Cu toate ca este in continuare cel mai ieftin carburant vandut pe piata din Romania, pretul GPL-ului a crescut in ultimul an in Romania.
Mai exact, vorbim de o scumpire de 14,34%.
Statistica Oil Bulletin publicata de Comisia Eurpeana arata ca, pe 12 martie 2018, pretul unui litru de GPL era vandut in tara noastra cu un pret mediu de 2,335 lei.
Comparativ, pe 11 martie 2019, soferii cu masini pe gaz scoteau din buzunar, in medie, 2,726 lei/litru.
Astfel, in prezent avem al optulea cel mai ieftin GPL din cele 19 tari luate in calcul de statistica europeana. Preturi mai mici se gasesc in Belgia, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania, Luxemburg si Polonia.
Evolutia pretului benzinei si motorinei
Acum un an, pretul mediu al benzinei in Romania era de 1,112 euro/litru (5,184 lei), iar acum este de 1,136 euro (5,397 lei).
Prin urmare, am avut parte de o scumpire de 1,4% in ceea ce priveste pretul exprimat in euro si de aproape 4% la cel exprimat in lei.
In prezent, benzina mai ieftina ca la noi se gaseste in Bulgaria (1,035 euro/litru), Lituania (1,135 euro) si Polonia (1,112 euro).
Acum un an, un litru de motorina costa, in medie, 1,138 euro (5,305 lei), iar acum pretul este de 1,212 euro (5,758 lei) . Asta inseamna o scumpire de 6,1% la pretul exprimat in euro, respectiv de 7,86% la cel in lei.
In prezent, motorina mai ieftina se gaseste in Austria (1,210 euro/litru), Bulgaria (1,118 euro), Letonia (1,202 euro), Lituania (1,135 euro), Luxemburg (1,101... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2019, ora 08:24
Marja de rafinare a grupului OMV a scazut puternic in trimestrul al treilea, la 1,17 dolari pe baril, cel mai redus nivel inregistrat de la sfarsitul anului 2009, din cauza evolutiei nefavorabile a preturilor la benzina si cresterii pretului petrolului, potrivit unui raport al grupului austriac.
In trimestrul al doilea, marja de rafinare s-a plasat la 2,48 dolari pe baril, iar in trimestrul al treilea al anului trecut la 5,28 dolari pe baril.
"Marja indicativa de rafinare a OMV a scazut semnificativ fata de trimestrul al doilea al anului 2013 si s-a plasat la cel mai redus nivel din trimestrul al patrulea al lui 2009, din cauza spread-urilor (diferente intre preturi - n.r.) mai slabe pe benzina si preturilor mai ridicate ale petrolului, sortimentul Urali fiind cotat la un nivel mai ridicat fata de Brent", se arata in raportul publicat vineri de OMV.
Pretul mediu al petrolului Brent a urcat in trimestrul al treilea la 110,29 dolari pe baril, fata de 102,43 dolari pe baril in perioada aprilie iunie. In trimestrul al treilea al anului trecut, cotatia medie Brent s-a plasat la 109,5 dolari pe baril.
Barilul de petrol Urali a atins un pret mediu de 110,63 dolari pe baril in trimestrul al treilea, usor peste sortimentul Brent, fata de 102,15 dolari in trimestrul al doilea, respectiv 109,26 dolari in iulie-septembrie 2012.
Grupul precizeaza ca marja realizata de rafinare poate fi diferita de cea indicativa, datorita mai multor factori, printre care paleta de... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 10:46
Romanii au trecut la o noua forma de iobagie. Gazele naturale si energie electrica devin, pe zi ce trece, o povara tot mai greu de suportat de catre consumatorii finali, in perspectiva liberalizarii preturilor si a lipsei totale de discernamant a autoritatilor in ceea ce priveste reglementarile din domeniu.
Analizele Energy-Center au demonstrat cu argumente ca atunci cand "stanga nu stie ce face dreapta" resursele tarii nu sunt un beneficiu al cetatenilor ei, ci o sursa inepuizabila de profti pentru unii si o sursa de saracire accentuata pentru altii. Spre exemplificare, continuam sa prezentam efectele actelor normative adoptate in 2013 si cele pregatite a intra in vigoare in viitorul apropiat.
