Analistii Berenberg au vesti bune pentru Romania. Din punct de vedere economic, tara noastra creste precum Fat-Frumos, dar prezinta riscuri majore in sistemul bancar, obligat acum sa evolueze intr-un mediu ostil din cauza introducerii Legii Darii in Plata.
"Romania a fost vazuta ca tigrul economic al Europei de Est chiar si in deceniul trecut, cand gradul de crestere economica a fost de 6-8 procente. Conform calculelor noastre, rata de crestere economica pe urmatorii 2 ani va fi cea mai mare din Europa", anunta o analiza Berenberg semnata de Carsten Hesse si transmisa redactiei Business24 de catre BVB.
Eroi ai consumului
Economistii bancii germane se ghideaza, in special, dupa consumul masiv din sectorul retail, unde Romania este de asteptat sa inregistreze o crestere a vanzarilor de 17% comparativ cu anul trecut.
Insa, pe langa acest trend ascendent, Romania se bazeaza pe o serie de reforme initiate in ultimul an, o forta de munca ieftina (20% din media salariala la nivel european), dar bine pregatita, in special in domeniul IT, unde contorizeaza cel mai mare numar de programatori la nivel european, in raport cu populatia tarii.
Mai mult, la nivel regional, tara nostra poate joca rolul de magazin de alimente pentru Europa Centrala si de Est, dar si de centru energetic al zonei.
Plusurile evolutiei economice constante din ultimii ani se vad si prin prisma analizelor facute de agentiile de rating. Cu un grad de indatorare de doar 34%, Romania se dovedeste... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2016, ora 13:17
BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit net de 51 milioane lei (11,5 milioane euro), potrivit informatiilor transmise de banca, joi, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Evolutia pietei bancare din Romania in trimestrul al treilea al acestui an nu a fost favorizata de conditiile macroeconomice, cererea de creditare ramanand la un nivel scazut. Totusi, piata persoanelor fizice si-a continuat evolutia pozitiva, in special datorita programului Prima Casa", arata BRD intr-un raport.
Stocul de credite brute al BRD era, la 30 septembrie 2013, de 34,4 miliarde de lei, in scadere cu 5,1% in comparatie cu nivelul inregistrat la 30 septembrie 2012. Creditele acordate clientelei de persoane fizice au crescut cu 1,4% fata de 30 septembrie 2012 (comparativ cu o scadere de 2,3% la nivelul sistemului bancar).
Aceasta evolutie pozitiva a fost sustinuta in principal de creditele imobiliare, care au crescut cu 25,6% in ultimele 12 luni (in comparatie cu o crestere de 8,4% inregistrata la nivelul sistemului bancar). Stocul de credite acordate persoanelor juridice (17 miliarde lei) a inregistrat o scadere de 10,9% fata de 30 septembrie 2012.
La sfarsitul trimestrului 3 al anului 2013, volumul depozitelor era in crestere cu 6,6% fata de 30 septembrie 2012, ajungand la 33,8 miliarde lei. Depozitele persoanelor fizice au scazut usor, cu 0,8% fata de 31 decembrie 2012, si cu 2,0% fata de 30 septembrie 2012, in special din cauza... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 09:40
A crescut increderea investitorilor in Romania? Ce proiecte imobiliare sunt in desfasurare? Care sunt planurile de finantare a acestora?
Pentru a raspunde la aceste intrebari, Medien Conferences organizeaza in data de 29 octombrie 2013, evenimentul "Piata de real estate, trenduri si evolutie", la Hotel InterContinental Bucuresti.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a real estate-ului romanesc, fiind adresat: investitorilor si fondurilor de investitii, dezvoltatorilor, constructorilor, arhitectilor, asociatiilor din real estate, operatorilor logistici, brokerilor, retailerilor, bancilor, evaluatorilor, companiilor de consultanta si caselor de avocatura.
Printre temele discutate se regasesc:
*Upgrade calitativ al spatiilor de birouri sau relocare costisitoare
*Standardul european privind serviciile agentilor imobiliari
*Este sistemul B2B mai avantajos pentru o companie imobiliara?
*Dezvoltarea durabila a oraselor: impact, solutii si tehnologii
*Caracterul interdiscipinar al Eco Urbanismului, intre politici publice, design, tehnologie si resurse financiare
*Fondurile de investitii si asiguratorii, evolutie pe piata surselor de finantare
*Evaluarea si finantarea proiectelor imobiliare
*Sistemul bancar - de la hiper-prudentialitate la mecanisme moderne si flexibile de finantare pentru relansarea
Evenimentul va avea loc pe data de 29 octombrie 2013 la Hotel InterContinental. Mai multe informatii despre conferinta sunt disponibile la... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 11:00
Industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia vor ramane neprofitabile in acest an din cauza reducerii cheltuielilor, pentru majorarea capitalului in timpul crizei financiare din zona euro, a declarat pentru Bloomberg Simone Zampa, analist al agentiei de evaluare financiara Moody's.
