IMM-urile s-au dovedit a fi o adevarata reduta impotriva efectelor devastatoare ale crizei financiare globale, ramanand in continuare jucatori esentiali in peisajul economic european: 99 din 100 de firme sunt IMM-uri, 2 din 3 salariati sunt angajati in IMM-uri, iar 58 de centi din fiecare euro de valoare adaugata generata in economia UE provin de la IMM-uri.
Cu toate acestea, din rezultatele ultimului Raport anual privind IMM-urile europene, publicat recent de Comisia Europeana, se degaja un optimism prudent legat de evolutia IMM-urilor in ultimii doi ani, decidentii politici europeni neexcluzand riscurile de revenire a recesiunii. Ca principala cauza sunt invocate, in primul rand, conditiile de creditare mult prea restrictive impuse de banci, care blocheaza investitiile in intreprinderile mici si mijlocii, amanand astfel perspectivele reale de crestere a locurilor de munca in Uniunea Europeana.
Redresarea fragila a IMM-urilor din acest moment critic ar putea fi consolidata si fructificata printr-o abordare strategica post-criza focalizata pe competitivitate. In acest sens, noile politici ale UE pentru intreprinderile mici si mijlocii se orienteaza cu prioritate pe asigurarea accesului real si facil la finantare si pe simplificarea mediului de operare pentru IMM-uri. Statele membre sunt invitate sa implementeze toate masurile in acest scop, inclusiv reforme structurale depline si administratii responsabile, capabile sa asigure conditiile unui mediu stimulativ pentru... mai mult
Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:25
1IMM-urile realizeaza 58% din volumul total al cifrei de afaceri din economia non-financiara, fiind preponderente in fata intreprinderilor mari, in majoritatea sectoarelor economice. In acest context, evolutia negativa a sectorului IMM are un impact major in economie.
Dupa cinci ani de la integrarea in Uniunea Europeana si sub spectrul consecintelor crizei mondiale, radiografia de ansamblu a intreprinderilor mici si mijlocii scoate in evidenta o serie de vulnerabilitati ale IMM-urilor din Romania, arata un raport realizat de Fundatia Post-Privatizare (FPP).
IMM-urile detin o pondere majora, de 99,7%, in numarul total de firme active din Romania si au un aport tot mai semnificativ la crearea locurilor de munca, in conditiile in care mai mult de 65% din numarul total de angajati romani lucreaza in intreprinderile mici si mijlocii.
Valoarea totala a profitului net inregistrat, in anul 2011, de IMM-uri a fost de 29,240 miliarde de lei. Cea mai mare cifra de afaceri din IMM-uri se realizeaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor care reprezinta aproape jumatate din valoarea totala (47%).
Viitor sumbru pentru IMM-uri
Datele analizate in cadrul raportului, chiar daca indica o usoara revenire in zona pozitiva a principalilor indicatori, arata ca IMM-urile din Romania se afla intr-un moment de rascruce, cu o stabilitate fragila care se manifesta diferentiat la nivelul claselor de marime si al sectoarelor de... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 13:29