Leul a atins, luni, un nou minim istoric in raport cu euro, cursul oficial anuntat de BNR fiind de 4,6009 lei/euro. In prima zi din saptamana care preceda referendumului hotarator pentru Romania, moneda nationala a crescut cu 0,35% fata de sedinta precedenta. Insa la ce nivel va ajunge leul in saptamana de foc pentru mediul politic?
Euro era cotat luni dimineata pe piata interbancara peste nivelul de 4,6 lei, dupa ce vineri Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de 4,5848 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda nationala.
Economist sef Volsksbank: Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Cursul valutar ar putea ajunge la 4,65 lei/euro pana la finalul acestei saptamani, insa evolutia depinde de grandul de implicare al Bancii Nationale, crede Melania Hancila, economist-sef Volsksbank.
"Este posibil sa se mai deprecieze moneda nationala, dar nu cred ca in mod major (...). Evolutia din aceasta saptamana tine foarte mult de nivelul pana la care il lasa Banca Nationala sa mearga. Ar putea ajunge pana la 4,65 lei", a declarat Melania Hancila, pentru Business24
Melania Hancila: Pana la sfarsitul saptamanii, cursul ar putea ajunge la 4,65 lei/euro
Ionut Dumitru: Cursul valuar depinde de situatia politica
Moneda nationala "sufera" din cauza situatiei politice, tinand cont de faptul ca celelalte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen Bank.
"Incepand cu... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 18:25
De la 4,3 lei pentru un euro, cursul de schimb a ajuns in doar trei saptamani la aproape 4,54 lei, iar perspectivele sunt sumbre: unii specialisti spun ca sunt sanse reale ca euro sa ajunga chiar si la 5 lei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,5495 lei/euro, in timp ce dolarul a fost cotat la 3,7274 lei/dolar. Turbulentele de pe scena politica lovesc in cursul de schimb. Specialistii din mediul bancar spun ca deprecierea accelerata a leului face ca prognoza de 4,55 de unitati pentru un euro pe termen mediu sa fie confirmata de piata mult mai devreme.
Vinovata pentru aceasta depreciere puternica a leului pare sa fie si faptul ca au scazut dobanzile pe piata interbancara, a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist sef la Volksbank Romania.
Dolarul este si el pe val
O apreciere mult mai puternica decat a monedei unice, in raport cu leul, s-a constatat la dolarul american, care a ajuns la o cotatie de 3,72 de lei, iar asta se va vedea direct in preturile carburantilor, pentru ca petrolul se coteaza si tranzactioneaza numai in dolari.
Devalorizarea leului in raport cu dolarul american a fost, oarecum, contracarata de deprecierea barilului de petrol in ultima luna, perioada in care si carburantii s-au comercializat la preturi ceva mai mici.
"Ar putea exercita presiuni inflationiste aceasta depreciere a leului, in raport cu dolarul american, pentru ca, totusi, de la inceputul anului, a fost consemnata o... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 08:34
Deprecierea leului in raport cu euro nu poate impulsiona cresterea economica, printr-o majorare a exporturilor, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El mai spune ca leul nu este supaevaluat, iar cursul este unul echilibrat - o cerinta pentru aderarea la zona euro.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca exportatorii au mai multa nevoie de predictibilitate economica si fiscala si ca nu-i deranjeaza chiar asa mult volatilitatea cursului de schimb valutar.
"Daca vrei ca deprecierea sa duca la crestere economica prin exporturi trebuie sa tii cont si de structura economiei. Nu vad aceasta situatie in Romania, sincer", a declarat guvernatorul BNR cu ocazia evenimentului "Mugur Isarescu si invitatii sai", pe tema "Probleme actuale ale cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb".
El a adaugat ca politica BNR de a mentine un curs "relativ de echilibru" a fost o abordare corecta.
Cursul - supapa necesara pentru corectarea dezechilibrelor
Cursul reprezinta supapa necesara pentru dezechilibre care nu mai pot fi corectate, deci, trebuie sa ai capacitati excedentare in economie sau sa generezi investitii rapide, ori domenii precum agricultura, unde o crestere de 10% face diferenta, iar aceasta situatie nu este posibila acum in Romania, sustine Isarescu.
