Euro a coborat miercuri la cel mai jos nivel din august 2012 pana in prezent fata de dolar, inaintea sedintei lunare a Bancii Centrale Europene (BCE) care va avea loc joi, in timp ce moneda americana a atins maximul ultimilor sapte ani fata de yenul japonez, transmite Bloomberg.
Dolarul american s-a apreciat cu 0,4% fata de euro, la 1,2323 de unitati pe euro, aceasta fiind cea mai buna evolutie a monedei americane fata de euro din august 2012, transmite Mediafax.
"Trendul de crestere al dolarului probabil va continua, ca urmare a ceea ce se intampla in afara Statelor Unite, intrucat acest fapt este la fel de important, daca nu chiar mai important decat ce se intampla in SUA", a declarat Steven Barrow, analist la Standard Bank din Londra.
Consiliul Guvernatorilor BCE se intruneste joi in sedinta lunara de politica monetara pentru a discuta necesitatea luarii unor noi masuri de stimulare a economiei europene.
De asemenea, dolarul american s-a apreciat cu 0,2% fata de yen, la 119,41 unitati, marcand cel mai inalt nivel atins de dolar fata de moneda japoneta din august 2007 pana in prezent.
Cresterea monedei americane a fost sprijinita de revenirea puternica a pietei muncii din SUA. Companiile americane au creat 200.000 de locuri de munca in noiembrie, pentru a zecea luna consecutiv, conform estimarilor economistilor consultati de Bloomberg. Datele oficiale vor fi publicate vineri.
In acelasi timp, scaderea preturilor la petrol contribuie la accelerarea... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 15:23
Forintul si leul au fost in luna martie monedele din Uniunea Europeana (UE) care au marcat pe pietele financiare cele mai mari scaderi fata de euro, de circa 2,9% si, respectiv, 1,3%, se arata intr-o analiza a sucursalei din Romania a companiei Noble Securities.
Pe de alta parte, in pofida deprecierii din martie, leul a incheiat primele trei luni ale anului cu un avans de 0,7% comparativ cu euro. Leul a ramas in zona pozitiva deoarece moneda nationala acumulase o apreciere semnificativa in prima parte a anului, in contextul anuntului facut de JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente.
Pe primul trimestru, coroana suedeza a inregistrat cea mai mare apreciere a unei monede din UE fata de moneda unica europeana, de circa 2,4%, iar leul a secondat moneda suedeza. De altfel, coroana suedeza si leul au fost singurele doua monede din UE care pe primul trimestru au marcat o crestere fata de euro.
Dupa primele trei luni ale anului, pe "podiumul" scaderilor fata de euro s-au aflat forintul cu 4,4%, lira sterlina cu 3,8%, zlotul polonez si coroana ceha cu circa 2,5%.
Criza din Cipru, situatia politica din Italia si caderea guvernelor din Bulgaria si Slovenia, principalii factori care au influentat cursul euro
"Europa s-a aflat in ultima perioada intr-una dintre cele mai grele situatii din ultimii ani, pe fondul unui cumul de factori: Ciprul a fost recent intr-o criza extrema,... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 18:12
Euro a scazut miercuri sub nivelul de 1,28 dolari pe unitate, pentru prima oara in ultimele patru luni, din cauza planului de salvare a Ciprului si a incertitudinilor politice din Italia, care submineaza increderea investitorilor in activele din regiune.
Moneda unica s-a depreciat in raport cu 16 valute importante, dupa o cerere scazuta la vanzarea de obligatiuni italiene, partidele politice din Italia nereusind sa ajunga la un acord pentru formarea guvernului, dupa alegerile de luna trecuta, transmite Bloomberg.
"Precedentul creat in Cipru si incertitudinile politice din Italia inseamna ca prima de risc ceruta de investitori in zona euro va continua sa creasca. Riscul ca deponentii sa suporte pierderi in urmatoarele programe de salvare a crescut. Euro se va deprecia", a declarat Adam Cole, director la Royal Bank of Canada in Londra.
Euro este in scadere cu 0,8%, la 1,2763 dolari pe unitate, la bursa din New York, dupa ce a atins 1,2762 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 21 noiembrie.
Bancile cipriote sunt inchise de pe 15 martie si urmeaza sa reia activitatea joi. Ca urmare a temerilor ca deschiderea bancilor va duce la retrageri masive de fonduri, guvernul pregateste instituirea de masuri de control al capitalului, pentru prima data intr-o tara din zona euro.
