Economia germana se va contracta anul acesta cu 6,6%, arata estimarile revizuite ale Institutului de cercetare economica Ifo, care previzioneaza o evolutie mult mai buna in 2021, cu un avans de 10,2%.
Alte prognoze privind declinul celei mai mari economii europene in 2020 sunt mult mai sumbre, ajungand pana la o contractare de peste 10%, in timp ce Guvernul german se asteapta la un recul de 6,3%, transmite DPA.
Chiar si asa, ar fi cea mai severa recesiune din Germania, de la Al Doilea Razboi Mondial, pe fondul scaderii activitatii economice, in urma masurilor adoptate pentru a stopa raspandirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
"Dupa un declin de 12,4% in trimestrul doi din 2020, economia se va redresa pana la mijlocul anului viitor. Nmai atunci se va ajunge la un nivel al productiei de bunuri si servicii similar cu cel dinaintea crizei", a precizat Timo Wollmershaeuser, director in cadrul Ifo.
El a atras atentia ca estimarea depinde semnificativ de rapiditatea cu care afacerile revin la normal.
Conform celui mai bun scenariu al Ifo, in care companiile revin la normal dupa cinci luni, PIB-ul se va contracta cu doar 3,9% anul acesta, urmand sa creasca cu 7,4% anul viitor. In cel mai rau caz, normalizarea va dura 16 luni, iar economia va inregistra un declin de 9,3% in 2020, inainte de un avans de 9,5% in 2020, ceea ce insemana ca redresarea Germaniei se va prelungi pana in 2022, avertizeaza Institutului de cercetare economica.
Economia Germaniei a... mai mult
Joi, 28 Mai 2020, ora 13:49
Economia Germaniei a stagnat in trimestrul patru din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, a anuntat vineri Oficiul Federal de Statistica (Destatis), pe fondul tensiunilor comerciale globale si al incertitudinilor legate de Brexit, transmit DPA, Reuters si Deutsche Welle.
Conform noilor date, cresterea anuala a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% in 2019, cea mai slaba performanta din 2013.
Cea mai mare economie europeana a inregistrat o crestere zero in ultimele trei luni din 2019, dupa un avans de 0,2% in trimestrul trei din 2019. Analistii se asteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% in perioada octombrie - decembrie 2019.
Consumul privat si cheltuielile guvernamentale au sprijinit evolutia economiei, iar daca aceste doua sectoare vor inregistra o incetinire anul acesta, temerile privind inflatia ar putea spori. Investitiile in sectorul constructiilor au crescut in trimestrul patru din 2019, in timp ce cheltuielile cu utilajele si echipamentele au scazut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus in ultimele trei luni din 2019.
"Credem ca economia va continua sa flirteze cu recesiunea in prima jumatate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.
In ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul patru din 2019, dupa o expansiune de 0,6% in precedentele trei luni.
Analistii considera ca majorarea salariilor si nivelul scazut record al somajului au sprijinit in ultimii ani... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 11:02
Economia Germaniei s-a contractat in trimestrul doi din 2019, sporind presiunile asupra Cabinetului condus de Angela Merkel privind adoptarea unor masuri de stimulare fiscala, in conditiile in care productia industriala este puternic afectata de razboiul comercial dintre SUA si China, transmit Reuters si Bloomberg.
Economia germana a inregistrat un declin de 0,1% in trimestrul doi din 2019, dupa o crestere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat miercuri Oficiul federal de statistica (Destatis) . Datele sunt in linie cu estimarile analistilor.
Cancelarul Angela Merkel avertiza marti ca tara trece printr-o "faza dificila".
Declinul celei mai mari economii europene afecteaza semnificativ ritmul de crestere al regiunii. In majoritatea statelor din zona euro, inclusiv Franta si Spania, cresterea incetineste, in timp ce Italia este aproape de recesiune.
Industria germana a fost puternic afectata de inrautatirea temerilor privind comertul global si cresterea mai slaba a economiei mondiale, care a redus cererea pentru bunuri "made in Germany".
