Cursul de schimb euro/leu, unul dintre indicatorii extrem de sensibili ai dinamicii business-ului, ar putea depasi nivelul de 4,81 lei/euro in semestrul I din 2020 si 4,85 lei/euro in a doua parte a anului, in ton cu dinamica evolutiei economice interne si a situatiei internationale, releva o analiza privind perspectivele monedei nationale realizata de expertii de la Moneycorp Romania.
Potrivit sursei citate, moneda nationala a atins saptamana trecuta un nou minim istoric, fiind cotata oficial de Banca Nationala la peste 4,78 lei/euro, iar perspectivele finalului de an tind sa urmeze aceeasi traiectorie negativa. Importurile semnificative realizate in acest an, de 63,8 miliarde de euro (in crestere cu 5,1% la nivelul primelor noua luni), in ton cu consumul, vor continua in perspectiva sezonului rece si, mai ales, a sarbatorilor de sfarsit de an.
"Pentru moneda nationala, aceasta tendinta genereaza un plus de presiune si volatilitate, mai ales ca, la nivel macro, economia romaneasca trece printr-o perioada plina de provocari - de la scaderea productiei (-2,1% in primele 9 luni) pana la depasirea deficitului bugetar asumat (2,62% la 9 luni, cu 60,5% mai mare fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut). Din pacate, aceste cresteri ale cursului sunt transferate partial catre consumatorul final, iar suplimentar pun si presiune pe marjele de profitabilitate ale companiilor, intr-un mediu economic foarte competitiv'', afirma Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2019, ora 12:23
Pe fondul cresterii explozive a cursului euro/leu in ultima perioada, cu efecte majore asupra preturilor si a ratelor la banci ale romanilor, PSD a inceput o campanie prin care da vina pe BNR pentru aceasta situatie.
"Solicitam BNR sa isi faca datoria!" este mesajul postat vineri pe contul de Facebook al PSD.
Ideea sugerata prin mesaj este ca BNR are rezerve valutare cu care poate sa intervina si sa stopeze cresterea euro si PSD se alatura romanilor care au de platit rate la credite si cere BNR sa "apere" moneda nationala.
"In 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spunea ca > . Astazi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adica mai mult decat dublu banilor cash care se misca in Romania. Are deci suficiente resurse sa apere moneda nationala. Alaturi de milioanele de romani care au de platit rate la banci, solicitam BNR sa isi faca datoria!", este mesajul integral postat pe pagina de Facebook a PSD, mesaj care este insotit si de un video.
Postarea de vineri vine la mai putin de o zi de la primul atac al PSD la adresa BNR pe aceeasi tema.
Joi, tot intr-o postare pe Facebook, PSD sustinea: "Cursul valutar nu poate si nici nu trebuie sa fie stabilit prin hotarare de Guvern. Nu ar mai fi o piata libera. Singura institutie abilitata sa administreze > cursul Leu-Euro este Banca Nationala care dispune in prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce ii permit sa tina sub control variatiile de curs".
In ultima saptamana, cursul de schimb a batut... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 12:23
In 2018, leul a pierdut teren in fata principalelor valute.
In ianuarie, valoarea medie a cursului euro-leu a fost de 4,6500 lei/unitate, potrivit datelor BNR consultate de Ziare.com.
Urmatoarele doua luni au fost marcate de deprecieri pentru leu in fata monedei unice, dupa care situatia s-a mai echilibrat putin.
Astfel, valoarea medie in luna mai a fost de 4,6387 lei/untate.
Insa vara a venit cu o lovitura pentru moneda nationala, care s-a depreciat in iunie. In aceasta luna, valoarea medie a cursului a fost de 4,6611 lei/unitate.
Ulterior, apele s-au mai calmat, dar doar pentru putin timp, caci toamna a insemnat reintoarcerea pe panta descendenta pentru leu, situatie care va dura pana la finalul anului (si dincolo).
