Pragul psihologic de 4,50 lei pentru un euro a generat, din nou, o emotie nejustificata.
Consolidarea obisnuintei de a vedea variatii nesemnificative ale monedei nationale in raport cu moneda unica europeana a inceput sa joace feste.
Matematica elementara, in conditiile regimului asumat de flotare controlata, nu valideaza burtierele galbene cu scris negru, ale televiziunilor, care se arata ingrijorate de evolutia monedei nationale.
Pentru edificare, va prezentam trei tabele:
Primul prezinta valorile, atat medii lunare cat si la finalul lunii, inregistrate spre sfarsitul lui 2013 si 2014.Al doilea, evolutia cursului de schimb euro-leu la inceputul anului trecut.Al treilea, cum s-a miscat leul intre 23 decembrie si 9 ianuarie la confluenta anilor. Nu se observa nimic deosebit.
Mai degraba, ceea ce ar trebui sa ...citeste mai departe despre "De fapt, leul se apreciaza discret in termeni reali fata de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 07:08
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Pentru moneda nationala, ultimele saptamani nu au fost deloc usoare. Contextul international, cumulat cu turbulentele interne l-au facut sa ingenuncheze de multe ori in fata monedei europene. Si nu numai. Iar analistii cred ca se apropie momentul cand va fi atins un nou maxim istoric.
In prima zi a acestei saptamani, moneda unica europeana a bifat o noua victorie in fata anemicului leu atins din toate partile. Un curs oficial de de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta, a insemnat inca un pas spre maximul istoric inregistrat in 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.Si cel mai ridicat curs din acest an.
De altfel, nici in raport cu dolarul lucrurile nu au stat foarte bine, dovada fiind acelasi curs de referinta: de 3,2425 lei/dolar, cu 0,29% peste nivelul din sedinta anterioara.
Astfel, leul a ajuns la o depreciere de 3% in raport cu euro, in decurs de mai putin de 3 luni. Scaderea s-a simtit mai mult in octombrie-noiembrie cand discutiile pe marginea nevoii de capital suplimentar pentru bancile din zona euro s-au amplificat.
Dupa o asa evolutie si tinand cont de comportamentul din ultimele saptamani, toata lumea asteapta cu sufletul la gura fiecare miscare a bancii centrale. Pe care o banuieste ca intervine atunci cand lucrurile sunt mai agitate.
A devenit clar pentru participantii la piata valutara ca BNR sprijina leul prin interventii aproape zilnice, scriu analistii Societe Generale, citati de ZF.... mai mult
Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:06