Declinul macroeconomic din Europa Centrala si de Est va atinge punctul culminant in T1 2013, dar, pe parcursul intregului an, pietele si actiunile ECE vor continua sa aiba un trend ascendent.
Pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore, se arata in noua editie a raportului privind "Pietele si actiunile din ECE", realizat de Erste Group.
Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, cu toate ca declinul va atinge, probabil, punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica totusi considerabil.
Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc.
De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie.
"Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general", a declarat Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group, conform unui comunicat al companiei.
"Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor", a mai adaugat acesta.
Cu privire la Romania, Esskuchen s-a aratat satisfacut de evolutia bursei de la Bucuresti. "Suntem chiar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:15
Analistii Erste Group sustin ca sentimentul negativ si aversiunea la risc predomina in continuare, iar primele de risc pentru actiuni se mentin la niveluri ridicate, ei considerand actiunile din Europa Centrala si de Est mai atractive decat cele din zona euro.
"Criza datoriilor suverane necesita solutii structurale si pe termen lung, masurile privind lichiditatea doar vor calma pietele si vor asigura timpul necesar implementarii solutiilor. Per total, nu preconizam o miscare de revenire a pietelor de capital la fel de puternica ca in 2009", a explicat Henning Esskuchen, Co-Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.
"Revenirea se va manifesta mai moderat, in timp ce sentimentul de revenire lenta ar trebui sa se resimta in performanta burselor. Ne-am bucura sa vedem acest efect inca din primul trimestru din 2012, dar nu am fi surprinsi daca ar dura putin mai mult", a adaugat Esskuchen.
Raportul Erste Group arata ca Romania ramane preferata analistilor in Europa de Sud-Est. Romania are cea mai scazuta evaluare din regiune, iar cresterea se mentine la un nivel atractiv, de 15%, fata de o rata P/E estimata de 5,4. Piata ar putea deveni destul de activa din punct de vedere al noilor listari la bursa in 2012. Lichiditatea ramane principala preocupare. Cu Europa de Sud-Est in pozitie neutra, analistii recomanda mai degraba supra-pondere pentru Romania.
Analistii Erste Group preconizeaza incetinirea cresterii economice in 2012 si estimeaza din nou o... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 16:04
Evolutia vanzarilor din cel de-al treilea trimestru financiar din Europa Centrala si de Est este dubla fata de media vanzarilor companiei de pe plan global. Dintre tarile Europei de Est, Romania e tara care livreaza cele mai multe produse pentru pietele regiunii.
Compania finlandeza Ruuki, unul din principali jucatori de pe piata de furnizori de solutii metalice a raportat o crestere de 10% a vanzarilor globale in comparatie cu anul precedent.
Cifra totala de vanzari se ridica la 674 milioane de euro pe cel de-al treilea trimestru financiar. Mai mult de 15% din aceste venituri sunt rezultatul activitatii companiei de pe pietele din Europa Centrala si de Est.
Akari Tamminen, presedintele si CEO Ruukki, a declarat ca cele mai bune vanzari nete s-au inregistrat pe pietele din Europa Centrala si de Est, cresterile venin in special din zona diviziei de constructii.
Pe aceasta divizie, Ruuki a inregistrat venituri de 216 milioane de euro in ultimul trimestru financiar, cu 21% mai mult decat in perioada similara a anului precedent.
Pe piata din Romania, vanzarile de invelitori au crescut vertiginos inca din prima parte a acestui an, cand Ruukki a anuntat cresteri de 250% a vanzarilor la nivel local. Succesul vanzarilor se datoreaza adaptarii la specificul cererii, avantajelor statutului de producator local, lansarii de produse noi si retelei de peste 120 de distribuitori la nivel national.
Cea mai mare investitie intr-o unitate de productie a diviziei de constructii... mai mult
Joi, 20 Octombrie 2011, ora 16:45