Ministrul de Finante a promis ca masurile de control al capitalului, care vor include de la blocarea tranzactiilor electronice la controlul pentru bani in aeroporturi, vor fi in vigoare... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 16:29
Euro a coborat la minimul ultimelor 14 luni fata de dolar, dupa ce taxa impusa de UE pentru depozitele bancare din Cipru, in schimbul programului de ajutor financiar, risca sa agraveze criza datoriilor din Europa.
"Cea mai mare temere este ca ar putea avea loc un efect de domino, ceea ce trage euro in jos. Ce nu intelege piata este ca cei care isi retrag banii ar putea sa ii plaseze in alta parte in zona euro, astfel ca nu cred ca este rau pentru euro", a declarat Douglas Borthwick, director general la Chapdelaine & Co. in New York.
Euro este in scadere la bursa din New York cu 1,1%, la 1,2928 dolari pe unitate, dupa ce a coborat cu pana la 1,5%.
Imaginile cu cipriotii stand la coada la ATM-uri pentru retragerea banilor au provocat temeri legate de fuga capitalului si risca sa perturbe calmul instaurat in piata de cand Banca Centrala Europeana s-a angajat in septembrie anul trecut sa sustina tarile cu probleme financiare.
Moody's a avertizat luni ca termenii acordului pentru Cipru sunt negativi pentru deponentii europeni si ar putea afecta ratingurile bancilor din regiune.
Potrivit planului initial UE-Cipru, depozitele bancare de pana la 100.000 de euro urmau sa fie taxate cu 6,7%, iar cele mai mari cu 9,9%, in schimbul acordarii unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro.
Cipru va transmite insa partenerilor din zona euro o noua propunere privind planul de taxare a depozitelor bancare. Modificarea vizata ar trebui sa protejeze mai bine deponentii care au... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 17:44
Imprumuturile in euro s-au dovedit mai ieftine pe perioada crizei economice, in ciuda fluctuatiilor masive ale cursului de schimb si a incertitudinii care domneste asupra monedei unice.
Sa luam exemplul unui credit de 50.000 de euro cu dobanda variabila, contractat in ianuarie 2008, pentru o perioada de 30 de ani.
Daca plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproape 600 de euro, in decursul ultimilor cinci ani valoarea ei a scazut, insa cu fluctuatii in cea de-a doua parte a anului 2008 si in 2011. La jumatatea lui 2012, valoarea ratei coborase la un nivel minim de sub 400 de euro.
In cazul unui credit in lei contractat in aceleasi conditii, plata ratei lunare a inceput de la un nivel de aproximativ 700 de euro (echivalent in lei), mai ridicat din cauza dobanzilor mai mari practicate pentru astfel de imprumuturi, a atins un varf de aproape 1100 de euro la inceputul lui 2009 dupa care a scazut usor, pana la valoarea de 600 de euro in 2012. In graficul de mai jos se poate observa o volatilitate mai mare in cazul ratelor la creditul in lei:
Sursa: Kiwi Finance
ROBOR, mai costisitor decat cursul valutar
Surpriza vine de la ratele medii de dobanda - EURIBOR si ROBOR. Desi leul a pierdut masiv in fata euro in cei cinci ani de criza (euro s-a apreciat cu circa 20% in perioada 2008-2012), volatilitatea ROBOR a facut diferenta in buzunarele romanilor.
"Iata ca si creditul in lei are incorporat un risc monetar", observa Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.... mai mult
Joi, 14 Martie 2013, ora 13:20
Moneda unica europeana a reusit sa supravietuiasca tumultosului an 2012, in ciuda multor estimari care aratau contrariul.
In luna mai, in timp ce zona euro se adancea in criza, economistul Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, scria ca marele "experiment" al uniunii monetare, fara a exista si o uniune politica, ar putea esua. "Nu este o estimare distanta. Lucrurile s-ar putea destrama cu o viteza uimitoare, in cateva luni, nu ani", scria, la acea data, Krugman.
Krugman nu era singur in a prezice "apocalipsa euro" in 2012. Miliardarul George Soros a declarat, la o conferinta din Italia, din iunie, ca Germania are la dispozitie doar trei luni pentru a evita un dezastru european.
Ulterior, in iulie, Willem Buiter, economist sef la Citigroup si fost oficial al Bancii Angliei, a prezis ca exista o posibilitate de 90 la suta ca Grecia sa paraseasca uniunea monetara. El chiar a precizat si o data fixa: 1 ianuarie 2013. Evident, acest lucru nu s-a intamplat.
