Piata muncii va fi marcata de multe schimbari si meserii care acum sunt la mare cautare, in cinci ani vor disparea complet, spun specialistii. Pandemia e cea care a facut ca aceste joburi sa nu mai fie considerate esentiale.
Soferi de taxi: Popularitatea in crestere a aplicatiilor de ridesharing ca Uber pune in fata disparitiei soferul traditional care lucreaza pentru o companie de taximetre. Functionarea unei companii de taxiuri este mult mai scumpa decat ridesharing, iar serviciile lor nu pot concura cu preturile noului model de transport.
Agenti bancari: Cand ati intrat ultima oara intr-o filiala bancara si ati interactionat cu un agent pentru un serviciu financiar? Automatizarea si inteligenta artificiala inlocuiesc repede aceasta veche slujba. Cele mai multe credite pot fi obtinute printr-o aplicatie. Pentru tranzactiile cu numerar, bancomatele indeplinesc tot mai mult functiile complicate indeplinite anterior de oameni.
Casieri: Va fi oricand nevoie de unul sau doi casieri intr-un magazin pentru a verifica preturi si alte probleme curente, dar slujba clasica de casier/a este in pericol. Aparatele la care faci singur plata si tendinta spre tranzactii digitale automatizeaza repede munca de casier.
Opertori de telemarketing: Chiar daca cei mai multi dintre noi prefera sa nu mai auda agenti de telemarketing, nu inseamna ca nu vom mai primi apeluri telefonice nesolicitate. In prezent, cele mai multe apeluri de telemarketing sunt insi cefectuate prin... mai mult
Vineri, 26 Martie 2021, ora 06:45
1 Mai reprezinta o ocazie buna sa ne facem o idee despre viitorul pietei muncii in Romania. Vom avea salarii mai mari? Vor fi mai putini someri? Competitivitatea tarii noastre va creste?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Ziare.com a selectat cateva date reprezentative din prognoza de primavara publicata de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
Astfel, castigul salarial mediu brut este estimat sa ajunga de la 3.256 lei, cat a fost anul trecut, la 5.190 de lei, in 2021. Cresterea este sustinuta, fiind in general de 7-8 procente, an la an. Cu o exceptie notabila: 2018 fata de 2017, cand avansul a fost de peste 21%, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat, masura coroborata cu alte schimbari fiscale.
Castigul salarial mediu brut - estimari CNP
2017: 3.256 lei/luna
2018: 4.162 lei/luna
2019: 4.507 lei/luna
2020: 4.841 lei/luna
2021: 5.190 lei/luna
Castigul salarial mediu net va avea o evolutie similara. Dupa o crestere de 11% de la 2017 la 2018, apoi avansul va fi de 7-8% pana in 2021.
Castigul salarial mediu net - estimari CNP
2017: 2.373 lei/luna
2018: 2.634 lei/luna
2019: 2.855 lei/luna
2020: 3.069 lei/luna
2021: 3.293 lei/luna
Observatie: In contextul schimbarilor fiscale, salariul "pe hartie" a crescut cu peste 21% in 2018 fata de 2017, iar cel "in mana" cu doar 11%.
In plus, se mareste discrepanta intre salariile brute acordate bugetarilor si celor care lucreaza la privat. Potrivit CNP, daca diferenta intre aceste... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 00:00
Schimbarile legislative in materie de salarizare, impozitare si contributii anuntate pentru inceputul anului viitor ii fac pe angajatii romani sa nu mai fie la fel de optimisti in privinta viitorului lor pe piata muncii.
"Impreuna cu elemente percepute a fi negative, specifice companiilor pentru care lucreaza, aceste schimbari ii determina pe angajati sa se astepte la un an cu mai multa munca depusa, mai mult stres si mai putini bani", se arata intr-un comunicat UNDELUCRAM, cea mai mare comunitate online a angajatilor din Romania, remis Business24.
Perspectivele si asteptarile profesionale pentru anul 2018 se regasesc in Indicele UNDELUCRAM de incredere in piata muncii din Romania, care inregistreaza o valoare de 37.60 pentru luna noiembrie a acestui an.
O valoare sub 50, care reprezinta zona neutra, sugereaza o perspectiva mai degraba pesimista a angajatilor asupra conditiilor generale de pe piata muncii, dar si din interiorul companiilor pentru care lucreaza.
