Enterprise resource planning (ERP), sau sistemul de planificare a resurselor intreprinderii este un instrument de software, in felul software-ului ERP Pluriva pentru gestiune resurse financiare, umane, de productie, de echipamente, de bunuri sau de servicii. Aceasta aplicatie ajuta la integrarea informatiilor dintr-o organizatie pe aceeasi platforma. Scopul folosirii ERP tine de transparenta datelor in respectiva organizatie. Transparenta este foarte importanta in conditiile in care desfasurarea activitatii depinde, de foarte multe ori, de accesul la acest tip de informatie.
Nu numai ca aplicatia este foarte utila companiilor, fie ele mici, mijlocii sau mari, dar si istoricul acestui software este interesant. Astfel, conceptul de software pentru automatizare a fost lansat, in anii 1960, de celebra companie IBM. Pe atunci, astfel de sisteme informatice erau foarte necesare, mai ales la gestionarea si controlul stocurilor. Partea de management includea tot ce tinea de aprovizionare, definirea targetului de productie, monitorizare si mai ales dinamica stocurilor.
In anii 1970, sistemele informatice s-au numit Material Requirement Planning (MRP), dar acest tip de software era folositor mai mult pentru asistarea procesului de productie. Cu ajutorul MRP se putea planifica productia si se puteau estima achizitiile de materiale necesare.
In anii 1980, a aparut termenul de Enterprise Resource Planning (ERP), care s-a dezvoltat din MRP. De aceasta data, nu era vorba numai... mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2021, ora 14:22
Piata romaneasca de servicii IT a inregistrat, anul trecut, o crestere sensibila fata de 2011, ajungand la 506,62 milioane dolari, de la 481,8 milioane dolari in 2011, a declarat, intr-un interviu acordat Business24, Irina Socol, presedinte si director general SIVECO Romania.
SIVECO Romania detine 7,9% din piata locala de servicii IT, inregistrand o crestere semnificativa a valorii serviciilor livrate atat clientilor din tara cat si din strainatate.
Pe segmentul serviciilor de integrare de sisteme din Romania, SIVECO este principalul furnizor cu o cota de piata de 16,8%, iar pe segmentul "Training and Education Services" cota de piata a companiei este de 17,2%, in timp ce la categoria "Custom Application Development Services", cota este de 15,1%. Datele sunt furnizate de un studiu realizat de IDC.
Cum vedeti piata IT din Romania?
Piata IT romaneasca cunoaste un proces intens de maturizare, faptul ca veniturile provenite din servicii si produse software incep sa devine preponderente semnaland, in mod clar, acest lucru.
Ce a contribuit la aceste cote detinute de Siveco pe aceste segmente?
Prin natura core-business-ului sau, SIVECO Romania se concentreaza pe doua mari sub-segmente ale pietei de software, respectiv dezvoltarea de software si serviciile IT. Avand in vedere cerintele prioritare ale clientilor nationali si internationali pentru servicii de integrare software, am venit in intampinarea lor oferind acest tip de servicii. Expertiza dobandita in... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 16:34
Piata bursiera din China a inregistrat luni cel mai semnificativ declin din acest an, dupa publicarea unui studiu privind indicele PMI al activitatii economice care arata o redresare mai lenta a activitatii industriale decat se estima, ceea ce sugereaza ca raman in continuare temeri privind evolutia celei de-a doua economii mondiale.
Dar actiunile din sectorul imobiliar au crescut luni, dupa ce masurile din acest sector adoptate de autoritatile din trei orase chinezesti la sfarsitul saptamanii par sa fie mai putin stricte decat s-au temut investitorii, transmite Reuters.
Indicele principal Shanghai Composite al bursei din China a inchis luni in scadere cu 0,1%, la 2.234,39 puncte, cel mai redus nivel din decembrie 2012. Pietele bursiere din Hong Kong sunt inchise luni.
Autoritatile chineze au anuntat luni ca indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a crescut luna trecuta la 50,9%, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.
Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.
Sectorul imobiliar ramane problematic
Subindicele imobiliar al bursei chineze a crescut luni cu 1%, compania de stat Poly Real Estate inregistrand un avans de 3%, iar China Vanke a urcat cu 2,2%.
"Exceptand capitala Beijng si intr-un anumit grad... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 11:53
Social media reprezinta un instrument important pentru consolidarea unui brand si cateva din cele mai populare companii din lume au profitat din plin de aceasta resursa de marketing relativ ieftina.