In ritm anual, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,4% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,7% in precedentele trei luni, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 0,1%.
"Evolutia comertului extern a incetinit economia deoarece exporturile au inregistrat un declin trimestrial mai accentuat decat importurile". Contributiile pozitive au venit din partea cererii pe plan intern, in urma cresterii in trimestrul... mai mult
Miercuri, 14 August 2019, ora 11:26
Germania nu a aratat nicicand mai promitatoare pentru initierea unor noi afaceri, dar nemtii par sa isi fi pierdut apetitul pentru investitii.
Nici macar costul redus al imprumuturilor si cererea robusta de pe piata interna nu reusesc sa scoata antreprenorii germani din letargie, remarca agentia Bloomberg. Alte elemente par sa tina in frau entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea isi pot pune amprenta asupra evolutiei economice zona euro.
Prudenta maxima
Turbulentele inregistrate in ultimele luni pe pietele financiare, semnele unei scaderi a cerereii la nivel global si problemele ridicate de imbatranirea populatiei din Germania ii fac pe reprezentantii mediului de afaceri de aici sa faca un pas in spate cand vine vorba de reinvestirea capitalului in tara.
De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamagitoare ca cele de acum 5 ani, expertii FMI prognozand ca aceasta prudenta excesiva va lasa urme adanci in evolutia economica viitoare a tarii, ca si a economiei din zona euro.
"Inca din 2013, mai toti analistii am prezis ca fiecare an va fi cel in care investitiile vor fi reluate intr-un ritm sustinut. De fiecare data insa, a aparut cate ceva care a intunecat perspectiva si a amanat investitiile: de la criza din Ucraina si pana la problemele pietei din China. Consecinta pe termen lung va consta in reducerea potentialui de crestere economica", apreciaza Timo Klein, economist la HIS Global Insight in Frankfurt.
Amorteala... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:01
Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu 1,5% anul trecut, peste estimarile oficiale anterioare, indicand faptul ca cea mai mare economie din Europa si-a reluat cresterea in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Biroului Federal de Statistica Destatis.
Dupa avansul important de la inceputul anului trecut, datorita vremii blande din timpul iernii, ritmul de crestere al economiei germane a incetinit in lunile de vara. Germania s-a bazat pe cresterea cererii interne, pentru a asigura avansul produsului intern brut, dupa ce economia a evitat intrarea in recesiune la jumatatea anului trecut, relateaza Bloomberg si AFP, potrivit Mediafax.
"Situatia economica s-a stabilizat la finalul anului", a afirmat Roderich Egeler, presedintele Destatis.
Economia germana a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul scaderii investitiilor, in timp ce in trimestrul al doilea PIB-ul s-a contractat cu 0,1%.
Exporturile si importurile au crescut cu 3,7% si, respectiv, 3,3% in 2014 fata de anul precedent, in conditiile in care in 2013 avansul exporturilor s-a situat la 1,6%, iar al importurilor, la 3,1%.
In luna octombrie a anului trecut, Germania a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si 2015, preconizand o crestere a PIB de 1,2% pentru 2014, fata de 1,8% anterior. Pentru 2015, autoritatile din Berlin au anticipat o crestere economica de 1,3%, semnificativ mai mica decat avansul... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:43
Bundesbank a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Germaniei in 2012, din cauza recesiunii din zona euro si a incetinirii avansului economiei mondiale, transmite Bloomberg.
Banca Centrala a Germaniei a estimat vineri ca Produsul Intern Brut al tarii va inregistra anul viitor o crestere de 0,4%, fata de 1,6% cat prognoza in iunie urmand ca in 2014 sa urce la 1,9%.
In acest an cea mai mare economiei din Europa ar urma sa creasca cu 0,7%, fata de 1% cat estimat Bundesbank in iunie. Institutia se asteapta ca economia germana sa se contracteze in ultimul trimestru din acest an si sa stagneze in primele trei luni din 2013.
