Tranzactiile cu actiuni Fondul Proprietatea (FP) si transferuri de tip deal in valoare de peste 27 de milioane de lei au ridicat la cel mai ridicat nivel din mai mult de o luna rulajul bursei, care a inchis in crestere, continuand astfel evolutia pozitiva din primele doua zile ale saptamanii.
Indicii BET Plus, de referinta, si BET, al celor mai lichide zece actiuni, au avansat cu 0,4%, pe o lichiditate de 79,4 milioane de lei (17,9 milioane de euro), cea mai ridicata incepand din 10 iulie. BET Plus include cele mai lichide 37 de actiuni de pe piata reglementata BVB, cu exceptia SIF-urilor si actiunilor companiilor straine.
Companiile din energie au inregistrat un avans mai lent decat cel al pietei, cu indicele BET NG in urcare cu 0,2%, in timp ce indicele BET FI, compus din SIF-uri si Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,9%.
La avansul BET FI au contribuit toate actiunile incluse in indice, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), care a terminat sedinta pe minus cu 1,3%, scadere mai redusa decat in ziua anterioara. Actiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,8%, dupa tranzactii totalizand 40,6 milioane de lei, inclusiv un transfer de tip deal de 8,5 milioane de lei.
Investitorii au derulat pe parcursul sedintei deal-uri de peste 27 de milioane de lei, printre care Romgaz (SNG), in valoare de 5,3 milioane de lei, OMV Petrom (SNP), in valoare de 4,7 milioane de lei, Transgaz (TGN), de 4,18 milioane de lei, si Banca Transilvania (TLV), cu 2,1 milioane de lei. Cele mai mici... mai mult
Joi, 14 August 2014, ora 09:15
Bursa a scazut si joi, cu 0,25%, intr-o piata unde actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,72% si au depasit nivelul de la inchiderea primei sedinte la BVB, din 25 ianuarie 2011, dupa ce administratorul FP a anuntat ca programul de rascumparare ar putea incepe in cateva zile.
Piata locala a incheiat, astfel, a sasea sedinta consecutiva de scadere, desi bursele internationale au fost pe verde. In ultimele zile, indicele general BET-C a coborat cumulat cu 3,2%.
"Cred ca lipsa banilor a dus la decuplarea pietei locale de evolutia burselor externe. Nu sunt stiri care sa aduca bani noi in piata. Punctual, pe unele actiuni mai intra bani, asa cum am vazut si in cazul titlurilor Fondului Proprietatea. Pe termen scurt, unii vor iesi inainte de dividend, altii asteapta preturi mai bune.
Totodata, o explicatie pentru lichiditatea redusa poate fi si faptul ca unii investitori au vandut actiuni din portofoliu si au directionat banii respectivi catre oferta de la Transgaz, anticipand un pret mai mic in oferta.
Totusi, trebuie sa vedem si partea buna pe care oferta Transgaz o va avea asupra pietei, si anume ca va atrage bani noi in piata. Daca ne uitam la efectul pe care l-a avut anuntul privind programul de rascumparare la Fondul Proprietatea, vedem clar ca piata are nevoie de un imbold ca sa intre bani noi", a declarat pentru Mediafax Adrian Ormenisan, seful Serviciului de Intermediere din SSIF Broker.
Compania Franklin Templeton, administratorul Fondului... mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 17:25
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,19% si au incheiat ziua aproape de pretul din primele zile de la listarea la Bursa, in ianuarie 2011, intr-o piata in stagnare si al carei rulaj a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele pot sedinte.
Piata a deschis ziua in scadere foarte usoara, insa dupa primele minute a trecut pe verde, pentru ca la inchdere sa revina in imediata apropiere a nivelului de miercuri.
Volumele de tranzactionare au ramas, insa, concentrate doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Investitorii au vizat actiunile Fondului Proprietatea inca din prima parte a sedintei, iar pretul a urcat usor peste 0,64 lei si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si doua luni.
Ulterior, cresterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul sedintei sa ajunga la 1,19%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un pret mai mare de inchidere decat cel de joi a fost in data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzactionare a actiunilor FP la Bursa. Atunci, titlurile au incheiat ziua la 0,64 lei.
Astfel, pretul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:47
Indicii bursieri interni s-au depreciat pe parcursul saptamanii, evolutie in ton cu sentimentul din pietele internationale, afectat de situatia din Cipru. Indicele BET a pierdut 1,7%, pana la 5 655,83 p., in timp ce indicele BET-C a scazut cu 1,6%, pana la 3 039,77 p.
Cel mai sever declin a fost inregistrat de indicele BET-FI (2%, pana la 27 635,25 p.). Titlurile SNP au consemnat un declin de 3,4%, pana la 0,4545 RON, evolutie determinata si de comunicarea propunerii de dividende pentru exercitiul financiar 2012 (sub estimarile pietei).
De asemenea, companiile din sectorul bancar au scazut, ca urmare a situatiei din Cipru: BRD (-0,6%, pana la 8,85 RON), TLV (-1%, pana la 1,456 RON). Actiunile FP au inregistrat un declin de 1,2%, pana la 0,623. Nu in ultimul rand, scaderi importante au consemnat si companiile de utilitati: TGN (-1,8%, pana la 216 RON), TEL (-2,8%, pana la 13,42 RON).
Material realizat in colaborare cu SSIF Broker. mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 13:53
Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,92% in prima parte a zilei, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu 9,42%, revenind dupa scaderile de joi si vineri, cand o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat in urma cresterilor puternice din zilele anterioare.
Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.
Pretul a inceput sa creasca din nou in sedinta de luni, iar la ora 13:00, actiunile erau pe plus cu 9,42%, fiind cotate la 0,0569 lei. Cu actiunile Bancii Carpatica au fost realizate 336 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 300.000 de lei. La acel moment, volumul de actiuni cu ordine de vanzare era cu 24% peste cerere.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.
