Economia britanica a inregistrat in trimestrul trei din 2019 aproape cel mai redus ritm de crestere din ultimul deceniu, pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor privind Brexitul, care au dus la reducerea cheltuielilor si a investitiilor, transmit BBC si Reuters.
PIB-ul Marii Britanii a evitat recesiunea, inregistrand o crestere de 0,3% in trimestrul trei din 2019, dupa o scadere in precedentele trei luni, a anuntat luni Oficiul National de Statistica (ONS). Analistii si oficialii de la Banca Angliei (BoE) se asteptau la un avans de 0,4% in perioada iulie - septembrie 2019.
"Economia a inregistrat o crestere solida in trimestrul trei din 2019, in principal datorita rezultatelor foarte bune din iulie. Este cel mai redus ritm de crestere din aproape un deceniu. Sectorul serviciilor a fost din nou motorul de crestere, dar si cel al constructiilor a avut o evolutie buna. Deficitul comercial s-a atenuat, datorita majorarii exporturilor de bunuri si servicii", a apreciat un statistician al ONS.
In ritm anual, economia britanica a crescut cu 1% in trimestrul trei din 2019, cel mai redus ritm din 2010, si dupa un avans de 1,3% in precedentele trei luni, a informat ONS. Analistii se asteptau la o expansiune de 1,1% in perioada iulie - septembrie 2019.
Saptamana trecuta, Banca Angliei si-a imbunatatit estimarile privind cresterea economiei britanice in acest an la 1,4%, de la 1,3%, pe fondul asteptarilor privind o redresare accentuata in trimestrul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:02
Milionarii britanici sunt increzatori in sansele lor de a-si spori averile in urma separarii Marii Britanii de blocul comunitar, arata un sondaj efectuat de managerii bancii UBS.
Din 400 de milionari in dolari din Marea Britanie, care si-au plasat averea in grija bancii UBS, 78% sunt de parere ca Brexit reprezinta un moment in care pot miza pe o crestere a veniturilor, anunta The Guardian.
Daca majoritatea clientilor UBS sunt nelinistiti in privinta perioadei care va urma dupa invocarea Articolului 50 si separarea Regatului Unit de UE, nu acelasi lucru se poate spune despre cei mai bogati dintre ei, recunoaste Nick Tuckerm, seful sucursalei britanice a bancii.
"Noi nu avem un punct de vedere politic asupra Brexitului. Insa, conversatiile cu clientii nostri din toata tara arata un nivel mare de neliniste. Situatia este mai complicata la cei cu averi mari, care pe termen lung dau dovada, totusi, de optimism", spune Tucker.
Milionarii tineri sunt cei mai increzatori in sansele lor de a-si spori averea pe termen lung in urma beneficiilor aduse de divortul de Uniunea Europeana.
83% dintre milionarii cu varste intre 18-34 de ani chestionati de UBS au manifestat o incredere neclinitita in aceasta privinta, in timp ce doza de optimism prezenta la alte categorii de varsta este de 70% in randul boagatilor cu varste intre 35-44 ani si de 74 de procente la cei trecuti de 64 de ani.
In ciuda unei increderi masive in sansele economiei locale de a performa dupa momentul... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 17:34
Economia Marii Brianii a crescut cu 0,8% in trimestrul al treilea fata de cele trei luni anterioare, cea mai buna evolutie din ultimii 3 ani, si cu 1,5% raportat la perioada corespunzatare a anului trecut, potrivit datelor oficiale anuntate vineri.
In trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a urcat cu 0,7% fata de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,3% fata de aprilie-iunie 2012.
Rata de crestere din trimestrul al treilea corespunde cu estimarile economistilor.
Sectorul serviciilor a crescut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de perioada aprilie-iunie, accelerand de la 0,6%.
Productia industriala a avansat cu 0,5%, incetinind fata de o rata de crestere de 0,8% in trimestrul al doilea.
Sectorul constructiilor a crescut cu 2,5%, fata de o evolutie pozitiva de 1,9% in trimestrul anterior.
Cu toate acestea, Produsul Intern Brut al Marii Britanii este cu 2,5% mai redus fata de nivelul din prima parte a anului 2008, anterior crizei financiare, noteaza The Guardian.
Institutul de statistica de la Londra a precizat insa ca sectorul seviciilor a revenit la nivelul din perioada premergatoare crizei.
Somajul din Marea Britanie este de 7,7%. Banca Angliei a anuntat in luna august ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 0,5% pana cand somajul va cobori la 7%, evolutie preconizata pentru 2016.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Marii Britanii va inregistra in acest an o crestere... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:46
Lira sterlina s-a depreciat puternic dupa ce Moody's a retrogradat ratingul Marii Britanii cu o treapta, de la "AAA" la "Aa1". Lira a atins cele mai reduse praguri fata de dolar si fata de euro din ultimele 30 si, respectiv, 16 luni.
