Bursele europene au deschis luni in scadere, din cauza temerilor legate de incetinirea cresterii economice a Chinei, care au eclipsat optimismul generat de masurile anuntate joi de catre Rezerva Federala a Statelor Unite.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,4% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a inchis vineri la maximul ultimelor 15 luni. Indicatorul de referinta al pietelor europene a urcat cu 13% in acest an.
Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice a evoluat luni indecis, in timp ce tranzactiile futures pe bursa de la New York indica preturi in scadere cu 0,3%, transmite Bloomberg.
Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat saptamana trecuta o noua runda de relaxare cantitativa, Fed urmand sa absoarba din piata credite ipotecare de 40 miliarde de dolari in fiecare luna, programul fiind nelimitat ca durata, pentru a stimula economia si a reduce somajul.
Analistii Citigroup au redus prognoza de crestere economica a Chinei la 7,6% din PIB pentru acest an, de la 8%, din cauza cererii mai slabe la export.
Administratia din Hong Kong a impus o limita de 30 de ani pe durata creditelor ipotecare, in incercarea de a evita supraincalzirea pietei imobiliare. Totodata, rata la creditele ipotecare nu poate depasi 40% din venitul lunar al clientului, fata de 50% anterior. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 10:20
Bursele europene au deschis sedinta de tranzactionare de vineri in crestere puternica, sustinute de masurile de stimulare economica anuntate joi de Rezerva Federala a SUA (Fed).
Fed pompeaza lunar 40 de miliarde dolari in economia SUA, rezultatele se vad pe burse
Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,2%, dupa ce Fed a anuntat noi achizitii de obligatiuni si s-a angajat sa pastreze nivelul actual al dobanzii de politica monetara, apropiata de zero, pana la mijlocul anului 2015, potrivit MarketWatch.
Cotatiile bancare si cele ale companiilor miniere au inregistrat cele mai mari cresteri, cu HSBC in urcare cu 1,5%, Banco Santander cu 2,4% si Total cu 1,8%.
Bursa din Spania a deschis cu cea mai mare crestere, de 2,2% pentru indicele IBEX 35.
Pe cele mai importante burse din Europa, indicii CAC 40 francez, FTSE 100 britanic si DAX german au avansat cu 1,3% - 1,8%.
Fed a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, urmand ca achizitiile sa totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari. Institutia nu a mentionat vreun termen limita pentru acest program si va derula si alte achizitii de active, daca perspectiva pietei muncii nu se imbunatateste substantial. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:56
Bursele europene au deschis joi in scadere usoara, dupa ce au atins miercuri maximul ultimelor 14 luni, investitorii asteptand sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a Statelor Unite, care ar putea anunta noi masuri de stimulare a economiei.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a atins miercuri cel mai ridicat nivel din iulie 2011 datorita deciziei Curtii Constitutionale a Germaniei de a aviza participarea guvernului german la Mecanismul European de Stabilitate si pactul fiscal al UE.
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro
Economistii anticipeaza ca Rezerva Federala va anunta joi o noua runda de "relaxare cantitativa", adica reducerea costurilor de credit din economie prin achizitii masive de obligatiuni de pe piata secundara.
Fed a mai derulat doua runde de relaxare cantitativa, prin care a injectat un total de 2.300 miliarde de dolari in piata. Masurile nu au revigorat insa cresterea economica si nu au redus rata somajului, care se mentine peste pragul de 8% de mai mult de trei ani.
Dintre cele mai lichide actiuni din Europa in debutul sedintei de joi, gigantul aeronautic EADS, proprietarul Airbus, a pierdut 12% din valoare dupa ce a anuntat, miercuri, ca a inceput discutiile pentru un parteneriat cu grupul BAE Systems.
Scopul parteneriatului ar fi de a dezvolta o companie similara Boeing, care sa reuseasca un... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 11:01
Bursele europene au deschis marti in scadere, pe fondul temerilor legate de o posibila "deraiere" a planului anticriza prezentat saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg.
Pietele asiatice au scazut marti cu 0,3%, in timp ce tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza o crestere cu 0,2%.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat luni ca nu va permite Uniunii Europene sau Bancii Centrale Europene sa decida masurile prin care Spania ar trebui sa-si reduca deficitul bugetar.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat, joi, la Frankfurt un plan anticriza care vizeaza reducerea costurilor de finantare ale statelor din zona euro aflate in dificultate, precum Spania si Italia, prin achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara.
Planul descris de banca ar fi insa conditionat de o solicitare oficiala de ajutor extern din partea fiecarui stat, iar interventia propriu-zisa ar fi insotita de stabilirea unor tinte fiscale si obiective de reforma similare cu cele cuprinse intr-un acord de finantare externa.
Premierul elen Antonis Samaras va merge marti la Frankfurt pentru discutii cu Mario Draghi, dupa ce misiunea inspectorilor institutiilor financiare internationale la Atena a respins ca... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:23
Bursele europene au deschis vineri in urcare, continuand avansul puternic declansat joi de adoptarea planului anticriza de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in asteptarea datelor privind piata muncii din Statele Unite.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare si este in crestere cu 2,3% pe ansamblul acestei saptamani, transmite Bloomberg.
Joi, indicatorul de referinta al burselor europene a avansat cu 2,2%, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat ca institutia a adoptat un program de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale din piata, pentru a reduce costurile de finantare ale statelor aflate in dificultate.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Bursele din Asia, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au avansat vineri cu 2,1%, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica un castig modest, de 0,1%, in asteptarea datelor privind piata muncii din SUA.