La mijlocul sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:20
Bursa de la Bucuresti a scazut nesemnificativ, cu 0,16%, intr-o piata apatica si in care tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) au asigurat doua treimi din lichiditatea de doar 6,8 milioane lei.
Piata a fluctuat nesemnificativ inca din primele minute, iar volumele de tranzactionare au fost foarte reduse in majoritatea cazurilor, in conditiile in care cei mai multi investitori au continuat sa adopte pozitii de asteptare.
"Aceeasi stare de asteptare este si pe pietele externe, dupa ce au crescut destul de mult in august pe fondul sperantei investitorilor privind interventii ale bancilor centrale in piete. Cred ca dupa 6 septembrie, cand este intalnirea Bancii Centrale Europene, vom vedea miscari mai clare si pe extern, care pot fi urmate de bursa locala. Pe plan local, in lipsa unor investitori de calibru si a unor emitenti atractivi nu prea este miscare. Piata a ajuns la niveluri la care este neinteresanta atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori. Doar stiri deosebite cred ca ar putea misca preturile intr-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor pozitii pe vanzare sau cumparare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod-Raileanu.
El nu crede ca pe plan intern ar putea aparea stiri deosebite, astfel ca investitorii vor astepta in continuare un semnal de pe bursele externe.
"Nu cred ca privatizarea Oltchim va avea un impact... mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 17:28
Dupa o decizie "istorica" de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri la 5%, Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare pe verde, iar optimismul investitorilor s-a observat in actiunile celor cinci SIF-uri, ale caror preturi au crescut cu pana la 14,73%.
Cea mai buna evolutie marcata in cursul zilei de joi a fost inregistrata de indicele BET-FI, cu 10,06%, insa ascensiunea indicelui a fost oprita de titlurile Fondului Proprietatea, care au crescut cu 1,2%, pana la 0,4230 lei/actiune.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 1,11%, pana la 4.324,14 puncte, indicele compozit BET-C a castigat 0,42%, ajungand la 2.608,56 puncte, in timp ce indicele BET-NG al companiilor din sectorul energetic a urcat cu 0,05%.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o crestere de 10,06%, pana la 19.943,88 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a urcat cu 1,22%, la 7.833,23 puncte.
Indicele BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri cele mai lichide, inclusiv SIF-urile si FP, a castigat 3,87%, pana la 409,87 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,05%, ajungand la 605,32 puncte.
Rulajul actiunilor listate la BVB era de 62,09 milioane lei (14,30 milioane euro) la finalul sedintei de joi, de patru ori mai mare decat valoarea trazactiilor cu actiuni de miercuri care a fost de... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 23:15
Actiunile OMV Petrom au urcat cu 4,27% dupa ce statul a anuntat oferta prin care vrea sa vanda 9,84% din titlurile companiei, informeaza Mediafax.Primul transfer cu actiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, in crestere cu 1,76%, iar apoi pretul a avansat pana la un maxim de 0,42 lei, cotatie cu 5,52% peste inchiderea de miercuri.
La ora 10:26, titlurile erau cotate la 0,415 lei, cu 4,27% peste pretul de miercuri si cu 9,78% sub nivelul maxim cerut de stat la vanzarea pachetului, de 0,46 lei/actiune.
Daca tot pachetul de actiuni OMV Petrom scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro).
Evolutia titlurilor companiei petroliere a venit intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare, in valoare cumulata de 1,1 milioane lei (283.000 de euro). Transferurile cu actiunile OMV Petrom au insum at 403.000 de lei si au reprezentat 37% din lichiditatea pietei.
Actiunile OMV Petrom au influentat usor si indicii bursieri in care sunt cuprinse.
Astfel, la ora 10:26, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, era in crestere cu 0,69%, iar indicele BET-NG, care sintetizeaza evolutia actiunilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,17%.
Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,57%.
La preturi in crestere usoara erau tranzactionate si actiunile SIF-urilor si ale Fondului... mai mult
Joi, 07 Iulie 2011, ora 12:32
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost tranzactionate marti la Depozitarul Central la un pret de 0,42 lei, cu 40% peste pretul maxim din 2009, de 0,3 lei, cotatiile din Romania atingand astfel nivelul de pe piata din Viena, au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata de capital."Volumul transferurilor a fost de cateva milioane de titluri. Cererea este foarte mare in raport cu oferta, in urma unor zvonuri potrivit carora Franklin Templeton ar putea intia, la jumatatea lunii martie, procedurile de inregistrare la CNVM pentru a incepe administrarea Fondului", au spus sursele citate.
Pretul de marti este similar cu valoarea la care este evaluata o actiune FP in urma ultimelor tranzactii cu derivatele pe aceste titluri la Bursa din Viena, realizate la inceputul lunii martie.
Actiunile Fondului Proprietatea nu sunt inca tranzactionate pe o piata reglementata, transferurile fiind realizate la sediul Depozitarului Central prin contract de cesiune intre parti.
Instrumentele financiare derivate de tip warrant cu activ suport pe titlurile Fondului Proprietatea au crescut, pe 2 martie, la Bursa din Viena, cu 17,76%, la 51.700 de euro, astfel ca o actiune a fost evaluata la 0,1034 euro, respectiv 0,42 lei.
Pe 4 martie pretul warrant-urilor era de 51.900 euro, in urcare 3,8% fata de 2 martie, cotatie la care un titlu valoreaza 0,1038 euro, sau 0,424 lei.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 778.500 de euro.
"Pretul la care se realizeaza tranzactiile la Depozitarul Central se pare... mai mult
Miercuri, 10 Martie 2010, ora 16:10