Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.
Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.
"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Evolutia cursului de schimb in 2013
Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.
Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut in luna mai pana la 1,4%, de la nivelul de 1,2% inregistrat in luna aprilie (cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna februarie 2010), conform unei estimari preliminare publicate, vineri, de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Este pentru prima data in acest an cand rata inflatiei in zona euro a crescut comparativ cu luna precedenta. In pofida cresterii din luna mai, inflatia in zona euro este in continuare sub tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere, de doua procente.
Cifrele preliminare publicate de Eurostat arata ca majorarea preturilor la alimente, bauturi si tigari a fost principalul motiv care a stat in spatele cresterii inflatiei in luna mai.
Eurostat va da publicitatii pe 14 iunie a doua estimare revizuita, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza.
In luna aprilie 2013, Romania a inregistrat a cea mai mare rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 4,4%, in conditiile in care a fost singura tara in care rata anuala a inflatiei a ramas la acelasi nivel in luna aprilie comparativ cu luna martie. In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a scazut in luna aprilie pana la 1,4% de la 1,9% in luna martie, in timp ce in zona euro rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,2% de la 1,4% in luna martie. mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 12:57
Inflatia din zona euro a scazut puternic in aprilie, la 1,2%, minimul ultimilor trei ani, de la 1,7% in luna martie, evolutie care creste sansele ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca in viitorul apropiat rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea si cresterea eocnomica.
Rata anuala a inflatiei din zona euro a coborat la 1,2% in aprilie, potrivit unui comunicat publicat marti de Eurostat, biroul de statistica al UE. In luna martie, inflatia s-a cifrat la 1,7%.
Raportul Eurostat prezinta datele preliminare pentru zona euro pe luna aprilie si nu cuprinde detalii privind evolutia inflatiei in statele membre.
Inflatia din zona euro se plaseaza sub nivelul tinta al BCE, de 2%, pentru cea de-a treia luna consecutiv.
Rata somajului din zona euro a crescut in martie la 12,1%, cel mai ridicat nivel din 1995, potrivit unui alt comunicat transmis marti de Eurostat.
Majoritatea economistilor anticipeaza ca BCE va reduce joi dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, de la 0,75%, potrivit unui sondaj Bloomberg.
Prognoza BCE indica o inflatie de 1,6% in acest an si 1,3% pentru 2014.
Cresterea preturilor de consum din zona euro a fost incetinita in aprilie in principal de costul energiei, care a scazut cu 0,4% dupa o crestere de 1,7% in martie, potivit datelor Eurostat.
Rata inflatiei care exclude preturile volatile, precum cele la energie, alimente si bauturi alcoolice, a scazut de la 1,5% la 1% in aprilie.
Preturile... mai mult
Miercuri, 01 Mai 2013, ora 09:40
Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.
Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.
Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.
In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012. In graficul de mai jos se poate observa o volatilitate mai mare in cazul ratelor la creditul in lei:
Sursa: Kiwi Finance
ROBOR, mai costisitor decat cursul valutar
Surpriza vine de la ratele medii de dobanda - EURIBOR si ROBOR. Desi leul a pierdut masiv in fata euro in cei cinci ani de criza (euro s-a apreciat cu circa 20% in perioada 2008-2012), volatilitatea ROBOR a facut diferenta in buzunarele romanilor.
"Iata ca si creditul in lei are incorporat un risc monetar", observa Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:20
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
Pentru Romania, in scenariul de baza pentru 2013, reprezentantii Coface estimeaza o crestere economica de maxim 1%, comparativ cu anul anterior. Referitor la situatia din zona euro, acestia estimeaza ca recesiunea va continua si anul acesta.
"Nu excludem un avans de peste 1% pentru 2013, in conditiile in care se va observa o accelerare a intrarilor de fonduri europene (2013 fiind ultimul an pentru depunerea proiectelor si 2015 ultimul an pentru plati) si o contributie mai puternica decat cea estimata a productiei agricole, respectiv un avans al productiei agricole de la un an la altul, de peste 20%.
In acelasi timp, plafonarea exporturilor si a productiei industriale cumulate cu o evolutie timida a cererii interne, completeaza imaginea unei economii care va avansa sub potential in urmatorii doi ani", a declarat Constantin Coman, Country Manager Coface Romania.
Coman a precizat ca economia Romaniei ar putea creste cu mai mult de 1% doar in anumite scenarii, care de pinde de gradul de absorbtie al fondurilor europene si de agricultura.
Reprezentantii Coface sustin ca recesiunea din zona euro va continua anul acesta si anticipeaza o contractie persistenta in activitatea din Europa de Sud. De asemenea, analistii din cadrul Coface estimeaza ca economia SUA va incetini, pana la o crestere de doar 1,5%, in timp ce tarile emergente vor inregistra o crestere sustenabila, de 5,2%.
"Activitatea din zona euro isi va continua contractia si in 2013. Consumul redus,... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 11:19
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.
In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.
Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
Citeste mai multe despre Ce se va intampla cu euro in 2013 pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:50