"Perspectivele economice s-au inrautatit in Germania, ca rezultat al recesiunii din unele parti ale zonei euro si a incetinirii cresterii economiei mondiale. Totusi, exista motive sa speram ca aceasta faza de slabiciune a economiei nu va dura prea mult si Germania va reveni pe crestere", se arata in raportul Bundesbank.
De asemenea institutia a revizuit in scadere estimarile privind inflatia in 2013, de la 1,6% la 1,5% si a prognozat o crestere anuala a preturilor de consum de 1,6% in 2014. Pentru acest an se estimeaza o rata a inflatiei de 2,1%.
Aceste date ar putea atenua temerile privind inflatia in Germania si ar putea duce la o noua reducere a ratei dobanzii de catre BCE. Joi, Banca Centrala Europeana a revizuit in scadere estimarile pentru economia zonei euro, avertizand ca se asteapta la o contractie a Produsului... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 12:28
Finantele publice ale Germaniei au incheiat primul semestru pe plus, in ciuda faptului ca ritmul de crestere al celei mai mari economii europene a incetinit.
In perioada ianuarie - iunie 2012, finantele publice ale Germaniei au inregistrat un surplus de 8,3 miliarde de euro (0,6 din PIB). Comparativ, in 2011, Germania a raportat un deficit public de 1% din PIB, iar ultima data cand a incheiat anul cu surplus a fost in 2007, scrie Agerpres.
Destatis, oficiul federal de statistica, explica faptul ca surplusul din primul semestru se datoreaza, in principal, unui excedent de 11,6 miliarde de euro la bugetul asigurarilor sociale, ca urmare a scaderii ratei somajului. Acesta a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat la bugetul federal al landurilor si municipiilor.
La nivel federal, situatia economica favorabila a Germaniei a dus la cresterea veniturilor statului cu 2,9%, pana la 588 miliarde de euro si a cheltuielile publice cu 0,8%, la 579,7 miliarde de euro.
Institutul de statistica avertizeaza ca situatia din primul semestru al anului nu poate fi extrapolata pentru intregul an, deoarece finantele publice evolueaza diferit in cursul anului.
Separat, Destatis a confirmat o estimare preliminara conform careia PIB-ul Germaniei a inregistrat o crestere de 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, dupa o expansiune de 0,5% in primul trimestru. Cresterea din al doilea trimestru s-a datorat in principal comertului extern, in conditiile in care... mai mult
Joi, 23 August 2012, ora 15:19
Economia Germaniei surprinde analistii cu o crestere de 0,5% in primul trimestru, insa Franta este in stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marti de cele mai mari economii din Europa.
Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%.
Intre timp, economia Frantei a stagnat, dupa ce a crescut usor in ultimele trei luni ale anului trecut.
Media estimarilor economistilor indica o contractie economica de 0,2% la nivelul zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua runda de recesiune in Europa in ultimii trei ani.
Evolutia neasteptat de solida inregistrata in Germania ar putea atenua insa scaderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de crestere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipata de analisti.
Performantele divergente ale celor mai mari economii europene vor alimenta dezbaterea "austeritate versus crestere" la nivelul zonei euro, aflata la marginea unei noi crize, cu epicentrul tot in Grecia.
Presedintele ales al Frantei, Fracois Hollande, va fi investit marti si va merge ulterior la Berlin, pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel.
Hollande vrea masuri de sustinere a cresterii economice in Europa si nu este de acord cu strategia de austeritate adoptata de UE sub indrumarea Germaniei. De cealalta parte, Merkel nu a indicat ca ar... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 11:24
Economia germana a inregistrat o usoara crestere in primul trimestru, de 0,1%, potrivit Institutului de Cercetare Economica (DIW), relateaza Die Welt.
Cresterea vine dupa un usor recul, de 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut. Situatia generala nu ofera insa garantii pentru o redresare pe termen lung, chiar daca pentru partea a doua a anului se preconizeaza o crestere a exporturilor, a precizat expertul Ferdinand Fichtner de la DIW.
Pe de alta parte, institutul apreciaza ca "influenta crizei din zona euro asupra economiei germane va fi redusa", asa cum a fost si in precedentul trimestru. mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 15:43