In al doilea trimestru al anului 2014, pretul mediu al locuintelor a scazut cu 0,8% fata de trimestrul precedent, in timp ce comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, preturile imobiliare la nivel national au scazut cu -2%, potrivit Indicelui rezidential Eurobank Property Services.
In ultimii cinci ani care s-au scurs dupa "crash"-ul din 2009, pretul mediu anual a suferit o modificare de -3,8% pe an.
Desi evolutia fata de aceeasi perioada a anului 2013 a inregistrat o tendinta descendenta, indicele pentru Bucuresti a crescut cu 1,8% in ultimul trimestru, cu o rata de crestere de 1,9% pe segmentul Bucuresti Periferie si o scadere de -1,2% in Bucuresti Centru. In perioada relativ stabila din ultimii ani, indicele capitalei a alunecat atingand o medie de -3,5% pe an. In pofida unei corectii trimestriale negative, preturile din Judetul Ilfov s-au stabilizat in ultimul an, de o maniera similara cu ultimii 5 ani, depasind ca performanta principalele zone urbane ale capitalei.
In provincie, preturile au scazut constant
Toate cele opt diviziuni regionale ale Romaniei au inregistrat o modificare negativa in trimestrul al doilea, de la an la an. Diviziunea Dunare si Marea Neagra se afla in topul performantei, cu -0,9%, urmata de Diviziunile Bucuresti + Ilfov si Vest cu -1,1%, iar cele mai mari scaderi de pret de la an la an s-au inregistrat in Sud si in Centru, indicand faptul ca modificarile pretului imobiliar la nivelul diviziunilor regionale prezinta o mica... mai mult
Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 14:09
Dezvoltatorul imobiliar Adama, parte a grupului austriac Immofinanz, a vandut 100 de locuinte in Romania in 2012 si isi propune pentru acest an o crestere pana la 150-200 unitati, precum si inceperea a cel putin doua proiecte noi, in Bucuresti si Iasi, bugetul de investitii fiind de 20 milioane euro.
"Din punct de vedere economic nu vad mari diferente in Romania in acest an, ci doar la nivel de perceptie, de psihologie a consumatorilor, a profesionistilor din real estate. Este o perspectiva mai buna deoarece datele economice atat despre Romania, cat si despre Europa arata mai bine in acest an decat anul trecut. Nu mai este presiunea din Grecia sau Spania, care apasa pe toate pietele. In plus, evolutia Romaniei nu a fost atat de rea pe cat o vedeau cei de afara", a declarat pentru Mediafax Adreas Holler, membru al consiliului executiv al Adama.
In plus, alegerile din decembrie au adus mai multa stabilitate politica, potrivit lui Holler.
"Toate acestea vor avea efecte asupra a ceea ce se va intampla in acest an. In ceea ce priveste sectorul rezidential, e clar ca cererea exista. Trebuie insa sa atacam piata cu produsele potrivite, ca pret si calitate, iar oferta de astfel de locuinte este limitata. Noi reusim sa venim cu preturi bune pe piata, pentru ca avem costuri de constructie mai reduse. Din acest motiv, cred ca in urmatoarele 12 luni este cel mai bun moment pentru a cumpara o locuinta, pentru cei care au bani", a spus omul de afaceri.
El crede ca in... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 17:15
Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.
Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.
"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.
Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.
"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.
Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
In ultima perioada, am observat o oarecare efervescenta, cel putin la nivelul stirilor aparute in media, in ceea ce priveste dinamica pietei imobiliare.
Dupa o perioada de relativa acalmie in acest domeniu, de la inceputul anului au reaparut intrebarile legate de evolutia preturilor pe zona rezidentiala: cat o sa mai scada? Cand va fi reluata cresterea? E momentul sa cumparam sau, dimpotriva, e bine sa vindem?
Si eu am primit asemenea intrebari din partea unor amici care se afla de ceva vreme in cautarea unei locuinte. Spre exemplu, deunazi, doi buni prieteni, care tocmai si-au intemeiat o familie, m-au intrebat daca acum e momentul sa-si cumpere un apartament sau, din contra, daca sa mai astepte.
Sincer, in ultimii ani, m-am ferit sa fac predictii pe piata imobiliara din Romania. Asta pentru ca evolutia acestui sector a fost una total atipica, care a oferit surprize, multe dintre ele nu foarte placute.
Citeste mai multe despre Cum aflam daca mai scad preturile apartamentelor pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 09:50
Preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012, fata de momentul de varf al pietei imobiliare, si anume luna martie 2008, potrivit datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare.
Astfel, indicele Imobiliare.ro calculat la nivel national a scazut de la o valoare maxima de 2.058 de euro pe metru patrat util, pana la 986 de euro pe metru patrat util, la finele anului trecut.
La nivel de Bucuresti, declinul a fost ceva mai mic (respectiv 49,6%) - de la un apogeu de 2.264 de euro pe metru patrat, pana la 1.142 de euro pe metru patrat in luna decembrie a anului trecut.
Potrivit Analize Imobiliare, spre deosebire de primii trei ani de criza, cand preturile locuintelor au scazut intr-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizati de o temperare evidenta a declinului.
"Interesant este ca, pe parcursul ultimilor ani, scaderea preturilor apartamentelor a precedat-o pe cea a economiei si a fost semnificativ mai abrupta decat aceasta. Astfel, 2008, anul in care locuintele s-au depreciat cel mai mult (24,8%), nici nu a fost propriu-zis unul de criza, economic vorbind: potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut atunci cu 7,3%. Aceasta discrepanta este explicata prin evolutia pozitiva a sectorului constructiilor, pentru care 2008 a fost de fapt un an de boom fiind atins apogeul livrarilor de locuinte la nivel national, respectiv 67.255 de unitati locative,... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 11:15