Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa demareze in prima jumatate a acestui an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, a anuntat joi ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, transmit Reuters si AFP.
Goranov a dezvaluit ca Bulgaria va cere statelor din zona euro sa isi exprime obiectiile fata de o eventuala aderare a sa la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. "Discutam in mod intens cu BCE si cu statele membre. Strategia noastra este ca vrem sa obtinem asigurari din partea lor ca vor privi pozitiv cererea noastra", a declarat Goranov la ceremonia care a inaugurat preluarea de catre Bulgaria a presedintiei rotative a UE.
"Cel mai probabil vom depune o cerere la BCE in primul semestru. Exista discutii intense la nivel de Guvern, Banca Nationala a Bulgariei si BCE. Trebuie mai intai sa obtinem un raspuns de la BCE", a precizat Goranov, subliniind ca Bulgaria indeplineste criteriile formale si nu prezinta niciun risc pentru zona euro.
"Bulgaria are o moneda stabila, o crestere de 4%, o rata a somajului scazuta. Suntem gata sa intram in anticamera euro", a apreciat la randul sau premierul bulgar Boiko Borissov.
Mecanismul ERM II prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.
Cea mai saraca tara membra a UE, Bulgaria... mai mult
Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 15:59
Lituania ar trebui sa intre in zona euro la 1 ianuarie 2015, recomanda Parlamentul European intr-o rezolutie votata miercuri. Acest vot corespunde recomandarii Comisiei Europene si sustinerii politice din partea sefilor de stat si de guvern din UE, exprimate in cadrul Consiliului European din iunie.
Recomandarea Parlamentului a fost aprobata cu 545 de voturi pentru, 116 voturi impotriva si 34 de abtineri. Parlamentul sustine 'adoptarea euro de catre Lituania la 1 ianuarie 2015".
"Este o veste buna pentru Lituania, pentru statele baltice si pentru stabilitatea Europei. Din 2006 s-a lucrat sustinut pentru o inflatie redusa, un curs de schimb stabil, un deficit bugetar scazut si un procent acceptabil de indatorare. Bine ai venit in zona euro, Lituania!" a spus raportorul Werner Langen (PPE, DE).
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a felicitat Lituania pentru performanta de a deveni cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro.
"Lituania a facut un efort remarcabil, a indeplinit criteriile de convergenta si a demonstrat inca odata ca o tara, indiferent de nivelul de dezvoltare, poate sa fie competitiva atat timp cat veniturile si cheltuielile raman in concordanta cu evolutia productivitatii. Lituania este un exemplu pentru toate celelalte state membre care, atunci cand au intrat in UE, si-au luat angajamentul ca vor lua toate masurile necesare pentru a indeplini criteriile de convergenta. (...) Din pacate, aceste angajamente sunt lasate numai la latitudinea... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 16:30
Economia zonei euro a atins deja fundul prapastiei, iar analistii de la Ernst & Young estimeaza ca tarile membre vor intra pe un trend de crestere economica. Viteza de redresare inca va fi diferita, inregistrandu-se discrepante tot mai accentuate intre sud si nord.
Relaxarea masurilor de austeritate si accelerarea activitatii comerciale la nivel global vor contribui la redresarea estimata pentru sfarsitul anului, insa vor fi resimtite efectele somajului in crestere si ale adancirii diferentelor de la nivelul continentului, se arata in raportul de toamna al EY - Eurozone Forecast (EEF).
Conform studiului, se estimeaza o contractie economica a Zonei Euro de 0,5% in acest an, inregistrandu-se o usoara imbunatatire fata de valoarea prognozata in trimestrul precedent, urmata de o crestere de 0,9% in 2014. O crestere a PIB-ului de 1,5% pe an este asteptata in perioada 2015-2017.
Asteptarile in privinta Romaniei sunt optimiste, peste media europeana. EY Eurozone Forcast estimeaza pentru Romania o crestere de 1,9% a PIB-ului si o accelerare a cresterii pana la 2,2% in 2014, pe masura ce conditiile externe, in mod special starea economiilor din Zona Euro, vor incepe sa se imbunatateasca. Cresterea va fi sustinuta in acest an, pe langa exporturi, si de productia agricola buna. Economia va beneficia, de asemenea, de relaxarea politicii monetare, dupa ce Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara atat in iulie, cat si in august.
