Moneda nationala a inregistrat si in acest an variatii importante trecand de la 4,30 lei/euro in mai la 4,55 lei/ euro in luna iunie.
Luna iunie a fost considerata luna cu cele mai mari presiunile de depreciere asupra leului, avand in vedere variatia cursului de schimb pana la 4,5535 lei/euro, cel mai ridicat nivel al cursului de schimb din primul semestru. La polul opus, cea mai redusa variatie a cursului de schimb s-a inregistrat pe 3 mai 2013, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de refernta de 4,3072 lei/euro.
"In 2014 este posibil sa asistam la o apreciere notabila a cursului in linie cu cresterea economica durabila tintita", a spus Cristiana Barabula, membru AAFBR si analist credite BRD Groupe Societe Generale.
Evolutia cursului de schimb in 2013
Ianuarie 2013: Euro a inceput anul 2013 la un curs de 4,4153 lei/unitate in data de 3 ianuarie, urmand ca in primele doua decade ale lunii ianuarie, cursul de schimb leu/euro sa-si accelereze scaderea. Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor crescator, cursul mediu de schimb leu/euro consemnat in ianuarie a reprezentat minimul ultimelor noua luni, iar aprecierea lunara a leului in raport cu euro a fost cea mai ampla din iulie 2007.
Febrarie 2013: Cursul de schimb leu/euro s-a mentinut in luna februarie intr-o banda ingusta de variatie (nivelul sau mediu urcand cu 0,1% fata de luna ianuarie). Perioada a fost marcata de o relativa amplificare a... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 14:00
Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Seful statului, Traian Basescu sustine ca nu se teme de o depreciere a cursului valutar si precizeaza ca urmareste evolutia cursului de schimb, pentru ca romanii au credite la banci.
"Urmaresc cursul valutar pentru ca stiu impactul cursului pentru romanii care au credite la banca. Cand cursul se depreciaza iese la declaratii Vasilescu, cand cursul se apreciaza iese Isarescu, deci in functie de cine iese la televizor trebuie sa intelegem ca e bine sau rau", a explicat presedintele duminica, intr-o emisiune difuzata de Pro Tv.
El a mai precizat ca nu se teme de o scapare de sub control a cursului valutar.
"Nu (ma tem de scaparea de sub control a cursului valutar - n.r). Dupa parerea mea a fost o iesire de capital destul de puternica din Romania si nu numai din Romania si din Polonia, Ungaria, Cehia. E de vazut. Cred ca lucrurile vor reveni", a mai declarat Basescu.
Bancile, intr-o cursa teribila
In ceea ce priveste creditarea, el a spus ca bancile sunt intr-o ''cursa teribila'' sa recupereze creditele acordate in 2007 - 2008 cu buletinul.
"Eu m-as uita la nivelul de credite neperformante al bancilor si faptul ca au un volum destul de ridicat de credite neperformante le face foarte prudente. Probabil in timp o sa isi dea drumul pentru ca o banca traieste din banii pe care ii imprumuta. Dar acum sunt intr-o cursa teribila sa recupereze bani care i-au dat in 2007 - 2008 cu buletinul", a sustinut seful statului. mai mult
Duminica, 16 Iunie 2013, ora 11:24
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
Rezultatul alegerilor din Italia, in urma carora nu s-a decis o majoritate clara in Parlament, a dus la scaderea burselor la nivel mondial si la deprecierea monedei unice, demonstrand ca ingrijorarile privind instabilitatea economiei europene nu au disparut.
In Italia, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a deschis in scadere cu 1,7%, dupa ce rezultatele alegerilor nu au aratat un castigator clar.
Alegerile din Italia arunca tara "intr-o situatie politica problematica"
Bursa de la Paris a deschis marti in scadere cu 3%, in primele minute de la debutul tranzactiilor indicele principal CAC 40 ajungand la valoarea de 3.609,58 puncte, iar indicele principal FTSE-100 al bursei de la Londra inregistra un declin de 1,4%, la 6.264,43 puncte, in timp ce indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt a scazut cu 1,7%, 7.682,24 puncte.
