Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a inrautatit din nou estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2019 si 2020, in urma precedentei revizuiri in scadere din noiembrie, avertizand ca disputele comerciale si incertitudinile privind Brexitul vor afecta afacerile si comertul mondial.
In raportul interimar privind perspectivele economiei mondiale, publicat miercuri de OCDE, se estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3% in 2019 si de 3,4% in 2020, fata de prognoza din noiembrie, ce indica un avans de 3,5% in 2019 si in 2020, transmit AFP, Reuters si AP.
"Incertitudinile politice ridicate, tensiunile comerciale in derulare, reducerea suplimentara a increderii consumatorilor si a oamenilor de afaceri contribuie la incetinirea economiei mondiale. In Europa se mentin incertitudinile politice substantiale, inclusiv privind Brexitul. O iesire dezordonata va spori substantial costurile pentru economiile europene", avertizeaza OECD.
In zona euro, cresterea economica ar urma sa incetineasca la 1% in 2019 si la 1,2% in 2020.
In cazul Germaniei, cea mai mare economie din Europa, OCDE se asteapta la un avans de doar 0,7% in 2019, fata de o expansiune de 1,6% previzionata in noiembrie, si la o usoara redresare a cresterii, la 1,1%, in 2020. Economia germana, dependenta de exporturi, este in mod special afectata de cererea globala mai slaba si de cresterea barierelor comerciale.
De asemenea, a treia economie a zonei euro,... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 15:14
Perioada post-criza a ridicat un val masiv de incertitudine in toata lumea, dar ingrijorarea nu planeaza strict asupra oamenilor simpli, ci este intalnita intr-un procent ridicat in randul celor cu averi consistente.
Un studiu realizat de banca elvetiana UBS in randul milioanarilor de pe 7 piete dezvoltate din toata lumea arata ca 90% dintre acestia sunt alarmati de lipsa de predictibilitate in ceea ce priveste evolutia economiilor unde si-au depus banii, mentioneaza CNBC.
Posesori de averi cu o valoare de peste un million de dolari din Marea Britanie, Italia, Elvetia, Hong Kong, Japonia, Singapore si Mexic se declara ingrijorati de acest lucru, cei mai speriati fiind milionarii mexicani (90%), care dau vina pe gradul ridicat de coruptie din tara.
Ii urmeaza indeaproape cei din Singapore, 84% dintre acestia vazand in impunerea unor bariere comerciale cel mai mare pericol pentru averile lor.
Pentru milionarii singaporezi, cele mai bune investitii ale momentului sunt cele imobiliare, alaturi de pastrarea rezervelor de lichiditati in vederea exploatarii unei bune ocazii de a investi.
Nu acelasi lucru se poate spune despre posesorii de averi similare din Hong Kong si Japonia, care tot nu reusesc sa identifice un punct focal catre care sa isi dirijeze profiturile. mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 06:36
Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.
Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.
Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.
O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.
"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.
Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.
O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.
In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07
Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1Raportul trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale (BRI) anunta noi pericole la orizont pentru economia globala, fragilitatea echilibrului din pietele financiare lasand loc acumularii unor "nori de furtuna".
Conform ziarului The Guardian, cea mai veche institutie financiara internationala a avertizat si asupra faptului ca investitorii nu mai au incredere in politicile pe care autoritatile le au la dispozitie pentru a depasi momentele critice.
Calmul de dinaintea furtunii
"Tensiunea dintre linistea pietelor financiare si vulnerabilitatile ascunse ale economiei globale trebuie sa se rezolve intr-un anumit moment. In ultimul trimestru este posibil sa fi asistat la inceputul acestui proces", sustine Claudio Borio, seful BRI.
"Nu vom avea parte de trasnete din senin, semnele unui furtuni care se apropie s-au strans de mai multa vreme", a apreciat acesta.
Saptamana a inceput sub auspicii bune pe pietele din Asia, permitand chiar o recuperare a pierderilor suferite in cursul lunii ianuariei, dar raportul BRI avertizeaza ca investitorii sunt ingrijorati de spatiul redus de manevra pe care bancile centrale il mai au in eventualitatea unei noi crize.
"La baza turbulentelor inregistrate recent sta si ingrijorarea crescuta a actorilor din piata fata de optiunile reduse pentru politici de sustinere a cresterii economice.
Cu un spatiu fiscal limitat si politici structurale in mare parte amortite, masurile adoptate de bancile centrale par sa isi fi atins... mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 14:00
In prima parte a anului 2016, economia mondiala a continuat evolutia puternic negativa inregistrata in 2015 si exista o probabilitate foarte mare ca situatia din ce in ce mai grava din China sa se extinda si sa avem din nou o criza economica globala de proportii.
"Un aspect foarte important este ca tensiunile nu mai sunt doar la nivelul pietelor financiare (burse, piata forex, etc.), ci se vad clar si in economia reala, urmand ca efectele sa fie simtite de toata lumea", avertizeaza Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.
El arata ca unul dintre indicatorii care trimit primele indicii legate de activitatea economica internationala sunt cei ce masorara traficul maritim. "Cea mai mare parte a comertului cu bunuri se desfasoara pe rute maritime, asa ca traficul naval este un indicator foarte reprezentativ al activitatii economice. Plastic vorbind, traficul naval este "sangele economiei" - nu circula sange, nu exista activitate (economica) si nu se dezvolta nimic", explica ...citeste mai departe despre "Urmeaza o noua criza economica globala? Ce se intampla in lume si cum e afectata Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 14:53
Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.
A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.
Previziuni diferite
Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.
In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.
Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.
Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.
In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.
Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.
Motor gripat
Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.
Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.
"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.
Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.
Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.
Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.
"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
Fondul Monetar International a revizuit in scadere perspectiva de crestere economica globala pe anul in curs, ca urmare a unui prim trimestru cu o crestere anemica in Statele Unite si a pericolelor pe care le reprezinta in acest moment Grecia si China.
2015 va fi un an mai slab decat cel anterior, considera expertii FMI, care prognozeaza o crestere economica globala de doar 3,3 procente pe anul in curs, in scadere cu 0,2% fata de prognoza emisa in aprilie si cu 0,1% mai putin decat cresterea globala din 2014, arata agentia Bloomberg.
Riscuri majore
Pentru anul viitor, proiectia emisa de FMI ramane neschimbata, la 3,8% crestere economica globala. Expertii fondului au pastrat aceeasi prognoza ca si in aprilie si pentru pietele din zona euro si China, dar au subliniat riscurile majore prezentate de aceste economii.
In prezent, piata de capital din China se confrunta cu o prabusire fara precedent, de 28%, a indicilor bursieri, in timp ce intreaga zona euro poate fi destabilizata in cazul unei iesiri dezordonate a Greciei din uniunea monetara europeana.
"Balansul distrugator al preturilor activelor si o crestere continua a volatilitatii pietelor raman cele mai mari pericole pentru declansarea unei noi recesiuni", se mentioneaza in raportul FMI dat publicitatii joi.
O piatra de moara care atarna pe umerii economiei globale se dovedeste piata din Statele Unite, pentru care FMI a redus prognoza de crestere economica la doar 2,5% in acest an, de la 3,1% cat se... mai mult
Joi, 09 Iulie 2015, ora 17:53