Titlurile europene s-au apreciat in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, pe fondul informatiilor predominant favorabile din sfera companiilor.
Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a crescut cu 0,3%, pana la 304,34 p., in timp ce indicele EuroStoxx 50 s-a apreciat cu 1,1%, pana la 2 795 p., pe un rulaj redus cu 66% sub media ultimelor saptamani in contextul lipsei unor indicatori macroeconomici, dar si a opririi de la tranzactionare a pietei americane. Indicii DAX 30 si CAC 40 au consemnat ritmuri de crestere de 0,9%, respectiv 1%, informeaza SSIF Broker.
Vedeta burselor europene: Club Mediterranee. Actiunile au urcat cu 22%
Se remarca evolutia cotatiilor Commerzbank, in urcare cu 4,5%, dupa recomandarea de cumparare emisa de Equinet Bank.
Titlurile SAP au urcat cu 2,1%, pe fondul renuntarii la planurile de cumparare a companiei Jive.
Actiunile Vivendi au crescut cu 2,8%, ca urmare a interesului manifestat de companiile din Orientul Mijlociu pentru participatia la Vivendi Maroc.
Cotatiile Fiat s-au apreciat cu 4,4%, pe fondul eforturilor unor politicieni pentru a determina compania sa mentina fabricile din Italia.
Nu in ultimul rand, titlurile Club Mediterranee au urcat cu 22%, ca urmare a speculatiilor privind posibila preluare a companiei.
Pe de alta parte, cotatiile Praktiker au scazut cu 6,4%, dupa recomandarea de vanzare emisa de Commerzbank. mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 11:59
Bursele europene au deschis luni in scadere, din cauza temerilor legate de incetinirea cresterii economice a Chinei, care au eclipsat optimismul generat de masurile anuntate joi de catre Rezerva Federala a Statelor Unite.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,4% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a inchis vineri la maximul ultimelor 15 luni. Indicatorul de referinta al pietelor europene a urcat cu 13% in acest an.
Indicele MSCI Asia Pacific al pietelor asiatice a evoluat luni indecis, in timp ce tranzactiile futures pe bursa de la New York indica preturi in scadere cu 0,3%, transmite Bloomberg.
Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat saptamana trecuta o noua runda de relaxare cantitativa, Fed urmand sa absoarba din piata credite ipotecare de 40 miliarde de dolari in fiecare luna, programul fiind nelimitat ca durata, pentru a stimula economia si a reduce somajul.
Analistii Citigroup au redus prognoza de crestere economica a Chinei la 7,6% din PIB pentru acest an, de la 8%, din cauza cererii mai slabe la export.
Administratia din Hong Kong a impus o limita de 30 de ani pe durata creditelor ipotecare, in incercarea de a evita supraincalzirea pietei imobiliare. Totodata, rata la creditele ipotecare nu poate depasi 40% din venitul lunar al clientului, fata de 50% anterior. mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 10:20
Bursele europene au deschis sedinta de tranzactionare de vineri in crestere puternica, sustinute de masurile de stimulare economica anuntate joi de Rezerva Federala a SUA (Fed).
Fed pompeaza lunar 40 de miliarde dolari in economia SUA, rezultatele se vad pe burse
Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,2%, dupa ce Fed a anuntat noi achizitii de obligatiuni si s-a angajat sa pastreze nivelul actual al dobanzii de politica monetara, apropiata de zero, pana la mijlocul anului 2015, potrivit MarketWatch.
Cotatiile bancare si cele ale companiilor miniere au inregistrat cele mai mari cresteri, cu HSBC in urcare cu 1,5%, Banco Santander cu 2,4% si Total cu 1,8%.
Bursa din Spania a deschis cu cea mai mare crestere, de 2,2% pentru indicele IBEX 35.
Pe cele mai importante burse din Europa, indicii CAC 40 francez, FTSE 100 britanic si DAX german au avansat cu 1,3% - 1,8%.
