Piata inchirierilor de locuinte va creste in Romania in urmatorii ani, sustinuta de rata ridicata de supraaglomerare si de scaderea accesibilitatii locuintelor noi din prisma preturilor, arata un raport al companiei de consultanta Colliers.
"Piata inchirierilor de locuinte este asteptata sa creasca in regiunea Europei Centrale si de Est, pe masura ce cresc costurile de constructie si inflatia, iar rata de supraaglomerare este mai ridicata comparativ cu restul Uniunii Europene (UE)", arata Colliers in raportul realizat in colaborare cu Greenberg Traurig si Kinstellar.
Romania are cea mai mare rata de supraaglomerare din UE si, chiar daca procentul proprietarilor este foarte ridicat, cresterea preturilor locuintelor si a costurilor de constructie limiteaza posibilitatea oamenilor de a detine o locuinta mai mare si va sustine evolutia pietei inchirierilor.
Procentul de locuinte aflate in proprietate in Romania este la cel mai inalt nivel din UE. Potrivit statisticilor Eurostat, aproximativ 96% dintre oameni detin casa sau apartamentul in care locuiesc, insa unele estimari citate de Ministerul Dezvoltarii indica un nivel al apartamentelor inchiriate de pana la 20% din stocul total in orase mari precum Bucuresti si Cluj-Napoca. Exista o motivatie culturala a acestei tendinte, dar si o explicatie economica, anume ca ipotecile au fost multa vreme mai accesibile decat chiriile.
In Bucuresti, rata lunara la un credit ipotecar este, in medie, cu 12% mai mica decat... mai mult
Marti, 13 Iulie 2021, ora 18:57
Chiriile explodeaza in multe metropole ale lumii. Multe orase recurg la impunerea unui plafon la chirii, pentru a pune frana preturilor. Printre acestea se afla si Berlinul.
Exista putine subiecte care apropie orasele de pe diferite continente si din diferite tari. Unul dintre acestea: preturile la chirii. In aproape toate orasele mari, fie ele in SUA, Suedia sau Germania, oamenii se plang de lipsa locuintelor si de cresterea preturilor chiriilor.
Acelasi lucru se intampla la Berlin. Situatie care i-a determinat pe deputatii locali sa recurga la o masura drastica. Chiriile vor fi inghetate timp de cinci ani si vor ramane la nivelul unei date anume - 18 iunie 2019.
Inainte de aceasta data fusesera anuntate la Berlin din nou cresteri ale chiriilor. In plus, urmeaza sa se impuna o limita maxima a acestora. Masura nu se aplica locuintelor sociale si cladirilor noi, in care s-a locuit prima data dupa 2014.
Astfel, Berlinul intervine masiv pe piata chiriilor. Prea mult, spun criticii, amenintand cu un proces.
Diverse orase din intreaga lume au urmat deja, mai mult sau mai putin, calea aleasa si de Berlin, in lupta impotriva cresterii chiriilor.
Aproape ca nu exista tara din lume care sa nu fi incercat pana acum sa controleze evolutia preturilor chiriilor.
Mai mult strica decat ajuta
Rareori se intampla ca opinia economistilor sa fie la fel de unanima ca in cazul controlului chiriilor: acestia sunt de parere ca o astfel de masura aduce, pe termen lung, mai... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2020, ora 12:46
Causeway Bay din Hong Kong isi pastreaza statutul de cea mai scumpa artera comerciala din lume, in timp ce New Bond Street ramane cea mai costisitoare destinatie de retail stradal din Europa, potrivit raportului "Main Streets Across the World 2019", realizat de Cushman & Wakefield.
Raportul analizeaza chiriile a 448 de locatii din 68 de piete si clasifica locatiile in functie de nivelul chiriilor de referinta, folosind datele Cushman & Wakefield.
In 2018, Causeway Bay din Hong Kong a incheiat seria celor cinci ani de dominatie a Upper 5th Avenue din New York, iar in clasamentul din 2019 isi pastreaza pozitia de top, cu un nivel al chiriei de referinta al magazinelor stradale de 2.164 Euro/ mp / luna. Pe locul al doilea se situeaza Upper 5th Avenue, cu un nivel de 1.775 Euro / mp/ luna, urmata de New Bond Street din Londra (1.352 Euro/ mp / luna).
Avenue des Champs Elysees din Paris (1.166 Euro/ mp/ luna) si Via Montenapoleone din Milano (1.142 Euro/ mp/ luna) se afla pe pozitiile 4 si 5 din top. Cea mai mare crestere a valoriilor de inchiriere din top 10 a fost inregistrata in Sydney (17,9% in ultimul an), Pitt Street Mall, ajungand la 849 Euro/ mp/ luna. Cinci locatii din top 10 la nivel global se afla in Europa, trei in Asia si cate una in SUA si Australia.
