Din miracol economic al secolului XXI, China risca sa se transforme intr-o adevarata bula periculoasa pentru intreaga economie globala, dupa anuntul facut de un oficial privind falsificarea datelor statistice referitoare la cresterea economica.
Cu doar cateva zile inainte de prezentarea datelor oficiale privind evolutia economica a Chinei in 2016, guvernatorul provinciei Liaoning, Chen Qiufa, a recunoscut, intr-o intrunire oficiala a Partidului Comunist, ca o falsificat datele statistice transmise Beijingului intre 2011-2014, relateaza Daily Sabah.
Cel putin intr-un caz din 2013, un district din regiunea Liaoning a raportat o crestere economica cu 127% mai mare decat cea reala, anunta agentia de stiri Xinhua.
In 2016, situatia s-a schimbat radical, Liaoning devenind prima provincie a Chinei care a raportat o crestere economica negativa. Tinutul este reprezentativ pentru industria miniera si siderurgica din China, majoritatea firmelor mari fiind detinute de stat.
Acestea se afla si pe lista de prioritati a Beijingului referitoare la reformarea companiilor ineficiente din tara.
Pentru observatorii externi, marturisirea facuta de guvernatorul din Liaoning nu reprezinta o surpriza totala, mai multi analisti luand in considerare o eventuala umflare artificiala a datelor statistuice oficiale prezentate de Beijing in anii de crestere economica uluitoare din China.
Pe de alta parte, valul de reforme impus de stategia politico-economica a presedintelui Xi a facut... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 15:06
Investitorul miliardar George Soros se arata inspaimantat in fata cresterii gradului de indatorare din China, considerand ca acesta este un semnal de alarma pentru economia globala.
Evolutia creditelor din economia chineza a inregistrat o crestere rapida in luna martie starnind nelinistea lui Soros. "Imi aduce aminte de economia indatorata din Statele Unite in perioada 2007-2008", a comentat miliardarul, citat de Bloomberg.
Peste medie
In martie, bancile din China au acordat credite de 2.340 miliarde de yuani (362 miliarde de dolari), depasind cu mult prognoza lunara medie de 1.400 miliarde yuani emisa de analistii Bloomberg si starnind ingrijorari in privinta sustinerii cresterii economice prin cresterea gradului de indatorare a companiilor chineze.
"Situatia din China seamana in mod bizar cu ceea ce s-a intamplat in SUA, in 2007-2008, inaintea crizei financiare, care a fost alimentata de cresterea gradului de indatorare.
Mare parte din banii pe care bancile ii arunca pe piata sunt destinati acoperirii creditelor nerentabile si mentinerii in viata a companiilor neprofitabile", a afirmat Soros in cadrul unui seminar organizat la mijlocul acestei saptamani de Asia Society in New York.
Soros a construit un imperiu financiar de 24 de miliarde de dolari pariind curajos impotriva unor valute aflate in pragul declinului.
La inceputul acestui an, miliardarul american a mentionat ca este dispus sa joace impotriva valutelor asiatice, o prabusire a economiei... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 10:15
Germania nu a aratat nicicand mai promitatoare pentru initierea unor noi afaceri, dar nemtii par sa isi fi pierdut apetitul pentru investitii.
Nici macar costul redus al imprumuturilor si cererea robusta de pe piata interna nu reusesc sa scoata antreprenorii germani din letargie, remarca agentia Bloomberg. Alte elemente par sa tina in frau entuziasmul mediului de afaceri din Germania, iar acestea isi pot pune amprenta asupra evolutiei economice zona euro.
Prudenta maxima
Turbulentele inregistrate in ultimele luni pe pietele financiare, semnele unei scaderi a cerereii la nivel global si problemele ridicate de imbatranirea populatiei din Germania ii fac pe reprezentantii mediului de afaceri de aici sa faca un pas in spate cand vine vorba de reinvestirea capitalului in tara.
De altfel, cifrele legate de acest aspect sunt la fel de dezamagitoare ca cele de acum 5 ani, expertii FMI prognozand ca aceasta prudenta excesiva va lasa urme adanci in evolutia economica viitoare a tarii, ca si a economiei din zona euro.