Fed a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, urmand ca achizitiile sa totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari. Institutia nu a mentionat vreun termen limita pentru acest program si va derula si alte achizitii de active, daca perspectiva pietei muncii nu se imbunatateste substantial. mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:56
Bursele europene au deschis joi in scadere usoara, dupa ce au atins miercuri maximul ultimelor 14 luni, investitorii asteptand sedinta de politica monetara a Rezervei Federale a Statelor Unite, care ar putea anunta noi masuri de stimulare a economiei.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 0,2% in debutul sedintei de tranzactionare, dupa ce a atins miercuri cel mai ridicat nivel din iulie 2011 datorita deciziei Curtii Constitutionale a Germaniei de a aviza participarea guvernului german la Mecanismul European de Stabilitate si pactul fiscal al UE.
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro
Economistii anticipeaza ca Rezerva Federala va anunta joi o noua runda de "relaxare cantitativa", adica reducerea costurilor de credit din economie prin achizitii masive de obligatiuni de pe piata secundara.
Fed a mai derulat doua runde de relaxare cantitativa, prin care a injectat un total de 2.300 miliarde de dolari in piata. Masurile nu au revigorat insa cresterea economica si nu au redus rata somajului, care se mentine peste pragul de 8% de mai mult de trei ani.
Dintre cele mai lichide actiuni din Europa in debutul sedintei de joi, gigantul aeronautic EADS, proprietarul Airbus, a pierdut 12% din valoare dupa ce a anuntat, miercuri, ca a inceput discutiile pentru un parteneriat cu grupul BAE Systems.
Scopul parteneriatului ar fi de a dezvolta o companie similara Boeing, care sa reuseasca un... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 11:01
Bursele europene au deschis marti in scadere, pe fondul temerilor legate de o posibila "deraiere" a planului anticriza prezentat saptamana trecuta de Banca Centrala Europeana din cauza obstacolelor din Spania sau Germania.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare, transmite Bloomberg.
Pietele asiatice au scazut marti cu 0,3%, in timp ce tranzactiile futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York afiseaza o crestere cu 0,2%.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat luni ca nu va permite Uniunii Europene sau Bancii Centrale Europene sa decida masurile prin care Spania ar trebui sa-si reduca deficitul bugetar.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat, joi, la Frankfurt un plan anticriza care vizeaza reducerea costurilor de finantare ale statelor din zona euro aflate in dificultate, precum Spania si Italia, prin achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitatea de pana la trei ani de pe piata secundara.
Planul descris de banca ar fi insa conditionat de o solicitare oficiala de ajutor extern din partea fiecarui stat, iar interventia propriu-zisa ar fi insotita de stabilirea unor tinte fiscale si obiective de reforma similare cu cele cuprinse intr-un acord de finantare externa.
Premierul elen Antonis Samaras va merge marti la Frankfurt pentru discutii cu Mario Draghi, dupa ce misiunea inspectorilor institutiilor financiare internationale la Atena a respins ca... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:23
Bursele europene au deschis luni in scadere usoara, dupa aparitia datelor economice care au indicat scaderea importurilor Chinei in luna august.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a coborat cu 0,1% in debutul sedintei de tranzactionare.
Pietele de pe continent au crescut puternic saptamana trecuta, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia a adoptat un plan de reducere a costurilor de finantare ale statelor aflate in dificultate prin achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale cu maturitati de pana la trei ani, de pe piata secundara.
Bursele asiatice au avansat luni cu 0,1%, iar tranzactiile futures cu actiuni listate la New York indica scaderi de 0,3%.
Importurile Chinei au scazut in august cu 2,6% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor prezentate luni la Beijing, in timp ce media estimarilor analistilor indica o crestere de 3,5%. In iulie, importurile au urcat cu 4,7%.
Productia industriala a celei de-a doua mari economii a lumii a inregistrat in august cea mai slaba crestere din ultimii trei ani, de 8,9%, de la 9,2% in iulie.
