Calatoria investitorilor la bursa a fost anul acesta de o viteza si volatilitate demna de manualele de istorie, potrivit unei analize realizate de XTB Romania. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a demonstrat abilitatea de a reveni dupa socul scaderilor din primavara, insa evaluarea nu poate fi in intregime optimista.
Desi indicele BET a recuperat aproape 1.800 de puncte din scaderea de aproape 3.300 de puncte inregistrata in varful socului negativ din februarie-martie, acesta se afla inca la o distanta de peste 1.500 de puncte sau putin sub 15% (marti in deschidere) de varfurile multianuale atinse la inceputul anului si cu aproape 20% sub varful istoric din vara lui 2007, este de parere Claudiu Cazacu, Consulting Strategist in cadrul XTB Romania.
Desi stimularea monetara a calmat pietele internationale, aducand chiar noi recorduri pentru indicele american Nasdaq si o revenire la varfurile anterioare pentru S&P500, piata locala "seamana" mai mult cu indicii europeni, care sunt inca la distanta de varfurile anuale. BET este astfel mai aproape de Eurostoxx 50, aflat de asemenea la 15% sub maximul recent decat de DAX, indicele german, propulsat de increderea investitorilor la putin peste 7% sub varful anului, care este si record istoric.
Actiunile sunt in continuare pe scadere
"Scaderile foarte adanci inregistrate de titlurile Bancii Transilvania, au fost lasate in urma, de la aproape -40% din varful anului ajungandu-se la aproxumativ -18%. Profitul la 6 luni a marcat... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 12:49
Actiunile Raiffeisen Bank International (RBI) au scazut puternic la bursa de la Viena, dupa ce grupul bancar austriac a anuntat prima pierdere trimestriala de la listarea la bursa din 2005, transmite Bloomberg.
RIB, al doilea mare creditor din Europa emergenta, a inregistrat in 2012 un profit net de aproximativ 700 milioane de euro (950 milioane de dolari), de la 968 milioane de euro in 2011 si dupa 840 milioane de euro in primele noua luni din 2012. Vineri la pranz actiunile Raiffeisen au scazut la bursa de la Viena cu 5,2%, la 31,34 euro, cel mai semnificativ declin din ultimele doua luni.
"Mediul economic din trimestrul patru al anului trecut s-a dovedit a fi mult mai dificil. Venitul net din tranzactionare in perioada octombrie-decembrie 2012 nu a contribuit la profitul bancii, din cauza costurilor", a anuntat banca austriaca, prezenta in 15 state din Europa de Est.
Profitul inainte de taxe a scazut anul trecut cu 29%, la aproximativ un miliard de euro, ceea ce implica pierderi inainte de taxe de aproximativ 100 milioane de euro in trimestrul patru din 2012, in timp ce analistii estimau un profit inainte de taxe de 1,28 miliarde de euro.
Provizioanele pentru creditele neperformante in 2012 au fost usor peste cele inregistrate in 2011, de 1,06 miliarde de euro, a anuntat Raiffeisen, ceea ce implica extinderea pierderilor trimestriale la aproximativ 400 milioane de euro in trimestrul patru din 2012, fata de 282 milioane de euro in perioada similara din 2011.... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2013, ora 15:31
Pilonii economiei franceze, multinationale prezente, de altfel, si pe piata din Romania, au recuperat o parte din scaderile inregistrate in 2011, potrivit unei analize Noble Securities.
Air France, Group Societe Generale, Accor si Carrefour se numara printre companiile care au pus umerii la redresarea bursei de la Paris.
Air France-KLM Group, cea mai mare companie aeriana din Europa ca trafic de pasageri, a inregistrat o scadere de aproximativ 71% a cotatiilor actiunilor sale in 2011, de la nivelul de 13,7 euro per actiune la inceputul anului, la cel de 3,9 euro la finele perioadei. De la acest nivel, pe parcursul anului 2012, valoarea actiunilor a crescut cu peste 75%, incheind anul trecut cu o corectie catre nivelul de 7 euro pentru o actiune, potrivit lui Victor Safta, director general Noble Securities.
In 2012, compania a aplicat masuri exigente de restructurare si eficientizare, reusind in acelasi timp sa creasca gradul de ocupare a avioanelor sale si numarul de pasageri din Europa.
Actiunile Accor, cel mai mare operator hotelier din Europa, au scazut in 2011 cu circa 41,5%, respectiv de la 33,38 euro per actiune la inceputul anului, la 19,48 euro la sfarsitul acestuia. Anul trecut valoarea acestora a inregistrat o crestere, iar la finele perioadei s-a apropiat de 27 euro, marcand astfel o apreciere de cca 35,5% per ansamblul anului 2012.