Sursa date: Seriile medii lunare publicate de BNR
"Moneda nationala va incheia anul, cel mai probabil, la un nivel usor mai depreciat fata de moneda unica europeana. In pofida acumularilor dezechilibrelor gemene (adancirea deficitului bugetar si a celui comercial - n.red.), diferentialul de rata de dobanda ridicat si in crestere pe parcursul anului (randamentul obtinut de BNR din plasarea rezervelor sale internationale versus rata medie de dobanda platita in contul depozitelor atrase de la banci prin operatiunile de sterilizare - n.red.) si interventiile bancii centrale pe piata valutara au mentinut o relativa stabilitate a cursului de schimb EUR/RON.
Reactia bancii centrale prin intermediul celor doua instrumente a avut ca obiectiv... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 19:25
In aceasta saptamana, cea mai probabila evolutie a leului este una de apreciere in fata euro.
Cursul de schimb valutar ar putea atinge in zilele urmatoare la nivelul de 4,52 lei/unitate, considera Radu Ciofu, analist la Admiral Markets.
"Posibila apreciere a monedei nationale vine pe fondul evolutiilor din pietele internationale care ar putea avea parte de evolutii pozitive. In primele saptamani din 2016, bursele internationale au avut parte de scaderi puternice si au inregistrat cel mai slab inceput de an din ultimii zeci de ani.
In ultimele zile scaderile ...citeste mai departe despre "Cum va evolua cursul euro-leu in aceasta saptamana" pe Ziare.com mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 21:32
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, trebuie sa faca o miscare surprinzatoare satamana viitoare, in caz contrar riscand un recul al monedei euro care poate da peste cap toate eforturile institutiei de a regla nivelul inflatiei in zona euro.
Interesant este ca mai toti strategii se arata de parere ca BCE va reusi sa vina dupa sedinta din 3 decembrie cu o surpriza care va depasi asteptarile pietei in ceea ce priveste programul de relaxare cantitativa initiat in urma cu 8 luni, anunta Bloomberg.
Cuib de iepuri
Prognozele elaborate pentru finalul acestui an si primul trimestru al anului viitor arata o scadere accentuata a cursului euro in raport cu dolarul american, ritmul deprecierii fiind similar cu cel intalnit in luna martie, cand noua politica monetara a BCE a impins cursul de schimb al monedei unice la minimul ultimilor 12 ani.
Din perspectiva analistilor sunt 70% sanse ca euro sa coboare din nou spre valoarea minima atinsa anul acesta, asteptarile fiind oricum mai ridicate decat in octombrie, cand doar 18% din analistii de piata asteptau o depreciere atat de rapida a monedei europene.
"Mario Draghi va scoate cu siguranta un iepure din joben, numai ca noi nu stim care este acel iepure. Euro este in cadere libera", sustine Steven Bell, economist sef si director de strategii macroeconomice la BMO Global Asset Management, firma cu un portofoliul de investitii de 244 miliarde dolari.
Steven Bell prezice chiar ca euro va cobora sub nivelul... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 16:50
Rezultatul alegerilor din Italia, in urma carora nu s-a decis o majoritate clara in Parlament, a dus la scaderea burselor la nivel mondial si la deprecierea monedei unice, demonstrand ca ingrijorarile privind instabilitatea economiei europene nu au disparut.
In Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis in scadere cu 1,7%, dupa ce rezultatele alegerilor nu au aratat un castigator clar.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
Bursa de la Paris a deschis marti in scadere cu 3%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.609,58 puncte, iar indicele principal FTSE-100 al bursei de la Londra inregistra un declin de 1,4%, la 6.264,43 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 1,7%, 7.682,24 puncte.
Si euro s-a depreciat, ajungand aproape de 1,30 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, deoarece analistii se asteapta sa urmeze cateva saptamani de incertitudini politice in Italia si chiar noi alegeri spre sfarsitul anului.
"Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pietelor", a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.
Si bursa japoneza a inchis marti in scadere cu 2,26%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 11.398,81 puncte, in timp ce bursa de la Shanghai a inregistrat un declin de 1,4%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 2.293,34 puncte.
"Rezultatul... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:22
Teoretic, banii din rezerva valutara pentru apararea leului mai ajung pentru inca un an. Dar calculul poate fi modificat, in bine sau in rau, de evolutiile volatile ale economiei romanesti.