Analistii sustin ca lira se va deprecia in continuare, din cauza perspectivelor sumbre privind economia britanica si a cresterii dovezilor ca Banca Angliei este multumita de declinul monedei nationale, care incurajeaza exporturile, scrie Reuters.
Moody's, cea mai mare agentie de evaluare financiara, a redus ratingul Marii Britanii pentru prima data in ultimii 35 de ani, tara alaturandu-se astfel Statelor Unite si Frantei, care si-au pierdut calificativul "AAA" de la cel putin o mare agentie de evaluare financiara.
Marea Britanie isi pierde ratingul AAA, pentru prima data dupa 35 de ani
De la inceputul lui 2013, lira sterlina s-a depreciat cu aproape 7% fata de dolar, in timp ce euro s-a apreciat cu 7,5% fata de lira. Luni dimineata, lira se tranzactiona la 1,5155 dolari, dupa ce anterior scazuse la 1,5073 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010. Euro inregistra o crestere de 0,8%, la 87,22 penny, aproape de nivelul record de 87,75 penny.
"Retrogradarea ratingului intareste pozitia dificila in care se afla economii Marii Britanii si sprijina retragerea investitorilor spre zone mai sigure. Aceasta retrogradare ar putea spori speculatiile ca Banca Angliei ar putea relua programul de relaxare cantitativa (quantitative easing)... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 14:40
Economia Marii Britanii a inregistrat crestere in trimestrul al treilea, dupa trei trimestre consecutive de contractie, ca efect al organizarii Jocurilor Olimpice, afirma analisti din City, centrul financiar al Londrei.
Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Marea Britanie estimeaza un avans economic de 0,8% in trimestrul al treilea, conform Mediafax.
Revenirea va fi insa de scurta durata, avertizeaza economistii, avansul PIB din trimestrul al treilea fiind determinat de factori temporari, precum cheltuielile legate de organizarea Jocurilor Olimpice si cresterea inregistrata de sistemul bancar in iunie ca urmare a Jubileului.
In pofida revenirii pe crestere, economia ar putea avea o evolutie slaba in urmatorii ani, afirma Michael Saunders, analist la Citi.
"Avem toate aceste dificultati. Sunt de tot felul: austeritate, criza din zona euro, starea bancilor, indatorarea populatiei", a spus Saunders.
Nivelul de trai, masurat in functie de PIB real pe locuitor, nu a revenit inca la nivelul anterior crizei, a avertizat el.
"Suntem sub nivelul maxim atins in trecut si nu cred ca vom reveni cel putin cinci ani", a adaugat analistul.
In pofida revenirii economice din a doua jumatate a anului, evolutia ramane sub asteptarile de la inceputul anului, cand se estima un avans al PIB de 0,8%.
FMI prognozeaza, in prezent, o contractie de 0,4% pentru Marea Britanie in acest an.
FMI estimeaza o recesiune mai puternica in acest an in zona euro... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2012, ora 15:59
Banca Angliei (BoE) a revizuit din nou in scadere estimarile privind evolutia economiei pe termen mediu si a avertizat ca redresarea va dura mai mult decat s-a prognozat, un semn ca Regatul Unit este afectat profund de turbulentele din zona euro.
In urma cu trei luni, Banca Angliei prognoza un avans al produsului intern brut al Marii Britanii de 1%, iar, miercuri, estima o crestere de 0,8% in 2012.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care in urma cu trei luni prognoza un avans al Produsului Intern Brut al Marii Britanii de 2,7% in 2012 si 2013, a anuntat, miercuri, ca se asteapta la o crestere de doar 2% pe termen mediu.
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, se asteapta ca inflatia sa scada in a doua jumatate a anului, de la 2,4% in prezent.
Economia Marii Britanii a reintrat in recesiune mai rapid decat s-a estimat initial si pare putin probabil sa se redreseze curand, arata datele oficiale publicate recent.
Produsul intern brut s-a contractat cu 0,3% in perioada ianuarie - martie 2012, asa cum s-a estimat initial, dar, in ultimul trimestru din 2011, s-a inregistrat un declin de 0,4%, mai adanc decat s-a crezut initial (0,3%), a anuntat Oficiul National de Statistica.
Guvernul are nevoie disperata ca economia britanica sa creasca pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar masiv in urmatorii cinci ani. Dar acest obiectiv va fi dificil de indeplinit, deoarece multi parteneri comerciali importanti ai Marii Britanii din... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 16:45
Economia britanica se va contracta cu 0,5% in 2012, iar tinta de deficit va fi ratata, arata datele Institutului National de Cercetare Economica si Sociala.
