Bitcoin a facut o supriza neplacuta investitorilor care sperau ca in continuare sa profite de pe urma principalei criptomonede, pierzind aproape un sfert din valoare intr-o singura zi.
Astfel ca, aceasta a cazut de la 42.000 de dolari pana la sub 34.000 de dolari, aratand, inca o data, cat de periculoasa este volatilitatea pe monedele vituale.
Scaderea este cea mai mare din acest an si de cand pandemia a provocat o prabusire a activelor in martie 2020. Cu toate acestea, era de asteptat o astfel de corectie a Bitcoin, pe care, de altfel, analistii o preziceau motivand ca moneda a castigat prea multa valoare intr-un timp relativ scurt.
Si pe buna dreptate, daca ne uitam la mijlocul lunii decembrie, Bitcoin valora undeva la 17.000 de dolari, iar zilele trecute a trecut pragul de 42.000 de dolari, inregistrand o crestere de peste 130% in numai o luna de zile.
Chiar si asta, o astfel de diminuare a valorii nu este nimic nou sau de speriat pentru bitcoinerii de "cursa lunga".
"Aceste scaderi dar si cele viitoare sunt oportunitatile pe care le-ati cautat in timpul sentimentelor FOMO pe care le-ati avut la 40.000 de dolari. Profitati de ele", spune analistul Cointelegraph Markets, Michael van de Poppe.
In momentul publicarii, Bitcoin a revenit deja la 35.000 de dolari.
Una dintre posibilele influente, care au facut ca Bitcoin sa pierda atata de mult din valoare, a fost dolarul care s-a intarit fata de restul monedelor de circulatie internationala. De asemenea,... mai mult
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 14:38
Dupa cum era de asteptat, urmatoarele luni vor aduce scaderi ale pretului Bitcoin, acesta indreptandu-se catre nivelul de 3.000 USD. Daca analizam evolutia pretului din punct de vedere tehnic, este clar ca Bitcoin are un nivel ridicat de rezistenta la 5.100 USD si, daca pretul nu reuseste sa urce peste acest nivel, atunci se asteapta sa scada pana in jurul zonei de 1.779 - 2.457 USD.
Daca luam in considerare analiza tehnica, observam ca incercarile de stabilizare a pretului BTC la nivelul de 4.000 USD au esuat si nu au dus la nicio crestere decisiva. Prin urmare, este clar ca tendinta descendenta ramane cea dominanta.
In plus, valuri succesive de corectie vor continua miscarea catre nivelul de 1.779 USD, pret la care se asteapta sa apara primele ordine majore de "CUMPARARE", ceea ce la randul lor pot ridica periodic valoarea Bitcoin.
Cu toate acestea, tinand cont de aceste modele, imi mentin pozitia ca, pe termen lung, putem vedea pretul Bitcoin scazut la 100 USD.
Pretul aurului va ajunge aproape de 1.440 USD
Cei care au investit in aur au incheiat luna decembrie 2018 intr-o stare pozitiva, deoarece pretul a urmat o tendinta generala de crestere de la inceputul anului 2016 (a se vedea linia rosie subtire din graficul de mai jos ce indica cresterea).
Chiar daca in 2018 am asistat la o scadere semnificativa a pretului aurului, sfarsitul anului a fost unul pozitiv deoarece pretul a reusit sa se recupereze partial.
Depasirea zonei de 1.195-1.231 USD,... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 11:48
Minarea monedei bitcoin ar putea ajunge, in curand, la un consum enorm de energie electrica, conform unui studiu recent.
Moneda virtuala se bazeaza pe o retea extinsa de calculatoare care functioneaza non-stop, la capacitate maxima, realizand o serie de calcule complexe.
Pana la sfarsitul anului 2018, energia electrica folosita de reteaua globala de minare ar putea reprezenta jumatate de procent din energia consumata la nivelul intregii planete, sustine economistul si specialistul in tehnologie blockchain Alex de Vries. Vorbim de 7,67 de GW, aproape cat consumul Austriei, noteaza Live Science.
Potrivit cercetatorului olandez, ponderea ar putea ajunge in viitor la 5%. Consumul din prezent este estimat la 2,55 GW, ceea ce inseamna ca minarea de bitcoin foloseste la fel de multa energie ca Irlanda.
