Noul guvern britanic si-a facut cunoscuta pozitia referitoare la Brexit: nicio discutie despre iesirea din blocul comunitar nu va fi deschisa in cursul acestui an.
In mod ironic insa, oficialii de la Londra sunt gata sa negocieze un acord de liber schimb cu Beijingul, o masura care ar putea deschide bancilor londoneze cale de acces sigura catre a doua economie a lumii, relateaza BBC.
La masa negocierilor
Noul ministru de Finante al Regatului Unit, Phillip Hammond, a initiat negocierile cu oficialii de la Beijing in vederea realizarii primului acord comercial intre o Britanie aflata cu un picior in afara Uniunii si o alta importanta piata externa.
Hammond a afirmat ca este timpul ca insularii "sa exploreze si alte oportunitati de pe glob", in ciuda faptului ca pana acum nu exista o strategie clara privind negocierile cu cel mai important partener comercial: UE.
"Ceea ce trebuie sa facem acum e sa minimizam impactul asupra economiei Regatului Unit pe termen scurt si sa obtinem maximul de beneficii pe termen lung", a explicat ministrul britanic, mentionand ca exista urme ale unei "dezamagiri globale" in urma votului pro-Brexit.
Din primavara acestui an, relatiile dintre Beijing si Londra au intrat pe un nou culoar favorabil ca urmare a vizitei facute de presedinte Xi Jinping in regatul britanic.
La inceputul acestei luni, presa din China a relatat faptul ca oficialii de la Beijing sunt dispusi sa deschida discutiile in vederea realizarii unui acord de... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 16:37
Doi analisti ai institutelor Brookings si McKinsey, Martin Neil Baily, respectiv Jonathan Woetzel, ofera o noua perspectiva asupra evolutiei economice a Chinei.
Intr-un editorial Project Syndicate, Baily si Woetzel contesta faptul ca economia chineza ar fi afectata de o criza interna, considerand ca asa zisa slabiciune este mai degraba un semn de inovatie tehnologica.
Alarma falsa
Din pozitia de a doua mare economie a lumii, China este in stare sa dea emotii tuturor actorilor de pe piata globala in cazul unei aparente slabiciuni economice.
Dar, daca ingrijorarile privind prognoza de crestere economica merita sa fie tinute sub observatie, atunci ar trebui sa fie privite din perspectiva traiectoriei economice pe termen lung asumate de China, aceea a transformarii sale intr-un centru global al inovatiei.
Chinei nu i se recunosc toate meritele in ceea ce priveste avansul tehnologic facut in ultimele decenii.
In schimb, in mai putin de un deceniu, aceasta tara ar putea fi scena principala pe care companiile globale isi vor efectua cercetarile si isi vor lansa produsele, ca si locul unde se vor efectua abordari cu costuri reduse in procesul de inovatie care influenteaza competitivitatea la nivel global.
Concluzia are in spate o cercetare intreprinsa de cercetatorii Institutului Global McKinsey care si-au dorit sa afle unde se pozitioneaza a doua mare economie a lumii din punct de vedere al inovatiei, masurand impactul real al acesteia.
Impact global... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 09:47
1Cinci milioane de cetateni stabiliti pe alte meleaguri si zeci de miliarde de dolari plasati in investitii in afara tarii sunt motivele care ii fac pe liderii comunisti de la Beijing sa isi reconsidere pozitia in ceea ce priveste neamestecul in treburile interne ale altor natiuni.
China a conditionat mai mereu acordarea imprumuturilor de incheierea unor contracte de lucrari pentru companiile sale de stat. Investitii de acest gen se intrevad din Sudanul de Sud, pana in Yemen sau Pakistan, dar mai nou Beijingul se vede nevoit sa intervina pentru a-si proteja investitiile, arata reporterii Bloomberg.
De la pasivitate la implicare agresiva
In 1955, premierul chinez Zhou Enlai avea sa stabileasca linia directoare a politicii externe a Chinei mentionand neamestecul in treburile interne ale altor state suverane.