"Inca din 2013, mai toti analistii am prezis ca fiecare an va fi cel in care investitiile vor fi reluate intr-un ritm sustinut. De fiecare data insa, a aparut cate ceva care a intunecat perspectiva si a amanat investitiile: de la criza din Ucraina si pana la problemele pietei din China. Consecinta pe termen lung va consta in reducerea potentialui de crestere economica", apreciaza Timo Klein, economist la HIS Global Insight in Frankfurt.
Amorteala... mai mult
Marti, 23 Februarie 2016, ora 08:01
Suspiciunile privind trucarea datelor economice oficiale din China renasc pe fondul unei anchete oficiale declansate de Beijing impotriva directorului Biroului National de Statistica.
Wang Bao'an, seful statisticienilor din China, este anchetat pentru "serioase incalcari ale doctrinei de partid", limbaj prin care Beijingul defineste de cele mai multe ori cazurile de coruptie, dupa cum relateaza postul CNN Money.
Anuntul surpriza a avut loc la doar cateva ore dupa ce Wang a prezentat in fata reporterilor ultimele date statistice referitoare la economia tarii.
Analisti, economisti si investitori deopotriva au pus in ultimii ani sub semnul intrebarii datele oficiale comunicate de Biroul National de Statistica al Chinei, acestia manifestand suspiciunea ca procentele de crestere economica ar fi artificial umflate.
Unii sunt convinsi ca statisticile economice din China sunt complet trucate, altii afirma ca anumite date luate in calcul ar fi lipsite de acuratete si cer un calcul alternativ in baza consumului de electricitate sau transportului feroviar de marfa.
In trecut, problema legata de anuntarea PIB al Chinei era legata de preaslavirea cresterii economice a tarii.
Fiecare activist de partid care alerga dupa o promovare trebuia sa umfle tintele de crestere programate prin planul cincinal pe care le raporta la Beijing.
"China nu are un birou de statistica independent. Biroul National lucreaza cu datele prelucrate si transmise de autoritatile din fiecare... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 15:50
Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.
A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.
Previziuni diferite
Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.
In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.
Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.
Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.
In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
Doi analisti ai institutelor Brookings si McKinsey, Martin Neil Baily, respectiv Jonathan Woetzel, ofera o noua perspectiva asupra evolutiei economice a Chinei.
Intr-un editorial Project Syndicate, Baily si Woetzel contesta faptul ca economia chineza ar fi afectata de o criza interna, considerand ca asa zisa slabiciune este mai degraba un semn de inovatie tehnologica.
Alarma falsa
Din pozitia de a doua mare economie a lumii, China este in stare sa dea emotii tuturor actorilor de pe piata globala in cazul unei aparente slabiciuni economice.
Dar, daca ingrijorarile privind prognoza de crestere economica merita sa fie tinute sub observatie, atunci ar trebui sa fie privite din perspectiva traiectoriei economice pe termen lung asumate de China, aceea a transformarii sale intr-un centru global al inovatiei.
Chinei nu i se recunosc toate meritele in ceea ce priveste avansul tehnologic facut in ultimele decenii.
In schimb, in mai putin de un deceniu, aceasta tara ar putea fi scena principala pe care companiile globale isi vor efectua cercetarile si isi vor lansa produsele, ca si locul unde se vor efectua abordari cu costuri reduse in procesul de inovatie care influenteaza competitivitatea la nivel global.
Concluzia are in spate o cercetare intreprinsa de cercetatorii Institutului Global McKinsey care si-au dorit sa afle unde se pozitioneaza a doua mare economie a lumii din punct de vedere al inovatiei, masurand impactul real al acesteia.
Impact global... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2015, ora 09:47
1Slabiciunea economiei chineze a dat alarma globala, dar in spatele pasilor sovaielnici pe care ii face Beijingul s-ar putea ascunde o capcana a razboiului din piata valutara, sustine profesorul Jeffrey D. Sachs.
Cursul de schimb al yuanului in raport cu dolarul este cel care dicteaza soarta economiei din China, asa cum, in urma cu trei decenii, un curs supraevaluat al yenului a generat in final criza economica din Japonia, afirma profesorul american intr-o analiza prezentata de revistaMarket Watch.
