Lucrarile in constructii au crescut cu 17,6%, in primele noua luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2019, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Intre ianuarie si septembrie 2020, in marja cresterii ca serie bruta a volumului lucrarilor in constructii, pe elemente de structura au avut loc rezultate pozitive la lucrarile de reparatii capitale (+56,5%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (+39,8%) si constructiile noi (+6,4%).
De asemenea, pe obiecte de constructii, ca serie bruta, au avut loc cresteri astfel:
* lucrarile de constructii ingineresti (+19,5%),* cladirile rezidentiale (+18,4%) si la* cladirile nerezidentiale (+14,2%).
In acelasi interval, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul total al lucrarilor de constructii a crescut cu 19,3%, crestere reflectata in volumul lucrarilor de reparatii capitale (+50,9%), al lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+46,6%) si al lucrarilor de constructii noi (+7,7%).
Totodata, pe obiecte de constructii, constructiile ingineresti au inregistrat un volum in crestere cu 23,5%, cladirile rezidentiale - un plus de 19,1% si cladirile nerezidentiale (+15%).
CITESTE SI:
INS: Volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 17,3%, in primele opt luni, fata de aceeasi perioada din 2019 ...citeste mai departe despre "Constructiile din Romania au crescut in pandemie datorita lucrarilor ingineresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 10:54
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit pozitiv, cu 0,2 puncte procentuale, dinamica PIB in trimestrul II din 2020, a anuntat vineri ministrul Finantelor, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook, mentionand ca "sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020".
"Astazi INS a anuntat ca desi economia a fost in stare de urgenta in aproape tot trimestrul II au existat contributii pozitive la cresterea economica din: constructii - 0,3 puncte procentuale, IT - 0,6 puncte procentuale, administratie publica - 0,3 puncte procentuale", a mentionat Florin Citu.
Potrivit acestuia, "cele mai importante informatii vin de la investitii si exporturi nete."
"Investitiile au avut in perioada de criza o contributie pozitiva de 0,5 puncte procentuale (a fost revizuita de la 0,4 puncte procentuale) initial. Este evident ca strategia de a canaliza cat mai multe resurse spre investitii, 30 de miliarde lei in 9 luni si cea mai mare suma din ultimii 10 ani, a functionat. In ceea ce priveste exporturile nete, contributia negativa a fost redusa cu 0,4 puncte procentuale, ducand la un impact negativ mult mai mic pentru PIB. Sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020", a mai scris ministrul Finantelor.
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimarile privind contractia Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustata sezonier... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 11:10
Evolutia utilajelor de constructii inovatoare este intr-o crestere rapida si continua. Acest lucru determina companiile de constructii sa se orienteze catre utilaje de constructii cat mai performante, sa urmareasca indeaproape tendintele si oportunitatile pietei, cu scopul pregatirii acestora pentru orice provocari viitoare.
In raport cu potentialul pe care il are, piata romaneasca de utilaje de constructii este inca mica, iar unii specialisti considera ca trebuie speculat avantajul pe care il avem din perspectiva tehnologiei si a perceptiei acesteia, lucru care ne poate ajuta sa avansam mai repede decat multe tari din Uniunea Europeana.
Cresterea de utilaje noi de constructii a inregistrat o crestere inca din anul 2018, ceea ce a determinat o scaderea a utilajelor second hand. Daca in perioada 2016-2017 piata utilajelor de constructii a fost intr-o relativa stabilitate, inregistrandu-se circa 1.100 unitati/an, anul 2018 a venit cu o crestere de aproape 1.800 unitati, crestere generata si de subventiile obtinute prin fonduri europene, stiut fiind faptul ca acestea pot acoperi pana la 90% din valoare utilajului.
La nivel global, din categoria utilajelor mari, excavatoarele au dominat piata, cu o cota de piata de peste 70% in 2017. In Romania, actualmente, cel mai mare segment de piata este reprezentat de buldo-excavatoare, cu un procent de aproximativ 45% din piata totala de utilaje de constructii.
Multe dintre companiile de incredere, existente pe plan national... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2019, ora 13:28
Vara lui 2015 a fost cel mai bun sezon de business pentru afacerile de pe Litoral, anuntand un 2016 cu rezultate record in turism, transport si constructii, arata o analiza KeysFin, realizata pe baza datelor financiare ale firmelor din zona Dobrogea.
2015 a fost cel mai bun an pentru turismul de pe Litoral, arata datele hotelierilor, care au raportat un numar record de turisti. Au fost weekend-uri in care in statiunile de la Marea Neagra s-au aflat peste 400.000 de turisti, numar fara precedent in istoria Litoralului.
Rezultatele au fost influentate, desi pare secundar, de dezvoltarea infrastructurii HORECA de pe Litoral. Iar un cuvant greu de spus in acest sens l-a avut sectorul constructiilor, care a adunat roadele investitiilor semnificative din ultimii ani, mai ales ale micilor intreprinzatori.
Potrivit analizei Keysfin, Litoralul a atras in ultimii patru ani afaceri in constructii de peste 15,7 miliarde de lei, in crestere cu peste 50% fata de perioada precedenta.