Directia aceasta a fost urmata cu strictete pana anul trecut, lucru ce i-a facut pe chinezi sa evite discret sprijinirea sanctiunilor internationale indreptate impotriva Rusiei sau a regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.
Politica Chinei a reflectat atat concentrarea pentru asigurarea stabilitatii interne, cat si lipsa de interes a liderilor comunisti de la Beijing de a juca un rol activ in politica externa.
De altfel, postura de "urs Panda" adoptata de China in timpul crizelor internationale recente l-au facut pe presedintele Obama sa afirme ca oficialii de la Beijing se comporta ca o gasca de petrecareti, in timp ce altii duc greul securitatii... mai mult
Marti, 16 Iunie 2015, ora 16:25
Secolele XVIII si XIX au fost dominate de Imperiul Britanic. Porturile, drumurile si caile ferate au reprezentat scheletul si venele acelui gigant construit de britanici. I-au urmat imperiile politico-militare cladite in secolul XX de americani si sovietici.
Acum, pare randul Chinei sa-si extinda influenta asupra teritoriilor cunoscute. De la acapararea resurselor naturale din Africa, la construirea unor rute comerciale rapide, Beijingul dezvolta un adevarat imperiu global, remarca reporterii revistei Quartz.
Joc de puzzle
Aparent fara legatura intre ele, piesele puzzle-ului chinezesc raspandite pe intreg globul reflecta o strategie care, combinata cu activitatile ambitioase ale companiilor din China, ofera imaginea celui mai intins imperiu comercial cunoscut de omenire.
Tesatura de lucrari de infrastructura finantate si construite de chinezi include lucrari de porturi, diguri, autostrazi, aeroporturi si cai ferate raspandite in toata lumea.
Le poti intalni din Samoa pana in Rio de Janeiro, Sankt Petersburg, Jakarta, Vanuatu si din Arctica pana in Antarctica.
Multe sunt realizate pentru a deservi actualele campuri petrolifere, mine si alte afaceri sustinute de China, altele sunt investitii care premerg viitoarele afaceri pe care chinezii intentioneaza sa le realizeze pe respectivele piete.
Planul reflecta deopotriva o strategie bine conturata a Beijingului, cat si o frenezie comerciala de nestapanit. Firmele chinezesti se aventureaza pe piete fara a da... mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 17:59
Dintre toate amenintarile cu care se confrunta economia globala, pericolul prabusirii Chinei este cel mai infiorator scenariu intrevazut de analisti.
Declinul cresterii economice, de la media de 10 procente obtinuta in perioada 1980-2011, la 7% da nastere unor temeri justificate ale economistilor.
Scaderea de trei procente survenita in ritmul de crestere economica a statului asiatic este una considerabila, iar mentinerea acestui trend poate avea efecte nefaste la nivel global, arata un articol din Washington Post.
Pozitie nesigura
O China nesigura pe picioare poate impinge economia globala in recesiune. Rolul de mare consumator de materii prime detinut de China poate prabusi total aceasta piata.
La fel, lipsa investitiilor in plan intern va duce la exportul surplusului de bunuri industriale de baza dezechilibrand piata la nivel global.
Toate acestea pot da nastere unui sentiment larg de neincredere in piete, stopand din fasa reluarea investitiilor.
La fel de periculoasa se arata si evolutia pe plan politic a statului asiatic.
"Guvernul chinez isi mentine legitimitatea in baza promisiunii de progres economic facuta in fata populatiei", remarca economistul Eswar Prasad de la Universitatea Cornell.
O deviere de la aceasta linie poate starni masele sau ii poate face pe liderii de la Beijing sa mascheze esecul economiei sub un discurs ultranationalist agresiv.
Repetand greseala Japoniei
Efectul imediat al colapsului din China s-ar resimti direct... mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:49
1Producatorul american de bauturi racoritoare Coca-Cola intentioneaza sa investeasca 4 miliarde de dolari in urmatorii trei ani in China, pentru dezvoltarea operatiunilor companiei in cea de-a doua mare economie a lumii.