Cariere noi la inceput de an
Potrivit raspunsurilor oferite in cadrul sondajului efectuat de Undelucram.ro, cea mai mare platforma dedicata angajatilor din Romania, anul 2018 va aduce o migrare masiva a fortei de munca intre companiile care isi desfasoara activitatea in Romania.
Nu mai putin de 60% dintre respondenti au spus ca isi doresc sa isi schimbe locul de munca in anul care urmeaza. Deciziile de a parasi actualul loc de munca par a fi voluntare, avand in vedere ca 48.3% dintre angajati nu se... mai mult
Miercuri, 06 Decembrie 2017, ora 14:24
Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Douazeci si trei de state de pe teritoriul SUA au legalizat treptat in ultimul deceniu si jumatate consumul de marijuana in scopuri medicinale si recreative. In ciuda temerilor privind aparitia unei intregi generatii de dependenti de droguri, minifermele de marijuana si dispensarele care permit consumul au avut un efect benefic asupra economiei.
Cel putin asa arata evolutia pe piata muncii, unde aceste mici afaceri au atras un numar mare de someri, in special din randul celor fara studii superioare care si-au gasit o slujba stabila in serele unde este cultivata canepa.
Iar afacerile cu marijuana nu sunt plasate in mainile unor indivizi dubiosi, cum si-ar putea inchipui cei mai conservatori. Bruce Nassau, 61 de ani, a lucrat o viata aproape in domeniul televiziunii prin cablu. Acum fostul director executiv si-a investit resursele in patru centre de cultivare si consum de marijuana, deschise in Colorado. In cele patru magazine de vise lucreaza 75 de angajati, iar numarul acestora este asteptat sa ajunga la 90 pe masura ce Bruce si partenerii sai planuiesc deschiderea unui nou magazine, dezvaluie revista Bloomberg intr-un reportaj dedicat industriei legale a drogurilor din Statele Unite.
O afacere infloritoare
Alaska, Oregon si Districtul Columbia au adoptat legea comertului legal de marijuana pe 4 noiembrie, in vreme ce in Florida este in continuare interzisa. Alte 20 de state din Statele Unite au deja vechime in comercializarea marijuanei, iar afacerea... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 16:23
Piata americana a muncii nu a iesit complet din criza, a declarat vineri presedintele Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, Janet Yellen, care a avertizat insa ca daca redresarea se va accelera, atunci institutia va incepe mai devreme majorarea dobanzilor.
Intr-un discurs sustinut la reuniunea anuala a bancilor centrale organizata de Fed la Jackson Hole (Wyoming), Yellen a afirmat ca nu are o reteta simpla pentru politica monetara, in contextul unor incertitudini considerabile privind evolutia inflatiei si a somajului, scrie Mediafax.
Presedintele Fed a confirmat faptul ca incheierea programului de achizitie de active in scopul suplimentarii lichiditatilor va avea loc in octombrie.
In discursul consacrat pietei muncii si politicii monetare, Yellen a parut pentru prima oara mai putin dedicata protejarii pietei muncii in detrimentul combaterii inflatiei.
Ea a subliniat, asa cum a mai facut in mai multe randuri, ca rata somajului nu reflecta realitatea pietei muncii. Yellen a evocat numarul mare al locurilor de munca part-time si somerii descurajati, care au incetat sa mai caute un loc de munca.
In prezent, rata somajului din Statele Unite este 6,2%, sub nivelul de 7,3% de acum un an.
Pe de alta parte, Yellen nu a exclus ca inflatia sa se accelereze, afirmand ca salariile, care pana in prezent au avut o evolutie relativ liniara, ar putea sa creasca peste asteptari.
Cresterea preturilor din SUA este deocamdata sub obiectivul Rezervei Federale pe termen... mai mult
Sambata, 23 August 2014, ora 12:26
Liderii europeni s-au angajat vineri, la summit-ul Uniunii Europene, sa accelereze punerea in practica a unor masuri de sustinere a cresterii economice si a pietei muncii, in fata ravagiilor produse de austeritate.
In urma cu o zi, oficialii europeni au decis sa introduca anul viitor un mecanism de supraveghere bancara.