Darren Yates, Head of EMEA Retail Research Cushman & Wakefield, autorul raportului: "In ceea ce priveste nivelul chiriilor la nivel global, rezultatele din acest an sunt incurajatoare si reliefa succesul... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2019, ora 13:34
Autoritatile locale din Berlin au decis marti inghetarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidentilor care sustin ca orasul lor, odata faimos pentru ca era accesibil, a devenit mult prea scump.
Problema cresterii chiriilor afecteaza intreaga tara, dar este extrem de acuta in capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat in ultimul deceniu, in conditiile in care piata muncii infloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pietei imobiliare. Berlinezii critica activitatea unor companii imobiliare, precum Deutsche Wohnen si Vonovia, care au cumparat mii de cladiri, profitand de preturile mai scazute decat in alte capitale europene.
Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar in ultimul deceniu in fiecare an se muta in oras alte aproximativ 40.000 de persoane.
Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbana si locuinte in Berlin, a anuntat ca inghetarea chiriilor se va aplica retroactiv din 18 iunie - o masura care aparent impiedica firmele care inchiriaza locuinte sa majoreze chiriile inainte ca proiectul sa devina lege, probabil in ianuarie.
Reglementarea adoptata marti nu se va aplica si locuintelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor cladiri.
Chiar daca chiriile in Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano si Paris. Un apartament cu doua camere in Berlin, intr-o zona la moda, Prenzlauer Berg, costa aproximativ 1.500 de euro pe... mai mult
Marti, 18 Iunie 2019, ora 22:05
Zeci de mii de persoane sunt asteptate sa participe, sambata, la marsuri de protest ce vor fi organizate in mai multe orase din Germania precum Munchen, Koln, Frankfurt si Berlin fata de cresterea agresiva a chiriilor.
Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanta imobiliara CBRE Berlin si banca germana Berlin Hyp AG, pretul mediu al unei chirii in Berlin a trecut de 10 euro pe metru patrat pe luna, informeaza AFP si DPA.
Problema cresterii chiriilor este cea mai acuta in capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat in ultimul deceniu, in conditiile in care o piata a muncii infloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pietei imobiliare.
In consecinta, la Berlin ar urma sa se stranga cel mai mare numar de manifestanti pentru a critica activitatea unor companii precum Deutsche Wohnen si Vonovia, care au cumparat mii de cladiri, profitand de preturile mai scazute decat in alte capitale europene.
"Stim cine este noul proprietar. Este o companie care detine peste 1.500 de apartamente si care cumpara si vine cu banii investitorilor, care in mod natural vor sa beneficieze de cele mai mari randamente posibile", a explicat Hans von Maydell, un pensionar de 75 de ani care la inceputul acestui an si-a schimbat proprietarul pentru prima in 45 de ani.
Hans von Maydell se teme ca si lui i se va intampla ceea ce au patit mii de alti berlinezi, o reziliere a contractului de inchiriere, urmata de o renovare de amploare si de o... mai mult
Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 12:30
Anul 2018 va aduce chirii mai echilibrate pentru birourile noi din polii de business ai Capitalei, acolo unde se concentreaza cele mai multe cladiri noi de birouri, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanta imobiliara, remis miercuri AGERPRES.
Daca in urma cu cinci ani, chiriile spatiilor de birouri noi, de clasa A din polul de business Barbu Vacarescu-Aviatiei-Dimitrie Pompeiu porneau de la 16 euro/mp/luna si ajungeau la 17 euro/mp/luna, acum incep de la 14,5 euro/mp/luna si ajung la 17,5 euro/mp/luna, fiind, conform studiului realizat de ESOP l CORFAC International, apropiate la limita inferioara de cele din polul de business Orhideea-Grozavesti-Politehnica, unde chiriile sunt de 13-14,5 euro/mp/luna.
In zona "Expozitiei" au fost anuntate in ultimele luni mai multe proiecte de anvergura, astfel incat se contureaza un nou pol de business "Expozitiei-Piata Presei Libere", care se pozitioneaza ca nivel al chiriilor intre polul Barbu Vacarescu-Aviatiei- Dimitrie Pompeiu si polul Orhideea-Grozavesti-Politehnica cu valori de 14,5-16,5 euro/mp/luna.
"In 2017, marile proiecte de birouri in constructie s-au concentrat in principalii poli de birouri din Bucuresti, numarul lor marindu-se, de la doi, la cinci poli de business. In paralel cu dezvoltarea zonelor din centru-nord si Victoriei-Aviatorilor, s-a consolidat polul din centru-vest, s-a deschis polul Unirii - Timpuri Noi si s-a anuntat un nou pol de birouri in zona Expozitiei-Piata Presei Libere.... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 14:34
Daca in 2009, cand criza se manifesta din plin, principalul argument intr-o relocare era chiria cat mai scazuta, ideal de 10 euro/mp luna, incepand cu anul trecut remarcam ca argumentele devin mai complexe, angajatorii avand ca preocupare centrala satisfactia angajatilor la locul de munca.
