In 2018, leul a pierdut teren in fata principalelor valute.
In ianuarie, valoarea medie a cursului euro-leu a fost de 4,6500 lei/unitate, potrivit datelor BNR consultate de Ziare.com.
Urmatoarele doua luni au fost marcate de deprecieri pentru leu in fata monedei unice, dupa care situatia s-a mai echilibrat putin.
Astfel, valoarea medie in luna mai a fost de 4,6387 lei/untate.
Insa vara a venit cu o lovitura pentru moneda nationala, care s-a depreciat in iunie. In aceasta luna, valoarea medie a cursului a fost de 4,6611 lei/unitate.
Ulterior, apele s-au mai calmat, dar doar pentru putin timp, caci toamna a insemnat reintoarcerea pe panta descendenta pentru leu, situatie care va dura pana la finalul anului (si dincolo).
Sursa date: Seriile medii lunare publicate de BNR
"Moneda nationala va incheia anul, cel mai probabil, la un nivel usor mai depreciat fata de moneda unica europeana. In pofida acumularilor dezechilibrelor gemene (adancirea deficitului bugetar si a celui comercial - n.red.), diferentialul de rata de dobanda ridicat si in crestere pe parcursul anului (randamentul obtinut de BNR din plasarea rezervelor sale internationale versus rata medie de dobanda platita in contul depozitelor atrase de la banci prin operatiunile de sterilizare - n.red.) si interventiile bancii centrale pe piata valutara au mentinut o relativa stabilitate a cursului de schimb EUR/RON.
Reactia bancii centrale prin intermediul celor doua instrumente a avut ca obiectiv... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 19:25
Procesul de revenire economica a zonei euro, in special ii statele care dau semne ca ar fi reusit sa treaca peste socul crizei datoriilor, cum sunt Irlanda, Spania si Portugalia, este pus sub semnul intrebarii de aprecierea prea rapida a monedei unice, avertizeaza mai multi economisti.
Daniel Gros, economist al Centrului pentru Studii Politice Europene, crede ca aprecierea euro in fata dolarului poate frana evolutia pozitiva marcata de statele de la periferia zonei euro in ultimele luni, relateaza CNBC.
"Este principalul punct de risc pentru ele. Cata vreme moneda euro nu va depasi pragul de 1,20 dolari vor putea sa continue astfel, dar daca se depaseste acest plafon vor avea o problema cu plata datoriilor", opineaza acesta.
Pe fondul tensiunilor dintre SUA si Coreea de Nord, euro a depasit saptamana aceasta pragul critic estimat de Gros, iar acesta este un semn ingrijorator pentru exporturile tarilor vizate de analiza acestuia.
Spania, spre exemplu, isi bazeaza redresarea economica din ultimul an pe exporturi masive, din acest punct de vedere regatul iberic evoluand mai bine decat economiile Germaniei, Frantei sau Italiei, conform unei nalize prezentate de TS Lombard.
O solutie este asteptata de la Banca Centrala Europeana, al carei presedinte, Mario Draghi, este asteptat sa anunte ajustari ale politicii monetare, pentru a face fata dezechilibrului inregistrat in ultimele luni intre euro si dolar.
Programul de relaxare cantitativa initiat in 2015 de... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 10:09
Leul s-a depreciat usor, joi, in comparatie cu principalele valutate.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs oficial de 4,4655 lei/unitate, ceea ce inseamna o scadere de 0,03% pentru moneda nationala, comparativ cu sedinta anterioara.
Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, cu 0,25%, care a fost cotat la 3,9974 lei/unitate.
O evolutie similara a avut si fata de francul elvetian, al carui curs BNR este de 4,1015 lei/unitate, fata de 4,0970 lei/unitate.
Aurul s-a ieftinit, miercuri, de la 158,2224 lei/gram la 156,5808 lei/gram.
Curs BNR complet | Convertor valutar | Comparator evolutii valute | Curs valutar banci
"Leul a terminat sedinta de ieri langa 4,4650/EUR, cu o apreciere de 0,1% fata de inchiderea precedenta, dar aproape fara variatie raportat la deschidere. Pe parcursul sedintei, s-a tranzactionat intr-o banda restransa, mai mica de 0,5 bani.
In rest, avand in vedere ca Pastele catolic se apropie, atat lichiditatea cat si interesul participantilor la piata ar trebui sa fie mai mic.
De asemenea, incertitudinile privind legea darii in plata pentru persoanele fizice
(discutiile in Camera Deputatilor sunt acum programate pentru miercurea viitoare) ar putea fi un motiv pentru stabilitatea din pietele locale din perioada recenta.