Creditorii din Romania si Ungaria sunt dependenti de finantarea de la bancile mama din Europa Occidentala dar bancile din Cehia, Slovacia si Polonia se finanteaza in special din depozite si vor continua sa raporteze profit, a explicat Simone Zampa, transmite site-ul watoday.com.au.
Industria bancara din Romania a raportat pierderi in ultimii trei ani, in timp ce cresterea numarului creditelor neperformante in Slovenia a sporit speculatiile potrivit carora statul membru al zonei euro ar putea avea nevoie de un pachet de asistenta financiara.
"Mediul operational general pentru bancile din Europa Centrala si de Est va ramane probabil dificil si va continua sa fie expus la riscurile externe, in principal la cele legate de zona euro. Ne asteptam ca industriile bancare din Romania, Ungaria si Slovenia sa continue sa inregistreze pierderi", sustine analistul Moody's.
Cei mai mari creditori din Estul Uniunii Europene, inclusiv UniCredit, Raiffeisen Bank International si Erste Group Bank, isi reduc costurile pentru a compensa majorarea creditelor neperformante in regiune si cerintele mai dure privind capitalul.
Ungaria, cosmarul bancilor
Bancile straine care activeaza pe piata... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 10:16
La nivel macroeconomic, Romania are un potential important de dezvoltare in sectorul bancar, insa realitatea de la nivelul microeconomic dezvaluie un nivel slab de bancabilitate si povara ratelor in buzunarele romanilor, potrivit unei prezentari a economistului-sef al BNR, Valentin Lazea.
Cifrele oficiale arata ca ponderea creditului neguvernamental in economie era de 38,4% din PIB la finalul anului 2012, cu mult sub nivelul altor tari europene, unde se ridica la 100% din PIB sau peste, in cazul unor tari cu economie preponderent financiara, precum Luxemburg sau Cipru.
Romania se afla pe ultimele locuri in Europa cu cel mai redus personal bancar, in contextul in care peste 11.000 de angajati au parasit sistemul financiar in ultimii patru ani, pe fondul crizei economice. Ponderea angajatilor din sistemul financiar (cu exceptia industriei asigurarilor) este de 0,49% raportat la populatie, fata de o medie europeana de 0,79%.
"De multe ori ce se vede la nivel macroeconomic nu isi gaseste contrapondere la nivel micro. Daca luam in calcul ca o treime din populatie traieste la tara si este nebancabila, ajungem la media europeana. In plus, degeaba este loc pentru creditare la nivel macro, daca populatia este printre cele mai sarace din Europa", a explicat Valentin Lazea.
In consecinta, romanii ajung sa plateasca, in realitate, cele mai mari rate bancare din Europa, raportat la venituri. "Ponderea datoriilor gospodariilor in PIB este in regula, sub 20%, dar ponderea... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 14:44
MasterCard estimeaza ca romanii vor adopta repede tehnologiile care permit plati contactless cu telefonul mobil.
Gabriel Ghita, business development manager la MasterCard Europe, spune ca firma a investit, deja, milioane de euro in Romania pentru dezvoltarea infrastructurii si a platilor contactless cu cardul.
Gabriel Ghita a raspuns intrebarilor Business24 despre stadiul de dezvoltare a retelei PayPass in Romania si despre investitiile facute de companie in promovarea platilor contactless.
MasterCard a introdus tehnologia PayPass in Romania in urma cu doi ani, timp in care infrastructura pentru plati contactless s-a extins pana la 3.000 de magazine care accepta astfel de plati.
Tehnologia PayPass permite utilizatorilor sa faca plati cu carduri sau dispozitive contactless prin apropierea acestora de un terminal specific. Pentru efectuarea tranzactiei, clientii nu mai trebuie sa dea cardul din mana, iar pentru plati mai mici de 100 de lei nu mai este solicitata introducerea codului PIN sau semnarea chitantei.
Cati romani utilizeaza in acest moment carduri PayPass?
In 2012 erau peste 100.000 de romani care si-au achizitionat un card sau un dispozitiv contactless, pentru ca au simtit nevoia unei modalitati rapide si comode de tranzactionare, la fel de sigura ca un card standard, dar care sa le reduca timpul de stat la casa la hipermaket, la intrarea pe stadion sau in transportul in comun. In momentul de fata sunt patru banci care emit carduri MasterCard... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 10:46
ATE Bank Romania, preluata recent de Piraeus Bank, va fi cumparata partial de cativa investitori romani si capitalizata initial pana la 60 de milioane de euro.
