Cand cautati pe Google imagini cu medici sau asistente medicale, s-ar putea sa va asteptati la o imagine traditionala a unei femei intr-o rochie alba, cu ciorapi si o boneta alba. Cu toate acestea, rezultatele cautarii infatiseaza, din ce in ce mai frecvent, cadre medicale ce poarta uniforme medicale fashion, in culori diverse. Din ce in ce mai multe spitale si-au schimbat optica asupra modului in care se imbraca personalul medical.
In zilele noastre, persoanele din unitatile medicale, spitalicesti, stomatologice si chiar veterinare, poarta in primul rand uniforme medicale fashion, cum ar fi uniformele Cherokee, Barco sau Heartsoul. Uniforma alba conventionala este acum folosita mai ales in cadrul evenimentelor formale, cum ar fi absolvirea studiilor, sau de catre personalul medical non-chirugical. In Romania, uniformele medicale fashion create de brandurile premium din lume, sunt disponibile la Medifashion.ro.
Uniformele medicale denumite si "scrubs" constau intr-un halat medical tip camasa sau tricou cu maneca scurta si pantaloni cu croieli diferite, adaptabile stilului personal al fiecarui medic. Tinuta a fost denumita "scrubs" deoarece a fost folosita pentru prima data de chirurgi si asistente medicale in salile de operatie, unde igienizarea riguroasa mediului este o practica frecventa.
EVOLUTIA UNIFORMELOR MEDICALE
Rochia alba conventionala a fost o uniforma obligatorie pentru asistente medicale la inceputul secolului XX. Chirurgii, pe de alta parte,... mai mult
Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 17:49
La nivel mondial, impactul negativ al pandemiei cu virusul Covid-19 a fost resimțit de majoritatea industriilor. Printre cele mai afectate s-a numărat cu siguranță și turismul. În anul 2019, înainte de pandemie, acesta devenea unul dintre cele mai importante sectoare la nivel mondial, oferind 334 de milioane de locuri de muncă și reprezentând peste 10% din PIB-ul global. În schimb, în anul 2020, contribuția turismului a înregistrat o scădere drastică, reprezentând doar 5,5% din economia globală a anului precendent.
În România, conform Institutului Național de Statistică, în anul 2019 ponderea sectorului de turism cunoștea o creștere considerabilă, atât în ceea ce privește numărul străinilor ajunși în țara noastră (9,3% comparativ cu anul 2018), cât și în ceea ce privește numărul vizitatorilor români plecați în străinătate (9,6% comparativ cu 2018). Însă, în 2020, odată cu venirea pandemiei, statisticile au indicat o scădere de 60,8% a numărului de vizitatori străini în România și de 58,8% a numărului de turiști plecați în străinătate, comparativ cu anul precedent.
În anul următor, 2021, conform Agerpres, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Dumitru Luca a declarat că activitatea de turism a avut o capacitate de 40-45%, iar cu toate acestea, forța de muncă a scăzut numeric cu doar 30%. Astfel, eforturile operatorilor de turism de a ține industria pe o linie de plutire... mai mult
Miercuri, 29 Iunie 2022, ora 19:37
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit pozitiv, cu 0,2 puncte procentuale, dinamica PIB in trimestrul II din 2020, a anuntat vineri ministrul Finantelor, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook, mentionand ca "sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020".
"Astazi INS a anuntat ca desi economia a fost in stare de urgenta in aproape tot trimestrul II au existat contributii pozitive la cresterea economica din: constructii - 0,3 puncte procentuale, IT - 0,6 puncte procentuale, administratie publica - 0,3 puncte procentuale", a mentionat Florin Citu.
Potrivit acestuia, "cele mai importante informatii vin de la investitii si exporturi nete."
"Investitiile au avut in perioada de criza o contributie pozitiva de 0,5 puncte procentuale (a fost revizuita de la 0,4 puncte procentuale) initial. Este evident ca strategia de a canaliza cat mai multe resurse spre investitii, 30 de miliarde lei in 9 luni si cea mai mare suma din ultimii 10 ani, a functionat. In ceea ce priveste exporturile nete, contributia negativa a fost redusa cu 0,4 puncte procentuale, ducand la un impact negativ mult mai mic pentru PIB. Sunt date foarte bune care sustin scenariul de baza cu o revenire in V a economiei din trimestrul III 2020", a mai scris ministrul Finantelor.