Avand in vedere ca nu observam vreo posibila directie oferita de calendarul de astazi, ne asteptam la o noua zi de tranzactionare laterala pentru EUR/RON in jurul a 4,4650", se arata intr-o analiza ING... mai mult
Joi, 24 Martie 2016, ora 13:21
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, trebuie sa faca o miscare surprinzatoare satamana viitoare, in caz contrar riscand un recul al monedei euro care poate da peste cap toate eforturile institutiei de a regla nivelul inflatiei in zona euro.
Interesant este ca mai toti strategii se arata de parere ca BCE va reusi sa vina dupa sedinta din 3 decembrie cu o surpriza care va depasi asteptarile pietei in ceea ce priveste programul de relaxare cantitativa initiat in urma cu 8 luni, anunta Bloomberg.
Cuib de iepuri
Prognozele elaborate pentru finalul acestui an si primul trimestru al anului viitor arata o scadere accentuata a cursului euro in raport cu dolarul american, ritmul deprecierii fiind similar cu cel intalnit in luna martie, cand noua politica monetara a BCE a impins cursul de schimb al monedei unice la minimul ultimilor 12 ani.
Din perspectiva analistilor sunt 70% sanse ca euro sa coboare din nou spre valoarea minima atinsa anul acesta, asteptarile fiind oricum mai ridicate decat in octombrie, cand doar 18% din analistii de piata asteptau o depreciere atat de rapida a monedei europene.
"Mario Draghi va scoate cu siguranta un iepure din joben, numai ca noi nu stim care este acel iepure. Euro este in cadere libera", sustine Steven Bell, economist sef si director de strategii macroeconomice la BMO Global Asset Management, firma cu un portofoliul de investitii de 244 miliarde dolari.
Steven Bell prezice chiar ca euro va cobora sub nivelul... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 16:50
Investitorii care au evitat dolarul in ultimele trei saptamani ar putea sa reintre in joc, prezic analistii financiari.
Declinul de 4,3 procente inregistrat de moneda americana in fata euro, pe fondul unei amanari a cresterii dobanzii de referinta a Rezervei Federale, este un fenomen deja depasit, considera analistii ING Group.
"Nu cred ca piata a intrat intr-un ritm discret de reglare a cursului. Ultima corectie pare mai degraba oportunitatea perfecta de a tranzactiona din nou", se arata convins Petr Krpata, analist ING Londra. Chiar si cu scaderea dramatica inregistrata in ultimele saptamani, dolarul s-a apreciat intre 3,6% si 30 de procente in fata principalelor monede de pe piata, se arata intr-un articol Bloomberg.
Exportul american nu conteaza
Unii dintre investitori s-au temut ca un dolar puternic va reduce cifra de export a Statelor Unite, oficialii Rezervei Federale fiind nevoiti sa tina sub control fenomenul. Insa, chiar si cu raportul oficial pe luna martie privind numarul scazut de locuri de munca create in SUA, expertii ING mizeaza pe o crestere a dobanzii de referinta anuntata cat mai curand de Rezerva Federala.
Este un moment propice pentru cumpararea dolarilor, in conditiile in care analistii aceluiasi grup bancar sustin ca paritatea euro/dolar va fi atinsa in cursul acestui an. "Aprecierea dolarului nu schimba automat perspectiva economica din Statele Unite", mai spune Krpata.
Datele Bancii Mondiale arata ca exportul conteaza doar in... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2015, ora 10:06
Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Rezultatul alegerilor din Italia, in urma carora nu s-a decis o majoritate clara in Parlament, a dus la scaderea burselor la nivel mondial si la deprecierea monedei unice, demonstrand ca ingrijorarile privind instabilitatea economiei europene nu au disparut.
In Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis in scadere cu 1,7%, dupa ce rezultatele alegerilor nu au aratat un castigator clar.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
Bursa de la Paris a deschis marti in scadere cu 3%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.609,58 puncte, iar indicele principal FTSE-100 al bursei de la Londra inregistra un declin de 1,4%, la 6.264,43 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 1,7%, 7.682,24 puncte.
Si euro s-a depreciat, ajungand aproape de 1,30 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, deoarece analistii se asteapta sa urmeze cateva saptamani de incertitudini politice in Italia si chiar noi alegeri spre sfarsitul anului.
"Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pietelor", a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.
Si bursa japoneza a inchis marti in scadere cu 2,26%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 11.398,81 puncte, in timp ce bursa de la Shanghai a inregistrat un declin de 1,4%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 2.293,34 puncte.
"Rezultatul... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:22
Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul, apropiindu-se de pragul de 1,20 dolari/euro, in contextul preocuparilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, insa in mod paradoxal aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii specialisti ai Commerzbank.
"Euforia de la sfarsitul summitului european (sfarsitul lunii iunie) s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani", explica surse ale Commerzbank, citate de AFP.
Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara (FESF) si al Mecanismului European de Stabilitate (MES).
In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei acestei tari, dar si a Italiei, moneda unica europeana s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
"Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", noteaza Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experti nu este neaparat o veste foarte proasta, comenteaza AFP.
"Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 17:20