Guvernatorul BNR spune ca deprecierea cursului, prin recastigarea pietei interne, se face numai cu ajutorul unei industrii puternice si ca datorita interventiei BNR, cursul e... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 13:06
Leul nu are puterea necesara sa lupte de la egal la egal cu moneda unica europeana, iar rarele deprecieri sub pragul de 4,5 lei ale euro vor avea loc pentru perioade scurte si vor fi cauzate de interventii ale BNR in piata valutara.
De cand a devenit moneda unica in Uniunea Europeana, euro a fost mereu cu un pas inaintea leului, iar tendinta a fost numai de apreciere in raport cu moneda nationala. Rarele deprecieri au fost pe termen foarte scurt, ele fiind cauzate de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei in piata valutara.
In mod cert, euro poate sa scada sub 4,5 lei, ba chiar poate ajunge si la 4,4 lei, insa doar pentru o perioada scurta de timp. Tendinta principala a leului este de depreciere, a declarat economistul Florin Citu pentru Business24.
Doar interventia BNR mai domoleste deprecierea leului
Cauzele care pot duce la o apreciere a leului in raport cu euro pot fi generate de o repozitionare temporara, insa tendinta generala ramane de depreciere. Aceste aprecieri temporare ale leului sunt generate, in mare parte, de interventii ale Bancii Nationale a Romaniei pe piata valutare, ori atunci dupa ce un jucator puternic din piata si-a retras profitul, insa asta este doar o chestiune pur tehnica, sustine Florin Citu.
Nu exista o anumita limita pentru miscarile in jos ale cursului de schimb valutar, insa ele au loc doar pe o perioada scurta de timp, deci nu poate fi vorba de o jumatate de an sau un an, ci de o saptamana, poate doua, cel mult.... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 08:16
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Moneda unica europeana a atins consecutiv, trei noi cote maxime istorice, in raport cu leul.
Intr-o singura saptamana, euro a atins trei praguri maxime istorie fata de leu. Daca luni, leul era tranzactionat la valoarea de 4,4496 pentru un euro, vineri, cursul depasise pragul psihologic de 4,5142 lei/euro.
Istoria unei devalorizari record
Saptamana a inceput dificil pentru moneda nationala, iar daca luni un euro era cotat la 4,4496 lei, marti euro ajunsese la 4,4505 lei, pe fondul tensiunilor politice dintre presedinte si premier, legat de participarea la Consiliul European.
Grafic SaxoBank: Evolutia cotatiilor pe piata interbancara, in perioada 02.07.2012-06.07.2012
Marti seara au fost revocati din functie Vasile Blaga, presedintele Senatului si Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor si Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
Tumultul politic a atins noi cote miercuri, cand USL a solicitat convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, joi si vineri, pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.
Asa ca, oarecum firesc, cursul valutar a reactionat imediat, iar devalorizarea monedei nationale in raport cu euro a continuat, referinta BNR fiind de 4,4715 lei pentru un euro.
Joi a continuat cavalcada politica, iar Parlamentul se... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 19:00
Guvernatorul BNR a declarat mereu, atunci cand cursul atingea praguri critice, ca deprecierea leului este "un scenariu SF". Mai nou insa, economistii si bancherii spun ca depasirea pragului de 4,5 lei reprezinta doar o chestiune de timp.
Crizele economice, amestecate cu cele politice, reprezinta cel mai periculos cocktail explozibil. Daca pana acum scena politica a beneficiat de o relativa acalmie, in ultima luna politicienii parca au intrat in vrie, si au iesit la atac.
Nu mai conteaza cine cu cine e, important este sa-i dai in cap mai repede si mult mai bine celuilalt. Din razboiul politicienilor nu iesie nimic bun, ci doar un popor batjocorit si o economie slutita oricum de criza din zona euro.
Volatilitatea politica accentueaza deprecierea leului
Insa, cel mai rapid efect al mocirlei politice se vede in evolutia cursului de schimb valutar. Daca in septembrie 2008 am fost loviti sub centura de explozia cursului, euro ajungand la aproape 4 lei, de la 3,2-3,3 acum, suntem pe cale sa depasim pragul de 4,5 lei/euro.