Institutul National de Statistica (INS) a revizuit la 11,9%, de la 12,3%, estimarile privind contractia Produsului Intern Brut (PIB) pe serie ajustata sezonier... mai mult
Vineri, 09 Octombrie 2020, ora 11:10
Formatul de continut video online care va avea cea mai rapida evolutie in perioada urmatoare va fi streamingul live, arata estimarile celui mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare.
"Streamingul live este la ora actuala omniprezent - de la Facebook la YouTube, Instagram IGTV, site-uri web, webinare - seminarii online, conferinte video si multe altele. Consumul de continut video online non-stop se transforma in normalitate, iar formatul cu cea mai rapida evolutie este streamingul live. Prin urmare, estimarile arata ca, pana in anul 2022, 82% din traficul pe Internet va fi format din continut video. Printre cele mai des intalnite utilizari se numara: evenimentele, sedintele si salile de clasa, crearea de continut video, serviciile religioase", precizeaza reprezentantii ATEN International Co. Ltd.
Potrivit sursei citate, in prezent, cea mai populara platforma pentru streaming live continua sa fie Twitch, care a debutat ca platforma pentru pasionatii de jocuri care doreau sa arate propriile sesiuni de gaming fanilor din intreaga lume. Acest serviciu a fost achizitionat de Amazon in anul 2014 pentru suma de 1 miliard de dolari, iar in 2018 Twitch a anuntat ca a intermediat transmiterea a circa 775 milioane ore de continut video live, ceea ce reprezinta mai mult decat dublu fata de YouTube.
Pe locul secund in ierarhia streamingului live se afla Facebook, iar conform Google Trends, termenul "Facebook live stream" a inregistrat... mai mult
Luni, 13 Aprilie 2020, ora 16:32
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, miercuri, ca la sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta a fost adoptata o hotarare ce priveste scenariile de evolutie a infectiei cu noul coronavirus.
"Astazi a avut loc sedinta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, (...) in care a fost adoptata o hotarare ce priveste scenariile de evolutie a infectiei cu noul coronavirus si masurile de raspuns necesare, cat si constituirea grupei de coordonare astfel incat fluxul informational si decizional sa fie gestionat cat mai bine", a declarat Vela, intr-o conferinta de presa la sediul MAI.
La randul sau, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a explicat ca scenariul 1 sau faza 1 presupune existenta de la 0 la 25 de cazuri de imbolnavire cu noul coronavirus, urmatorul - intre 25 si 100 de cazuri, apoi intre 100 si 2.000 de cazuri si ultimul - peste 2.000.
"Suntem obligati sa luam in considerare aceste cazuri, nu inseamna ca vom ajunge acolo. Este o situatie normala de a face toate pregatirile si in aceste scenarii se au in vedere mai ales pregatirile medicale", a spus Arafat.
Marcel Vela a adaugat ca, in cadrul sedintei Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), s-a votat pentru ca grupul de suport tehnico-stiintific din gestionare bolilor inalt-contagioase pe teritoriul Romaniei sa poata emite hotarari cu caracter tehnic, fara aprobarea prealabila a CNSSU.
"Pentru operativitate, pentru... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2020, ora 23:43
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) evolua in scadere pe toti indicii la 45 de minute de la deschiderea sedintei de miercuri, iar valoarea tranzactiilor realizate se ridica la 6,15 milioane de lei (1,29 milioane de euro).
BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide 16 companii, inregistra o depreciere de 0,62%, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, pierduse 0,61% din valoare. Indicele BET-FI al SIF-urilor era in scadere cu 1,01%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, inregistra o scadere cu 0,39%.
Totodata, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, se diminuase cu 0,70%, iar reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,51%.
Conform datelor BVB, cele mai mari cresteri ale valorii actiunilor le inregistrau Santierul Naval Orsova (+6,86%), Erste Group Bank (+1,17%) si SSIF BRK Financial Group (+1,16%).