Citeste mai multe despre Ce se va intampla cu euro in 2013 pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 10:50
Economia europeana, apasata de trei ani de criza datoriilor si cresterea somajului, s-ar descurca mai bine daca euro ar fi o moneda mai slaba, asemanatoare mai mult lirei italiene decat marcii germane, considera tot mai multi investitori si analisti.
Euro s-a apreciat in ultimele trei luni mai mult decat oricare din alte noua monede importante incluse intr-un indice valutar al Bloomberg, chiar daca rata somajului din uniunea monetara este la un nivel record de 11,6%, relateaza Bloomberg.
In loc sa se comporte ca o marca, cea mai importanta moneda europeana inainte de 1999, cand a fost lansata oficial moneda unica, euro ar trebui sa urmeze modelul lirei italiene, pentru ca economiile si companiile sa devina mai competitive, spun analistii.
Lira italiana s-a depreciat cu circa 30% in deceniul anterior introducerii euro.
"Euro nu este sustenabil la acest nivel, pe termen mediu si lung. Zona euro ar trebui sa aiba o moneda mai slaba, mai mult ca o lira italiana decat ca o marca. O moneda mai slaba ar ajuta la rezolvarea unor probleme", a declarat Ulrich Leuchtmann, director pentru strategie pe piata valutara la Commerzbank in Frankfurt.
La 11:09 ora Londrei, euro era in scadere cu 0,1%, la 1,2801 dolari pe unitate.
La 1 ianuarie 1999, euro a inchis la 1,18 dolari pe unitate, in octombrie 2000 era la un minim de 82,30 centi americani pe unitate, iar in iulie 2008 a atins un maxim de 1,6038 dolari pe unitate.
Leuchtmann anticipeaza ca euro ar putea cobori la... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 17:20
Cu toate ca unii considera ca moartea zonei euro este iminenta, moneda unica ramane relativ puternica.
In ultimele trei luni, scenariile privind evolutia euro au fost apocaliptice. In ciuda actiunilor de saptamana trecuta coordonate de bancile centrale pentru a elibera capitalul transatlantic, unii analisti prevad un rezultat catastrofal.
Agentiile de rating nu ajuta deloc situatia din regiune. Standard&Poor's a anuntat ca 15 state din zona euro risca o retrogradare a rating-ului de tara, potrivit Fortune.
Aspectul cel mai important al acestei crize este legat de faptul ca euro a reusit sa ramana pe un palier "decent" fata de dolarul american si lira sterlina in ciuda turbulentelor din regiune.
Cu toate ca la jumatatea lunii noiembrie analistii de la Credit Suisse anuntau o "moarte lenta" a monedei unice, euro se in prezent tranzactioneaza la 1,34 dolari, nu departe de cursul valutar de la inceputul anului.
Intre timp, interventiile Elvetiei si Japoniei de a preveni o eventuala crestere a francului elvetian si a yenului japonez au scos aceste valute din jocul tranzactiilor.
O alta teorie este legata de faptul ca investitorii isi scot investitiile din zona euro si se indreapta spre tari sanatoase din punct de vedere fiscal. Saptamana trecuta, randamentele pe un an ale obligatiunilor germane au devenit negative pentru prima data de la inregistrare, pe fondul temerilor resimtite de investitori.
China poate juca un rol important in capacitatea de... mai mult
Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 08:00
Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de vineri indecis, pe fondul nervozitatii investitorilor ingrijorati de soarta monedei unice europene, dupa ce aceasta a inceput sa se deprecieze rapid, informeaza Marketwatch, citat de Newsin.Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a incheiat ziua cu o scadere usoara de 0,13%, pana la 5.188,43 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a castigat la incheierea sedintei de tranzactionare 0,15%, pana la 5.946,18 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a inregistrat o scadere usoara de 0,29%, la 3.515,06 puncte.
Moneda europeana a pierdut vineri avantajul castigat de-a lungul saptamanii inainte de intalnirea G20 a ministrilor europeni de finante, in cadrul careia se va discuta problema stabilitatii Zonei euro, cu accent pe impactul crizei datoriilor de stat asupra monedei unice si a reglementarilor financiare.
Euro a pierdut teren in luna mai in fata dolarului american pentru a sasea luna consecutiv, aceasta fiind cea mai lunga perioada de depreciere a monedei unice din primavara anului 2000, in conditiile in care a fost infiintata in 1999.
Cotatia de vineri, de 1,2357 dolari /euro situeaza moneda unica si pe axa celui mai mare declin din ianuarie 2009, fata de 1,33 dolari/euro pe 30 aprilie. mai mult
Vineri, 28 Mai 2010, ora 23:45