La mana Statelor Unite
Drama economiei japoneze a fost provocata in perioada 1984-1990 de reactia dura a partenerilor americani care au calificat Tokyo drept un partener comercial neloial in relatia cu Statele Unite.
Ingrijorarea americanilor era data de cursul scazut al yenului japonez care incuraja exporturile de marfa la nivel global, dar mai ales pe piata din Statele Unite unde sufoca producatorii locali.
Japonia venea dupa doua decenii de crestere economica, perioada in care moneda sa se apreciase semnificativ, dar nu indeajuns de mult ca marfurile fabricate in Japonia sa nu reprezinte o atractie pentru consumatorii americani prin raportul calitate/pret.
In 1984, guvernul japonez a cedat presiunilor exercitate de Washington incheind Acordul Plaza un an mai tarziu. A urmat o perioada de 3 in care yenul a fost "umflat" cu 50%, provocand si o scadere a exporturilor.
Pentru o scurta perioada, nivelul crescut al investitiilor de pe piata japoneza a mascat... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 10:03
Dintre toate amenintarile cu care se confrunta economia globala, pericolul prabusirii Chinei este cel mai infiorator scenariu intrevazut de analisti.
Declinul cresterii economice, de la media de 10 procente obtinuta in perioada 1980-2011, la 7% da nastere unor temeri justificate ale economistilor.
Scaderea de trei procente survenita in ritmul de crestere economica a statului asiatic este una considerabila, iar mentinerea acestui trend poate avea efecte nefaste la nivel global, arata un articol din Washington Post.
Pozitie nesigura
O China nesigura pe picioare poate impinge economia globala in recesiune. Rolul de mare consumator de materii prime detinut de China poate prabusi total aceasta piata.
La fel, lipsa investitiilor in plan intern va duce la exportul surplusului de bunuri industriale de baza dezechilibrand piata la nivel global.
Toate acestea pot da nastere unui sentiment larg de neincredere in piete, stopand din fasa reluarea investitiilor.
La fel de periculoasa se arata si evolutia pe plan politic a statului asiatic.
"Guvernul chinez isi mentine legitimitatea in baza promisiunii de progres economic facuta in fata populatiei", remarca economistul Eswar Prasad de la Universitatea Cornell.
O deviere de la aceasta linie poate starni masele sau ii poate face pe liderii de la Beijing sa mascheze esecul economiei sub un discurs ultranationalist agresiv.
Repetand greseala Japoniei
Efectul imediat al colapsului din China s-ar resimti direct... mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 12:49
1Investitorii si-au redus, in luna iulie, expunerea pe actiunile de pe pietele emergente pana la cel mai scazut nivel din ultimii 12 ani, pe fondul sporirii temerilor referitoare la o aterizare dura a economiei chineze dar si al asteptarilor privind aprecierea dolarului american, arata rezultatele unui sondaj publicat marti de Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters.
Potrivit acestui sondaj, China este acum principala ingrijorare a investitorilor. 65% din respondenti se asteapta in prezent la o crestere mai slaba a economiei chineze, spre deosebire de situatia din luna decembrie a anului trecut cand 67% din cei intervievati se asteptau la o crestere mai mare a celei de a doua economii mondiale.
De asemenea, 83% din investitori se asteapta ca dolarul american sa se aprecieze in urmatoarele 12 luni, cel mai mare procent din istoria acestui sondaj care a inceput in luna aprilie 2011.
In consecinta 18% din investitori au recomandat pietele emergente drept underweight in ultimul sondajBofA, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna noiembrie 2001.
Comparativ, in urma cu cinci luni, 43% din investitori recomandau pietele emergente ca overweight. In schimb, investitorii prefera SUA si Japonia pentru investitiile lor de equity. Alocarea pentru actiunile americane a crescut la 29% overweight, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa luna iunie 2012, iar alocarea pentru actiunile japoneze a crescut la 27% overweight, de la 17% luna trecuta.
"Combinatia dintre... mai mult
Marti, 16 Iulie 2013, ora 17:11