Banca Nationala a Romaniei a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale, a declarat, marti, guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema Raportului asupra inflatiei.
Enuntul a fost inserat intr-un slide din prezentarea BNR privind potentialele cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata.
"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive: pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si, mai ales, ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele.
Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare. Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata este la capitolul "riscuri", mai degraba "incertitudini". Dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a precizat guvernatorul.
Alti factori luati in calcul de BNR care ar putea duce inflatia la o valoare mai mica decat cea prognozata sunt:
evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente),posibila escaladare a conflictelor comerciale,finalizarea Brexitconduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.
In schimb, liberalizarea pietelor de energie... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 14:03
Banca Nationala a Romaniei a inclus la capitolul factori care ar putea contribui la reducerea inflatiei din acest an raspandirea coronavirusului, care ar putea determina incetinirea economiei globale, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pe tema Raportului asupra inflatiei.
Enuntul a fost inserat intr-un slide din prezentarea BNR privind potentialele cauze de abatere a inflatiei de la traiectoria proiectata.
"Nu avem date suplimentare, insa am hotarat sa introducem aceasta fraza din doua motive: pentru ca am vazut cum a reactionat Organizatia Mondiala a Sanatatii si mai ales ultima declaratie sau opinie a unui institut din Marea Britanie. Din experienta noastra internationala, astfel de luari de pozitie nu sunt intamplatoare, negandite, sunt cantarite cuvintele. Ce a aparut acum o zi sau doua in Marea Britanie este mai mult decat de luat in considerare. Astfel ca am introdus acest element. Deocamdata este la capitolul "riscuri", mai degraba "incertitudini". Dar tendinta va fi sa scada cresterea economica in lume", a precizat guvernatorul.
Alti factori luati in calcul de BNR care ar putea duce inflatia la o valoare mai mica decat cea prognozata sunt: evolutia economiei zonei euro (tensiuni geopolitice, vulnerabilitati ale unor piete emergente), posibila escaladare a conflictelor comerciale, finalizarea Brexitului, precum si conduita acomodativa a politicilor monetare ale BCE si Fed.
In schimb, liberalizarea... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 13:14
Romania va continua sa inregistreze o crestere economica puternica in 2019, de 4,1%, sustinuta de consum si de redresarea investitiilor, dar majorarea pensiilor va duce la o crestere semnificativa a deficitului bugetar, care va atinge 3,6% din PIB in acest an si peste 4% din PIB in 2020 si 2021, potrivit estimarilor economice publicate joi de Comisia Europeana.
Pentru 2020 si 2021, Comisia anticipeaza incetinirea cresterii economice la 3,6%, respectiv la 3,3%. In cazul deficitului bugetar, acesta se va accentua la 4,4% in 2020 si la 6,1% in 2021.
Pentru deficitul de cont curent, estimarile Comisiei indica un nivel de 5,1% in acest an, de 5,3% in 2020 si de 5,4% in 2021.
Comisia Europeana anticipeaza o inflatie de 3,9% in acest an, urmand ca indicatorul sa incetineasca la 3,5% in 2020 si la 3,4% in 2021.
Pentru somaj este prognozat un nivel de 3,9% in acest an, care va creste in urmatorii doi ani la 4,2%, respectiv la 4,3%.
PIB-ul a avansat cu 4,6% in primul semestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Consumul privat a ramas principalul motor de dezvoltare, stimulat de cresterea salariului minim si a salariilor din sectorul public. Dupa ce au scazut in 2018, investitiile si-au revenit in primul semestru al acestui an, urmand ca aiba o contributie pozitiva la crestere. Acest lucru s-a datorat cresterii puternice a activitatilor de constructii, stimulate de masurile de sustinere adoptate la sfarsitul anului 2018.
Exporturile nete vor avea un efect... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 20:43
Romania a inregistrat, in martie, o rata anuala a inflatiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE) si de trei ori mai mare decat media zonei euro (1,4%), potrivit datelor anuntate, miercuri, de Eurostat.
