Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Cursul valutar a inregistrat in 2012 un record istoric regretabil. Euro a fost cotat in data de 3 august la 4,6481 lei/unitate. Cauza a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral, care a afectat economia romaneasca, deja puternic incercata de cei cinci ani de criza.
Acest record este rezultatul schimbarii a trei guverne la distanta de cateva luni si a interminabilului conflict dintre premier si presedinte. Perioadele tensionate din acest an se reflecta si in evolutia cursului valutar euro/leu, asa cum arata graficul de mai jos:
In data de 5 iulie, Traian Basescu era suspendat pentru cea de-a doua oara in cariera sa, din functia de presedinte al Romaniei.
In consecinta, euro s-a mentinut la peste 4,6 lei/unitate in perioada 23-27 iulie, culminand in 3 august cu un curs oficial de 4,6481 lei/unitate. Era ziua in care se astepta decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere. Judecatorii au hotarat amanarea unui raspuns pana in 12 septembrie, urmand sa verifice listele electorale.
"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si din Europa, cu tensiunile interne. Aceasta suprapunere a generat iesiri de capital. Ele se manifesta pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor a fost vandute. Miscarea a aviut proportii pentru economia Romaniei- cateva miliarde de lei - influenteaza piata valutara si cotatiile leului", explica evolutia cursului valutar in august,... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:29
Cursul de schimb a fluctuat usor in jurul nivelului de 4,48 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de miercuri, intr-o piata cu volume foarte reduse de tranzactionare, dupa ce marti cotatiile au atins un minim de 4,4750 lei/euro, in urma deciziei Curtii Constitutionale privind referendumul.
La deschidere euro a fost cotat la 4,4775 - 4,4800 lei, aproape de cotatiile de marti din jurul orei 16:30, de 4,4800 - 4,4805 lei/euro.
Ulterior, cursul a inceput sa avanseze usor si s-a stabilizat peste 4,4800 lei/euro.
La scurt timp dupa ora 10:00 bancile cotau euro la 4,4810 - 4,4850 lei.
"Nivelul de 4,4750 lei/euro este urmarit, fiind, oarecum, un prag psihologic, deoarece cursul era aici cand au inceput tensiunile politice privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Daca acest nivel va fi spart in jos, atunci cred ca se va ajunge destul de repede spre 4,45 lei/euro. Ramane de vazut ce se va intampla. Momentan, piata este linistita, iar volumele de tranzactionare sunt foarte mici", a afirmat un dealer.
Dupa prima ora a sedintei de la Bucuresti, zlotul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro, iar forintul era in scadere cu 0,2%.
In sedinta de marti, dupa anuntul Curtii Constitutionale, cursul a urcat pentru scurt timp, pana la 4,5050 lei/euro, dupa care leul a inceput sa se aprecieze, iar cotatiile au coborat pana la un minim al zilei de 4,4750 lei/euro.
Curtea Constitutionala a anuntat marti ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 10:56
Dupa cateva zile de avant, leul ar putea fi din nou lovit de decizia Curtii Constitutionale, privind validarea sau invalidarea referendumului. Ce putere mai are Banca Nationala de a mentine cursul sub 4,5 lei/euro?
Pietele financiare au inceput sa reactioneze inca din luna iulie la criza politica pe care o traverseaza Romania. Cursul valutar atinge nivelul maxim pe 3 august, la 4,6481 lei/euro, pe fondul retragerilor masive de capital.
De la un aproape 4,65 lei/euro la inceputul lunii august, dupa doar doua saptamani, leul ajunge sub pragul de 4,5 lei/euro. Care au fost evenimentele care au condus la aprecierea leului?
Vizita Fondului Monetar International, rezultatele financiare raportate de INS privind economia Romaniei pentru cel de-al doilea trimestru si o calmare temporara a situatiei politice au condus la intarire a leului.
FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice
Rezprezentantii FMI, au precizat la finalul vizitei de evaluare ca mai exista loc pentru o apreciere a leului in viitor, iar in conditii in care vor persista presiunile pe cursul de schimb, FMI a sugerat sa fie intarita politica monetara.
"Proiectiile FMI indica o crestere mai mica pe termen mediu, iar aceste metode de stabilizare a cursului de schimb nu sunt foarte exacte", au declarat Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania.
Banca Centrala a urmat "sfatul" FMI, in cele trei saptamani de la data la care leul a atins maximul istoric. Astfel,... mai mult
Marti, 21 August 2012, ora 07:00
Cotatiile monedei nationale fluctuau in jurul nivelului de 4,4850 lei/euro la inceputul sesiunii interbancare de joi, in scadere cu aproape un ban fata de finalul sesiunii precedente, dupa ce, marti, cursul oficial a inregistrat cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani si jumatate.
La deschidere, bancile cotau euro la 4,4850 - 4,4870 lei, in scadere de la 4,4940 - 4,4960 lei, nivel consemnat in sesiunea de marti, cand BNR a publicat un curs oficial de 4,5186 lei/euro. Miercuri a fost zi nebancara pe piata locala.