Bancherii asista la meciul din ringul politic si spun ca deja pragul de 4,5 lei nu mai reprezinta un scenariu SF, mai mult, avanseaza ca sigura valoarea de 5 lei. Florin Citu, fostul economist-sef de la ING Bank Romania, a declarat pentru Business24 ca 4,5 lei pentru un euro nu mai reprezinta o tinta, iar intrebarea este: cand va ajunge cursul de schimb valutar la 5 lei euro pentru un euro?
El sustine ca, oricum, cursul de schimb valutar se... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 08:31
Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a declarat joi ca, in opinia sa, este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania, in conditiile in care evolutia monedei nationale fata de euro a devenit o obsesie.
"Probabil este cel mai riscant sa discuti despre cursul de schimb in Romania. Lumea este foate atasata unde se duce cursul. Nu stiu daca la polonezi este o obsesie nationala, ca s-a apreciat sau s-a depreciat moneda, vad ca si la ei zlotul se duce in sus, in jos, dar nu prea e agitatie", a declarat Misu Negritoiu.
"Noi avem manage float, dar nu stiu care este nivelul de control. Este o piata mica unde ai nevoie de un balans pentru ca orice tranzactie mare poate sa influenteze cursul substantial", a mai spus directorul general al ING Bank Romania.
"Cred ca BNR stie cum sa administreze cursul, potrivit competentelor pe care le are. Am vazut analize in piata care indica pentru finalul acestui an un curs de 4,5 lei pentru un euro. Noi nu avem o prognoza pentru cursul de schimb acum. Lucram in prezent la ea", a mai spus Negritoiu.
Cursul de schimb se poate indrepta usor catre cinci lei/euro, iar presiunile pe euro si monedele din regiune vor continua in urmatorii ani, a declarat presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, in cadrul unei emisiuni la Pro TV, la inceputul acestei luni. mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 16:25
In ultima vreme, oficialii BNR au tot dat declaratii privind evolutia cursului de schimb valutar, sustinand ca situatia este sub control. Analistii, insa, considera ca BNR nu trebuie sa mentina leul la un curs fix sau intr-o banda foarte ingusta, pentru ca asta inseamna ca-si cheltuieste rezervele in mod inutil.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat ca banca centrala face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie.
Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.
Sarcina BNR: sa evite miscari bruste ale cursului
Economistul Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca Banca Nationala a Romaniei a reusit, pana acum, managerieze bine evolutia cursului de schimb valutar. El sustine ca BNR a reusit sa stopeze o presiune, care nu s-a manifestat doar asupra leului, ci asupra tuturor monedelor nationale din Europa de Est.
"Cred ca sarcina BNR este sa evite niste miscari foarte bruste ale cursului de schimb, nu sa incerce sa lupte impotriva unei tendinte generalizate si care depinde de evolutiile macroeconomice din zona euro, cu mult peste puterile bancii nationale", a declarat analistul... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 12:16
Banca Nationala a Romaniei (BNR) este preocupata intr-o foarte mare masura de ce se va intampla cu cursul de schimb, desi nu are tinta de curs, are numai tinta de inflatie, a declarat marti, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, intr-o conferinta de presa.
"BNR face, in fiecare an, o prognoza a inflatiei si o prognoza de curs pe care nu o publica pentru ca un singur cuvant despre curs scapat de BNR ar putea sa denatureze piata pentru mult timp. Aceste prognoze de curs sunt foarte bine tinute sub cheie", a spus Vasilescu.
Potrivit acestuia, daca se va intampla ceva in Grecia sau intr-o alta tara banca centrala este pregatita sa actioneze cu intreg instrumentarul de care dispune pe piata valutara sa nu se destabilizeze.
"Stiu ca aceasta vanzare si cumparare de valuta fascineaza publicul si presa. Cand vorbesc de instrumentar, BNR are multe componente si inclusiv o componenta psihologica", a mai afirmat Adrian Vasilescu.
Leul a continuat sa se aprecieze in raport cu moneda europeana, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, luni, un curs de 4,4594 lei/euro, in scadere cu 0,15 bani (0,03%) comparativ cu sedinta anterioara, cand euro valora 4,4610 lei.
Leul a castigat teren si in fata dolarului american, BNR afisand un curs de 3,5451 lei/dolar, mai putin cu 2,79 bani (0,79%) fata de anuntul de vineri, respectiv 3,5734 lei/dolar. mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 10:31