In 10 aprilie, Institutul National de Statistica (INS) a anuntat ca rata anuala a inflatiei din Romania, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a crescut in martie la 4,03%, de la 3,83% in februarie.
Miercuri, Eurostat a anuntat ca, dupa Romania (4,2%), cele mai mari rate anuale ale inflatiei din UE le-au avut, in martie, Ungaria (3,8%), Olanda (2,9%), Bulgaria (2,8%), Slovacia si Letonia (cate 2,7%).
Totodata, cele mai mici rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Portugalia (0,8%), Grecia (1%), Irlanda, Croatia, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1,1%).
In UE, rata anuala a inflatiei a fost de 1,6% in martie, la fel ca cea inregistrata in februarie. In zona euro, rata anuala a inflatiei a scazut la 1,4% in martie, de la 1,5% in februarie.
Citeste si:
Inflatia continua sa creasca si trece de 4%. Cartofii s-au scumpit cu peste 26% in doar trei luniAlimentele s-au scumpit cu 4,4%. Cele mai noi date despre rata inflatiei ...citeste mai departe despre "Eurostat: Romania a avut in martie cea mai mare inflatie din UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 17:27
Romania a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 4,6% in luna mai, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), de peste doua ori mai mare decat media din cadrul UE, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Rata anuala a inflatiei in statele membre UE a fost de 2% in luna mai, in crestere de la 1,5% in luna aprilie, iar in cadrul statelor din zona euro aceasta a fost de 1,9% (de la 1,3% in aprilie).
In comparatie cu aprilie, rata anuala a inflatiei a scazut intr-un singur stat membru, a ramas stabila in alt stat membru si a crescut in 26 de state.
Dupa Romania, cele mai mari rate anuale ale inflatiei le-au inregistrat Estonia (3,1%), Ungaria si Lituania (cate 2,9%), Slovacia (2,7%), Marea Britanie si Letonia (cate 2,4%).
Cele mai mici rate ale inflatiei le-au inregistrat Irlanda (0,7%), Grecia (0,8%), Danemarca, Italia, Cipru si Finlanda (cate 1%), Polonia (1,2%) si Portugalia (1,4%).
Potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna mai la 5,41%, cel mai inalt nivel din februarie 2013, cand a fost 5,65%.
Amintim ca si in luna aprilie Romania a inregistrat cea mai mare inflatie anuala din Uniunea Europeana, de 4,3%. ...citeste mai departe despre "Vesti proaste de la Eurostat: Am avut si in luna mai cea mai mare rata a inflatiei din UE, de 4,6%" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 17:55
Senatorul PNL Florin Citu l-a acuzat, duminica, pe liderul PSD Liviu Dragnea de faptul ca, in 2018, va da "lovitura fatala" economiei si justitiei, el evidentiind cresterea galopanta a preturilor si revenirea inflatiei in 2017.
"In 2017, preturile au explodat. Asta inseamna ca desi ati avut poate mai multi bani, ati cumparat mai putin cu ei. Rata inflatiei a scazut constant dupa 2010. Asta inseamna ca preturile cresteau dar cu un ritm din ce in ce mai mic. Mai mult, in 2015 si 2016 preturile chiar au scazut de la un an la altul. Dragnea si PSD au schimbat aceasta evolutie in 2017. Au shimbat-o brutal. In 2017 a revenit in Romania inflatia",a sustinut senatorul liberal intr-o postare pe Facebook.
El a aratat ca implementarea masurilor populiste din programul de guvernare alaturi de suprareglementare si interventii cu bocancii in economie duc in primul rand la cresterea preturilor.
"Cresterea preturilor duce imediat la cresterea dobanzilor. Incepe o cursa intre dobanda si inflatie. Dobanda trebuie sa creasca peste rata inflatiei pentru ca altfel banii isi pierd imediat valoarea", a spus Citu.
El a aratat ca "scenariul" pentru Romania nu este Grecia, ci Venezuela.