Din 2013 vor fi atrasi mai multi investitori, inclusiv SIF-urile, iar capitalul vor ajunge la 200 milioane euro.
"Negocierile cu cei de la Piraeus sunt intr-o faza foarte avansata. Va fi preluata nu doar licenta ATE bank, ci si o parte din activele si pasivele bancii. Finalizarea tranzactiei este o chestiune de zile", au declarat pentru Mediafax surse familiare cu tranzactia.
In urma cu doua luni a aparut pe piata informatia ca un grup format din peste zece oameni de afaceri, printre care se vehiculau nume precum Gabriel Popoviciu, Gruia Stoica sau Dorel Umbrarescu, la care se alaturau cele cinci societati de investitii financiare, va prelua afacerea ATE Bank in Romania.
Sursele citate au precizat insa ca tranzactia va fi realizata de un numar minim de investitori, urmand ca ulterior sa se deschida posibilitatea si altor oameni de afaceri sa investeasca, inclusiv societatilor de investitii financiare.
Noua banca va fi condusa incepand de anul viitor de fostul vicepresedinte Raiffeisen Bank Marinel Burduja, care ar fi si artizanul negocierilor.
Contactat de Mediafax, Burduja a refuzat sa comenteze. "Deocamdata nu pot sa discut despre acest subiect", a afirmat Burduja.
In contextul evolutiilor de pe piata bancara din ultimii ani, care au ridicat semne de intrebare privind oportunitatea de a avea... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 14:12
In cazul unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro, Romania are probleme mai mari decat masura in care este afectat cursul valutar, considera directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Personal, am vazut discutiile din piata, despre dimensiunea dezastrului care urmeaza dupa iesirea Greciei din zona euro. Daca Grecia iese din zona euro, desi eu nu cred ca va iesi in urmatorii doi-trei ani, noi avem doua alte mari probleme decat cursul. Prima este a sistemului bancar din Romania si a doua este legata de cine preia lichiditatea bancilor grecesti", a declarat Negritoriu in cadrul unei emisiuni difuzata de ProTV, duminica.
Conform sefului ING, Romania are un deficit de finantare, impartit atat pe banci, cat si pe diferite zone. "Statistica arata ca probabil bancile grecesti au unele dintre cele mai mari deficite de credite, uitandu-te la portofoliile de credit ale acestora. In acelasi timp, structura creditelor e pe termen mediu si lung, insa finantarea lor e permen scurt. Probabil o sa isi reduca activele pe doua cai - nu mai dau credite noi si transfera banii platiti in forma de rate de cei care au deja credite", spune Negritoiu.
Daca Grecia intra oficial in faliment si iese din zona euro, cel mai probabil scenariu implica plecarea bancilor cu capital grecesc, caz in care portofoliile de credit vor fi vandute catre alte banci sau de Banca Natioanala a Romaniei. Valoarea estimata de Negritoiu a acestor lichiditati e de 5-7 miliarde de euro.... mai mult
Duminica, 03 Iunie 2012, ora 12:23
Indicatorul de solvabilitate va continua sa scada, iar anul viitor se va stabiliza la 12%, a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
"Parerea mea este ca indicatorul de solvabilitate va continua sa scada si cred ca anul viitor se va stabiliza undeva pe la 12%. Vor avea loc majorari de fonduri proprii in perioada urmatoare care sa compenseze neperformanta care se va acumula in domeniul creditarii, a declarat Cinteza.
El a adaugat ca valoarea creditelor restante ramane una negativa.
"Din pacate, nivelul provizioanelor va continua sa creasca, deoarece evolutia creditelor restante la valoare bruta este una nefavorabila, tendinta este crescatoare.
Tendinta aceasta se mentine crescatoare nu numai din faptul ca la creditele deja cu probleme se adauga noi sume restante, ci din faptul ca la creditele cu probleme se adauga noi credite cu probleme", a spus Nicolae Cinteza, in cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank..
El a spus ca rata solvabilitatii in sistemul bancar din Romania a scazut la 13,43% in septembrie, de la 14,19% in iunie 2011, in conditiile care in decembrie 2010 era la un nivel de 15,02%.
"La creditele existente deja cu probleme se adauga noi credite. Ponderea creditelor afectate de restanta in total credite este de 24%. Neperformanta va fi destul de ridicata in prima parte a anului viitor", a precizat Cinteza.
El a mentionat ca in ceea ce priveste creditul restant, acesta este creditul... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 16:56