Nu este o veste proasta doar pentru activistii de mediu, ci si pentru "mineri", deoarece activitatea lor ar putea inceta in curand sa mai fie profitabila.
De Vries isi intemeiaza calculele pe numarul echipamentelor destinate minarii de bitcoin produse anul trecut, pe consumul de energie al acestora si pe costurile minime aferente instalatiilor de racire a echipamentelor, precum si pe estimari privind evolutia activitatilor de minare.
In studiul publicat in jurnalul Joule, De Vries calculeaza ca o singura tranzactie foloseste cam aceeasi cantitate de energie ca o gospodarie din Olanda intr-o luna intreaga.
"Este o diferenta enorma fata de sistemul financiar... mai mult
Luni, 21 Mai 2018, ora 00:00
JPMorgan, Bank of America si Citigroup interzic achizitiile de bitcoin si alte monede virtuale cu cardurile lor de credit.
JPMorgan a pus in vigoare masura sambata, pentru ca, potrivit purtatorului de cuvant al acesteia, Jane Rogers, banca nu vrea sa suporte riscurile asociate cu tranzactiile respective.
Bank of America a inceput de vineri sa refuze tranzactile cu cardurile bancii pe platformele de tranzactionare a monedelor virtuale. Masura se aplica tuturor cardurilor de credit personale si de afaceri ale clientilor, dar nu si cardurilor de debit, a explicat purtatorul de cuvant al bancii, Betty Riess.
Vineri seara, si Citigroup a anuntat ca va opri toate achizitiile de monede virtuale efectuate cu cardurile de credit ale bancii.
"Vom continua sa ne revizuit politica in functie de evolutia pietei", a spus purtatorul de cuvant al Citigroup, Jennifer Bombardier.
Achizitiile de monede virtuale pot crea mari probleme bancilor, daca clientii fac plasamente nerentabile si nu mai pot sa isi plateasca datoriile. Exista si riscul ca hotii sa foloseasca carduri furate sau bazate pe identitati furate pentru a cumpara monede virtuale.
In plus, autoritatile de reglementare cer bancilor sa monitorizeze tranzactiile clientilor pentru a preveni spalarea de bani, ceea ce nu este usor daca dolarii sunt convertiti in monede virtuale.
Bitcoin a pierdut jumatate din valoare, incepand din 18 decembrie, coborand vineri sub nivelul de 8.000 de dolari, pentru prima oara din... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 11:54
Presedintele Autoritatii de reglementare a pietelor financiare din Franta (AMF) a denuntat, luni, bitcoin ca fiind "o iluzie periculoasa" si un instrument pentru infractori, pronuntandu-se ferm impotriva criptomonedei, care a depasit pragul de 11.000 de dolari, pentru prima data de la lansare.
"Este un mod de a achizitiona bunuri ilicite, de a face evaziune fiscala, de a dezvolta si plati pentru infractiuni cibernetice. Daca este o moneda, este una foarte proasta", a afirmat Robert Ophele, presedintele AMF, intr-un interviu acordat Bloomberg la Tokyo.
Oficialul a explicat ca nu este sigur ca ar vrea sa reglementeze bitcoin, deoarece nu are nicio legatura cu economia reala.
Saptamana trecuta, seful Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a afirmat ca este prea devreme pentru banca sa aiba nevoie de o strategie privind bitcoin si nu o considera o rezerva de valoare.
Intre timp, operatorii bursieri din SUA, inclusiv CME, au obtinut permisiunea de a incepe tranzactiile de contracte futures pentru bitcoin.
"Este o provocare pentru guvernatorii bancilor centrale si pentru autoritatile de supervizare. este o piata nereglementata si trebuie sa o spun: o iluzie periculoasa", a afirmat Robert Ophele.
Si Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete (ESMA) i-a avertizat pe investitori cu privire la riscurile asociate cu achizitionarea de criptomonede, insistand pe instabilitatea acestui nou tip de monede.
ESMA subliniaza ca noile operatiuni de strangere de... mai mult
Luni, 04 Decembrie 2017, ora 10:19
Radu Georgescu, fondator al grupului GECAD si antreprenor cunoscut, care a infiintat companii precum Avangate sau ePayment, s-a asociat anul acesta cu Diwaker Singh si Manuel Heilmann, pentru a pune bazele Coinzone, o platforma globala de plati cu Bitcoin si alte cripto-monede adresata pietei europene si altor economii in curs de dezvoltare.