"Saracirea prin inflatie este > socialistilor, a populistilor. Am trait-o cu totii in perioada 1990-2000 si o vedeti cu totii astazi in Venezuela. Pentru ca acela este scenariu pentru Romania, nu Grecia. Continuarea programului de guvernare Dragnea PSD si lipsa reformei in administratia publica, in... mai mult
Duminica, 21 Ianuarie 2018, ora 12:13
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ar putea continua sa reduca dobanda cheie pana la 4,25% spre sfarsitul anului, avand in vedere evolutia favorabila a inflatiei, au declarat mai multi analistii pentru Business24.
"Avem o reducere relativ rapida a inflatiei in perioada verii. Vedem inflatia la 3% in septembrie, ceea ce creeaza spatiu de manevra Bancii Centrale pentru reducerea dobanzii de politica monetara", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si Economist Sef Raiffeisen Bank.
In sedinta din 1 iulie 2013, CA al BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,0% pe an de la 5,25%.
Rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) a coborat astfel la nivelul de 8,0% pe an, de la 8,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit la 2,0% pe an, fata de 2,25%, incepand cu 2 iulie 2013.
Potrivit estimarilor analistilor, care sunt optimisti in sensul continuarii ciclului de relaxare monetara inceput pe 1 iulie, va fi atins un nou minim istoric de 4,25%, insemnand inca 3 reduceri de politica monetara.
"Daca balanta riscurilor se va mentine asa cum arata acum, favorabila stabilitatii macroeconomice dar nefavorabila cresterii economice, insa fara presiune pe finantarea relativ ieftina a deficitului, cred ca putem vorbi de o valoare in jurul de 4-4,25%" sustine Adrian Mitroi, secretar general al CFA Romania.
Care sunt efectele reducerii dobanzii cheie... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 17:12
Romania a inregistrat in aprilie, pentru a patra luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei din UE (4,4%), conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
In plus, Romania, a fost singurul stat membru in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie.
In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina cresterea preturilor imediat sub nivelul de doua procente.
Þarile cu cea mai ridicata rata anuala a inflatiei au fost Romania (4,4%), Estonia (3,4%), Marea Britanie si Olanda (3,2%). La polul opus se situeaza Grecia (minus 0,6%), Letonia (minus 0,4%) si Suedia (0,0%).
Romania se situeaza pe primele locuri in UE si atunci cand este vorba despre cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni, cu un avans de 4,1%, fiind devansata doar de Ungaria cu o crestere de 4,6%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), preturile de consum s-au majorat cu 0,11% in aprilie, iar rata anuala a inflatiei (pe ultimele 12 luni) a crescut usor la 5,29%, de la 5,25% la nivelul lunii martie 2013. mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 12:24
Inflatia Romaniei se va situa in permanenta deasupra tintei BNR pe parcursul acestui an, dar BCR estimeaza pentru decembrie 2013 o rata a inflatiei de 4,1%, cu 0,2% mai mica decat prognoza anterioara, se arata in raportul bancii, "Romania in 2013".
Scenariul BCR privind inflatia este usor mai optimist pentru acest an, pe fondul intaririi leului, prognozelor pozitive din agricultura si mentinerii unei cereri agregate deficitare.
Maximul estimat de institutia financiara pentru rata inflatiei din acest an este de 5,6% in cel de-al doilea trimestru din 2013, printre cauze aflandu-se si majorarile de preturi administrate la electricitate (+6% in ianuarie si +2% in iulie) si la gaze naturale (+8% in iulie si +2% in octombrie).
Aceste scumpiri vor vor contribui cu aproximativ 0,8% puncte procentuale la o rata a inflatiei de 4,1% din decembrie 2013.
Rata anuala a inflatiei a atins 5% in decembrie 2013, cu mult peste tinta BNR de 3%, pe baza efectelor secetei severe si cresterii preturilor la electricitate.
Cresterea ratei inflatiei din aceasta perioada a fost insa temperata de persistenta unei cereri deficitare. mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2013, ora 15:47