Curs valutar: A doua zi de apreciere a leului in fata euro si dolarului
In prima ora de tranzactionare de joi, cursul a inregistrat fluctuatii nesemnificative, insa unii dealeri nu exclud ca leul sa se mai aprecieze usor in aceasta sesiune, pe fondul unor inchideri de pozitii de catre jucatorii straini.
Jucatori straini care au mizat in zilele anterioare pe deprecierea leului au inceput insa de marti sa puna ordine de stop loss (de vanzare pentru a limita pierderile).
Marti, euro a atins minimul ultimelor cinci saptamani si jumatate
Cursul a coborat marti cu 1,21 bani, de la 4,5307 lei/euro luni. Un nivel mai redus a fost publicat de BNR la 6 iulie, cand euro a fost cotat la 4,5142 lei. Astfel, leul a recuperat 2,78% fata de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat in urma cu o saptamana, din cauza tensiunilor politice.
Pentru dolar, rata de referinta a coborat luni cu 2,21 bani, de la 3,6790 lei/dolar la 3,6569 lei/dolar,... mai mult
Joi, 16 August 2012, ora 11:05
Cursul de schimb se va situa la 4,65 lei/euro in septembrie si la 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei mai lungi de instabilitate politica si a presiunilor externe, potrivit estimarilor BCR, insa va recupera in prima jumatate a anului urmator, pentru a ajunge la 4,47 lei/euro in iunie.
"Noua noastra prognoza de curs valutar este de 4,65 lei/euro in septembrie si 4,6 lei/euro in decembrie, ca urmare a perioadei de instabilitate mai lunga decat se estima initial si a climatului extern nefavorabil", afirma analistul BCR Eugen Sinca.
BCR anticipeaza ca leul va recupera o parte din pierdere in prima jumatate a anului urmator, cotatia urmand sa coboare la 4,48 lei/euro in martie si 4,47 lei/euro in iunie.
"Credem ca BNR va pastra regimul de curs flotant administrat si va limita o miscare prea puternica a leului. Transferul dinspre curs spre inflatie este puternic si asimetric in Romania, iar preturile de consum cresc imediat dupa o depreciere a leului.
Daca adaugam si posibila majorare a preturilor alimentelor in a doua jumatate din 2012, precum si majorarile pretului reglementat la energie, avem ingredientele unei accelerari a inflatiei pentru restul anului. Avansul inflatiei si ponderea ridicata a creditarii in valuta sunt motive importante pentru un curs de schimb stabil la actualul nivel", a spus Sinca.
BNR a afisat luni un curs valutar de 4,5740 lei/euro, in scadere cu 1,59% fata de sedinta de vineri.
Leul s-a apreciat luni fata de euro,... mai mult
Marti, 07 August 2012, ora 10:22
Dupa mai multe zile in care moneda unica europeana a pierdut teren in fata altor valute, miercuri, euro s-a apreciat usor, punand capat unui sir de cinci zile de pierderi. In aceeasi zi, leul si-a recastigat din putere.
Aprecierea monedei europene vine ca reactie a argumentelor aduse de un membru al consiliului de conducere a BCE cu privire la structura Mecanismului de Stabilitate Europeana, fondul de 500 de miliarde de euro care urmeaza sa fie activat in aceasta toamna, dupa mai multe luni de amanari.
Taraganarea situatiei i-a facut pe investitori sa se teama ca in cazul unei agravari a situatiei economice din Europa, cu precadere in tari precum Spania sau Italia, zona euro nu ar putea fi salvata in lipsa unui astfel de fond de sustinere, scrie Bloomberg.
Moneda euro s-a apreciat cu 0,5% pana la 1,2124 dolari/euro, dupa ce marti cotatia atinsese 1,2043, cel mai mic nivel din iunie 2010. Euro a pierdut 4,3% fata de moneda americana doar de la inceputul acestei luni.
De altfel, euro s-a apreciat si fata de yen cu 0,6% pana la 94,85 yeni/euro, oprind deprecierea lunii iulie la 6,2%. Anterior, moneda europeana atinsese minimul ultimilor 11 ani, inregistrat in noiembrie 2000, de 94,12 yeni/euro.
Moneda celor 17 natiuni s-a apreciat fata de majoritatea principalelor valute, iar costul de creditare al Spaniei si Italiei a scazut dupa ce investitorii si-au recapatat optimismul privind rezolvarea crizei din zona euro prin marirea capacitatii de actiune a... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 08:30
Criza politica a determinat joi, pentru cea de-a doua zi consecutiv, un nou minim istoric pentru leu, BNR anuntand un curs oficial de 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult decat in sedinta precedenta.
Pe piata interbancara insa, cotatiile au trecut de 4,9 lei/euro in cea de-a doua parte a zilei de tranzactionare, sedinta caracterizata o de volatilitate ridicata, cu o tendinta agresiva de apreciere a monedei unice, in ciuda interventiilor BNR.
"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a comentat consultantul financiar, Ionel Blanculescu.
Cotatii leu/euro pe piata interbancara, 5 iulie 2012
Pe de alta parte, ministrul Finantelor Florin Georgescu pune evolutia cursului de schimb pe seama contextului extern:... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:15