Germania ramane campioana... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:15
Zona euro a iesit din recesiune in trimestrul al doilea, cu o crestere economica de 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa o perioada de un an si jumatate de contractie economica, cea mai indelungata perioada de declin de la adoptarea monedei unice europene, in 1999.
Media estimarilor economistilor indica o crestere de 0,2% in zona euro in trimestrul al doilea. In primele trei luni ale anului, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,3% fata de ultimul trimestru din 2012.
Cu inflatia la 1,6% si un somaj record de 12,1%, situatia economica ramane una dificila in Europa.
Pietele nu au afisat o reactie semnificativa dupa publicarea datelor privind PIB-ul zonei euro, potrivit Wall Street Journal.
Moneda euro este in stagnare fata de dolar, la aproximativ 1,32 dolari pe euro, iar cotatiile obligatiunilor guvernamentale germane nu inregistreaza variatii semnificative, situatie similara si pe bursele vest-europene.
Economia zonei euro a iesit in trimestrul al doilea din cea mai lunga recesiune inregistrata de la formarea blocului monetar, in principal datorita cresterilor inregistrate de Germania si Franta, pe fondul primei perioade prelungite de liniste pe pietele financiare de la izbucnirea crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, noteaza Bloomberg.
Fata de trimestrul al doilea al anului trecut, economia zonei euro a scazut cu 0,7%, potrivit Eurostat.
PIB-ul Uniunii Europene a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale... mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 12:51
Zona euro va inregistra in acest an o contractie economica de 0,6% din PIB, estimeaza analistii consultati de Banca Centrala Europeana (BCE), intr-un sondaj periodic, noua prognoza marcand o inrautatire a asteptarilor fata de declinul de 0,4% anticipat de acestia in urma cu trei luni.
Scadere economica mai puternica este determinata de cererea de consum sub asteptari in zona euro in primul trimestru, dar si de datele dezamagitoare ale unor economii emergente cheie, precum China si Brazilia, ceea ce implica o revizuire a asteptarilor privind contributia pe termen scurt a cresterii schimburilor comerciale, se arata in raportul BCE, citat de MarketWatch.
Economistii au inrautatit si prognoza pentru anul urmator, de la o crestere de 1% la 0,9%, anticipand o accelerare a avansului economic in 2015 la 1,5%, de asemenea mai redus comparativ cu estimarea de 1,6% inaintata in urma cu trei luni.
Participantii la studiul BCE sunt mai pesimisti decat in urma cu trei luni in pofida semnelor din ultima perioada ca economia zonei euro isi reia cresterea dupa o sase trimestre de contractie. O accelerare a cresterii in Germania, evidenta din avansul neasteptat al productiei industriale, a alimentat asteptarile pentru o recuperare modesta la nivelul uniunii monetare.
Date care sugereaza incetinirea recesiunii in Italia si Spania sustin, de asemenea, estimarile privind revenirea pe crestere economica in trimestrul al doilea in zona euro, dupa o contractie de 0,3% in primele trei... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 15:31
Somajul ridicat si exporturile slabe vor continua sa limiteze cresterea economica in zona euro, prelungind recesiunea peste termenele anticipate anterior.
Cresterea va fi aproape inexistenta anul acesta, in cazul in care BCE nu intreprinde masuri substantiale, conform raportului Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF).
Raportul EEF estimeaza o contractie de 0,6% pentru zona euro in 2013, reprezentand un declin usor mai accentuat decat in 2012.
Pentru anul 2014 , este asteptata o revenire modesta, cand PIB-ul va creste cu 0,9%, respectiv cu aproximativ 1,5% pe an in perioada 2015-2017. Somajul va atinge un varf de 12,7% din totalul fortei de munca din zona euro in primul trimestru al anului viitor.
Se estimeaza astfel ca injumatatirea masurilor de austeritate planificate in prezent ar face posibila o crestere PIB de aproximativ 1% in 2014, de pe urma careia, Grecia si Spania ar beneficia cel mai mult. In plus, sunt necesare masuri suplimentare pentru a incuraja reformele bancare ce ar permite finantarea mai ieftina a imprumuturilor pentru IMM-uri.
