulata exclusiv in lei, iar de la inceputul programului a dat aproximativ 35.000 de imprumuturi, in valoare de 1,9 miliarde euro.
"Evolutia vanzarilor de credite ipotecare a aratat o crestere a creditului ipotecar standard ce a egalat vanzarile prin programul Prima Casa, insa, ca de obicei la finalul plafonului alocat Progamului, evolutiile recente indica vanzari mai puternice pe Prima Casa", se arata intr-un comunicat al BCR.
Persoanele care doresc sa cumpere locuinte prin programul Prima Casa au la dispozitie un buget total de 710 milioane lei, in urma realocarii banilor neutilizati la achizitia locuintelor ANL catre toate tipurile de case, fondurile fiind suficiente pana la sfarsitul anului pentru toate solicitarile, potrivit Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Solicitarile pentru Prima Casa vor atinge maximul in perioada imediat urmatoare
Fondul estimeaza ca... mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 14:19
"Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in acest an. Rata a dobanzii de politica monetara se afla la un minim istoric, de 3,5%, iar preturile pe piata imobiliara continua trendul de scadere in 2014, astfel ca institutiile de credit se astepteapta la o evolutie pozitiva a programului.
Inceputul anului 2014 a venit cu vesti bune pentru acei cumparatori care nu isi permit achitarea unui avans mai mare de 5% din valoarea locuintei. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a suplimentat fondurile la inceputul anului cu inca 1,2 miliarde lei, la care se adauga si sumele ramase neutilizate in 2013. In total, exista un plafon total de peste doua miliarde de lei.
"In 2014 ne asteptam la o evolutie pozitiva a programului Prima Casa", a declarat Dan Grigoriu, director Produse Retail Banca Romaneasca.
Din totalul plafonului aferent locuintelor achizitionate prin Programul "Prima casa", ANL primeste peste 40% din bugetul pentru 2014, respectiv de 495 milioane de lei.
Ce fonduri au alocat principalele banci in 2014
BRD, banca care ocupa a doua pozitie in clasamentul cotelor de piata dupa active, a primit cel mai mare plafon de garantare acordat de FNGCIMM unei banci in etapa actuala a programului 'Prima Casa', in valoare de 320 de milioane de lei, care va permite acordarea de credite in valoare totala de 640 de milioane de lei.
Institutia de credit a acordat in cadrul programului Prima Casa,... mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 12:35
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Vanzarile de locuinte noi au consemnat o evolutie buna in 2013, programul "Prima Casa" ramanand motorul principal al sectorului rezidential, iar in 2014 piata va depinde in continuare de politica de creditare a bancilor si, in special, de masurile de sustinere guvernamentale.
"Nu mai putem vorbi de criza, ci de o reasezare a pietei - dezvoltarile imobiliare s-au reluat, in privinta creditarii, exista variante multiple la care clientii pot apela, preturile la locuinte nu au mai scazut accentuat, ci mai degraba s-au ajustat, iar numarul tranzactiilor imobiliare este in crestere comparativ cu 2012 (...) Putem spune ca ne indreptam spre o maturizare a pietei", a declarat pentru Mediafax, Alina Necula, head of marketing & sales in cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.
Multe apartamente, achizitionate pe baza economiilor
Necula mentioneaza ca in 2013 a existat o pondere crescuta de clienti care au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani la care au mai adaugat, in unele cazuri, un imprumut de la banca.
Adama, detinuta de grupul austriac Immofinanz, a finalizat in acest an noi faze de dezvoltare pentru proiectele Edenia Titan si Evocasa Optima din Bucuresti si a inceput constructia la ultima cladire din complexul Copou Bellevue din Iasi, reprezentand practic o reluare a dezvoltarii post-criza.
Compania a vandut in medie in acest an 15 unitati pe luna in proiectele din Bucuresti si din tara, reprezentand o crestere cu circa 25% fata de anul... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:50
Trecerea pe lei a programului 'Prima Casa' se va lovi de un obstacol ce tine mai degraba de mentalitate, iar negocierea in tranzactiile pe acest program se va face tot in euro, a declarat presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian.
'Ar trebui luat in calcul faptul ca, in ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment in moneda nationala. Noi dupa 1989 am avut piata in dolari si dupa aceea in euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei in lei, ci il converteste automat in euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face intre cumparator si vanzator in continuare in euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pana finalizarea tranzactiei, in care ori vanzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani', a spus Anca Bidian.
Oficialul Kiwi Finance sustine ca este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului 'Prima Casa' exclusiv pe lei pentru ca nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate ca au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent in euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.
'Daca luam in considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervati ANL, mai ramanem cu 700 milioane lei, iar acesta inseamna aproximativ 160 de milioane de euro. Iar daca ne uitam in urma la viteza de derulare a programului 'Prima Casa', acesti bani ar trebui sa ajunga doar pentru cateva luni, nu mai vorbim de un program... mai mult
Duminica, 11 August 2013, ora 12:59