Dobanzile la credite vor continua trendul descrescator, insa fara scaderi spectaculoase, iar aceeasi evolutie este asteptata si pentru dobanzile la depozite a declarat, luni, Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, in cadrul unei conferinte pe tema contributiei IMM-urilor la relansarea economica.
"In ultimele saptamani, am sistat la o rearanjare in piata in ceea ce priveste dobanzile. Banuiesc ca in perioada urmatoare la credite vor continua unele reduceri, reasezari. Daca ne uitam la piata, inca se practica dobanzi foarte mari la nivelul creditelor pentru companii", a spus Ghetea.
In opinia sa, scaderile nu vor fi, totusi, prea abrupte.
"Eu vad ca, in perioada urmatoare, fara sa avem scaderi spectaculoase, trendul va fi descrescator la dobanzile la credite", a adaugat el.
In ceea ce priveste nivelul dobanzilor la depozite, Ghetea considera ca si aici vor fi scaderi.
"Vestea proasta este ca aceia care tin banii in depozite vor avea dobanzi real negative, insa vestea buna este ca cei care vor credite se vor imprumuta mai ieftin", a explicat el.
Intrebat cum estimeaza ca va evolua cursul de schimb, oficialul CEC Bank a spus ca nu va oferi o estimare, insa nu se asteapta la fluctuatii pentru perioada urmatoare. mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 13:58
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.
In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.
In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare, potrivit Efin.ro.
Este mai avantajoasa economisirea in lei
In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 11:45
Depozitele bancare, considerate cea mai sigura si accesibila forma de plasament, au pierdut masiv din credibilitate, in urma masurilor adoptate de Cipru. Business24 iti prezinta cateva sfaturi utile pentru constituirea unui depozit bancar fara "surprize cipriote".
Depozitele bancare raman cel mai accesibil si sigur instrument de economisire pentru majoritatea romanilor, in ciuda evenimentelor de pe plan extern, deoarece bancile din Romania care se afla sub influenta reglementarilor BNR sunt obligate sa adopte o serie de masuri prudentiale.
"In Romania bancile sunt foarte bine capitalizate, rata de solvabilitate este la 14,6%, fiind printre cele mai ridicate din UE, spre deosebire de Cipru unde era aproape de 8%, minimul impus de UE. Conteaza si cat de bine isi fac treaba reglementatorii, pentru ca in Cipru, au cam inchis ochii. Reglementarile Bancii Nationale a Romaniei sunt foarte stricte. De la inceputul crizei, bancile si-au marit capitalul cu 1,5 miliarde de euro, la solicitarile BNR", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
In Cipru, deponentii bancari cu plasamente care depaseau plafonul de 100.000 de euro, garantat de stat, au fost obligati sa participe la recapitalizarea sectorului bancar, prin taxarea sumelor din conturi cu 60%.
Alegerea fondului de garantare
Toate depozitele bancare ale institutiilor financiare din Uniunea Europeana sunt garantate de statele membre, in limita a 100.000 de euro, ceea ce inseamna ca in... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 17:45
Anul 2013 a adus scaderea dobanzilor la depozite cu pana la 0,75 puncte procentuale, iar analistii avertizeaza ca ne putem lua gandul de la castiguri de 7-7,50%, asa cum ne-au rasfatat bancile anul trecut.
Nivelul dobanzilor se va stabiliza in jurul marjei de 6% pentru lei, iar in cazul euro, dobanzile ar trebui sa scada sub 4%. Insa cresterea inflatiei, asa cum se prognozeaza, ar putea aduce dobanzi reale negative pe parcursul anului.
"In momentul de fata sunt destul de scazute (nr. dobanzile la depozitele in lei), la 6-6,50%. Inflatia e inca destul de mare, BNR prevede pt primul semestru o inflatie de 5%, dobanzile nu se pot duce foarte mult in jos. Insa la euro, 4-4,25% e destul de mare si este posibil sa scada", a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
In acest moment, cele mai bune dobanzi la depozitele in lei cu maturitate la trei luni sunt oferite de Bank of Cyprus (6,5%), ATE Bank (6,25%), Piraeus Bank (6,25%) si Banca Feroviara (6,20%). In cazul euro, randamentele cele mai avantajoase pentru depozitele la 3 luni sunt oferite de Piraeus Bank (4,25%), ATE Bank Romania (4,25%), Bank of Cyprus (4,00%) si Banca Romaneasca (3,80%).
Risc pentru dobanzi reale negative in 2013
In schimb, banci precum Volksbank, BRD, Raiffesen Bank, Garanti Bank sau Bancpost au decis sa reduca nivelul dobanzilor cu 0,3-0,75% pentru depozitele in lei si cu 0,2-0,5%, pentru euro, pe fondul stabilitatii financiare si a cererii scazute pentru credite.
In... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 13:43
Evolutia inflatiei ar putea impune o crestere a dobanzilor pentru depozite, dar si pentru credite, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Totusi, Banca Nationala a Romaniei sustine ca nu se justifica o astfel de decizie. Dobanzile raman in continuare real pozitive, in ciuda fluctuatiilor ratei inflatiei, a declarat Adrian Vasilescu, consilier in cadrul BNR.
INS a anuntat o inflatie anuala de 5,33% in septembrie, cel mai inalt nivel din ultimul an. Nivelul ridicat al ratei inflatiei a determinat BNR sa revizuiasca in crestere prognoza pentru 2012, de la 3,2% la 5,1%. Asadar, mai acopera nivelul actual al dobanzilor inflatia?
