Cursul de schimb valutar poate varia foarte mult de la o banca la alta sau de la o casa de schimb la alta, in pofida referintei Bancii Nationale. Persoanele care au de achitat rate la banca sau chirii in valuta pot economisi circa 10 lei la fiecare 100 de euro tranzactionati, daca aleg cele mai bune oferte de pe piata de schimb valutar.
Business24 iti sare in ajutor cu o noua rubrica, in fiecare dimineata, care iti va prezenta cele mai bune oferte de pe piata pentru vanzarea sau cumpararea de valuta.
BNR afisa, joi, un curs de referinta de 4,4463 lei/euro, in crestere cu 3 bani fata de sedinta precedenta. Cel mai bun curs de schimb la cumparare era de 4,4501 lei/euro, oferit de casa de schimb Real Gi Exchange. Cea mai buna oferta a unei banci a apartinut Garanti Bank, care afisa un curs de 4,4165 lei/euro. In schimb, cel mai dezavantajos curs de schimb a fost de 4,3551 lei/euro, oferit de BCR. Diferenta de 9,5 bani dintre cotatiile casei de schimb si BCR inseamna 9,5 lei salvati sau pierduti la fiecare 100 de euro vanduta de un client.
Evolutie curs de schimb euro/leu la cumparare, 21.06 - 27.06
Dupa cum arata si graficul de mai sus, cusrul de referinta BNR corespunde rareori cu tendintele de pe piata de schimb valutar. Desi casele de schimb ofera, in general, cotatii mai avantajoase, si bancile afiseaza un curs de schimb atragator, atunci cand au nevoie sa atraga valuta.
Daca vinerea trecuta, cursul de schimb euro/leu la cumparare a fost condus de o... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 08:02
Seful statului, Traian Basescu sustine ca nu se teme de o depreciere a cursului valutar si precizeaza ca urmareste evolutia cursului de schimb, pentru ca romanii au credite la banci.
"Urmaresc cursul valutar pentru ca stiu impactul cursului pentru romanii care au credite la banca. Cand cursul se depreciaza iese la declaratii Vasilescu, cand cursul se apreciaza iese Isarescu, deci in functie de cine iese la televizor trebuie sa intelegem ca e bine sau rau", a explicat presedintele duminica, intr-o emisiune difuzata de Pro Tv.
El a mai precizat ca nu se teme de o scapare de sub control a cursului valutar.
"Nu (ma tem de scaparea de sub control a cursului valutar - n.r). Dupa parerea mea a fost o iesire de capital destul de puternica din Romania si nu numai din Romania si din Polonia, Ungaria, Cehia. E de vazut. Cred ca lucrurile vor reveni", a mai declarat Basescu.
Bancile, intr-o cursa teribila
In ceea ce priveste creditarea, el a spus ca bancile sunt intr-o ''cursa teribila'' sa recupereze creditele acordate in 2007 - 2008 cu buletinul.
"Eu m-as uita la nivelul de credite neperformante al bancilor si faptul ca au un volum destul de ridicat de credite neperformante le face foarte prudente. Probabil in timp o sa isi dea drumul pentru ca o banca traieste din banii pe care ii imprumuta. Dar acum sunt intr-o cursa teribila sa recupereze bani care i-au dat in 2007 - 2008 cu buletinul", a sustinut seful statului. mai mult
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 11:24
Moneda nationala s-a depreciat vineri in raport cu moneda europeana cu 1,09%, pana la un curs de 4,3794 lei/euro, potrivit informatiilor publicate de Banca Nationala a Romaniei si a ajuns astfel la cel mai ridicat curs din ultimele sapte saptamani.
O rata de schimb superioara, de 4,3806 lei/euro, a fost anuntata de banca centrala la 15 aprilie, scrie Mediafax. Cursul de referinta anuntat joi de Banca Centrala a fost de 4,3320 lei/euro.
Leul a scazut cu 1,2% si in fata dolarului american. BNR a afisat vineri un curs de 3,3737 lei/dolar, dupa ce in sesiunea precedenta un dolar valora 3,3337 lei.
Moneda romaneasca a pierdut teren si comparativ cu francul elvetian, cursul evoluand de la un nivel inregistrat joi de 3,4822 lei/ franc, pana la un curs de 3,5336 lei/ franc, vineri.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 13:12
Moneda nationala s-a apreciat in prima zi a saptamanii cu 0,35% in comparatie cu moneda europeana, iar cursul de schimb s-a apropiat astfel de minimul inregistrat in acest an.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs valutar de 4,3806 lei/ euro, dupa ce vineri afisase o cotatie de 4,3960 lei/euro.
Leul s-a apreciat si fata de dolarul american, referinta leu/ dolar afisata luni de BNR fiind de 3,3538 lei/ dolar, in scadere cu 0,4% fata de cursul de 3,3673 lei/ dolar, inregistrat in sesiunea precedenta.
Moneda romaneasca a castigat teren si fata de francul elvetian, iar cursul a scazut de la 3,6102 lei/ franc elevetian, pana la nivelul inregistrat luni de 3,6053 lei/ franc.
