Senatul american pregateste un nou set de sanctiuni pentru Rusia, iar acestea nu vor putea fi modificate de administratia prezidentiala fara o consultare prealabila a Legislativului.
La baza noului set de sanctiuni economice se afla proiectele energetice prin care Rusia incearca sa isi asigure o prezenta mai activa in piata de profil din Uniunea Europeana, in special gazoductul Nord Stream 2, relateaza CNBC.
Vestea l-a luat prin surprindere pe presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca tara a nu a facut nimic care sa justifice o masura de intensifdicare a sanctiunilor, in special una care sa vizeze sectorul energetic. "Nu s-a petrecut nimic extraordinar. De unde au venit cu acest nou set de sanctiuni?", s-a plans Putin in cadrul discursului sau anual.
Nord Stream 2 va dubla cantitatea de gaz exportata de Gazprom in Europa pe ruta baltica, principalul beneficiar fiind Germania, dar, pentru anumiti analisti, reprezinta si echivalentul unui Cal Troian, sporind dependenta UE de gazul rusesc si ajutand la reducerea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, un aliat zonal al SUA.
Masurile de sanctiune nu vor viza doar Moscova insa, dupa cum arata amendamentele aduse proiectului de lege. "Va sanctiona pe oricine investeste si sustine constructia noilor retele de export de energie din Rusia", a explicat Mike Crapo, un senator care este co-autor al proiectului de lege.
Nord Stream2 acuza o adevarata politizare a pietei de energie din regiune. Intr-un... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:18
Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.
Farul rusesc
Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.
"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.
Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.
Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.
Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:32
Dupa ce a rezolvat problema acordului nuclear cu Iranul, Washingtonul mai are de depasit o singura problema regionala: lovitura decisiva aplicata Statului Islamic. Pentru acest lucru insa, strategii americani vor trebui sa faca mai multe eforturi decat era de asteptat.
Cheia problemei pare sa stea in mainile Turciei, un aliat NATO de care SUA are din ce in ce mai multa nevoie in regiune. Iar pentru a putea folosi Turcia la capacitate maxima, americanii au nevoie sa aseze Moscova si Ankara la masa dialogului, considera analistii Stratfor.
Ofensiva blocata
La sol, americanii sustin deja trupele kurzilor din estul Eufratului si trupele irakiene de la granita dintre Siria si Irak, dar au nevoie de ajutorul militar al Ankarei pentru a inchide, la vest de Eufrat, cercul din jurul taberei ISIL din Raqqa.
Turcia ar fi dispusa sa trimita trupe la sol in Siria, in special dupa atacul sangeros declansat saptamana trecuta de teroristii ISIL in centrul Istanbului.
Insa, marea piedica in calea acestor planuri se dovedeste Rusia, tara care deja actioneaza aerian in razboiul din Siria de partea trupelor regimului Assad.
Dupa incidentul din 24 noiembrie, in care avioanele de vanatoare ale Turciei au doborat un bombardier rusesc la granita cu Siria, relatiile dintre Moscova si Ankara au fost inghetate.
Mai mult, Rusia a anuntat ca va creste prezenta fortelor aeriene in Siria si a precizat ca acestea vor fi protejate de baterii de rachete anti-aeriene, lucru care face... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:30
Viitorul economiei rusesti este pus in cumpana de evolutia pretului petrolului. Daca pana acum rusii au reusit sa acopere deficitul din rezervele constituite de stat in ultimii 6 ani, 2016 se anunta a fi ultimul an in care Moscova mai poate apela la aceste resurse financiare.
Intr-un interviu acordat agentiei TASS, ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut ca Fondul de Rezerva al statului este aproape epuizat, dupa 2016 nemaiexistand nicio plasa de siguranta pentru economia tarii, raporteaza International Business Times.
Cu pusculita goala
"In 2015, volumul rezervelor noastre se va diminua cu aproximativ 2.600 miliarde de ruble (40,85 miliarde dolari), mai mult de jumatate.
Aceasta inseamna ca 2016 va fi ultimul an in care vom mai putea sa ne permitem cheltuirea rezervelor financiare in acest fel. Dupa aceea, nu vom mai dispune de resurse financiare", a explicat ministrul Siluanov.
Fondul de Rezerva al Rusiei a fost principala sursa din care guvernul de la Moscova acoperit deficitul bugetar al tarii cauzat de prabusirea preturilor petrolului si de aplicarea regimului de sanctiuni economice dictate de Occident.
La inceputul acestui an, Fondul de Rezerva al Rusiei reprezenta 6,7% din PIB-ul tarii, dar la sfarsitul anului 2016 specialistii se asteapta ca acesta sa mai conteze intr-o proportie de doar 1,3% din produsul intern brut.
Conform datelor prinse in bugetul pe anul viitor, oficialii rusi cred ca deficitul bugetar va fi de 34,9... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 12:47
Economia Rusiei se indreapta catre colaps mai rapid decat Occidentul si chiar presedintele Vladimir Putin sunt pregatiti sa recunoasca. Iar vina pare sa ii apartina in exclusivitate liderului rus si deciziilor sale controversate.
Vladimir Putin se confrunta actualmente cu o multime de probleme, o buna parte dintre ele fiind generate chiar de el insusi. Carnagiul din estul Ucrainei, relatiile tot mai precare cu Occidentul, insurgenta islamista de la granitele tarii si neincrederea tot mai mare a poporului rus cu privire la deciziile pe care le-a luat referitor la situatia din Ucraina sunt completate insa de o noua ingrijorare: economia ruseasca este mai fragila decat pare la prima vedere. Iar o criza financiara ar putea izbucni in orice moment, se arata intr-un material semnat The Economist.