Guvernatorii marilor banci centrale ale lumii participa la o serie de intalniri la Basel, Elvetia, discutiile de duminica fiind prezidate de guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, care a vorbit despre indicele de dobanda LIBOR (London Internank Offered Rate). Sesiunile de discutii au loc odata la doua luni,... mai mult
Luni, 10 Septembrie 2012, ora 11:08
Bursele europene au deschis vineri in urcare, continuand avansul puternic declansat joi de adoptarea planului anticriza de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in asteptarea datelor privind piata muncii din Statele Unite.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare si este in crestere cu 2,3% pe ansamblul acestei saptamani, transmite Bloomberg.
Joi, indicatorul de referinta al burselor europene a avansat cu 2,2%, dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat ca institutia a adoptat un program de achizitii nelimitate de obligatiuni guvernamentale din piata, pentru a reduce costurile de finantare ale statelor aflate in dificultate.
BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat
Bursele din Asia, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au avansat vineri cu 2,1%, iar tranzactiile futures pe bursa de la New York indica un castig modest, de 0,1%, in asteptarea datelor privind piata muncii din SUA.
Departamentul Muncii de la Washington va prezenta vineri datele privind numarul angajatilor si rata somajului din SUA, economistii anticipand stagnarea somajului la 8,3%. Somajul din SUA se mentine de trei ani si jumatate peste pragul de 8%. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 11:02
Bursele europene au deschis joi in urcare, investitorii asteptand de la presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, detalii privind planul de rezolvare a crizei datoriilor de stat si salvare a monedei euro.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,3% in debutul sedintei de tranzactionare si este in crestere cu 14% de la minimul acestui an, atins pe 4 iunie, datorita promisiunilor lui Draghi de a face "tot ceea ce este necesar" pentru a asigura supravietuirea monedei euro, transmite Bloomberg.
Pietele asiatice, masurate prin indicele MSCI Asia Pacific, au urcat joi cu 0,3%, un avans similar fiind inregistrat de indicii futures ai bursei de la New York.
Dintre cele mai lichide actiuni, Nokia a debutat in scadere cu 3,4%, la 1,92 euro pe unitate, dupa ce analistii Deutsche Bank au coborat recomandarea pentru companie la "vinde", de la "pastreaza".
Nokia a pierdut miercuri pe bursa 13% din valoare, dupa prezentarea noii generatii de smartphone-uri Lumia cu sistem de operare Windows Phone 8, dezvoltat de Microsoft.
Nokia a lansat noul Lumia 920
Gigantul minier Lonmin, care se confrunta de aproape o luna cu o greva violenta in Africa, a deschis joi in urcare cu 5,7% dupa semnarea unui acord cu trei sindicate pentru redeschiderea negocierilor privind salariile.
Draghi va prezenta joi, dupa finalul sedintei de politica monetara a Consiliului Guvernatorilor BCE, planul de rezolvare a crizei.
Proiectul sefului... mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 10:46
Bursele europene au deschis joi in scadere, din cauza temerilor privind incetinirea cresterii economice mondiale, exacerbate de datele economice din Japonia si Coreea de Sud, transmite Bloomberg.
Indicele Stoxx 600 al celor mai importante actiuni europene s-a retras cu 0,4% in debutul pedintei de tranzactionare si este in coborare cu 0,8% pe ansamblul acestei saptamani.
Indicele de referinta al pietelor europene a urcat insa cu 14% de la inceputul lunii iunie, cand a atins cel mai redus nivel din acest an.
Bursele din Asia au scazut joi cu 0,9%, in timp ce tranzactiile futures anunta scaderi si la New York.
In Japonia, vanzarile retail au scazut cu 0,8% in iulie raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, in timp ce increderea producatorilor din Coreea de Sud este la cel mai redus nivel de la criza financiara mondiala din 2008-2009. In Australia, aprobarile pentru constructia de locuinte au inregistrat cea mai abrupta scadere din ultimii 10 ani.
Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, a aratat joi seara, intr-un raport privind mediul de afaceri, ca economia continua sa creasca, remarca ce descurajeaza speculatiile ca presedintele institutiei, Ben Bernanke, va anunta noi masuri de stimulare a economiei. mai mult
Joi, 30 August 2012, ora 11:24