Accor, care detine branduri hoteliere precum Sofitel, Pullman, Novotel sau Ibis, a anuntat pentru urmatorii ani... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 16:32
Bursa de la Bucuresti a avansat cu 0,92% in prima parte a zilei, iar actiunile Bancii Carpatica (BCC) au urcat cu 9,42%, revenind dupa scaderile de joi si vineri, cand o parte dintre investitori au marcat din profitul inregistrat in urma cresterilor puternice din zilele anterioare.
Pretul actiunilor Carpatica a urcat accelerat marti si miercuri, cu aproape 32%, iar in prima parte a zilei de joi cresterea a ajuns la peste 35%. De la acest moment, unii investitori au marcat o parte din profit, iar actiunile au scazut cu aproape 12% din punctul maxim atins in prima jumatate a zilei joi.
Pretul a inceput sa creasca din nou in sedinta de luni, iar la ora 13:00, actiunile erau pe plus cu 9,42%, fiind cotate la 0,0569 lei. Cu actiunile Bancii Carpatica au fost realizate 336 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 300.000 de lei. La acel moment, volumul de actiuni cu ordine de vanzare era cu 24% peste cerere.
Surse bancare au declarat pentru MEDIAFAX ca omul de afaceri Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al bancii, il va numi la conducerea Carpatica pe fostul presedinte al RBS Romania Johan Gabriels, care va fi anuntat ca nou director general al bancii cel mai probabil in aceasta saptamana.
La mijlocul sedintei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,7% peste nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:20
Declinul macroeconomic din Europa Centrala si de Est va atinge punctul culminant in T1 2013, dar, pe parcursul intregului an, pietele si actiunile ECE vor continua sa aiba un trend ascendent.
Pietele din Europa Centrala si de Est (ECE) vor fi influentate in 2013 de doua subiecte majore, se arata in noua editie a raportului privind "Pietele si actiunile din ECE", realizat de Erste Group.
Pe de o parte, incetinirea si chiar recesiunea economica sunt din ce in ce mai evidente, cu toate ca declinul va atinge, probabil, punctul maxim in T1 2013. Pe de alta parte, criza din zona euro nu se va intensifica totusi considerabil.
Pe baza acestor doua ipoteze, la care se adauga sprijinul solid al bancilor centrale, pietele de capital au avut de castigat ca urmare a unui declin general al aversiunii la risc.
De asemenea, abundenta lichiditatii si cautarea unor randamente semnificative au contribuit la aceasta situatie.
"Acesti factori ar trebui sa sustina pietele de capital din ECE o buna parte a anului 2013, cand previzionam continuarea trendului ascendent general", a declarat Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group, conform unui comunicat al companiei.
"Pe viitor, va fi nevoie de mai multe argumente fundamentale, cum ar fi imbunatatirea cresterii castigurilor, pentru a sustine avansul pietelor", a mai adaugat acesta.
Cu privire la Romania, Esskuchen s-a aratat satisfacut de evolutia bursei de la Bucuresti. "Suntem chiar... mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:15
Actiunile Antibiotice (ATB) au evoluat in ultimul timp mai slab, comparativ cu inceputul anului, intr-o perioada de incertitudini politice si economice, insa actiunile au potentialul de a aduce un randament important, potrivit unei analize realizate de Tradeville.
In prezent titlurile companiei se tranzactioneaza la valori subunitare ale multiplilor P/S si P/BV.
"Atragem atentia asupra cadrului macroeconomic general actual care se constituie intr-un important factor de incertitudine pentru performanta sectorului in perioada urmatoare".
Pretul teoretic rezultat este de 1,4389 lei pe actiune, in crestere fata de valorile actuale, dar depinde de o serie de factori si este supus unor riscuri amintite in capitolul "Evaluare".
"Consideram ca o investitie in actiuni ATB are potentialul de a aduce un randament important, dar presupune asumarea de riscuri ridicate", afirma analistii Tradeville.
Companiile apartinand sectorului farmaceutic au un comportament non-ciclic, vanzarile fluctuand foarte putin in functie de ciclul economic. Din perspectiva teoriei rotatiei sectoriale, momentul optim pentru a investi in acest tip de actiuni este cel de varf al expansiunii, cand aceste titluri se considera a fi subevaluate.
Pretul actiunilor ATB a urmat acest comportament in a doua jumatate a anului trecut, insa a scazut mai mult decat indicele BET-XT in cursul acestui an, astfel incat pierderea acumulata in 2012 este de 3,85%.
Rata de crestere a cifrei de afaceri... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 18:25
Prezentarea iPhone 5, cel mai asteptat smartphone al anului, a produs efecte pozitive la nivelul actiunilor companiei, datorita asteptarilor foarte mari in ceea ce priveste castigurile Apple pana la sfarsitul acestei luni si datorita expansiunii companiei la nivel international.