"Problema dobanzilor ne preocupa la un nivel deosebit de inalt, pentru ca de ele depinde evolutia business-ului pe care bancile il ofera in continuare clientilor. Personal, sunt ingrijorat de faptul ca dobanzile cresc, pentru ca sunt legate de inflatie. In momentul in care inflatia creste, e normal ca romanul sa isi doreasca o dobanda real pozitiva, dar aceasta crestere a dobanzilor la depozite va conduce si la o crestere a dobanzilor pentru credite.
Nu ne dorim sa creasca dobanzile pentru ca atunci, automat, cererea se reduce si nu putem sa ne desfasuram corespunzator activitatea. Noi ne facem profitul din marje, nu din dobanzi", a declarat Radu Gratian Ghetea.
Cu toate acestea, Adrian Vasilescu sustine ca o crestere a dobanzilor nu este justificata in momentul de fata, avand in vedere ca rata... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 16:52
Lipsa de lichiditate din sistemul financiar va continua sa ridice costul creditelor, dar va mentine dobanzi mari si la depozite inclusiv in 2013, estimeaza bancherii.
Chiar daca in ultimele saptamani, cateva banci locale, precum Volksbank, OTP Bank sau CEC Bank au anuntat promotii la imprumuturile pentru consum, pe termen lung, instabilitatea economica si politica va afecta clientii bancilor.
"Nu cred ca se va rezolva problema lichiditatii anul acesta. In cel mai bun caz, vom vedea imbunatatiri incepand cu cel de-al doilea semestru din 2013, daca vom demonstra ca suntem capabili sa crestem intr-un ritm mai rapid. Trebuie sa convingem pe plan extern ca ne-am facut temele si ca suntem seriosi, ca riscurile sunt compensate de randamentele platite", a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef, Volksbank.
Reluarea finantarii externe
Lipsa de bani din sistemul financiar din Romania este cauzata in principal de posibilitatile tot mai reduse ale bancilor de a se imprumuta de pe plan extern.
Bancile grecesti se confrunta cu probleme de credibilitate, care au condus la retrageri masive de capital in Grecia. Astfel, valoarea depozitelor a ajuns, in aceasta vara, la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. In aceste conditii, subsidiarele din Romania sunt nevoite sa isi gaseasca alte surse de finantare, decat in mod traditional.
De asemenea, banca centrala a Austriei a impus institutiilor financiare austriece, prezente inclusiv in Romania, sa... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 15:23
Banca Romaneasca reduce din 25 februarie dobanzile la creditele de consum cu si fara garantii imobiliare cu procente cuprinse intre 0,5 si 2%, in functie de moneda creditului, iar de joi le-a redus pe cele la depozite cu pana la 1%, a anuntat joi banca, transmite NewsIn.Dobanda de baza pentru creditele de consum in lei scade de la 11,38%, la 9,38%, in timp ce pentru creditele in euro dobanda de baza ajunge la 3,134%, de la 3,642%, se mentioneaza in comunicat.
In ce priveste creditele acordate in franci elvetieni (CHF), dobanda de baza scade de la 3,5385% la 2,91%.Noul nivel al dobanzii de baza valabila pentru creditele in lei, respectiv 9,38%, contribuie si la scaderea dobanzii variabile perceputa de banca pentru facilitatea de descoperit de cont autorizat oferita clientilor bancii. Banca mentioneaza ca, in aceste conditii, dobanda variabila scade cu 2 puncte procentuale, pana la 17,71%.
Potrivit bancii, noile rate de dobanda pentru creditele de consum au fost modificate tinand cont de evolutia pietei si a indicilor de referinta."Banca Romaneasca va continua si in 2010 sa-si actualizeze ratele de dobanda, atat la credite, cat si la depozite, in functie de evolutiile ulterioare, o atentie sporita fiind acordata pastrarii unui nivel competitiv al acestora", a declarat directorul executiv al unitatii de retail a bancii, Lakis Couninis.
De asemenea, Banca Romaneasca a redus de joi dobanzile acordate la depozitele la termen in lei, dolari si lire sterline, scaderile fiind... mai mult
Joi, 04 Februarie 2010, ora 15:57
Dobanzile la depozitele in lei ar putea ajunge la 7-8% la sfarsitul acestui an, de la 8-9% in prezent, a declarat, joi, directorul executiv responsabil de retail din cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR), Sorin Mititelu, citat de NewsIn."Probabil ca ajustarile in jos vor fi cuprinse intre 1% si 1,5% in piata pana la sfarsitul acestui an", a explicat Mititelu, care a adaugat ca dobanzile ar putea fi de 7-8% la produsul principal al fiecarei banci. Mititelu a precizat ca aceasta evolutie se bazeaza pe lichiditatile suplimentare existente in piata, generate de finantarile externe si de dobanda bancii centrale.
Pentru 2010, oficialul BCR a estimat o crestere la nivelul pietei a depozitelor populatiei de 10,8% si un avans al imprumuturilor populatiei de 10,7%. "Daca ne uitam la inceputul acestui an dobanzile la depozitele in lei erau de 10-11%, iar in prezent au ajuns deja la 8-9%", a mai spus Mititelu. mai mult
Joi, 28 Ianuarie 2010, ora 15:01