Datele de la Institutul National de Statistica arata, de exemplu, ca in luna iulie 2015 erau obtinute autorizatii de constructie pentru 493 de cladiri cu destinatie rezidentiala (in principal hoteluri si pensiuni), intr-o crestere sensibila fata de cele 446 de autorizatii emise in perioada similara din 2014.
Interesul investitorilor in constructii pentru zona litorala este dovedit si de evolutia numarului de firme cu acest obiect de activitate. Astfel, daca in 2010 erau inregistrate 2775 de... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 10:46
Noul sediu al companiei americane Apple incepe sa prinda contur, iar pe Internet au aparut imagini senzationale cu proiectul in valoare de 5 miliarde de dolari.
Constructia impresionanta va fi terminata pe parcursul anului viitor (nu se stie inca data exacta).
Mai mult, va ocupa o suprafata de mai bine de 700.000 de metri patrati si este construita la aproape doi kilometri distanta de actualul sediu central al companiei, din Cupertino, California.
Imagini ...citeste mai departe despre "Imagini uimitoare cu "nava spatiala" a Apple: Evolutia lucrarilor la proiectul de 5 miliarde de dolari (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 15:22
Volumul lucrarilor de constructii a scazut, in primele opt luni, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 0,6%, respectiv cu 2,8%, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica.
In perioada 1 ianuarie - 31 august 2013, comparativ cu acelasi interval din 2012, volumul lucrarilor de constructii, serie bruta, a scazut cu 0,6%. Pe elemente de structura, la lucrarile de constructii noi s-a inregistrat o scadere cu 10,3%. Cresteri au fost la lucrarile de reparatii capitale (cu 29,3%) si la lucrarile de intretinere si reparatii curente (cu 16,5%).
Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut la constructiile ingineresti cu 2,1% si la cladirile nerezidentiale cu 1,8%. Cladirile rezidentiale au crescut cu 13,1%.
Tot in primele opt luni din 2013, volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 2,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, scadere evidentiata prin lucrarile de constructii noi (cu 11,1%). Lucrarile de reparatii capitale si lucrarile de intretinere si reparatii curente au crescut cu 32,5%, respectiv cu 12,3%.
Crestere de 11,8% la constructia cladirilor rezidentiale
Pe obiecte de constructii, s-au inregistrat scaderi la constructiile ingineresti si la cladirile nerezidentiale cu 5,6%, respectiv cu 0,4%. Cladirile rezidentiale au crescut... mai mult
Marti, 08 Octombrie 2013, ora 10:31
Sectorul industriei prelucratoare va creste moderat in perioada septembrie-noiembrie, in timp ce serviciile vor stagna, iar comertul si constructiile vor inregistra o scadere moderata in aceasta perioada, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica in luna septembrie, in randul managerilor din companiile private.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%).
In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere, respectiv fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +32%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +27%), fabricarea hartiei si a produselor din hartie si fabricarea substantelor si a produselor chimice (solduri conjuncturale +24%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare.
In constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -18%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -17%). Managerii estimeaza scadere moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural... mai mult
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:47
Managerii companiilor se asteapta pentru perioada august - octombrie la stagnarea activitatii in toate sectoarele economice - industria prelucratoare, constructii, comert si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, a anuntat INS.
Concluziile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +4%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea hartiei si a produselor din hartie (sold conjunctural +26%), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (sold conjunctural +20%) si fabricarea echipamentelor electrice (sold conjunctural +18%). Si preturile produselor industriale vor stagna (sold conjunctural +4%). Numarul de salariati va inregistra de asemenea o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% pe total industrie prelucratoare.
Potrivit estimarilor, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a volumului productiei (sold... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:53
Romania a avut in luna martie 2013, comparativ cu luna februarie 2013, cea mai mare crestere a lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, 2,8%, in conditiile in care la nivelul UE s-a inregistrat un declin de 1,1%, iar in zona euro volumul lucrarilor de constructii a inregistrat o scadere de 1,7%, arata datele prezentate vineri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Doar patru state membre UE au inregistrat o crestere a lucrarilor de constructii in luna martie 2013 comparativ cu luna februarie 2013: Romania (2,8%), Spania (2,4%), Ungaria (2,0%) si Marea Britanie (1,7%), in timp ce in 10 state membre lucrarile de constructii au scazut.
In ritm anual, luna martie 2013, comparativ cu luna martie 2012, Romania a inregistrat a treia mare crestere a lucrarilor de constructii din UE (2,8%), fiind devansata doar de Spania (16,6%) si Ungaria (9,9%). Volumul lucrarilor de constructii a scazut in zece state membre si a crescut doar in patru state. In zona euro, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 7,9%, iar in Uniunea Europeana s-a inregistrat o scadere de 7,2%.
In cazul Romaniei, conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a crescut ca serie bruta cu 28,8%, in martie 2013, fata de luna februarie, iar ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a inregistrat un plus de 2,7%.
Fata de luna corespunzatoare a anului 2012, volumul lucrarilor de constructii a... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 13:40