Guvernul si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) au amorsat deja bomba preturilor, care va detona incepand cu a doua jumatate a acestui an. Asadar, aplicarea:
* Ordonantei "Taxa asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale", cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil;
* Ordonantei privind "Impunerea unor masuri de impozitare suplimentara pe activitatile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contracte de privatizare sau prin concesionarea unor active detinute de stat sau a unor servicii publice", cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil, respectiv taxa care se aditioneaza la pretul existent;
* Hotararii de Guvern (in curs de... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 12:37
Directorul general al companiei E.ON Romania, Frank Hajdinjak, a declarat ca pretul gazelor de import, care depinde de pretul petrolului, va creste in continuare, mentionand ca E.ON a solicitat ANRE majorarea pretului gazelor naturale de la 1 aprilie, potrivit NewsIn. "In urma situatiei externe vom vedea impactul asupra pretului gazelor de import in sase-noua luni", a spus Hajdinjak. Acesta a adaugat ca evolutia cursului leu/dolar reprezinta un factor pozitiv in evolutia pretului gazelor naturale.
E.ON Romania a solicitat majorarea, de la 1 aprilie, a pretului la gazele naturale, a declarat Frank Hajdinjak.
"Am solicitat ANRE o majorare de pret al gazelor naturale, dar nu putem spune cu cat. Majorarea va putea fi realizata treptat pentru a se putea pastra un echilibru intre economie, industrie si cheltuielile populatiei", a precizat directorul general al companiei E.ON Romania.
Seful Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu (PSD), anunta, saptamana trecuta, ca E.ON si Gaz de France au solicitat autoritatilor romane majorarea in trei trepte a tarifelor la gazele naturale, in acest an, din cauza pierderilor inregistrate in 2010.Propunerile celor doua companii erau ca scumpirile sa aiba loc, succesiv, cu 5% la 1 aprilie, 9% la 1 iulie si 7% la 1 septembrie, potrivit lui Iancu, care a precizat ca pierderile declarate de E.ON si Gaz de France pentru anul 2010 sunt de cate 600 de milioane de lei. Acestea ar fi putut fi acoperite printr-o... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:47
Cresterea pretului petrolului in urma situatiei din plan extern va avea ca efect scumpirea gazelor din import in urmatoarele 6-9 luni, a declarat directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, dupa o masa rotunda pe tema energiei regenerabile, transmite Mediafax."Pretul gazelor de import depinde de pretul petrolului, care va continua sa creasca in urma situatiei externe. Vom vedea impactul asupra pretului gazelor naturale de import in 6 - 9 luni", a spus reprezentantul E.ON.
Pretul petrolului a urcat cu peste 20% de la inceputul acestui an si a trecut de 115 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea mentine acest trend in viitorul apropiat.
Romania isi asigura din productia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari.
Hajdinjak a mentionat ca E.ON a solicitat ANRE sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie, dar nu a oferit detalii.
"Am solicitat ANRE o majorare a pretului gazelor naturale, dar nu putem spune cu cat.
Au fost discutate mai multe scenarii privind cresterea pretului la consumatorul final. Unul dintre scenarii se refera la o majorare treptata, astfel incat sa se pastreze un echilibru in economie, in industrie si in cheltuielile populatiei", a adaugat Hajdinjak.
El a explicat ca asupra pretului gazelor exista trei influente majore, respectiv pretul gazului de import, ponderea gazelor de import in cosul la... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 13:36
Pretul gazelor naturale platit de populatie nu ar trebui sa creasca, nici in aceasta perioada nici "in viitor", neexistand motive pentru o astfel de evolutie, apreciaza Ministerul Economiei, informeaza NewsIn."Ministerul Economiei monitorizeaza in permanenta situatia aprovizionarii cu gaze naturale, atat din productia interna, cat si din import. Punctul de vedere al Ministerului Economiei este ca, in aceasta perioada, pretul gazelor nu trebuie sa creasca. De asemenea, consideram ca nu exista motive ca pretul gazelor la populatie sa fie majorat in viitor", se arata intr-un comunicat al institutiei.In primele doua luni ale acestui an ponderea gazelor importate de Romania prin intermediari din Federatia Rusa, la preturi mai mari decat cele de productie interna, a crescut pana la circa 40%, de la 21% in decembrie 2010. De asemenea, pentru luna martie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) estimeza o pondere de 40%.
Cresterea importurilor de gaze esta cauzata de epuizarea stocurilor de gaze produse in Romania din depozitele de inmagazinare, care pana anul trecut au fost folosite in principal pentru aprovizionarea unor combinate chimice.
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar Internatiunal ca pana in luna septembrie sa stabileasca un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar va fi aplicat in perioada 2013-2015.
Pe de alta parte, distribuitorii de gaze au cerut ANRE de mai multe ori in ultimii... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 13:27