Si euro s-a depreciat, ajungand aproape de 1,30 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele sapte saptamani, deoarece analistii se asteapta sa urmeze cateva saptamani de incertitudini politice in Italia si chiar noi alegeri spre sfarsitul anului.
"Este cel mai prost scenariu din punctul de vedere al pietelor", a declarat Alessandro Tentori de la Citigroup.
Si bursa japoneza a inchis marti in scadere cu 2,26%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 11.398,81 puncte, in timp ce bursa de la Shanghai a inregistrat un declin de 1,4%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 2.293,34 puncte.
"Rezultatul... mai mult
Marti, 26 Februarie 2013, ora 12:22
Moneda nationala ramane vulnerabila in 2013. Daca o parte dintre analisti mentine un oarecare optimism, datorita stabilitatii politice de pe plan intern, exista voci care atrag atentia asupra unei serii de pericole.
Mai exact, principalele amenintari raman rambursarea datoriei externe, incertitudinea privind un nou acord cu FMI, dar si tensiunile externe. Pe plan intern, lipsa unor masuri care sa incurajeze dezvoltarea economica are toate sansele sa tina capitalurile straine departe de Romania.
"Cred ca cele mai mari riscuri asupra monedei nationale ar putea fi exercitate de sectorul extern, de evolutia situatiei la nivel european, cu Grecia, cu Spania. Un alt risc, dar ceva mai mic, este o noua instabilitate politica. Aceasta ar putea sa genereze presiuni de depreciere asupra leului", a declarat, pentru Business24, Melania Hancila, economist-sef Volksbank.
Iar daca Hancila crede ca rambursarea imprumutului catre FMI nu va afecta cursul valutar, deoarece cea mai mare parte va fi platita din rezervele BNR, nu de aceeasi parere sunt si economistii ING.
"Data fiind presiunea pe finantare, destul de ridicata si scaderea rezervelor BNR, leul va avea de suferit, din faptul ca BNR nu va mai interveni sa-l apere, la fel cum a facut-o in trecut", spun oficialii ING.
Leul a inceput anul in forta
Deocamdata insa, la nivelul lunii ianuarie, leul a inregistrat rezultate excelente, cu o medie a cursului euro/leu de 4,3793. Mai mult, cursul a scazut pana la 4,3351... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 13:41
De la 4,3 lei pentru un euro, cursul de schimb a ajuns in doar trei saptamani la aproape 4,54 lei, iar perspectivele sunt sumbre: unii specialisti spun ca sunt sanse reale ca euro sa ajunga chiar si la 5 lei.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat vineri un curs de referinta de 4,5495 lei/euro, in timp ce dolarul a fost cotat la 3,7274 lei/dolar. Turbulentele de pe scena politica lovesc in cursul de schimb. Specialistii din mediul bancar spun ca deprecierea accelerata a leului face ca prognoza de 4,55 de unitati pentru un euro pe termen mediu sa fie confirmata de piata mult mai devreme.
Vinovata pentru aceasta depreciere puternica a leului pare sa fie si faptul ca au scazut dobanzile pe piata interbancara, a declarat pentru Business24, Melania Hancila, economist sef la Volksbank Romania.
Dolarul este si el pe val
O apreciere mult mai puternica decat a monedei unice, in raport cu leul, s-a constatat la dolarul american, care a ajuns la o cotatie de 3,72 de lei, iar asta se va vedea direct in preturile carburantilor, pentru ca petrolul se coteaza si tranzactioneaza numai in dolari.
Devalorizarea leului in raport cu dolarul american a fost, oarecum, contracarata de deprecierea barilului de petrol in ultima luna, perioada in care si carburantii s-au comercializat la preturi ceva mai mici.
"Ar putea exercita presiuni inflationiste aceasta depreciere a leului, in raport cu dolarul american, pentru ca, totusi, de la inceputul anului, a fost consemnata o... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 08:34