Campania pentru referendumul de demitere a presedintelui Romaniei a adus in discutie o tema cat se poate de sensibila: ce resurse valutare mai are la dispozitie Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru a apara leul.
Cei doi presedinti, Traian Basescu si Crin Antonescu, au facut amandoi referire la capacitatea limitata a BNR de a folosi rezerva valutara in sprijinul opririi devalorizarii leului in raport cu euro.
Declaratiile sunt facute, fara indoiala, intr-un ton de campanie, politic. Dar, dincolo de declaratiile politice, exista totusi realitati care ii pun pe ganduri atat pe specialisti, cat si publicul larg.
Este vorba despre accentuata devalorizare a leului si despre scaderea rezervei valutare cu 555 milioane de euro in raport cu luna ianuarie a acestui an, respectiv de la 32,696 miliarde de euro in luna ianuarie, la 32,141 miliarde de euro la sfarsitul lunii iulie.
De altfel, nici guvernatorul BNR nu a ezitat sa ofere explicatii pe aceasta tema.
Intrebarea populara este: mai are BNR bani pentru a interveni pe piata in apararea leului?
Pentru a raspunde, trebuie sa plecam de la cateva constatari:
In primul rand, incepand cu luna martie, rezerva valutara s-a diminuat sensibil. In martie, rezerva valutara era de 34,604 miliarde de euro, in vreme ce la... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 09:05
Valoarea euro urmeaza de cateva luni o traiectorie descendenta in raport cu dolarul, apropiindu-se de pragul de 1,20 dolari/euro, in contextul preocuparilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, insa in mod paradoxal aceasta situatie ar putea salva uniunea monetara, considera unii specialisti ai Commerzbank.
"Euforia de la sfarsitul summitului european (sfarsitul lunii iunie) s-a transformat in scepticism privind soarta monedei unice si euro se afla acum sub o presiune mai puternica din partea altor monede decat in urma cu doua saptamani", explica surse ale Commerzbank, citate de AFP.
Cursul euro a crescut pentru o scurta perioada de timp dupa anuntul liderilor europeni privind aplicarea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita o recapitalizare directa a bancilor, in anumite conditii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiara (FESF) si al Mecanismului European de Stabilitate (MES).
In fata unor preocupari sporite privind sanatatea sectorului bancar in Spania, a economiei acestei tari, dar si a Italiei, moneda unica europeana s-a depreciat cu 4 puncte in raport cu dolarul american, ajungand vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.
"Piata anticipeaza o cadere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", noteaza Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experti nu este neaparat o veste foarte proasta, comenteaza AFP.
"Pare evident ca un euro puternic devalorizat ar... mai mult
Duminica, 15 Iulie 2012, ora 17:20
Evolutia cursului valutar din aceasta perioada reflecta factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei nationale survine pe fondul turbulentelor din zona euro, sustine ministrul Finantelor, adaugand ca nu dispune de un "instrument" care sa masoare exact si efectul factorilor politici interni.
"Evolutia cursului reflecta factori conjuncturali externi. Deprecierea survine, probabil, pe fondul turbulentelor din zona euro", a raspuns ministrul Finantelor, Florin Georgescu, unei intrebari a jurnalistilor pe aceasta tema, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.
Intrebat daca evolutia cursului valutar nu este influentata si de factori politici interni, precum posibila suspendare a presedintelui Traian Basescu, ministrul a raspuns ca nu are un "instrument" care sa masoare exact efectul acestor factori.
Cursul de referinta a urcat la 4,4715 lei/euro si a atins un nou maxim istoric, intr-o piata in care BNR a intervenit indirect prin vanzari de euro pentru a incetini deprecierea leului, cauzata de ordine de cumparare plasate de jucatori straini pe fondul tensiunilor politice din Romania.
Cursul a inceput sa creasca incet inca din a doua parte a zilei de marti, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL si USL. USL a reusit marti demiterea presedintilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum si a Avocatului Poporului. mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 16:16