Evolutia brandurilor pe retelele de socializare Facebook, YouTube si Twitter, dar si pe bloguri a fost monitorizata de agentia Dachis Group, citata de BusinessInsider.com.
5. Starbucks
Brand love: +26%
Social Business Index: 26
Starbucks este un veteran al topurilor pe tema popularitatii in social media, care creste incontinuu. De altfel, 2012 nu a facut exceptie de la trendul general: compania a furnizat subiecte de discutie pentru 19 milioane de noi fani.
4. Adidas
Brand love: +35%
Social Business Index: 25
Adidas, in schimb, a reusit sa stranga 34 milioane de noi fani in 2012. Compania a justificat cifrele astronomice, prin discutiile pozitive si informative pe care le-a sustinut in social meida pe parcursul ultimului an.
3. JetBlue
Brand love: +40%
Social Business Index: 218
Compania aeriana JetBlue a trecut prin cateva momente critice la inceputul anului 2012, in urma unor stiri cu impact negativ despre un pilot care a facut un atac de panica in timpul serviciului. Cu toate acestea, seriozitatea cu care a abordat zona de social media, mai ales in perioada vacantelor, a condus compania catre succes in 2012.
2. LinkedIn
Brand love: +47%
Social Business Index: 309
Performantele financiare, combinate cu noi functii pentru utilizatori... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 15:50
Numeroase companii europene sau americane resimt impactul crizei asupra afacerilor si au inceput sa isi revizuiasca in scadere estimarile pentru rezultatele financiare ale acestui an.
In Romania insa, afaceristii se arata relativ optimisti in privinta profitului in anul 2012. Desi nu aveau asteptari prea mari din start, ei nici nu cred ca vor fi afectati foarte puternic.
Sorin Minea, seful Angst, a declarat ca nu stie inca daca si cum ii vor fi afectate afacerile. "Deocamdata nu-i nimic in plus, nimic in minus", a declarat acesta. El a continuat spunand ca nu crede ca va fi un an foarte bun, cu foarte mari realizari si ca nu a avut niciodata estimari prea optimiste, privind evolutia lucrurilor in acest an fiscal.
La randul sau, Maria Grapini, presedinte Pasmatex, a declarat pentru Business24, ca nu crede ca afacerile sale vor avea de suferit pana la finalul anului.
"Evident ca exista foarte multa nesiguranta si legat de ce se intampla in afara si legat de ceea ce se intampla cu moneda noastra nationala. Aparent, exportatorii sunt avantajati de faptul ca scade puterea leului si incaseaza mai mult. Din nefericire sunt si efectele adverse, ca noi ca producatori importam si atunci platim mai mult", aminteste Grapini.
Ea se arata insa optimista cu privire la efectele pe care noile masuri anuntate de guvern, legate de TVA si de angajarea somerilor, dar si cele anterioare privind deducerile de cheltuieli, pot sa creasca cifra de afaceri in al doilea semestru... mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:29
Companiile de IT au fost vedetele listarilor la bursa in ultimii ani, fiind principalele subiecte abordate in presa. Cu toate acestea, compania care a evoluat cel mai bine dupa IPO a fost una din domeniul hainelor si accesoriilor de lux.
In 2003, casa de moda Michael Kors Holdings avea probleme, pierdea bani si ar fi dat faliment daca nu ar fi fost achizitionata de Donna Karan International. De atunci, compania a inceput sa infloreasca si dintr-o afacere cu venituri de 20 de milioane de dolari in 2004, a ajuns la 1,3 miliarde de dolari in 2011. Numai profitul in ultimele 12 luni incheiate la finalul lunii martie a fost de 147 milioane de dolari. In plus, actiunile Kors Holdings s-au apreciat cu 144% in primele trei luni dupa listarea din decembrie, scrie Bloomberg.
Astfel, compania a ajuns pe locul intai in topul gigantilor care s-au listat la bursa in ultimul an, in functie de evolutia actiunilor. Topul Bloomberg Markets masoara evolutia pe primele 90 de zile dupa listare a celor 179 oferte publice initiale care au strans mai mult de 500 milioane de dolari de la falimentul Lehman Brothers Holdings din septembrie 2008, pana la finalul anului 2011.
Doar doua companii din domeniul Internet/retele de socializare au ajuns in top 20 al celor mai profitabile IPO-uri, Zynga Inc., compania care creeaza jocuri pentru Facebook si Mail.ru Group, companie ruseasca. Analistii din piata declara ca evolutia slaba a companiilor din social media era predictibila, din cauza... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 13:00
Companiile din Europa vor inregistra cresteri ale profiturilor anul urmator, rivalizand cu cele din Statele Unite, dupa ce si-au majorat castigul si in acest an, in pofida crizei care ar putea impinge regiunea in recesiune, potrivit estimarilor analistilor.