Referintele leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de raportul dintre cursul leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 13:10
Cursul valutar a inregistrat in 2012 un record istoric regretabil. Euro a fost cotat in data de 3 august la 4,6481 lei/unitate. Cauza a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral, care a afectat economia romaneasca, deja puternic incercata de cei cinci ani de criza.
Acest record este rezultatul schimbarii a trei guverne la distanta de cateva luni si a interminabilului conflict dintre premier si presedinte. Perioadele tensionate din acest an se reflecta si in evolutia cursului valutar euro/leu, asa cum arata graficul de mai jos:
In data de 5 iulie, Traian Basescu era suspendat pentru cea de-a doua oara in cariera sa, din functia de presedinte al Romaniei.
In consecinta, euro s-a mentinut la peste 4,6 lei/unitate in perioada 23-27 iulie, culminand in 3 august cu un curs oficial de 4,6481 lei/unitate. Era ziua in care se astepta decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendumul de demitere. Judecatorii au hotarat amanarea unui raspuns pana in 12 septembrie, urmand sa verifice listele electorale.
"Vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si din Europa, cu tensiunile interne. Aceasta suprapunere a generat iesiri de capital. Ele se manifesta pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat romanesti aflate in posesia nerezidentilor a fost vandute. Miscarea a aviut proportii pentru economia Romaniei- cateva miliarde de lei - influenteaza piata valutara si cotatiile leului", explica evolutia cursului valutar in august,... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:29
Banca Nationala a Romaniei a anuntat joi un curs valutar de 4,5362 lei/euro, foarte apropiat de cel afisat miercuri, de 4,5362 lei/euro. Leul isi continua astfel aprecierea fata de euro, inceputa de luni, cand cursul BNR a fost de 4,5740 lei/euro, in scadere de la 4,6481 lei/euro, valoarea afisata vineri.
Dolarul american s-a apreciat usor joi fata de leu, cu 0,02%, dupa ce BNR a afisat un curs de 3,6745 lei/euro. Miercuri, Banca Nationala a Romaniei anuntase un curs de 3,6714 lei/euro. mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 13:10
Criza politica a determinat joi, pentru cea de-a doua zi consecutiv, un nou minim istoric pentru leu, BNR anuntand un curs oficial de 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult decat in sedinta precedenta.
Pe piata interbancara insa, cotatiile au trecut de 4,9 lei/euro in cea de-a doua parte a zilei de tranzactionare, sedinta caracterizata o de volatilitate ridicata, cu o tendinta agresiva de apreciere a monedei unice, in ciuda interventiilor BNR.
"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a comentat consultantul financiar, Ionel Blanculescu.
Cotatii leu/euro pe piata interbancara, 5 iulie 2012
Pe de alta parte, ministrul Finantelor Florin Georgescu pune evolutia cursului de schimb pe seama contextului extern:... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:15
Evolutia cursului valutar din aceasta perioada reflecta factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei nationale survine pe fondul turbulentelor din zona euro, sustine ministrul Finantelor, adaugand ca nu dispune de un "instrument" care sa masoare exact si efectul factorilor politici interni.
"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul Finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
Intrebat daca evolutia cursului valutar nu este influentata si de factori politici interni, precum posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu, ministrul a raspuns ca nu are un "instrument" care sa masoare exact efectul acestor factori.
Cursul de referinta a urcat la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, intr-o piata in care BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania.
Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL. USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului. mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 16:16
In ultimul an, moneda europeana a pornit pe o panta descendenta in raport cu dolarul, iar evenimentele externe de anul acesta ar putea devaloriza si mai mult moneda europeana.
Luni, BNR a afisat un curs de referinta de 4,3558 lei/euro cu 0,03% mai mare fata de sedinta precedenta, iar dolarul american a crescut in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,3230 lei/dolar.
Specialistii contactati de Business24 se intrec in previziuni legate de evolutia monedei europene si de cursul valutar leu/euro in 2012.
Razvan Rusu, director de investitii CertInvest
In raport cu dolarul, am asistat la o depreciere a monedei europene datorata crizei din zona euro si a riscurilor suverane. A fost o depreciere destul de substantiala - din aprilie 2011, s-a depreciat de la 1,5 dolari/euro, la 1,3 in momentul de fata. Odata rezolvate problemele, cursul se va stabiliza intre 1,25 - 1,35 dolari/euro, daca nu apar alte evenimente gen QE3 sau alte evenimente care sa distorsioneze masa monetara in circulatie, atat la nivel european cat si la nivelul SUA.
Cred ca asistam la devalorizari competitive, insa acestea vor pastra o anumita marja.
In ceea ce priveste evolutia euro fata de leu, cred ca moneda nationala ar trebui sa se aprecieze in a doua parte a anului, daca nu apar alte elemente care sa duca la o scadere a increderii in moneda nationala, cum ar fi evenimente pseudo-politice care sa duca la deprecierea leului.
In momentul de fata, leul pare a se afla intr-un ecosistem... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 08:29