Actiunile companiei, care a devenit recent cea mai valoroasa companie de tehnologie din lume, au crescut cu 1,6% in prima parte a zilei, in timpul evenimentului de prezentare a iPhone 5. Varful maxim al actiunilor Apple a fost de 668,29 de dolari pe actiune, in timpul anuntului, potrivit International Business Times.
Actiunile au scazut ulterior, in a doua parte a zilei, pana la 669,79 de dolari la inchidere. Actiunile crescusera miercuri seara pana la 671,20 de dolari. Actiunile Apple au crescut miercuri (joi, ora Romaniei), in timpul evenimentului de lansare a iPhone 5.
Actiunile Apple au inregistrat valori aproape record in aceasta vara, impulsionate de zvonurile lansarii iPhone 5. Saptamana trecuta, Apple a atins un record, actiunile urcand pana la 682,48 de dolari.
In aceasta saptamana, totusi, actiunile au scazut, in dimineata de dinaintea lansarii telefonului. Analistii au inceput deja sa speculeze faptul ca slabiciunea relativa a actiunilor Apple este din cauza scurgerilor de informatii despre iPhone 5. Telefonul arata intocmai ca in fotografiile care au fost expuse pe Internet inaintea lansarii oficiale a telefonului.
Un analist al firmei de investitii Morningstar a spus ca... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:40
Investitorii sunt mai interesati de actiunile Google decat de actiunile BRD, arata sumele tranzactionate pe BVB, in sedinta bursiera de marti.
Astfel, actiunile Google, tranzactionate pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucuresti, au inregistrat un rulaj de 113.151 lei, valoare ce a determinat intrarea in top 10 titluri schimbate la BVB.
Investitorii au mai preferat si titlurile SAP, a caror valoare s-a ridicat la 104.500 lei. In schimb, tranzactiile cu actiunile BRD - Groupe Societe Generale au inregistrat o valoare de 105.989 lei, iar ale Bancii Transilvania - 102.267 lei.
Tranzactiile de pe sistemul alternativ al BVB, unde sunt disponibile numai 20 de titluri internationale, depaseau la ora 17.30, cand piata era inca deschisa, valoarea de 309.080 lei, in timp ce pe segmentul Rasdaq, care listeaza 1.134 emitenti locali, la finalul sedintei bursiere, s-au inregistrat rulaje de aproape 264.049 lei.
Cresterea de viteza a ATS a avut loc odata cu listarea primelor companii americane in urma cu o luna, in timp ce RASDAQ-ul are 16 ani de existenta si a fost rezultatul procesului de privatizare in masa. Se asteapta ca pana la finalul zilei volumele sa creasca in favoarea ATS.
Tradeville vrea mai multe companii americane, la BVB
Avand in vedere acest volum Tradeville, casa de brokeraj care a adus companiile internationale la BVB, actioneaza in perioada urmatoare in doua directii: cresterea numarului companiilor americane tranzactionate la BVB si... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 19:29
Increderea analistilor financiari in evolutia economiei Romaniei, pentru urmatoarele sase luni, a inregistrat cea mai grava inrautatire din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institului ZEW, transmite Mediafax.Romania a coborat astfel de pe prima pe a doua pozitie intre tarile din regiune in functie de asteptarile la sase luni.
Indicele care evalueaza asteptarile pentru urmatoarele sase luni a inregistrat un declin de 24,3 puncte in iunie, la 25,8 puncte.
Romania a fost devansata de Ungaria, care a avut un declin de numai 11,1 puncte, la 34,4 puncte.
Dintre statele Europei Centrale si de Est incluse in sondaj, doar Turcia are perspective negative (-18 puncte), se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.
La nivelul regiunii, asteptarile pentru urmatoarele sase luni au inregistrat, de asemenea, o inrautatire considerabila, mai mica doar decat cea pentru Romania.
Indicele pentru Europa Centrala si de Est a scazut cu 23,4 puncte, la -2,5 puncte.
In functie de situatia actuala a economiei, Romania se mentine pe penultimul loc din regiune, inaintea Ungariei.
Indicele pentru Romania a scazut cu 7,8 puncte, la -25,8 puncte, iar cel pentru Ungaria cu -12,4 puncte, la -35,1 puncte. Pe langa Romania si Ungaria, doar Croatia, cu -15,1 puncte, mai este evaluata negativ.
Pentru Europa Centrala si de Est, indicatorul perceptiei economice a scazut cu 16,5 puncte, la 4,7 puncte.
Asteptarile referitoare la evolutia bursei de la... mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 14:01