Summit Bruxelles: Acord pe mecanismului de supraveghere bancara in zona euro
La incheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, sefii de state si de guverne vor adopta un text care sa reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de crestere de 120 miliarde de euro.
Potrivit proiectului de declaratie, "este esential ca Uniunea Europeana sa faca rapid eforturi maxime pentru punerea in practica a masurilor convenite pentru relansarea cresterii, a investitiilor si a pietei muncii, restabilirea increderii si imbunatatirea competitivitatii".
Declaratiile intervin pe fondul nemultumirii sociale in crestere in fata austeritatii impuse de mai multe tari europene, pentru redresarea finantelor publice afectate de criza datoriilor.
Joi, in prima zi a summit-ului UE, in Grecia au avut loc o greva generala si manifestatii de protest.
Greva generala in Grecia: Transporturile vor fi afectate
Potrivit proiectului de acord, Banca Europeana de Investitii (BEI) va efectua in urmatoarele saptamani o majorare de capital de zece miliarde de euro, astfel ca va ajunge la o capacitate de finantare de 60 de miliarde de euro.
In... mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 16:39
Piata auto din Europa nu va creste in al doilea semestru al acestui an, in contextul in care tari precum Spania, Italia sau Portugalia se confrunta cu cea mai mare scadere a inmatricularilor de la inceputul anilor 2000, scrie ziarul elvetian "Le Temps" in editia de luni.
Ultimele rezultate financiare trimestriale, publicate recent, confirma aceasta tendinta accentuata de scadere a vanzarilor de automobile. Alte grupuri din domeniu ar putea sa ia pana la sfarsitul anului decizii de restructurare, asa cum a procedat concernul Peugeot Citroen (PSA), care, la 12 iulie, a anuntat suprimarea a 8.000 de locuri de munca in Franta si inchiderea uzinei de la Aulnay-sous-Bois (regiunea Ile-de-France).
Peugeot Citroen va concedia 10.000 de angajati din Franta
Pierderile in Europa ale Fiat, Ford sau General Motors (GM), care detine marca Opel, sunt tot mai mari pe aceasta piata care continua sa se prabuseasca din cauza problemelor conjuncturale, dar si structurale. Spre deosebire de Statele Unite, care au aplicat transformari drastice in sectorul auto in 2009 si au redus cu 21% capacitatea de productie, tarile europene s-au limitat in a sprijini pe termen scurt industria auto.
Ajutoarele publice punctuale directe acordate constructorilor auto si primele de casare au facut ca, in Europa, sa nu se abordeze fondul problemei si sa nu fie afectate uzinele si deci marele numar de locuri de munca. Au fost inchise doar doua benzi de asamblare din cele o suta de uzine aflate in... mai mult
Luni, 06 August 2012, ora 14:42
Piata muncii nu se mai intoarce la ceea ce a fost inainte de criza, cu salarii care cresteau in ritm exponential, cu beneficii multiple si angajatori care promiteau si luna de pe cer.
Odata cu criza economica, atat angajatii, cat si angajatorii s-au maturizat: responsabilitatea, dar si exigentele au crescut; un loc de munca bun este mai pretuit, un angajat mai eficient este mai apreciat.
Despre evolutia pietei muncii in anul 2012, dar si despre transformarile ei, ne-a povestit Monica Bors, general manager la Premium HR, in cadrul unui interviu Business 24:
"Cu siguranta nu vom asista la o imbunatatire brusca a situatiei economice, ci mai degraba la o evolutie lenta. Nu ne asteptam la o intoarcere la situatia anilor 2007-2008, ci la transformarea pietei muncii, la accentuarea unor fenomene care au inceput sa isi faca tot mai mult prezenta in ultimii ani: diversificarea formelor de colaborare, programele flexibile de lucru, migrarea activitatilor catre mediul online etc."
1. In ce masura isi va reveni piata muncii in anul 2012 si care sunt domeniile in care s-ar putea face angajari?
Piata muncii a inregistrat in 2011 o crestere a locurilor de munca vacante, dupa scaderea puternica resimtita in anii 2009 si 2010. Pentru anul 2012 ne asteptam sa se pastreze acelasi trend pozitiv, dupa cum arata si rezultatul studiilor statistice derulate la nivel national.
2. Ce sanse sunt pentru cresteri salariale in acest an si care ar putea fi sectoarele vizate?... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:14