Deteriorarea economica a fost "mai pronuntata" decat se estima anterior, pe masura ce situatia din sectorul privat s-a inrautatit din cauza masurilor de consolidare fiscala si din cauza disfunctionalitatilor sistemului financiar.
George Osborne, seful Trezoreriei britanice, va trebui sa se imprumute cu 12,5 miliarde de lire sterline mai mult decat era planuit initial pentru anul fiscal care se termina in martie 2013, scrie Bloomberg.
"Toti acesti factori vor dauna performantelor economice. Problema majora a economiei Marii Britanii este lipsa de cerere, iar guvernul poate lua masuri pentru a creste aceasta cerere", este de parere Simon Kirby, un economist al institutului.
Osborne spune, insa, ca se va abtine sa imprumute mai multi bani pentru a sprijini economia, fiind de parere ca investitorii se vor intoarce singuri catre Marea Britanie, din cauza presiunii venite din partea tarilor din zona euro, precum Spania. Standard & Poor's a reconfirmat ratingul Marii Britanii la nivelul AAA.
Programul de austeritate al lui Osborne, inceput din 2010, care a fost extins pana in noiembrie 2017, presupune o crestere a economiei de 2,8% in 2012. Cu toate acestea, economia s-a contractat cu 0,9% fata de al treilea trimestru al 2010. mai mult
Vineri, 03 August 2012, ora 10:37
Economia Marii Britanii a scazut cu 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu trimestrul anterior, evolutie negativa neasteptata care reflecta reducerea activitatii din constructii si din sectoarele de retail si servicii, pe fondul celui mai rece sfarsit de an din ultimul secol, anunta Mediafax.In ritm anual, economia a urcat cu 1,7% in ultimul trimestru din 2010, potrivit datelor Biroului National de Statistica, preluate de Bloomberg.
In perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut (PIB) a avansat cu 0,7%, comparativ cu trimestrul precedent.
Mai multi economisti chestionati de Bloomberg anticipau un avans lunar de 0,5% in al patrulea trimestru.
Economia ar fi stagnat in perioada analizata fara impactul conditiilor meteo, mentioneaza biroul de statistica.
Forta revenirii economiei britanice slabeste chiar inainte ca guvernul sa grabesca masurile de reducere a deficitului bugetar.
In timp ce Banca Angliei a lasat neschimbata, luna aceasta, rata dobanzii cheie, inflatia a accelerat la maximul ultimelor opt luni.
"Avem impactul zapezii asupra serviciilor si comertului. Inasprirea politicii fiscale va afecta si ea cresterea. Cu inflatia aflata la un nivel ridicat, Banca Angliei are de luat o decizie dificila", a afirmat Alan Clarke, analist la BNP Paribas.
Scaderea de 0,5% este cea mai accentuata dupa al doilea trimestru din 2009, cand economia s-a contractat cu 0,8%.
Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% in PIB, a coborat cu 0,5%.
Productia... mai mult
Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 13:13
Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 1,5% in primul trimestru din 2009, in timp ce recesiunea care a cuprins Regatul incepe sa semene din ce in ce mai mult cu cea din 1979, arata datele publicate miercuri de institutul national pentru cercetare economica si sociala (Niesr), relateaza Bloomberg.In ultimele trei luni din 2008, produsul intern brut (PIB) scazuse cu 1,6%, potrivit datelor aceluiasi institut, printre clientii caruia se numara si Departamentul Trezoreriei. De asemenea, increderea consumatorilor a atins luna trecuta cel mai mic nivel din ultimii patru ani, arata un raport separat al Nationwide Building Society.Rata somajului creste cu cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, ceea ce exercita presiuni asupra premierului Gordon Brown sa dubleze din nou eforturile sale pentru revenirea cresterii economice, inaintea alegerilor urmatoare. Banca centrala a Marii Britanii va mentine, cel mai probabil, rata dobanzii neschimbata, la minumul din ultimele trei secole, de 0,5%, in cadrul intrunirii de joi."Scaderea de pana acum a productiei este foarte asemanatoare cu recesiunea care a inceput in vara lui 1979. In cazul in care ar fi urmata evolutia din anii '80, PIB-ul va continua sa scada pentru circa un an", a explicat Niesr intr-un comunicat.Acelasi institut a anuntat ca nu exista "un motiv evident" pentru ca recesiunea din 2009 sa urmareasca tendinta celei de la inceputul anilor '80.
Rata somajului a urcat in februarie pana la un nivel nemaiatins din 1971,... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 10:52