Raportul arata ca somajul in regiune va creste la 12,7%, mai dificila fiind situatia somajului in randul tinerilor, care se situeaza la o medie de 24%, in timp ce in Grecia si Spania, a atins niveluri-record de 59% si, respectiv, de 56%.
Perspective pentru Romania
Fata de trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in primul trimestru al acestui an. Factorul principal... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 14:40
Germania va fi printre putinele tari din zona euro care va inregistra crestere anul viitor, de 1,2%, la jumatate din cresterea estimata pentru economia SUA.
Moody's Analytics, furnizor independent de estimari economice, se asteapta ca declinul Produsului Intern Brut al zonei euro sa se opreasca in 2013, conform unei prognoze privind evolutia celor 17 state publicata la Londra.
"Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro sa creasca cu 0,2% in 2013, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de o scadere de 0,5% estimata pentru 2012. Totusi, raman in continuare riscuri semnificative care ar putea provoca recesiune in zona euro", a explicat Petr Zemcik, director in cadrul Moody's Analytics.
Germania va ramane motorul de crestere al economiei zonei euro in 2013 iar Moody's Analytics se asteapta ca cererea interna si comertul extern stabil sa ajute la obtinerea unui avans al PIB anul viitor. Si pentru economia Frantei se estimeaza o crestere de 0,4% in 2013, dar declinul PIB-ului Spaniei si al Greciei va continua si anul viitor, la minus 0,5% si, respectiv, minus 4,2%, se arata in raportul Moody's Analytics.
Activitatea economica in zona euro ar putea fi afectata anul viitor de doua evenimente cheie: daca Spania va solicita ajutor financiar, BCE va putea achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole si astfel s-ar putea atenua presiunile asupra zonei euro.
Al doilea eveniment cheie ar fi o potentiala iesire a Greciei din zona euro. "Daca... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:30
Atat zona euro cat si Uniunea Europeana in ansamblu au evitat intrarea in recesiune.
In ambele cazuri, Produsul Intern Brut a inregistrat in primul trimestru al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent, o crestere economica zero, dupa o scadere de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, conform unei estimari revizuite, publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
In cazul Romaniei, Eurostat estimeaza ca PIB-ul a scazut cu doar 0,1% in primul trimestru din 2012, comparativ cu precedentele trei luni, dar a crescut cu 0,8% in ritm anual.
Evolutie economica eterogena in Uniunea Europeana
Aceste cifre ascund o serie de diferente semnificative in randul statelor membre. In timp ce Letonia a inregistrat o crestere economica de 1% in T1 2012 comparativ cu T4 2011, Cehia a inregistrat o contractie de 1%. Romania si Portugalia au inregistrat cea mai mica contractie trimestriala a PIB, minus 0,1%.
Comparativ, SUA au inregistrat in primul trimestru din 2012 o crestere economica de 0,5%, dupa un avans de 0,7% in ultimele trei luni ale anului trecut, iar PIB-ul Japoniei a inregistrat un avans de 1%, dupa ce in trimestrul patru din 2011 a ramas stabil.
Comparativ cu perioda similara a anului trecut, PIB a scazut cu 0,1% in zona euro si a crescut cu 0,1% in UE, dupa ce in trimestrul patru al anului trecut PIB a crescut cu 0,7% in zona euro si cu 0,8% in UE. In acest caz, Letonia a inregistrat cea mai mare crestere economica din randul... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 14:55
Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, ca si Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marti de Eurostat, surpriza placuta pentru economisti si piete, care anticipau intrarea blocului monetar in recesiune.
Zona euro a reusit astfel sa evite la limita recesiunea in primele trei luni ale acestui an, insa criza datoriilor de stat a impins in stagnare economiile Frantei si Italiei, largind decalajul fata de Germania.
Media estimarilor economistilor contactati de Reuters indica o contractie economica de 0,2% in zona euro in primul trimestru, dupa un declin de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut.
Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul anterior.
Raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, iar cea a UE a crescut cu 0,1%. mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 14:39