Pe de alta parte, in scadere erau actiunile Condmag (-8,7%), Rompetrol Rafinare (-3,92%) si Mecanica Ceahlau (-2,5%). mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 11:42
Daca esti un impatimit al tehnologiei, probabil ca ai deja idee despre ceea ce inseamna realitatea virtuala si realitatea augmentata, in aceasta lume a proiectiilor. Posibilitatea de a utiliza aceste tehnologii, pentru a-l purta pe client in explorarea virtuala a spatiului, este enorma.
Clientii pot intampina dificultati in descifrarea desenelor si modelelor proiectate, pentru ca nu ei sunt cei care le-au conceput, dar crearea unei realitati virtuale inconjuratoare pe care ei sa o exploreze, permite echipei de proiectanti sa primeasca informatii valoroase. In anii ce vor urma, trebuie sa ne asteptam ca cererea de oferta pentru cel mai bun abonament de Internet, de RA si RV sa creasca din ce in ce mai mult, intrucat clientii vor cere si se vor astepta sa beneficieze de tot mai multe caracteristici in proiectiile lor, in mod deosebit in centre de experimentare dedicate clientilor si in muzee.
Intre anii 2008-2015, realitatea augmentata (RA) era doar o inventie tehnologica ce incerca sa patrunda pe piata. Pe la jumatatea anului 2015, piata a inceput sa capete alte dimensiuni. Chiar daca anunturile facute de Apple ARKit si Google Android ARCore sunt titluri de senzatie, multi nu cred ca acestea vor avea un impact important in afacerea RA. Cea mai importanta imbunatatire obtinuta din 2015 este evolutia calitatii vizionarii la calculatoare, prin integrarea in acestea, a inteligentei artificiale si analiza riguroasa asupra modului in care RA poate fi directionata, in sensul... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 10:02
Bursa de la Bucuresti evolueaza in crestere pe majoritatea indicilor la 40 de minute de la deschiderea sedintei de tranzactionare, iar indicele BET, care indica evolutia celor mai lichide 15 companii, a inregistrat o apreciere de 0,75%, ajungand la 7.786,54 de puncte.
Valoarea totala a schimburilor era de 1,13 milioane de lei (237.126 euro).
Indicele BET Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, inregistra o crestere de 0,72%, in timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor s-a diminuat usor cu 0,07%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, era pe plus cu 0,44%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a consemnat o apreciere de 0,56%, iar reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, era in urcare cu 0,49%.
Cele mai mari scaderi ale valorii actiunilor le inregistrau companiile SIF1 Banat-Crisana (-1,81%), SIF4 Muntenia (-0,96%) si Electromagnetica (-0,75%).
In crestere erau actiunile Santierului Naval Orsova (+6,4%), Bancii Transilvania (+1,98%) si ale Nuclearelectrica (+1,88%) . mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2019, ora 11:15
In 2018, leul a pierdut teren in fata principalelor valute.
In ianuarie, valoarea medie a cursului euro-leu a fost de 4,6500 lei/unitate, potrivit datelor BNR consultate de Ziare.com.
Urmatoarele doua luni au fost marcate de deprecieri pentru leu in fata monedei unice, dupa care situatia s-a mai echilibrat putin.
Astfel, valoarea medie in luna mai a fost de 4,6387 lei/untate.
Insa vara a venit cu o lovitura pentru moneda nationala, care s-a depreciat in iunie. In aceasta luna, valoarea medie a cursului a fost de 4,6611 lei/unitate.
Ulterior, apele s-au mai calmat, dar doar pentru putin timp, caci toamna a insemnat reintoarcerea pe panta descendenta pentru leu, situatie care va dura pana la finalul anului (si dincolo).
Sursa date: Seriile medii lunare publicate de BNR
"Moneda nationala va incheia anul, cel mai probabil, la un nivel usor mai depreciat fata de moneda unica europeana. In pofida acumularilor dezechilibrelor gemene (adancirea deficitului bugetar si a celui comercial - n.red.), diferentialul de rata de dobanda ridicat si in crestere pe parcursul anului (randamentul obtinut de BNR din plasarea rezervelor sale internationale versus rata medie de dobanda platita in contul depozitelor atrase de la banci prin operatiunile de sterilizare - n.red.) si interventiile bancii centrale pe piata valutara au mentinut o relativa stabilitate a cursului de schimb EUR/RON.
Reactia bancii centrale prin intermediul celor doua instrumente a avut ca obiectiv... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 19:25