Criza a adus dupa sine si aplatizarea chiriilor, diferenta dintre Victoriei, centru vest vs. Floreasca, sau intre Dimitrie Pompeiu si vest nu mai era asa de mare.
In 2008 aveam pe masa contracte semnate cu 22-25 euro/mp in Victoriei, 18 euro in Floreasca si 16 euro in Grozavesti. In 2012, in Piata Victoriei (CBD) chiria se situa la nivelul de 16-18 euro/mp, in Floreasca la 14-16 euro/mp, Grozavesti (centru-vest) la 14-15 euro/mp, Dimitrie Pompeiu la 12-14 euro/mp.
Aceasta evolutie este rezultatul presiunii exercitate de chiriasi asupra nivelului chiriei, iar relocarea nu avea ca fundament accesibilitatea angajatilor la birou, ci un nivel minim al chiriei. In perioade de criza, presiunea asupra costurilor este atat de mare, incat acest trend este considerat unul firesc. Astfel, nu numai ca aceste chirii au scazut in fiecare zona, insa si diferenta dintre zone a urmat acelasi trend.
In anii urmatori, revine insa diferentierea mai clara intre zone, chiriile cele mai mari vor fi inregistrate in zonele unde se vor dezvolta proiecte. Din tabelul preluarilor totale de spatii de birouri in 2014 remarcam ca 80% din cerere provine din 3 zone: centru, vest si Floreasca, zone in care... mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 11:40
Chiriile locuintelor din Bucuresti s-au redus in ultimul an cel mai mult in zonele centrale, declinul ajungand pana la 12,5% la doua camere in 1 Mai si Mosilor, in timp ce in cartierele "muncitoresti" a fost consemnata o constanta sau chiar cresteri, de pana la 10% tot la doua camere in Crangasi.
Analiza Imobiliare.ro ia in calcul variatia pretului mediu cerut pentru apartamentele cu una, doua si trei camere in 18 cartiere bucurestene, intre octombrie 2012-octombrie 2013.
Chiriile pentru garsonierele din Militari, in crestere cu aproape 10%
In cazul garsonierelor, cel mai mult s-au ieftinit cele din cartierul 1 Mai, declinul fiind de 7,1%, pana la un pret mediu de listare de 260 de euro pe luna. Pe locul al doilea in top se situeaza zona Dorobanti-Floreasca, cu un minus de 6,3%, pana la un nivel de 300 de euro pe luna, releva datele unei analize Imobiliare.ro.
Berceni este singurul cartier din categoria celor "low-cost" unde preturile au scazut in ultimele 12 luni (-4,3%), pana la 220 de euro pe luna.
In cele mai multe dintre cartierele bucurestene, chiriile pentru garsoniere s-au mentinut relativ constante in ultimul an, insa in unele zone au fost inregistrate si scumpiri.
In mod interesant, cele mai semnificative majorari au avut loc in zonele cu cele mai mici preturi. Cap de afis este cartierul Militari, cu un avans de 8,3% al preturilor pentru apartamentele cu o camera, pana la 249 de euro pe luna. Acesta este urmat de zonele Drumul Taberei (+4,5%)... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 12:27
Chiriile solicitate de proprietarii de apartamente din marile orase din tara au avut evolutii diferite in ultimul an, de la cresteri de 70 euro (28%) pana la scaderi de 50 euro (17%), in functie de zone si tipul locuintelor, ceea ce arata o stabilizare a pietei, potrivit imobiliare.ro.
"Spre deosebire de segmentul vanzarilor de apartamente, caracterizat de un trend al preturilor relativ unitar, general descendent, cel al inchirierilor de apartamente a avut o evolutie evident eterogena in ultimul an. Chiriile minime practicate in anumite cartiere ale marilor orase au avut nu doar scaderi, ci si cresteri in ultimele 12 luni.
Variatiile sunt diferite atat in functie de zonele specifice luate in calcul, cat si de tipul apartamentelor scoase la inchiriere.
O astfel de evolutie este caracteristica unei piete aflate in curs de stabilizare, in care proprietarii incearca in mod natural sa se alinieze la cererea si puterea de cumparare venite din partea potentialilor clienti, ajustandu-si pretentiile atat in plus, cat si in minus", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.
Cum s-au modificat preturile in Bucuresti
Capitala este orasul ce ilustreaza cel mai bine evolutia eterogena a chiriilor practicate pentru apartamente. In cartierul Dristor, spre exemplu, o garsoniera poate fi inchiriata in prezent cu 200 de euro pe luna, fata de 210-225 de euro pe luna anul trecut. La doua camere, preturile au ramas relativ stabile, in jurul a 250 de euro pe luna. La... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 14:10