In prezent, fondatorii Coinzone fac eforturi pentru a aduce solutia de plata in atentia comerciantilor din Europa. Manuel Heilmann, Co-Fondator Coinzone, va urca anul acesta pe scena How to Web Conference 2014, pentru a vorbi despre oportunitatile si provocarile aduse de dezvoltarea fara precedent cripto-monedelor in general, si a Bitcoin in special.
Pana atunci insa, Business24 a stat de vorba cu Manuel Heilmann despre evolutia Bitcoin si perspectivele Coinzone in Romania si la nivel european.
Care sunt motivele care v-au determinat sa infiintati o companie in domeniul platilor digitale?
Cred ca industria platilor are un potential disruptiv, este o industrie in care nu au aparut inovatii majore in ultimii 50 de ani. Evolutia Bitcoin are potentialul de a avea un impact disruptiv si de a stimula inovatia in acest domeniu.
M-am intalnit la finalul anului trecut cu Radu Georgescu si Diwaker Singh pentru a discuta o serie de idei si credem ca Bitcoin va evolua in urmatorii ani si va transforma modul in care oamenii efectueaza plati si transfera bani, iar ultimele evolutii ale pietei confirma presupunerile noastre.... mai mult
Sambata, 15 Noiembrie 2014, ora 00:00
2Pana nu demult, bitcoin era o moneda de care pomeneau doar impatimitii internetului. Astazi, moneda virtuala pare sa isi fi gasit o larga sustinere a publicului, in ciuda unor incidente precum lovitura de peste 400 milioane de dolari data prin intermediul conturilor MtGox, Silk Road sau a masurilor restrictive adoptate de China in privinta folosirii bitcoin.
Increderea de care se bucura din partea publicului si a companiilor din Statele Unite a dus inclusiv la lansarea unor alternative ale bitcoin-ului, observa comentatorii publicatiei MarketWatch.
Apare concurenta
Daca autoritatile se dovedesc destul de sceptice in privinta integrarii monedei digitale in sistemul de tranzactii, nu acelasi lucru se poate spune despre societatea virtuala, unde Peercoin si Litecoin, alte doua alternative la bitcoin evolueaza deja in tranzactii. Cele doua monede digitale nou aparute folosesc diverse criterii pentru stabilirea valorii de piata, dar raman cu mult in urma bitcoinului.
In acest an, moneda virtuala s-a intarit indeajuns pentru a reprezenta un element demn de luat in seama pe piata. Peste 60.000 de companii accepta plata in monede virtuale, iar valoarea capitalului de risc plasata in investitia initiala a crescut cu 28% numai intr-un trimestru. Tendintele pentru evolutia monedei virtuale in 2015 sunt inca discutabile, dar evolutia bitcoin-ului poate imbratisa una din urmatoarele forme:
Bitcoin, noul Western Union
Transferul de bani dintr-o zona in alta este de... mai mult
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 08:30
1Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizand monede digitale, precum bitcoin, care a inregistrat in ultima saptamana fluctuatii majore, intre 340 de dolari si 1.240 de dolari, si nu beneficiaza de reglementari pentru protectia utiliatorilor, potrivit Autoritatii Bancare Europene.
De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agentia, citata de cotidianul Wall Street Journal.
Monedele digitale pot fi folosite in activitati criminale si de spalare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzactiile.
"Recomandam ca, in cazul in care cumparati monede digitale (...) sa nu folositi bani pe care nu va puteti permite sa-i pierdeti", a transmis Autoritatea Bancara Europeana.
Banca Centrala Europeana si Banca Angliei monitorizeaza evolutia bitcoin
Avertismentul vine la numai cateva zile dupa ce banca centrala a Chinei a anuntat ca institutiile financiare chineze nu trebuie sa accepte depozite ale afacerilor care au legatura cu bitcoin sau sa asigure acces la aceasta moneda in cadrul serviciilor proprii.
Banca Frantei a avertizat, de asemenea, in privinta pericolelor bitcoin. Banca Centrala Europeana si Banca Angliei au notificat ca monitorizeaza evolutia monedelor virtuale.
Autoritatea Bancara Europeana, care reuneste autoritatile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atributii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat ca analizeaza daca acestea "ar... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 10:15