Departamentul Muncii de la Washington va prezenta vineri datele privind numarul angajatilor si rata somajului din SUA, economistii anticipand stagnarea somajului la 8,3%. Somajul din SUA se mentine de trei ani si jumatate peste pragul de 8%. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 11:02
Bursa japoneza a inchis vineri in crestere solida, cu 2,2%, indicele Nikkei-225 ajungand la nivelul de 8.871,65 puncte, in crestere cu 191,08 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Bursa sud-coreeana a incheiat sedinta de vineri in crestere cu 2,75%, indicele principal Kospi ajungand la valoarea de 1.929,58 puncte, in crestere cu 48,34 puncte comparativ cu valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite AP.
Bursa de pe Wall Street a inchis joi in crestere solida, pietele financiare salutand noul program de achizitionare a obligatiunilor adoptat de BCE, transmite AFP.
Indicele Dow Jones a inregistrat cel mai semnificativ avans din decembrie 2007, ajungand la valoarea de 13.292 puncte, in crestere cu 244,52 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente, transmite Reuters.
Indicele Standard and Poor's 500 a inregistrat cel mai semnificativ avans din ianuarie 2008, ajungand la valoarea de 1.432,12 puncte, in crestere cu 26,68 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
Indicele Nasdaq a inregistrat cel mai semnificativ avans din ultimii 12 ani, ajungand la valoarea de 3.135,81 puncte, in crestere cu 66,54 puncte fata de valoarea inregistrata la inchiderea sedintei precedente.
La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna octombrie a crescut cu 0,17 dolari, ajungand la inchidere la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 10:31
Bursele europene au deschis joi in urcare, investitorii asteptand de la presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, detalii privind planul de rezolvare a crizei datoriilor de stat si salvare a monedei euro.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare si este in crestere cu 14% de la minimul acestui an, atins pe 4 iunie, datorita promisiunilor lui Draghi de a face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura supravietuirea monedei euro, transmite Bloomberg.
Pietele asiatice, masurate prin indicele MSCI Asia Pacific, au urcat joi cu 0,3%, un avans similar fiind inregistrat de indicii futures ai bursei de la New York.
Dintre cele mai lichide actiuni, Nokia a debutat in scadere cu 3,4%, la 1,92 euro pe unitate, dupa ce analistii Deutsche Bank au coborat recomandarea pentru companie la "vinde", de la "pastreaza".
Nokia a pierdut miercuri pe bursa 13% din valoare, dupa prezentarea noii generatii de smartphone-uri Lumia cu sistem de operare Windows Phone 8, dezvoltat de Microsoft.
Nokia a lansat noul Lumia 920
Gigantul minier Lonmin, care se confrunta de aproape o luna cu o greva violenta in Africa, a deschis joi in urcare cu 5,7% dupa semnarea unui acord cu trei sindicate pentru redeschiderea negocierilor privind salariile.
Draghi va prezenta joi, dupa finalul sedintei de politica monetara a Consiliului Guvernatorilor BCE, planul de rezolvare a crizei.
Proiectul sefului... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 10:46
Bursele europene au urcat in prima parte a sedintei de joi, datorita optimismului generat de rezultatele peste estimari raportate de Nestle, Commerzbank si alte companii, dar si scaderii inflatiei din China, semn ca banca centrala ar putea interveni pentru stimularea economiei.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in primele 40 de minute ale sedintei de tranzactionare si este in urcare cu 15% din 4 iunie, cand a atins minimul acestui an.
Pietele asiatice au urcat joi in medie cu 0,9%, iar tranzactiile futures indica aprecieri si pentu bursa de la New York.
Inflatia anuala din China a incetinit la 1,8% in iulie, de la 2,2% in iunie.
Liderii Partidului Comunist din China au promis ca vor continua ajustarea politicii monetare pentru a se asigura ca economia va creste in acest an intr-un ritm stabil.
Actiunile grupului elvetian Nestle au urcat cu 2% in prima parte a zilei, dupa ce compania a raportat cresterea veniturilor in Europa, America de Nord si America Latina in trimestrul al doilea datorita majorarii preturilor.
Deutsche Telekom, cel mai mare operator german de telecomunicatii, a castigat 0,9% la Frankfurt, dupa ce a raportat rezultate financiare peste estimari pentru trimestrul al doilea.
Commerzbank, a doua banca germana, a pierdut 3,1% pe bursa dupa ce a anuntat ca profitul din al doilea semestru al acestui an va fi mai mic decat in prima jumatate.
Titlurile Standard Chartered, banca britanica acuzata in... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 12:59
Cotatiile pe bursele europene au trecut joi pe scadere, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, nu a reusit sa calmeze temerile investitorilor, care asteptau noi masuri de combatere a crizei datoriilor suverane.
BNP Paribas, cea mai mare banca din Franta, a pierdut 2,7%, inversand avansul din prima parte a sedintei. Veolia Environnement a coborat cu 12%, dupa ce a raportat ca situatia economica dificila din Franta si Italia a influentat rezultatele in prima jumatate a anului. Actiunile Deutsche Post au crescut, cu 2,2%, dupa rezultate peste asteptari, potrivit Bloomberg.
Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1% pana la 14.04 (ora Londrei). Indicatorul a avansat cu 3,7% incepand de pe 26 iulie, cand Draghi a declarat ca BCE va face tot ce este necesar pentru protejarea euro.
Draghi a semnalat, joi, la finalul unei sedinte de politica monetara, ca BCE isi va uni fortele cu guvernele pentru a achizitiona obligatiuni suverane. Seful BCE nu a dat detalii despre modul in care va functiona un astfel de program, afirmand ca acestea vor fi stabilite in urmatoarele saptamani.
Indicii burselor nationale au scazut pe 17 din cel 18 piete de capital din Europa de Vest. Indicele britanic FTSE 100 a pierdut 0,8%, CAC 40 francez a coborat cu 1,6%, iar DAX german cu 1,6%. mai mult
Joi, 02 August 2012, ora 18:20