Profitul net cumulat al celor 600 de companii mari, mijlocii si mici incluse in indicele bursier Stoxx Europe 600 va creste cu 10,5% anul urmator, dupa o majorare anticipata la 11% pentru acest an, rezulta din peste 12.000 de estimari ale analistilor. Companiile din Stoxx Europe 600 se indreapta catre cel de-al patrulea an consecutiv de majorare cu peste 10% a profitului, cea mai lunga astfel de perioada incepand cu 1998, transmite Bloomberg.
Analistii mai optimisti considera ca declinul actiunilor europene cu 16% de la inceputul anului a creat chilipiruri pe bursele europene, deoarece avansul profiturilor va depasi chiar si nivelul de 10,1% estimat pentru SUA, chiar daca economia zonei euro creste de trei ori mai lent decat cea americana. Analistii mai prudenti nu au insa incredere in prognozele de profit, in contextul cresterii puternice a costurilor de imprumut ale statelor.
"Companiile sunt intr-o situatie mult mai sanatoasa in perspectiva unei crize decat erau in 2008. Dezbaterea este legata de cat de mult se poate extinde recesiunea catre nordul Europei, insa consider ca preturile actiunilor iau deja in calcul majoritatea scenariilor", a declarat Luke Stellini, care contribuie la administrarea unor active... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 19:32
Apple s-a identificat intotdeauna prin persoana lui Steve Jobs, cel care a devenit catalizator pentru succesul care a adus Apple in topul celor mai valoroase companii tech. Ca orice lider adevarat, insa, Jobs nu a facut totul pe cont propriu, ci a avut in jur oameni cu pondere considerabila in evolutia companiei. Iata o lista primilor oameni care au calcat pragul Apple in faza de start-up si unde au ajuns ei, in ziua de azi.
Steve Wozniak
Expertul tehnic Steve Wozniak a avut mari dubii cand a fost nevoit sa decida daca vrea sau nu sa accepte oferta Apple, analizand serios si oferta pe care HP i-o facuse.
El este si in ziua de astazi angajat Apple si inca pastreaza legatura cu Steve Jobs.
Mike Marakkula
Marakkula a avut o influenta tot atat de mare asupra companiei ca si Steve Jobs sau Steve Wozniak , prin investitia sa de 250.000 de dolari pentru care a obtinut 30% din companie.
El a contribuit la managementul companiei, a dezvoltat un plan de afaceri, a angajat primul CEO si tot el a fost cel care l-a convis pe Wozniak sa se alature echipei.
Marakkula a ramas in Apple in 1997, fiind martor la plecarea si intoarcerea lui Jobs in companie.
De atunci a investit in cateva start-up-uri si a donat sume considerabile de bani centrului sau de Etica Aplicata.
Bill Fernandez
Coleg de scoala cu Steve Jobs si prieten cu Steve Wosniak, Fernandez a fost primul om adus de cei doi in companie.
A ramas in Apple pana in 1993, cand a primit o oferta de la Ingres, o companie database.... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 15:41
Reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) impreuna cu membrii ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene au avut o intrevedere cu conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a discuta stadiul reformelor economice, precum si situatia infiintarii celor doua companii energetice nationale, informeaza MECMA, citat de NewsIn.In cadrul discutiilor au fost abordate stadiul reformelor economice demarate de Guvernul Romaniei si al programelor de restructurare din companiile monitorizate, aflate in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), se arata intr-un comunicat al MECMA.In cadrul intalnirii s-a concluzionat ca tintele financiare pe primul trimestru al acestui an au fost atinse in cea mai mare parte de catre companiile monitorizate, existand premise ca rezultatele sa fie pozitive in continuare, potrivit MECMA.
De asemenea, s-au purtat discutii despre situatia infiintarii celor doua companii energetice nationale.
Reamintim ca, in 14 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul formulat de societatea Hidroelectrica impotriva hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr. 49977/3/2010, ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii Proiectului de constituire a companiei nationale Hidroenergetica.In decembrie 2010, la solicitarea salariatilor din Hidroelectrica, Tribunalul Bucuresti declarase nelegal Proiectul de divizare a Hidroelectrica si de fuziune in vederea constituirii... mai mult
Miercuri, 04 Mai 2011, ora 11:15