Investitiile vor viza deschiderea de fabrici de imbuteliere, extinderea unor facilitati existente, precum si finantarea unor initiative in activitatile de distributie, marketing si dezvoltare de noi bauturi reci, a declarat Muhtar Kent, presedinte si director general al Coca-Cola, intr-un interviu pentru cotidianul Wall Street Journal.
"Este a treia mare piata pentru noi la nivel global si inregistreaza cresteri de peste 10%", a spus el.
Compania nu are insa pe agenda achizitii pe piata chineza.
"Nu mai intra in vederile noastre, intrucat avem un potential foarte ridicat de crestere organica", a afirmat Kent.
Coca-Cola si rivalul PepsiCo au investit masiv in China, unde ambele companii inregistreaza cresteri ale vanzarilor de peste 10%, odata cu extinderea bazei de consumatori in cea mai populata tara din lume. Evolutia din China a ajutat cele doua companii sa compenseze declinul inregistrat pe piata de origine, din Statele Unite.
Anul trecut, PepsiCo a anuntat investitii de 2,5 miliarde de dolari pe parcursul a trei ani in China pentru dezvoltarea afacerilor de bauturi racoritoare si snack-uri. Programul include deschiderea de noi fabrici de imbuteliere, dar si ferme pentru productia de cartofi.
China genereaza aproximativ 7% din... mai mult
Sambata, 09 Noiembrie 2013, ora 09:11
Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarnita si autostrada Craiova-Pitesti constituie proiecte in care sunt asteptate investitii chineze, iar sperata venire a China Development Bank, una dintre cele mai mari banci din lume, ar facilita acest lucru, a declarat ambasadorul Romaniei la Beijing, Doru Costea, intr-un interviu acordat Agerpres.
"Exista un 'cerc vicios' in general intre prezenta bancilor si prezenta investitiilor: rationamentul cel mai des invocat este ca bancile se justifica daca investitiile din tara de unde provine banca sunt consistente. N-au cum sa fie investitii suficiente insa daca instrumentul bancar nu exista in teritoriu (...). Asadar, oul sau gaina? Depinde cum vrei sa te uiti. Cred ca vom putea sa asistam la o evolutie in paralel intre venirea bancilor si cresterea investitiilor", a opinat Doru Costea.
In cazul in care oamenii de afaceri romani ar opta pentru investitii in China, ambasadorul spune ca ei ar trebui sa se orienteze catre sectoarele in care sunt competitivi.
"Urbanism, dezvoltarea agriculturii, gestionarea resurselor de apa - domenii de sensibilitate si de interes special pentru China, unde accepta pe oricine poate sa le fie util. Noi trebuie sa facem cunoscut ceea ce stim noi sa facem", a afirmat Doru Costea, admitand insa ca Romania poate contribui mai degraba cu know-how, in timp ce resursele ar trebui sa fie asigurate de partea chineza.
Domnule ambasador, s-a vorbit, dupa vizita premierului Victor Ponta in China,... mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 13:05
Piata bursiera din China a inregistrat luni cel mai semnificativ declin din acest an, dupa publicarea unui studiu privind indicele PMI al activitatii economice care arata o redresare mai lenta a activitatii industriale decat se estima, ceea ce sugereaza ca raman in continuare temeri privind evolutia celei de-a doua economii mondiale.
Dar actiunile din sectorul imobiliar au crescut luni, dupa ce masurile din acest sector adoptate de autoritatile din trei orase chinezesti la sfarsitul saptamanii par sa fie mai putin stricte decat s-au temut investitorii, transmite Reuters.
Indicele principal Shanghai Composite al bursei din China a inchis luni in scadere cu 0,1%, la 2.234,39 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2012. Pietele bursiere din Hong Kong sunt inchise luni.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a crescut luna trecuta la 50,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.
Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.
Sectorul imobiliar ramane problematic
Subindicele imobiliar al bursei chineze a crescut luni cu 1%, compania de stat Poly Real Estate inregistrand un avans de 3%, iar China Vanke a urcat cu 2,2%.
"Exceptand capitala Beijng si intr-un anumit grad... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:53
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59