Una dintre problemele majore actuale? Scaderea dramatica a pretului petrolului, in conditiile in care economia ruseasca se bazeaza intr-o proportie considerabila pe veniturile din acest sector. Astfel, daca in prima jumatate a anului, un baril de petrol costa 110 dolari, acum pretul a scazut sub 80 dolari. Scaderea a dus la prabusirea rublei cu 23% in doar trei luni, iar sanctiunile Occidentului au dus la restrictii din partea bancilor nu doar in cazul afacerilor gestionate de prietenii lui Putin, ci si in cel al multor altor afaceri locale. Cu alte cuvinte, anii de cleptocratie nu au facut decat sa erodeze economia ruseasca, in conditiile in care Vladmiri Putin a dat o buna parte... mai mult
Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 12:50
Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.
"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.
"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:40
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a estimat luni ca in acest an economia rusa va inregistra o crestere de 2% "in cel mai bun scenariu", adica un ritm de crestere semnificativ mai mic decat cel inregistrat in anii precedenti, ca urmare a conjuncturii internationale negative, transmite AFP.
Potrivit datelor statistice, economia rusa a inregistrat o crestere anuala de 1,2% in trimestrul al doilea, dupa un avans de 1,6% in primul trimestru.
"In primele opt luni ale acestui an, PIB-ul Rusiei a crescut cu 1,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, fata de o crestere de 4,5% inregistrata in 2012. Asteptarile pentru acest an fluctueaza, insa in cel mai bun scenariu va fi vorba de o crestere in jurul a 2%", a spus Dmitri Medvedev la o reuniune dedicata investitiilor straine in Rusia.
"Unul din factorii principali este situatia economica externa, avand in vedere faptul ca economia noastra este una orientata spre exporturi", a adaugat Medvedev, explicand motivele incetinirii economiei rusesti.
Guvernul rus, care la inceputul anului miza pe o crestere economica de 3,6% in acest an, si-a revizuit de doua ori prognozele de crestere pentru 2013 si in prezent mizeaza pe un avans de 1,8%, dupa o crestere de 3,4% in 2012 si una de 4,3% in 2011.
Cu toate acestea, saptamana trecuta vice-ministrul Economiei, Andrey Klepach , a apreciat ca prognoza oficiala este una "optimista", avertizand ca stagnarea economiei a continuat in vara acestui an in pofida sperantelor... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 15:10
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a confirmat vineri ratingul de credit pe termen lung al Rusiei la "BBB", perspectiva asociata fiind stabila.
Cel mai mare producator de titei din lume este bine pozitionat pe termen scurt pentru a face fata scaderii pretului petrolului, datorita rezervelor importante de numerar si a flexibilitatii rublei, dar o crestere sustinuta a pretului petrolului va provoca o incetinire semnificativa a cresterii economice, avertizeaza S&P, potrivit Bloomberg si Reuters.
Ratingul atribuit Rusiei - "BBB" - este in linie cu calificativul de care beneficiaza Brazilia, Bulgaria si Peru.
"Ratingul Rusiei ramane constrans de slabiciunea structurala a economiei ruse, in special din cauza puternicei dependente de hidrocarburi si alte materii prime. Alte noi constrangeri sunt reprezentate de institutiile economice si politice slabe, care afecteaza competitivitatea economiei, climatul de investitii si mediul de afaceri", a declarat analistul Standard & Poor's, Kai Stukenbrock.
Rusia inregistreaza un deficit bugetar scazut datorita pretului ridicat al materiilor prime pe care le exporta si are un nivel scazut al datoriei guvernamentale, de aproximativ 11% din PIB, comparativ cu Grecia, de peste 160% din PIB, sau Japonia, de 200% din PIB.
Economia Rusiei a inregistrat in primul trimestru din 2013 cel mai slab ritm de crestere din 2009, pe fondul reducerii investitiilor si al recesiunii din zona euro, care a afectat... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 14:41
Rusia a inregistrat in primul trimestru cea mai slaba crestere economica din 2009, de 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza reducerii investitiilor companiilor, intre care si Gazprom, si a recesiunii prelungite din zona euro, care afecteaza cererea de materii prime.
Ritmul de crestere economica a incetinit pentru al cincilea trimestru consecutiv, a anuntat vineri Biroul de statistica de la Moscova, transmite Bloomberg.
Ministerul rus al Economiei anticipa un avans de 1,1%, iar analistii de 1,2%.
Economia celui mai mare exportator de energie la nivel mondial se indreapta spre stagnare in conditiile in care recesiunea din zona euro, cu care Rusia deruleaza jumatate din activitatile sale comerciale, dureaza de sase trimestre.
Companiile rusesti reduc investitiile, cheltuielile guvernamentale pentru Olimpiada de la Soci din 2014 se apropie de sfarsit, iar cresterea salariilor din sectorul de stat incetineste.
Incetinirea PIB a determinat Ministerul Economiei, luna trecuta, sa reduca estimarea de crestere economica pentru 2013 de la 3,7% la 2,4%. Anul trecut, PIB-ul Rusiei a avansat cu 3,4%.
Economia Rusiei nu va intra insa in recesiune fara un soc extern, cum ar fi o evolutie negativa a economiei mondiale, a declarat Andrei Klepaci, secretar de stat in Ministerul Economiei.
El considera ca este de asteptat o imbunatatire a conditiilor macroeconomice in a doua jumatate a anului. mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 17:26